Hvordan tjene penger på aksjer

Hjem » Investering » Hvordan tjene penger på aksjer

Hvordan bør du tenke for å tjene penger på aksjer? Det er et uhyre komplisert spørsmål. Men like fullt er det helt nødvendig å stile.

I denne artikkelen forklarer forklarer vi begrepet verdi. Det er det samme enten det dreier seg om en investering i sport eller i aksjer og fond.

Vi ser på hvordan vi kan utnytte verdibegrepet for investeringer.

Det er nemlig ikke forskjell på å finne verdi i et sportsspill, et hus eller en aksje.

Hvordan investere med verdi for å tjene penger på aksjer?

Hva kan en som investerer i aksjer lære noe av en som er god til å spille på oddsen?

Ingenting! Vil vel de fleste si.

I alle fall de som er opptatt av å bygge seg opp en formue gjennom strategiske pengeplasseringer med lav risiko og lite spenning.

Men det er nok ikke hele sannheten og det finnes eksempler her i Norge på folk med bakgrunn som oddstippere som senere har skapt enorme formuer gjennom investeringer.

En av de var sågar ute i media og fortalte at han brukte akkurat det samme tankesettet når han vurderte å satse i et selskap som når han satset på en fotballkamp.

Jeg har betydelig mer erfaring som sportsspiller enn investor. Når jeg har gjort forberedelser til hvordan jeg skal investere har jeg flere ganger blitt overrasket over hvor ekstremt mange likehetstrekk det er.

Mange har kanskje et pervertert syn på sportspilling og antar at det er folk med mer penger enn vett. De satser noen kroner på tippekampen, lukker øynene og inderlig håper at galskapen skal bli belønnet to timer senere.

Beskrivelsen over passer til hobby-spilleren. Verdi-spilleren angriper markedet på en helt annen måte.

Verdi spillere sitt tankesett

Mange ville nok blitt overrasket over hvor kjedelig og hvor lite følelser flinke sportsspillere knytter til sine investeringer.

Om man er noen tusen kroner opp eller ned en dag eller helg, tar de seriøse seg knapt bryet med å sjekke. Det blir som støy som kan overdøve prosessen. For prosessen er hellig og alltid helt lik:

  1. Identifisere verdi
  2. Investere i den aktuelle begivenheten
  3. Repetere

Flere tusen ganger i året repeteres prosessen. Merk at det ikke er et punkt 4 som sier overvåk begivenheten eller heie frem laget. Etter at spillet er satt er arbeidet ferdig.

For å gjøre det hele mer overkommelig og for å kunne repetere prosessen så mange ganger som mulig er det mange som enten:

  • kjøper råd/tips annen hjelp til å identifisere verdi
  • automatiserer hvordan de identifiserer verdi

Hvordan tjene penger på aksjer med modeller og signaler?

Å lage automatiserte systemer for å finne verdi er mye arbeid i starten, men på sikt kan det være en av løsningene på hvordan du kan tjene penger på aksjer. Det er flere kjente norske aksje forvaltere som bygger egne modeller. Og helt sikkert enda flere ukjente amatører.

Husk at en modell ikke trenger å gi deg hele løsningen. Det kan være nok at den snevrer inn utvalget du må se nærmere på fra 1000 til 30.

En sportsspiller lager som regel sine modeller i Excel eller databaser. I det siste har nye databaser og programmeringsspråk delvis tatt over. Men spesielt Excel er fortsatt veldig populært.

Modellene gjør hele prosessen med å finne verdi enda mer upersonlig og kjedelig. Modellene blir testet bakover i tid, og det blir satt i gang testing uten penger involvert.

Det er viktig at modellene ikke bare håndterer det som har vært, men også fremtiden!

Så er det bare til å vente og teste. Det er flere faktorer som avgjør hvor lenge modellene må testes. Først når de statistiske analysene gir signaler om at resultatene er signifikante er de klar til å tas i bruk.

Det betyr at det er liten grunn til å tro at resultatene skyldes flaks eller et uheldig utvalg. Da er modellene klar til å benyttes for større summer.

