Hva koster et friår?

Hjem » Livsstil » Hva koster et friår?

I løpet av livet har jeg tatt meg noen friår slik at jeg har fått reist veldig mye.

I denne artikkelen setter vi fokus på hvordan opplevelsen av reisen endrer seg når vi tar et friår.

Vi ser på hvor mye det koster å reise verden rundt i ett år og årsaken til at det er mye billigere enn du tror!

Hvordan føles det å reise lenge?

Mine reiser har vært mange og mange ganger lange. Jeg har reist mer enn de fleste mennesker jeg møter.

Men likevel har jeg reist mye mindre enn Torbjørn C. Pedersen som helt siden 10/10 2013 har forsøkt å bli den første i verden til å besøke alle verdens land i en sammenhengende reise.

Han gjør det helt uten å returnere hjem, og helt uten å fly!

Det er en formidabel prestasjon i tålmodighet og logistikk. Men også standhaftighet og offervilje. Han har vært lei reising siden 2015 og gjennomgår stadig vekk perioder hvor han ønsker å dra hjem.

Selv om han gleder seg over reisen og har opplevd enormt mye, så har det blitt for mye reising over for lang tid.

Når vi reiser ønsker vi å være nysgjerrig for å oppleve mye. Lære om oss selv, og om verden. For mye reising kan derimot føre til manglende tilhørighet og rastløshet. Når byrden av logistikk blir tyngre enn gleden over opplevelsene, er det på tiden å dra hjem.

Men hva kan vi lære av danskens reise? Som på nyttårsaften 2021 hadde vart i nesten nøyaktig 3000 dager?

Hvorfor bør vi reise lenge og gjerne ta et friår?

Når vi reiser lenge så endrer vi måten vi opplever verden og oss selv. Men vi må legge til rette for å få de opplevelsene. Det går ikke an å oppleve den samme endringen på korte reiser. Det er noe av den kraften som ligger i et friår.

Hvorfor går tiden så fort på en tradisjonell reise?

La oss si at du setter deg på flyet fra Norge til Vietnam for en to ukers ferie. Det første halve døgnet går med til flyreisen. Det neste døgnet brukes til lokal reising. Fra flyplass til bostedet og så litt hvile.

Så starter eventyret. Et par dager går med på å venne seg til kaoset i Ho Chi Minh. Alt er så annerledes. Det er veldig mye å se. Du haker av de obligatoriske opplevelsene på listen. Tankene på en liten utflukt kommer. Bruker en dag på å booke en fristende tur til Mekong.

Etter mye reising i Mekong deltaet og mange minner senere er du tilbake i storbyen. Det er nå 10 dager siden du satt deg på flyet og tankene om hjemturen begynner å surre. De ligger der og du tenker på hjemturen et par ganger for dagen.

Tankespinn kan ødelegge feriens siste dager

Dessverre er tankene der hele tiden. Kanskje hjelper det litt med å meditere. Men stort sett får du ikke fred fra tanken om at du snart skal hjem. Til og med når du spiser deilig gatemat og nyter søtlig kremet kaffe. Du klarer bare ikke å være tilstede i øyeblikket! En kort visitt ut av byen rekker du, men så må du planlegge og forberede hjemturen.

Du kommer hjem med mobilen full av bilder som du nesten aldri ser på.

Kanskje er du små-sliten etter enda en heseblesende reise hvor du egentlig ikke fikk gjort det du kom for. Nemlig å puste ut. Finne en annen rytme. Leve i nuet.

Prisen på reisen blir høy. Så høy at du må vente et år til neste gang. Bare flyreisen delt på antall dager utgjør nesten 1000 kroner per dag.

Reiser kan være så mye mer enn det. Både med og uten friår.

En ny måte å reise på gir mer verdi og større utbytte

Den reiseformen jeg har mest tro på fremover er litt lengre pauser fra hverdagen. Det vil si en pause som er lenger enn en vanlig ferie, men kortere enn en forskningsfri eller et friår.

Noe midt i mellom.

Avbrekket kan pirre nysgjerrigheten og skape intellektuell vekst. Det kan skape rom for kreativitet og idéer.

Til og med bidra til skifte av spor og fokus i livet.

Reisen bør være over en måned. Seks uker er minimum. To-tre måneder ideelt.

Den store forskjellen fra en vanlig reise er at du kommer helt ut av den vanlige rytmen. Du vet i det du reiser at det er så lenge til returen at du ikke engang tenker på at du en dag skal hjem.

Lange reiser får oss til å leve i hvert øyeblikk

Du er bare på reise. Istedenfor å heseblesende planlegge dagene og utfluktene så bare lever du. Gjør akkurat det du føler for. Dag for dag. Sakte men sikket blir stedets rytme din egen rytme. Maten og luktene blir naturlig.

