Det aller beste stedet å bo i Norge! [pass opp for overraskede konklusjon]

Hjem » Livsstil » Det aller beste stedet å bo i Norge! [pass opp for overraskede konklusjon]

beste stedet å bo i Norge

Har du lurt på hvor det aller beste stedet å bo på i Norge er?

Det har vi også! Derfor gjorde vi en undersøkelse. Vi sjekket både hvor du tjener mest og hvor været er best, for det er mange ulike svar på dette vanskelige spørsmålet.

Her skal vi presentere noen klare funn og fortelle hvordan og hvorfor akkurat disse stedene er de aller beste plassene å bosette seg på i Norge!

Men husk, det er vel så viktig å se på den totale pakken av livskvalitet. Og balansen mellom arbeid og fritid.

Du må derfor finne det beste stedet å bo i Norge for akkurat deg! For å hjelpe deg så har vi skissert noen scenarier og viser hvordan du kan resonnere for å finne frem.

Objektive kriterier for å finne det beste stedet å bo i Norge

La oss starte med å se på de vanligste kriteriene folk teker på når det kommer til å vurdere hvor godt egnet et sted er for å bosette seg.

Dette er de kjedelige, men også veldige avgjørende måletallene. De er med på å definere det beste stedet å bo i Norge.

Befolkningstetthet – Når mange bor på samme sted så betyr vel det at det er en god plass å bo?

Norge har i dag ca. 5,5 millioner innbyggere og er på vei mot en estimert befolkning på 7,5 millioner i 2050.

Det er logisk å tenke at de fleste bosetter seg på det beste stedet å bo i Norge. Hvorfor skulle ellers så mange bosette seg akkurat der? Der det bor flest er det også flest arbeidsplasser, skoler og universiteter. Det er flest restauranter og sære butikker som det bare finnes en av i hele Norge.

De fleste i Norge bor i Oslo. Utover det er tettheten størst i områdene rundt Oslo.

Utenom den tettbygde radiusen på Østlandet er det bysentra langs kysten og opp til Bergen som dominerer. SSB har laget er bra kart.

Vi registrerer at Nord Norge på denne parameteren kommer veldig dårlig ut.

beste stedet å bo i Norge etter hvor folk faktisk bor
SSB viser hvor folk i Norge bor. Sterkere farge er like flere mennesker

Økonomiske fakta for å finne det beste stedet å bo i Norge

Medianinntekten i norske fylker for alle fylkes-sammenslåingene i 2020, viser at det er forskjeller i aldersgruppene og hvilken livsfase man er i.

Samlet for alle grupper er medianinntekten høyest i Akershus, men for de under 30 som bor alene er det klart best på vestlandskysten. Både Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal scorer i toppen.

Sogn og Fjordane som ligger midt i mellom rent geografisk på vestlandskysten ligger en del bak nabofylkene.

For de øvrige livsfasene og familesituasjoner er det enten Vestlandet eller Oslo og Akershus som vinner samtlige kategorier.

Hele tallgrunnlaget finner du her.

Det er for mange logisk å hevde at det er best å bo der hvor du tjener mest mulig penger på jobben.

Avslører klima det beste stedet å bo i Norge?

De varmeste stedende i Norge finner vi på Østlandet.

Oslo og Nesbyen kommer alltid høyt oppe på kåringer over varme sommerdager. Nesbyen har også norgesrekorden fra 1970 på 35,6 grader.

Mange tenker instinktivt på soldager når de diskuterer det beste stedet å bo i Norge.

De siste 15 årene har gjennomsnittet i juli vært slik (fra NRK):

Slik er makstemperaturen vanligvis i juli:

  • Østlandet: 25, 2 grader
  • Vestlandet: 24 grader
  • Sørlandet: 23,4 grader
  • Trøndelag: 22,9 grader
  • Nord-Norge: 23,3 grader

Men alt dette er om sommeren! Her er flere artige værdata for hvor du finner de beste sommertemperaturene i Norge.