Det hele er veldig likt hvordan mange statistikk-orienterte investorer putter penger i aksjemarkedet.

Hva har så alt dette med formue bygging, aksjesparing, kostnadskutt og boligsparing å gjøre? Veldig mye! Jeg vil påstå at de fleste investorer har veldig mye å lære av sportsspillere og jeg skal forsøke å forklare hvorfor.

Feil vi gjør når vi leter etter verdi

Vi oppfører oss veldig rart. På mange vis er vi mennesker irrasjonelle og paradoksale. En skulle ikke trodd at de fleste av oss har lange utdannelser og studiepoeng i både logikk og statistikk.

Se bare her.

Mange bruker 30 minutter på visning til en bolig som koster mange millioner. Men når vi skal handle ny TV som koster ti tusen så leser vi og sammenligner spesifikasjoner fra en rekke apparater og produsenter i timevis.

I aksjemarkedet er vi mer interessert i å kjøpe aksjer når alle andre er det enn etter børskrakk når aksjene er på tilbud.

Når du skal handle bil så kan du ved å tenke motsatt av massene gjøre et utrolig mye bedre kjøp.

Når du reiser på sommerferie så kan du med enkle grep knyttet til hvor og når du reiser få veldig mye mer for pengene.

Boligkjøpet kan bli mye bedre hvis du klarer å se noen år frem i tid, enn hvis du utelukkende vurderer ut i fra dagens situasjon.

Verdien maksimeres gjerne når vi klarer å se saker fra en litt annen siden enn alle andre.

Hvordan tjene penger på aksjer når markedene svinger?

Det er meningsløst at hobby investorer skal bekymre seg for kortsiktige svingninger eller skifte strategier hyppig. Det er ikke bra for søvnen og det er ikke bra for hverdagen.

Viktigst av alt er at du som investor ikke kan gjøre noe med uroen i markedet selv.

Det eneste du kan gjøre er å velge om du skal bli i markedet eller selge deg ut.

Hvis du selger deg ut så er det til den prisen som markedet gir. Mange sitter med investeringer lenger enn de burde fordi de mener at prisen er urettferdig lav. Det kan være, men når markedet mener noe annet så betyr det at de som har mest å si for prisen har et annet syn. Da blir det slik.

Mange kan nok lære av sportsspillere på dette punktet:

  • Være grundig og ufravikelig på strategi
  • Deretter holde seg til planen
  • Selv om markedene er urolig

Les mer om å lage en investeringsplan som det faktisk er mulig å følge.

Risiko bør påvirke hvor mye du investerer i ulike aktiva

Sportsspillerne spiller sjelden for mer enn 2% av banken på et utfall. Som oftest ikke i nærheten av det en gang. Rundt 1% eller lavere er nok det vanligste.

I tillegg spilles det svært mange objekter basert på ulike modeller og tipsere. Hvorfor gjør de det slik?

Fordi de vil spre risikoen og forsøke å redusere svingninger. Men i noen perioder går absolutt alt i mot til samme tid. Det er sportsspillerne sitt svar på finanskrisen.

Det hele er veldig rart og det er i slike perioder hvor du, etter å ha tapt 25 av de siste 30 spillene, også taper det neste. Selv om laget ditt leder 3-1 og det kun er 3 minutter igjen av kampen og de er en mann i overtall. Et eksempel er denne episke grafen fra noen år tilbake.

hvordan tjene penger på aksjer

Starten er i september og toppunktet rett før jul. Grafen varer frem til midt i februar. Heldigvis tok den seg noe opp frem til mai, men det var helt minimalt.

Dette kunne gått virkelig galt enten vi investerte i odds eller aksjer.

Tenk om vi hadde økt innsatsene mye etter ca. 980 spill. Da ville tapet de neste ukene blitt enda verre.

Hva om det var resultatene og ikke prosessen som opptok oss? Da ville vi mistet natte søvnen og sikkert blitt deprimert.