Kanskje lever du et enkelt liv i en liten trehytte på stranden. Står opp med solen. Morgenbader i sjøen. Mediterer og leser. Spiser fersk sjømat til lunsj. Utvikler vennskap og prater i timevis i solnedgangen.

Etter noen uker er du helt frakoblet alle tanker om jobb og forholdene hjemme.

Du er hundre prosent i nuet.

Og det er da de gode ideene kommer. Helt av seg selv. Det er da du kommer i nærkontakt med verdiene dine.

Hvis du har gått med tanker om å gjøre noen endringer i livet, så er det i slike situasjoner at svaret kommer til deg.

Du trenger ikke tenke på det engang. Etter noen uker er det helt åpenbart hva du må endre og hvorfor.

Mulighetene i et friår er enorme!

Har vi råd til å reise lenge eller å ta et friår?

Spørsmålet er heller om vi har råd til å la være å ta et eller flere friår.

Vi ser at det blir mer populært å ta et friår og det er det en god grunn til. Det er ikke uten grunn at professorer har forskningsfri et par ganger i tiåret.

Mange av oss arbeider fra vi er 30 til 70. Hele 40 år i arbeidslivet. Ofte har vi hatt student-jobber før det igjen.

Selv om vi har rike sosiale liv og gode jobber, så er det ikke utviklende å gjøre mer eller mindre det samme i 40 år.

Men for å vite det så må vi åpne oss for det nye.

Det er først etter et friår vi forstår hvilken enorm luksus det er å ha muligheten til å unne seg friår.

Hvordan finne tid til en lang reise?

Hvis man har en generøs arbeidsgiver er det noen perioder som fremstår som ekstra gunstige for slike perioder. For eksempel mellom en sen påske og sommer. Eller rett og slett hele sommeren. Sommerferie tips som passer med denne tankegangen finner du her. Enda flere tips her.

Kanskje også juletider kan fungere. Ved å legge på noen uker ferie har du plutselig en nesten to måneder lang pause.

Hvis det går så er det mest ideelle perioden oktober og november. Da får du nytt hele den deilig sommeren. Akkurat når solen forsvinner i nord kan du dra noen måneder til sol og lys. Så returnere til den fine desember. hvor så mye fint skjer. Den lette fine snøen har kommet og solen snur før jul.

Eksempler på oppdeling av et friår

Her er min liste over de lengre pausene som jeg så langt har hatt og eller planlagt. Det trenger ikke alltid være komplisert. Et friår trenger heller ikke være et år på reise. Friåret kan stykkes opp og deles.

To måneders vagabonding og surfing i Portugal. Formålet er språklæring og fysisk toppform. Samt bli mer kreativ innenfor  portugisisk matlaging og skriving.

To måneder på hytten. Formålet er å fiske. I tillegg vil jeg leve tett på natur. Filosofi og meditasjon. Telte mange dager i strekk. Vadre i fjellene og oppleve naturen uten teknologi.

To måneder i Sør-Amerika. Formålet var språklæring og å bli bedre til å danse. Utfordre meg i en hypersosial kultur.

To måneder i Hong Kong. Formålet er å se nye trender. Bli høy av intensiteten på øyen og i Kowloon. Spise minst 100 retter jeg ikke har forsøkt før. Deretter trekke meg rolig tilbake i all den deilige naturen som omkranser byen.

Hvorfor mye koster et friår?

Den type reise som Torbjørn Pedersen gjør er for lang for de fleste av oss, men den lærer oss noe viktig.

Gode lange reiser trenger ikke koste noen særlig. Han dro ut med et mål om å holde et budsjett på 20 dollar per dag. Det er 180 kroner. Hvis han faktisk klarte det så kunne han reise de første 5555 dagene for én million kroner. Det er over 15 år!

De 3000 dagene han har reist til nå ville ha kostet 540 000 kroner.

Nå tror jeg på ingen måte han faktisk klarte å leve på den summen hele veien. Men han har gjort det i veldig lange perioder av turen.

Når vi tar et friår for å reise kan vi utnytte de samme stordriftsfordelene.

Hva koster en lang reise sammenlignet med en kort reise?

Å reise lenge eller å ta et friår koster utrolig mye mindre enn en kort reise per dag. Ofte helt ekstremt lite. Men det kommer mye an på hvilke steder du liker å reise til. I tillegg vil det mange steder være enorme prisforskjeller i løpet av året.

Jeg reiser ofte litt utradisjonelt og er kanskje blant de få som synes Minsk er mye gøyere enn Mallorca og at Hanoi slår Honolulu ned i støvlene. 

Hvis du planlegger lengre opphold så er denne siden veldig nyttig for å sammenligne priser.

Den er basert på feedback fra brukerne og gir en fin pekepinn på kostnadsnivået i ulike byer verden over. I eksempelet i lenken finner jeg at Lisboa, den dyreste byen i Portugal, er litt i overkant av halv pris av Oslo.