Hvis du ikke er glad i kulde, men liker varme milde vintre, så bør du bo på Vestlandet. Møre og Romsdal er det eneste området i Norge som kan oppnå Syden-temperaturer midt på vinteren. Se bare på denne rekken av varme-rekorder fra Nord-Vestlandet:

  • Oktober 25,6
  • November 21,8
  • Desember 18,3
  • Januar 19,0
  • Februar 18,9

Det er ingen steder på Østlandet som er i nærheten av de deilige vintertemperaturene som kan oppstå på Nord-Vestlandet.

Lenger sør på Vestlandet er det heller ikke uvanlig med 10 grader flere ganger i løpet av de kaldeste månedene. Dessuten kommer høsten flere uker senere til Vestlandet enn til Østlandet.

Oppsummert er bildet derfor blandet. De aller varmeste sommerdagene er på Østlandet, de varmeste vinterdagene på Nord-Vestlandet, mens Bergen har den høyeste gjennomsnittstemperaturen for hele året.

Bergen kan derfor kalle seg Norges varmeste by. Det er for mange logisk å hevde at det beste stedet å bo i Norge er i den varmeste byen.

Avslører nedbørsmengden det beste stedet å bo i Norge?

Nedbøren er svært ulikt fordelt. Det regner minst på ugjestmilde Svalbard og i små bygder og daler som Sjåk og Lærdal.

Mest regner det på Vestlandet, og mest styrtregn har vi på Østlandet.

Aftenposten har laget en greit oppsummering som ser på temperatur og nedbør samlet i sommermånedene.

Konklusjonen trekker frem Lærdal, Hamar, Drammen, Arendal og Fredrikstad som de stedene i Norge med best klima.

beste stedet å bo i Norge

Avgjør naturen hvor vi finner det beste stedet å bo i Norge?

Det har blitt mer populært å velge bosted utfra friluftsmulighetene som er tilgjengelig utenfor stuedøren. Det er årsaken til at steder som for eksempel Sogndal og Luster øker enormt i popularitet.

Godt klima med varme somre trekker innflyttere. Enda mer lokker de fantastiske vintrene med førsteklasses puddersnø og unge vibrante små sentrum fylt men likesinnede friskuser.

Du må bosette deg på Vestlandet eller i Nordland hvis du skal nyte de mest naturskjønne omgivelsene som gir muligheter for spektakulær sport på snø og i vann.

Vanskelig å velge det beste stedet å bo i Norge

Det er slett ikke lett å velge ett sted som det beste stedet å bo i Norge. Som statistikken viser over, kan mange valg være riktig.

Det gjør det attraktivt å se store deler av landet før en bestemmer seg.

Hvis muligheten er der så kan det være gunstig å bruke sommerferien for å utforske. Da har du bedre grunnlag for å velge bosted. Hvis du ikke finner noe som du liker kan du kjøpe en bolig i utlandet, eller kanskje flytte til utlandet permanent.

Design livet ditt for suksess ved å bo på riktig plass

Det aller mest undervurderte med valg av bosted er etter mitt syn plasseringen på selve boligen i byen eller tettstedet. Jeg skal forklare hvorfor. 

På jobben har jeg 30-40 kolleger som de siste årene har vært i samme situasjon som meg. De sjonglerer arbeid, barn og aktiviteter.

Noen løser det problemfritt, mens andre sliter enormt mye. Jeg har aldri sagt noe om det, jeg vil tross alt bevare en god tone mellom oss, men den helt åpenbare elefanten i rommet er selvsagt hvor de har valgt å bosette seg.

Den geografiske plasseringen av bostedet må være tilpasset det livet du ønsker å leve.

Bosted er den viktigste komponenten i ditt livs-design.

To ulike livsstils valg for to like personer

Tenk deg to ulike liv. Personifisert med personene Nær og Fjern. De arbeider begge sammen med deg.

Fjern bor litt utenfor byen. Det tar “kun” 20 min å kjøre. Men det er på kvelden når alle er hjemme og ingen på veiene. De siste årene har den nye veien/broforbindelsen/boligfeltene gjort at mange som tidligere bodde nærmere byen, har slått til på de gunstige tomteprisene langt ute i forstedene.

