Hvilket fond bør jeg velge?

Hjem » Investering » Hvilket fond bør jeg velge?

Hvilket fond bør jeg velge når jeg bytter ut banksparing med fond?

Spørsmålet er stilles av nesten alle nybegynnere fordi fondsmarkedet er så stort og uoversiktlig.

Det er utrolig mye å velge i, men å velge riktig er faktisk ganske lett!

Vi forklarer hvordan du bør gå frem for å velge riktig fond. Det er nemlig mye lettere enn du tror!

Hvilket fond bør jeg velge i starten?

Mange banker har egne fond som de vil selge deg dyrt. En eneste aktør som Nordnet selger per i dag hele 882 tradisjonelle fond. Morningstar som er en veldig god side for å sammenligne fond har hele 27 000 fond i sin database. Så har vi børshandlene fond. Også kalt ETF som det igjen finnes mange tusen ulike varianter av.

Denne artikkelen tar for seg det du bør tenke gjennom før du bestemmer deg for hvilket fond du bør velge.

Det er noen holdepunkter som er greie å holde på når du skal kjøpe fond. Vi skal først forklarer hva som menes med de ulike holdepunktene og deretter skal vi summere opp funnene litt lenger nede.

  • Enkle å få tak i
  • Billige
  • Presterer bra
  • Forståelig

Hvilket fond bør jeg velge som er enkelt å kjøpe?

Fondet må selges hos en forhandler som du er komfortabel med å ha penger hos og som det er enkelt å overføre penger til.

De fleste norske banker og markedsplasser for fond tilfredsstiller dette kravet. Det er en del vanlige norske og globale fond som du får kjøpt hos omtrent alle som selger fond.

For ti pr siden ville svaret på dette spørsmålet vært litt annerledes. I dag er nesten alle fond enkle å kjøpe.

Hvilke fond er billig?

Prisen på fond varierer fra 0,18% i forvaltningsavgift hos KLP for deres populære KLP global indeks V til godt over 2% i flere aktive fond. Mange av de dyre fondene tar store sjanser og er sjeldent bedre enn indeksfond i flere pr på rad.

Avkastningen som du ser i tabeller som lister aktive fond mot indeksfond lyver en hel del. Mange tenker ikke over det, men faktisk så er det vanlig å måle indeksfond mot de beste aksjefondene.

Årsaken er at de aller dårligste aksjefond legges ned lenge før de rekker å bli sammenlignet med et indeksfond over de siste 5 eller 10 årene.

Hvis du lurer på hva som er forskjellen mellom aksjefond og indeksfond, så finner du mer info her.

Hvilket fond som presterer bra bør jeg velge?

Fond som har prestert bra er ikke nødvendigvis en indikator for om de kommer til å prestere bra i fremtiden.

Til det er markeds-sykluser for skiftende. Dessuten bytter forvaltere jobb eller blir dårligere i jobben sin.

Mer kontroversielt, men ikke mindre sant er at fondsforvaltere som har hatt flaks ikke nødvendigvis fortsetter å ha flaks. Da blir de som tidligere var geniale med ett veldig vanlig. Vi trenger å ta veldig mange vanskelige beslutninger før vi statistisk kan fastlås at profitten skyldes ferdighet og ikke flaks.

Hvis du forholder deg rasjonelt til empirien så vil du finne at aktivt forvaltede fond har en liten fordel i små markeder med mye kjennskap og vennskap som i Norge. For det store utland presterer indeksfondene best.

Les mer fra nøytrale offentlige myndigheter i finansportalen.

Hvilke fond er lett å forstå?

Fondet bør være forståelig slik at du forstår hva det investerer i. Det bør investere i noe som det er mulig å forholde seg til. Derfor er for eksempel et gresk indeksfond helt OK. Fordi du forstår at de investerer bredt i Hellas.

Global X Millennials Thematic ETF (MILN) er helt uaktuelt. Det er nemlig vanskelig å forstå hva de egentlig mener med det. Det finnes jo ingen objektive, reliable og valide mål som kvalifiserer eller diskvalifiserer noe fra å rette seg mot milleniumsgenerasjonen.

I norske banker og handelshus er det lettest å få tak i de forståelige fondene. Men for de med veldig godt utvalg er det greit å være litt på vakt så du ikke roter deg bort i noen veldig rart.