Det er grei info å ha med seg i planleggingen av både friår og til reisemål hvor en blir mer enn et par uker på ett sted. Denne siden tilbyr noe av det samme, men med færre detaljer. Som plaster på såret er det mye bedre design og fine bilder til. 

Utnytt geografiske prisforskjeller

Store deler av verden er så billig å reise i at du vil gå i solid pluss om du leier ut hjemme mens du reiser.

En glimrende artikkel som går detaljert til verks viser en snittpris for 37 USD per person per dag for to personer som reiser jorden rundt i 2 år.

For disse bloggerne er det billigere å reise jorden rundt enn å leve i Brasil hvor de kommer fra. Summen tilsvarer  i skrivende stund 370 kroner per dag. Det kunne de fleste i Norge med letthet kunne leid ut boligen sin for.

Friår for å skape en ny karriere

Levekostnadene rundt om i verden blir spesielt interessante å se på hvis du skal bruke friåret for å skape en ny frisk start i livet ditt.

Vi havner alle i situasjoner hvor vi føler oss litt mettet av det gamle og trenger nye impulser. Situasjonen er som skapt for et friår.

La oss si at du ønsker å lære en ny ferdighet gjennom nettstudier eller egenstudier. Det kan være alt fra programmering til webutvikling. Hvorfor ikke ta læringen som et friår og gjør det fra en ny verden hvor du samtidig lærer en annen kultur å kjenne.

Du kan med letthet lære deg digitale ferdigheter, språk eller alt mulig annet på nettet i Portugal, Thailand eller Georgia. Dessuten får du kanskje en ny hobby eller nytt språk på kjøpet og det hele kan gjøres til en nøktern sum fra 100000 til 150000 kroner for et helt år. Mange oppnår lett slike summer ved å leie ut boligen sin i den samme perioden. Glem heller ikke at også bilen kan leies ut!

Hvis det trengs flere penger så kan gjerne hytte eller feriebolig i utlandet enten brukes for friår eller leies ut for å finansiere friår i andre deler av verden.

Årsakene til at de fleste tror at et friår er dyrt

Men de fleste synes jo det er dyrt å reise. Ferien er liksom blitt en utgift som man setter av penger til. Hvorfor har det blitt slik, og hva må man styre unna for å slippe å betale for mye?

Vi kan snu på problemstillingen. Hva må du gjøre for at reisen skal bli dyr?

Oppskriften for å reise dyrt

  • For lite fleksibilitet. Reiser når alle andre reiser og prisene er på topp.
  • For tradisjonelle valg. Mye charter og kjente kjære steder med høyt prisnivå. Billige perler ligger urørt.
  • Overdreven trang for trygghet. Mange fantastiske og trygge destinasjoner vurderes uten grunn som farlig.
  • Lite kulturell penetrasjon. Du ønsker å holde norske vaner og standarder  i andre verdensdeler.
  • Enorm trang til turist-feller og kjente landemerker. Man ser de samme personene og opplever det samme i køen til Frihetsstatuen som i køen til Eiffeltårnet. 
  • Besøker dyre og kjente restauranter 5 år etter de nådde toppen. De er forlatt at trendsettere, men omfavnet av lite kvalitetsbevisste turister.

Hvis du ønsker å unngå alt det, er det på tide å endre perspektivene på reising og finne tilbake til årsakene til hvorfor resing og kanskje til og med et friår er nødvendig.

Min favorittbok om reising er fortsatt, etter alle disse årene, Vagabonding. Den setter formålet med reisen i perspektiv og den skaper trang etter et friår.

Oppsummering om å ta seg et friår

Friår er en mulighet vi har som veldig få tar. Det er lett å bli så engasjert av hverdagen at vi glemmer at vi har både tid og økonomi til å oppleve mye mer enn det vi gjør til vanlig.

Ved å reise lenge. Enten i et helt friår eller ved å splitte et friår opp i deler og veksle mellom mer tid på hytte og mer tid til å oppdage verden vil vi oppleve at kostnaden for reisen er langt lavere enn vi trodde på forhånd.

Å ta seg et friår senker nemlig den gjennomsnittlige kostnaden per reisedag ekstremt mye. For de fleste er det langt billigere å reise lenge enn å leve i Norge.

Utleie av bolig, bil hytte og fritidsbolig i Norge kan i stor grad finansiere et friår.

For de som blir ekstremt glad i opplevelsene kan det å flytte til utlandet være gunstig. Men for mange er det enklere å heller ta hyppigere friår da reglene for tilhørighet til Norge og folketrygden er mer tilpasset friår enn permanent flytting.

Les mer om reising og ferie

Vi har samlet alle våre artikler om livsstil her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hva gjorde du da du tok deg et friår? Eller går du kanskje med planer om å ta et friår? Del gjerne dine erfaringer om friår i feltet under!

You may also like...