Fjern sitt liv utenfor byen

I starten elsket Fjern den nye boligen ute i forstedene, men ting endret seg raskt. Kjøreturen til byen tok 20 minutter da det var visning, men hele 40 min om morgenen når alle andre også skulle inn til byen.

Avstandene ute i periferien gjorde at hun måtte kjøre til både barnehage og skole. Det blir 25 minutter på toppen av den 40 minutter lange jobbreisen.

Familien forsøkte først med én bil, men det ble fort vanskelig.

Køen ut av byen etter arbeidstid gjorde at de ikke kunne risikere å komme for sent til henting i barnehage og fritidsaktiviteter. Alt måtte jo kjøres til.

Ettermiddagene ble derfor raskt en oppvisning i logistikk. To biler ble helt nødvendig og de fikk lyst til å ansette en au pair.

Den nydelige tomten med deilig hage nøt de helst i helgene. Hverdagen ble for hektisk. Antall grill-middager utendørs i de hektiske ukedagene kunne de telle på én hånd.

Faktisk fikk de ikke tid til å spise så mange måltider sammen mellom all kjøring, henting og organisering. 

Men Fjern holder ut. Ved å redusere søvn og kutte felles måltider så klarer de seg sånn noenlunde. Det er bare så synd at hun alltid føler seg utslitt.

Nær sitt liv sentralt

Nær er opptatt av balanse i livet.

Hun har bosatt seg nært arbeidsplassen sin. Det er i et tradisjonsrikt nabolag med gode skoler og mange gamle idrettsklubber.

Hun går til jobben på 15 minutter og barnehagen ligger på veien. Barna trenger ikke kjøres til skole. De går de knappe fem minuttene både frem og tilbake.

Det er aldri rush eller kork på gangstiene i nærområdet. Nær har alltid full kontroll på når hun og barna kommer hjem.

Når alle samles hjemme etter jobb og skole er det tid til å lage en skikkelig middag. Alle nyter måltidet, det binder familien sammen og de lærer hverandre å kjenne på en helt annen måte.

Deretter er det aktiviteter. Som i de fleste etablerte nabolag i bynære strøk finnes det både fotball, basketball, turn, svømming og musikk på banene og skolene like ved.

Barn og voksne sykler til aktivitetene og rekker som regel et raskt kvelds bad sammen på de varme sommerkveldene i vannet like ved. Det er lett å få tid til gode aktiviteter med venner når man bor så fint til!

det beste stedet å bo i norge

Oppsummering om det beste stedet å bo i Norge

Ved å se på befolkningstetthet, økonomi og klima får vi temmelig ulike svar på hvor det beste stedet å bo i Norge er.

Det kommer an på preferanser. Liker du varme somre, eller hater du kalde vintre. Plages du lite av regn, men hater styrtregn. Eller elsker du sol mest av alt. Økonomien trekker folk mot de mest folkerike regionene eller ut mot vestlandskysten.

Det finnes ikke noe klart svar på hvor det beste stedet å bo i Norge er ut fra disse parameterne.

Minst like viktig som geografisk plassering i Norge, er hvordan vi plasserer oss på det stedet vi ender opp med å bo.

Det vil si hvor store avstander det er mellom der vi bor og de tingene vi er opptatt av. For de fleste vil det være arbeidsplassen og barnas aktiviteter. Men friluftsaktiviteter og kultur kan være like viktig.

Vi sparer oss for utrolig mye kjedelig og ofte dyr reisetid ved å tenke grundig over plasseringen. Et døgn har bare 24 timer.

Når 8 går til søvn og 8 til jobb så er det bare 8 igjen til alt annet. De 8 timene er faktisk hele livet som er til fri disposisjon hver av de 230 arbeidsdagene i løpet av året. Les mer om antall arbeidstimer i året her. Og hvor mange timer det er i ulike årsverk. Det gjelder å utnytte tiden vi har godt.

Vil du lese mer om balansen mellom jobb og fritid?

Vi har samlet alle våre artikler om livsstil her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hva var bakgrunnen for ditt valg av bosted. Føler du at du har funnet det beste stedet å bo i Norge?

You may also like...