Oppsummering av så langt

Siden vi allerede nå kan slå fast at fond er lett å få tak i og at de fleste banker og plattformer selger forståelige fond så er det pris og prestasjon du bør vurdere fondene på.

De absolutt billigste fondene som handler med aksjer, og ikke renter, er indeksfond. Det er fond som blir forvaltet etter et fast regelsett.

Disse fondene er også de billigste. Det er ikke uvanlig at to fond som er temmelig like, hvor et et aktivt forvaltet og ett er indeksfond, likevel er ganske ulik i pris.

Hvis du har flere hundre tusen under forvaltning og skal spare i flere tiår så blir et par prosent i årlig kostnad og ellers like prestasjoner til flere hundre tusener i forskjell. Disse pengene havner på din konto hvis du velger indeks og på meglerhuset sin kont hvis du velger aktive fond.

Fordeler med å velge indeksfond

Enkelhet handler om å benytte paretoprinsippet. En liten andel av dine handlinger vil påvirke størstedelen av resultatet.

Samtidig åpner det samme prinsippet for å være rasjonell og smart. Du kan forholde deg til metastudier og konsensus blant dem med mest kompetanse på området.

Velger du indeksfond og automatiske trekk og kjøp fra lønnskonto hver måned så frigjør du mange timer i livet ditt. Tid som du ellers måtte ha brukt på økonomisk litteratur og læring. Nå kan du istedenfor bruke den tiden som du vil og likevel få supre resultater.

Det gjør du ved å velge enkle, billige og globale indeksfond som noenlunde speiler verdens økonomiske maktforhold.

Det gir deg mange tusen ørsmå andeler i mange tusen selskaper rundt om i den vestlige verden. Og noen hundre andeler i selskaper på resten av kloden. Du får en slik andel for 0,18% i forvaltningsavgift per år. Det er rett og slett et røverkjøp!

Tiden du sparer på å holde deg til disse enkle prinsippene, kan brukes til å øke inntekten og gjøre mer av de tingene som betyr mest for deg.

Hvilket fond bør jeg velge hvis jeg vil spare mer avansert?

Hvis du ønsker å utvide horisonten kan det være lurt å gjære det gradvis. For eksempel ved å starte med noen tematiske fond eller fond fra spesielle regioner som du har tro på.

Det har noen fordeler:

  • Du får mulighet til å skape mer avkastning ved hjelp av din kunnskap om verden og makroøkonomi
  • Det er gøyere
  • Du lærer mye
  • Du kan gjøre røverkjøp i land eller sektorer som på visse tidspunkt blir ekstremt underpriset

La oss se på hvordan du kan gå frem for å vurdere å investere mer av formuen i spesielle markeder som du har stor tro på.

Hvorfor velge fremvoksende markeder?

Det kan argumenteres for at du ikke bør styre unna de fremvoksende markedene.

De siste to tiår har det i det skjulte foregått en vanvittig demografisk omstilling i verden. Det store flertallet av verdens befolkning som tidligere bodde i lavinntektsland, bor nå i middelinntektsland.

Det betyr at barna (også jentene) nå stort sett fullfører 8-9 års skolegang. Etter skolen kommer de hjem til foreldre som har nok mat og godt ly.

De har tilgang på elektrisitet og i mange tilfeller også internett. Familier i denne gruppen blir i økende grad forbrukere, fordi de har litt penger til overs.

Det hadde de ikke for 20 år siden og i det ligger en vanvittig stor mulighet. Fondene som dekker fremvoksende markeder, eller på engelsk emerging markets dekker de nye forbrukerne i middelinntektsland.

Den fremvoksende middelklassen

Vi hører ikke så mye om den nye middelklassen fordi vi har nok med vårt. La oss se på hva som preger denne gruppen.

  • De tar kanskje ikke ferier, men de kjøper produkter som de for 10 år siden bare kunne drømme om.
  • Overskudd og fremgang gjør at fødselstallene synker. Barna trenger ikke lenger å jobbe for å brødfø familien.
  • De tar utdanning! Før måtte 4-5 barn finansiere foreldrenes alderdom, nå er det nok med ett eller to.
  • Mange tar etter hvert steget over i en livsstil og et forbruk som minner om oss i vesten.
  • De fire mest folkerike asiatiske landene har nesten dobbelt så stor befolkning som hele Europa og hele Amerika til sammen.

