Hva jeg lærte av å leie ut hus med utleiedel gjennom AirBnB

Hjem » Tjene penger » Hva jeg lærte av å leie ut hus med utleiedel gjennom AirBnB

Hus med utleiedel fra Kubehusene i Rotterdam

Noen ganger skal det veldig lite til for å tjene ekstra penger.

Som for eksempel da vi innså at vi egentlig hadde et hus med utleiedel. Vi hadde bare ikke tenkt på boligen på den måten før.

Faktisk hadde aldri tanken om å leie ut et rom streifet oss.

Men alt det ble endret i løpet av en sommer hvor vi selv baserte ferien på å bo i andres hus med utleiedel.

Vi innså at det ikke var så mye som skulle til, og i denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan starte med utleie.

Bør du satse på korttidsleie eller langtidsleie?

For de som har hus med tradisjonell utleiedel i form av en hybel så er dette spørsmålet veldig aktuelt.

Langtidsleie er mye mindre arbeid, men du kan være uheldig med leieboerne og skaffe deg en langvarig problemer.

Korttidsleie er mer arbeid. Men også mye bedre betalt. Et rom som du får 7500 kroner for i langtidsleie kan lett leies ut for 750 per dag. Kanskje det beste er en middelvei. Da slipper du å vaske å rengjøre hver eneste dag.

Du kan for eksempel stille inn din kalender på AirBnB slik at du bare aksepterer gjester som vil bo i 2/3/4 dager. Min erfaring er at minimum 2 netter er det ideelle. Maksimum synes jeg er 5.

Erfaringer med AirBnB for hus med utleiedel

Vi hadde et hus med en utleiedel som vi ikke hadde tenkt på som særlig verdifull før sommeren 2016.

Da endret alt seg!

Ferieturen sommeren 2016 var uten all verden med planlegging. Vi tok ting på sparket og lot plutselige innfall bestemme vår reiserute.

Vi fikk mange herlige opplevelser og vi møtte mange flotte folk. En god del av dem på grunn av at folk som eide hus med utleiedel benyttet AirBnB.

På det verste er AirBnB hakket dårligere enn et middels hostel. Det opplevde heldigvis kun en eneste natt.

På sitt beste er AirBnB så utrolig mye mer enn bare et bosted. Du får en guide, fikser og venn på kjøpet. Derfor liker vi det så godt!

Det hele var så gøy at vi bestemte oss for at vi ville være like gode guider, fiksere og venner for andre reisende når vi kom hjem til Norge.

Som de fleste boliger i Norge hadde også vi hus med utleiedel.

Hva vi lærte av å leie ut hus med utleiedel gjennom AirBnB

Så hva fikk vi ut av å tilby vårt hus med utleiedel til ulike grupper reisende gjennom en hel sommer?

Hus med utleiedel åpnet faktisk en helt ny verden for oss. Vi hadde en super sommer og møtte så mange hyggelige folk.

Vi møtte personer fra land som vi nordmenn har ekstremt lite kontakt med. For eksempel hviterussere som nesten aldri opplever at noen vet, eller vil lære, noe om landet deres.

Vi traff jentegjengen fra Østerrike som tross i et helt avsindig regnvær i flere dager, aldri sluttet å smile og le.

Vi traff elektroingeniøren som lærte oss å bygge PCer fra bunnen av. Asiatene som villig viste oss kokkekunster. Latvierne som var tidendenes mest interessante samtalepartnere. For ikke å glemme den helt fantastiske portugisiske globetrotteren som, akkurat som meg, likte å drikke vin på altanen mens vi utvekslet reisehistorier fra alle kontinenter.

Hva regner AirBnB som hus med utleiedel?

Men hva definerer egentlig et hus med utleiedel slik AirBnB ser det? Mindre enn du skulle tro!

En del av hus eller leilighet, eller et ekstra rom er nok til at du kan innkvartere hyggelige reisende. Du trenger altså ikke ha en ekstra hybel tilknyttet huset ditt for utlei. Det holder med delte arealer og et rom gjestene kan sove på.