Å holde fokus på prosessen selv når alt annet et ekstremt er en av hoved lærdommene vi har lært om hvordan vi kan tjene penger på aksjer

Hvordan tjene penger på aksjer ved å spre risiko

Å spre risikoen er helt vesentlig. Men hva vil det egentlig si i praksis for en investor?

Innlegget om diversifisering er spredning av risiko i praksis.

Hvis du kjøper enkeltaksjer, bør antallet selskaper være minst ti, helst mer. Omtrent femten er mer ideelt. Da klarer du å holde oversikten over selskapene og hvert av utgjør kun 5-10% av porteføljen. Husk å velge aksjer som ikke er for sterk korrelert. Velg ulike bransjer og regioner.

Det motsatte kan også gå bra, og for mange går det også bra å kun velge 2-3 selskaper fra en nisje i Norge. Men risikoen er mye høyere og det er ikke noen god oppskrift for hvordan vi kan tjene penger på aksjer

Noen velger alt for mange aksjer. Hvis du har en portefølje på 50-100 aksjer så er det trolig enklere, rimeligere og mer effektivt å kjøpe et fond. Det er vanskelig og dyrt å administrere en så stor portefølje.

Spre risiko i aksjefond

Har du kjøper aksjefond så bør det helst være et stort marked, gjerne globalt. Ikke et knøttlite fond som fokuserer på norsk sjømat eller utvinning av malm i en korrupt afrikansk regime. Det er noen forskjeller mellom aksjefond og indeksfond som du bør sette deg inn i.

En del investorer overdriver risikospredningen og ender opp med å aktivt administrere kjøp, salg og re-balansering av10-20 fond. Det er ikke nødvendig. Da sløser du tid og penger og kommer bedre ut av det med ett enkelt globalt indeksfond.

Spre risiko i sportsspill

En fascinerende type som har risikospredning noen steg lenger enn de fleste, er den svært sjarmerende australieren Steve fra daily25.

Han har latt leserne ta del i ekstreme opp – og nedturer over flere år i sin jakt på å nå målet om å tjene 1 million australske dollar.

Han er omtrent halvveis nå, og som en artig kuriositet har han også en oversikt over hva den samme startkapitalen ville gitt ham i aksjemarkedet eller som bankinnskudd.

Det som fascinerer meg med ham er de ekstremt gode forberedelsene han gjør når han velger hvordan og hvor mye han skal investere.

Metoden som han har lent seg på er å kjøpe tips fra andre. Konseptet minner veldig om det som vi har skrevet om. For Steve har det betydd at han har fått eksponering mot svært mange sporter. Bare innenfor fotballen er det utrolig mange land som har egne ligaer i flere divisjoner. Når tipseren i Engelsk liga gjør det dårlig, er det kanskje motsatt for de som tipser om basketball. Dermed utjevnes svingningene og risikoen reduseres.

Steve har hentet inn spesialister som tilbyr tips som det kan spilles store summer på uten at oddsen faller sammen. For å redusere sjansen for å gå konkurs spiller han ikke så stor andel av fondet på hvert spill.

Han vet jo at verdien er på hans side. Derfor er det mye viktigere å ha penger til å spile mange tusen spill over flere år enn å vinne mye på noen få spill en høst.

Akkurat slik er det i aksjemarkedet også.

Han som tapte alt da han satset for mye

Mest berømt er kanskje historien om energi investoren Einar Aas han var utrolig dyktig til å tjene penger på kraftmarkedet. Så dyktig at ha over flere år bygget opp en formue på milliarder. Vet du egentlig hvor mye det er?

Problemet oppstod da han i 2018 satset og tapte så mye på en eneste handel at han tapte alt. Da hadde han ikke midler til å utnytte fordelen sin i kraftmarkedet de neste årene.

Lignende historier har vi hørt tidligere. Den suksessfulle forretningsutvikleren Idar Vollvik tapte i snitt én million per dag da han etter å ha solgt mobilselskapet startet med trading på børsen. Han satset ikke alt på en handel.