Klassereiser på rekordtid

Alle har fått med seg at Kina har etablert seg som en gigant både økonomisk og politisk. Fra proletariatets diktatur til en elegant, dog rå, økonomisk liberalisering. Overraskende nok ble den kombinert med politisk stabilisering. Verden har aldri sett den kombinasjonen i slik skala.

Men det er veldig mange land som har gjort lignende klassereiser og som under gode betingelser har et enormt potensiale som aktører i den globale økonomien.

Sør Afrika, Vietnam og Indonesia har markert seg, men det finnes land rett under vannskorpen som kan eksplodere i skaperkraft og vekst.

Følg spesielt med på Iran som med sin meget godt utdannede befolkning, enorm diaspora og spennende geopolitisk plassering, plutselig kan skyte enorm fart. 

Utnytt kriser! – Kjøp billig når prisene er lave

Nyhetsdekningen nå er så ekstremt sensasjons-orientert at kriser som vi knapt ville registrert tidligere, nå blir hovedoppslag i media.

Det kan være politisk uro i Tyrkia knyttet til autoritære innstramminger, naturkatastrofer langt vekke eller mulige handelskriger. 

Konflikten i India og Pakistan i 2019 er interessant i så måte. Jeg undersøkte med mine venner fra de respektive land og vi så på hvor ulikt konflikten blir referert.

Det ble fortalt tre versjoner av historien.

India sto på randen av et planlagt valg. Ytre fiender er gunstig for politikere som trenger flere stemmer. Når uvissheten er stor, og media villig rapporterer, er det lett å bli påvirket til å ta dårlige valg.

Mange selger aksjer i frykt og fine kjøpsmuligheter oppstår.

Fondsforvaltere har resultatmål å forholde seg til, det har ikke småsparere. Vi kan se bort fra slik støy og utnytte kjøpsmulighetene. Vi slipper å forvalte milliarder av kroner på vegne av andre.

Derfor bør du omfavne usikkerhet og kriser i markedene.

Er høyteknologi svaret på hvilket fond jeg bør velge?

Helt tilbake i 1936 ble den helt geniale Salamanderkrigen utgitt. Den handler om menneskets vurdering av vår egen rase sine evner og begrensninger.

Spesielt innenfor teknologi skjer det mye på kort tid.

Det er vanskelig for oss å henge med. Veksten innenfor komponenter og datakraft er eksponentiell. Da går det virkelig fort fra man tror man henger med til man er så langt bak at man ikke lenger vet hva som foregår.

Noen ting er helt åpenbart:

  • Vi klarer ikke lenger skille mellom tekst som er skapt av maskiner og mennesker
  • Datamaskinene slår oss enkelt i sjakk og go.
  • Vi har fått enorm konkurranse på jobbmarkedet av roboter som jobber 24/7
  • Robotiseringen og kunstig intelligens har så vidt startet

Datamaskiner vil helt sikkert etter hvert også blir bedre til å velge aksjer og fond enn det vi er selv.

Oppsummering om hvilket fond bør jeg velge

Hvilket fond bør jeg velge for å spare i aksjer?

Svaret varier etter hvor mye tid og penger du håper å tjene. De fleste vil tjene mest mulig penger på kortest mulig tid. Da er det globale indeksfond som gjelder. Disse fondene er billige og krever ingen oppfølging.

Du trenger ikke kunne noe om aksjer eller økonomi for å tjene penger på globale indeksfond.

Hvis du ønsker å bruke litt tid for å lære mye og kanskje oppnå litt høyere avkastning så kan det være gunstig å heve blikket ut i verden.

Søk mot markedene som har gunstige demografiske trender i ryggen. Søk mot det som kan forandre verden. Bruk støy og kriser til din fordel i stedet for å la det skremme deg.

Vekst går ofte litt i rykk og napp. Havner et land bakpå en periode er det ofte stort potensiale for eksplosiv vekst i neste periode.

Det kan derfor være lurt å kjøpe litt ekstra av de fondene som henger litt etter. Gitt at du liker fondet i utgangspunktet.

Hvis det er spesielle sektorer eller land som du har ekstra tro på så kan ETF fond være gunstig for å spisse sparingen.

Liker du våre artikler om hvordan du kan investere?

Vi har samlet alle våre artikler om investering her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hva var din første aksje eller indeksfond?

You may also like...