Det letteste for mange er å skape utleiedelen i huset selv ved å flytte flere personer inn på samme rom og frigjøre de rommene som er igjen.

Hvis du har god beliggenhet skal det ikke mange nettene til før ditt hus med utleiedel har finansiert en god del av din egen ferie.

Som en bonus føles det som ferien din forlenges fordi gjestene og alt pratet om reising fører deg inn i en deilig ferie modus.

Vi gleder oss allerede til turistsesongen starter opp igjen!

Leiligheten har blitt finere og mer velholdt

Det som er overraskende og en veldig kjærkommen bieffekt av eksperimentet med å leie ut hus med utleiedel på AirBnB er hvordan det har endret vaner.

Gjester fortjener at det er rent og pent, og at det som finnes i leiligheten holder god kvalitet. Det gjorde at jeg endret syn på innredning. Stilen ble mer minimalistisk. Nærmest zen-inspirert. Jeg ryddet vekk mange ting som ikke var i ukentlig bruk. Jeg ryddet på kjøkken, stue og rom.

Det som ble til overs ble solgt, kastet eller arkivert til senere bruk.

I stedet for 7-8 kasseroller, fant jeg de 3 beste og satt de resterende i boden. De blir hentet frem når en av de andre blir ødelagt.

For å gjøre en lang historie kort, så reduserte jeg mengden ting i boligen. Jeg elsker den nye stilen! Det ble dessuten mye lettere å holde boligen ryddig og ren.

Jeg ble i tillegg litt rikere da mange av de ubrukte tingene faktisk var verdt en god del.

Hvis du trenger tips for å etablere en enklere stil så er den japanske rydde-guruen Marie Kondo et bra sted å starte.

Overraskende effekt av å leie ut hus med utleiedel

Den største overraskelsen kom når jeg gjorde rent. Frekvensen gikk selvsagt voldsomt opp da det stadig kom nye gjester. I begynnelsen var det uvant å rengjøre så ofte, men etter kort tid kom den forløsende effekten som endret alt.

Færre ting og mer erfaring med rengjøring gjorde at det ble både enklere og raskere og gjøre rent.

Som et resultat begynte jeg å like det. Jeg nøt opplevelsen av å gjøre rent og ikke minst resultatet.

Samtidig gjorde de ekstra pengene det lett å motivere seg. På slutten av sesongen hendte det at jeg ønsket å rengjøre boligen, bare for å få den rene friske følelsen, men så tenkte jeg at det var dumt å gjøre det gratis. Derfor reaktiverte jeg annonsen og fikk inn noen nye gjester og så vips var det «betalt» rengjøring på gang.

Jeg fant roen ved rengjøring, det er definitivt noe mediterende over det. Dessuten var det en super sosial sommer med mange nye bekjente og impulser. Det gav også en fin liten ekstrainntekt som finansierte alle våre utgifter den sommeren og vel så det.

Utleie er rett og slett noe av det lureste jeg har gjort på lenge! Jeg var bare ikke klar over at jeg hadde hus med utleiedel.

Her får du tips til egen sommerferie!

Oppsummering hus med utleiedel

Selv om du ikke har et permanent ekstra rom, så kan du fortsatt leie ut deler av boligen din i perioder av året. Korttidsleie via AirBnB er perfekt om du ønsker å blir kjent med mange nye mennesker som er på reise.

Det er greie ekstra inntekter og utleien har en del andre effekter som er greie å ta med seg i hverdagen etterpå. En ryddig og ren leilighet uten for mange ting er veldig lett å holde ren og fin også etter at gjestene har reist.

Ved å ha færre, men bedre ting, kommer de gode produktene virkelig til sin rett.

Også de som har egne utleie enheter kan vurdere korttidsleie hos AirBnB. Det er litt mer arbeid, men mye gøyere og langt bedre betalt.

Vil lese mer om bolig og penger?

Vi har samlet våre artikler om å tjene penger.

Utover det så anbefaler vi disse artiklene:

Satser du på helårs utleie eller i mindre skala med noen få gjester på sommeren?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.