Istedenfor satset han igjen og igjen i flere ulike selskaper og valuta-handler. Problemet var at han ikke visste hvordan han kunne identifisere verdi. De fleste handler ble dermed gjort med negativ verdi og utfallet ble over tid katastrofalt. Fra å være milliardær var han etter kun tre års handle blitt gjelds slave.

Å satse for mye og med negativ verdi er det helt motsatte av hvordan man kan tjene penger på aksjer.

Les mer om hvordan avkasting og risiko henger sammen.

Behovet for å være smart

Mange investorer vet hva som er riktig å gjøre. Likevel klarer de ikke å holde seg til planen. Årsaken er veldig ofte at planen er kjedelig.

Selv om det er effektivt å la hele formuen stå i globale indeksfond så er det ikke veldig spennende.

Mange har et reelt behov for å føle seg smart. Kjenne på gleden av å utkonkurrere de billige indeksfondene. Det kan bli en veldig dyr lærepenge. Det er svært få private og profesjonelle investorer som klarer å slå indeksfond over tid.

En billigere måte å få utløp for trangen til å føle seg smart er å sette av en liten del av porteføljen til formålet.

Jeg har selv brukt denne metoden.

I stedet for å sette av noen prosenter til å spekulere i enkeltaksjer, opsjoner eller andre greier som jeg ikke er bedre enn andre på, satt jeg av en liten del av banken min sportspill.

Erfaringen var så god at jeg noen år senere gjentok eksperimentet i aksjemarkedet.

Jeg setter av en del av porteføljen. Det må være en stor nok del til at prestasjonen og innsatsen faktisk betyr noe hvis det går bra. Men samtidig en så liten del at det ikke blir et stort hinder på veien til økonomisk frihet hvis det går dårlig.

For mange ligger det grensen trolig et sted mellom 5 og 15 prosent av porteføljen.

Oppsummering om hvordan tjene penger på aksjer

I mangel på plan og strategi er det mange som ikke klarer å knekke koden for hvordan de kan tjene penger på aksjer.

Selv om det høres rart ut så er det store likheter mellom hvordan du kan tjene penger på sportsspill og hvordan du kan tjene penger på aksjer. Spesielt hvordan du kan identifisere verdi er likt.

Hvis du ser en aksje som er priset til 5 og du vet at den vil bli priset til 15 hvis en gitt forutsetning skjer, så er din jobb å finne ut hvor stor sjanse det er for at scenariet slår til. Er det hips om happ og 50-50 så sier det seg selv at investering er svært god.

Spesielt innenfor bioteknologi finnes det mange slike case. Men også innenfor bransjer som er avhengig av konsesjoner og reguleringer. Det vil jo egentlig si de fleste.

Aldri gå konkurs

Det viktigste for en god investor er å aldri gå konkurs. Da har han ikke lenger mulighet til å utnytte fordelen sin. Derfor er det utrolig viktig å tilpasse investeringene. Spre risiko på flere ulike utfall og pass på at de fleste ikke er avhengig av hverandre.

Pass på hvor mye som satses på hvert utfall. Det kommer alltid muligheter i aksjemarkedet og det er viktigere å tjene mye over flere år enn å tjene mye en eneste høst.

Ved å bruke modeller og fokusere på prosessen legger du til rette for at investeringer ikke påvirker dagliglivet eller søvnen i negativ forstand. Hvis den gjør det må du revurdere innsatsen og metoden. Dessuten kan du sove bedre ved å lese mer her.

For å få utløp for trangen til å være smart, uten å sette hele investeringsporteføljen på spill, så kan det være lurt å allokere 5-15% av porteføljen til formålet. Da kan du leke deg med mer eksperimentelle investeringer uten at du påvirker den store grunnmuren av porteføljen som står trygt i globale indeksfond.

Liker du å lese om penger og investeringer?

Vi har samlet alle våre artikler om investering her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hva er dine beste tips for hvordan vi kan tjene penger på aksjer? Vi hører gjerne fra deg i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.