Hytte på fjellet til 85 000

Hjem » Bolig » Hytte på fjellet til 85 000

Hytte på fjellet ble et av symbolene på koronakrisen helt fra starten av 2020-tallet. Etter kort tid var den helt vanlig at flere av deltakerne i et helt vanlig møte på Microsoft Teams satt og arbeidet fra en hytte på fjellet.

Det har gjort noe med markedet. En periode var det veldig press og prisene skjøt oppover. Ikke så rart når vi stadig ble eksponert for de mest nydelig hjemmekontor i fjellheimen. For ikke å snakke om bildene og fortellingene fra skitur i lunsjen og ettermiddagstur i alpinbakken.

I denne artikkelen har vi samlet informasjon for deg som vurderer å kjøpe hytte på fjellet.

Vi ser på fordeler og ulemper ved å kjøpe hytte på fjellet og hva annet du kan kjøpe eller leie til den samme kostnaden.

Hvor er det best å ha hytte på fjellet?

For at hytten skal blir mye brukt er det viktig å finne balansen mellom avstand fra hjemmet og bruksområdet til hytten på fjellet.

Hvis hytten kun skal brukes i vinterferie og påskeferie så er det ikke så farlig om det er lang reisevei. Men om du har ambisjoner om å bruke den hver helg, så bør den ikke ligge lenger borte enn maksimalt 2 timer. Helst ikke mer enn én time.

I starten når en kjøper hytte og er full av entusiasme så er ikke nødvendigvis 3-4 timer et så stort problem. Men det blir det etter hvert. Spesielt når du får mindre fritid og du attpåtil er lei av å ha kjørt samme vei flere hundre ganger.

Vel så viktig er logistikken. 3-4 timer om vinteren på en fredag kveld etter jobb kan gjøre det til et mareritt for småbarnsforeldre å dra på hytten. Små og sure søvnige og bilsyke barn som må vekkes og kles på for å gå til hytten i 10-15 minusgrader, er en tøff slutt på fredagskvelden.

Det gjør at du en periode vil se mindre til både barn og barnebarn om det er veldig langt til hytten.

Unntaket er om hytten skal leies ut. Da slipper du å kjøre hele veien selv hver helg. Beliggenhet og selve destinasjonen blir med ett mye viktigere enn avstand. Satser du på utleie hytten ligge i et attraktivt område. Nesten uavhengig av reiseavstand.

Hvordan finansiere hyttedrømmen?

Hyttelån har mye til felles med boliglån. Renten er også ganske lik, spesielt i de attraktive hytteområdene. Hvis du ønsker hyttelån i ukjente områder hvor det ikke er mange ande som ser etter hytte, kan du risikere at banken ikke tilbyr lån. Eventuelt at renten settes høyt.

Slik får du best rente for boliglånet.

Mens du for boliger kan låne opptil 85% av verdien, er andelen normalt litt lavere for hytter. Ikke bli overrasket om banken tilbyr rundt 70%.

Du kan redusere renten om du låner med sikkerhet i boligen. Eller om du øker boliglånet etter stor verdistigning og en del nedbetaling av boligen.

Rammelån kan for mange være et godt og fleksibelt alternativ.

For å handtere de løpende utgiftene til hytten kan det være lurt å vurdere utleie. Spesielt om du er fleksibel med tanke på når du kan ta ut friperiodene dine fra jobben.

Vinterferien er i to ulik uker rundt om i landet. Hvis du har mulighet til å ta ut din egen vinterferie før eller etter de to ukene, så kan du tjene flere titusener på utleie.

I veldig populære strøk hvor hytten ligger midt i alpinanlegg kan utleieprisen bli skyhøy.

Hva koster hyttedrømmen?

De fleste kjøper en hytte på fjellet for å ha den i flere tiår eller generasjoner. Kapitalen låses derfor og eventuell verdistigning får ikke så stor praktisk betydning.

Utgiftene i listen er dekker de største utgiftene for å drifte en hytte på fjellet:

  • kommunale avgifter
  • lån
  • vedlikehold
  • strøm
  • brøyting
  • eiendomsskatt
  • oppussing

Det er heller ikke uvanlig med et tilbygg når familien utvides og generasjonene blir flere.

Et forsiktig anslag basert på opplysningene over er at en hytte som koster omtrent 2 millioner vil koster deg mellom 80 000 og 90 000 kroner per år. Gitt en rente på mellom 2 og 3 prosent.

La oss se under hva det utgjør for hvert døgn du er på hytten. Som du ser går prisen veldig mye nedover etter hvert om bruken tiltar.

Personer med gjennomsnittlig inntekt bør bruke hytten i alle fall 25 døgn før prisen per døgn begynner å bli overkommelig.

Hva kan du få for den samme summen som du bruker på hytte på fjellet hvert år?

Nå begynner den interessante øvelsen. Hva kan du få for de samme beløpene om du leier i stedet for å eie hytte på fjellet?

Eller hva om du heller setter av 85 000 kroner per år til skiopplevelser i alpene og øde norsk vidde?

Slike opplevelser kan kanskje aldri erstatte følelsen av å ha sitt helt eget sted. Det er derfor hytte på fjellet bevarer populariteten sin så sterkt.

Men for de som ikke bruker hytten sin så mye og som ikke har opparbeidet seg den samme tilknytningen til lokalsamfunnet så er det interessante tall.

Du kan få 50 helt OK hotellovernattinger til prisen av hva en hytte til 2 millioner koster i året.

Du kan også leie flere helger, eller faktisk flere uker, med hytte på ulike tider i året for samme pris.

Et spennende alternativ til hytte på fjellet er feriebolig i utlandet. Eller kanskje til og med som et tillegg til hytte på fjellet.

Hvis du kjøper en moderat hytte på fjellet og tilsvarende feriehus i Spania, så trenger du kanskje aldri mer å sette av ekstra penger til ferie. Du er fullt ut dekket, sommer som vinter.

Den ene kan leies ut i sommerhalvåret og den andre om vinteren. Her er noen erfaringer med utleie via AirBnB.

Hvor mye koster en vanlig hytte på fjellet?

Kostnaden for en hytte på fjellet varier mye etter hvor i landet du leter. Nærhet til populære destinasjoner og alpinanlegg spiller også sterkt inn på prisen.

De helt enkle hyttene, med lite infrastruktur rundt, og som er svært enkelt innredet, kan du få ned til omtrent en million kroner.

Fra der av går det bare oppover.

Median-prisen for brukte hytter i 2020 var på 1,5 millioner kroner. For nye hytter var den omtrent det doble. De dyreste hyttene på fjellet koster godt over 10 millioner.

For 2 til 3 millioner finner du veldig mye fint de fleste steder i landet. Drømmen om hytte på fjellet er overkommelig for de fleste.

Når har man råd til hytte på fjellet?

Hytte er ikke det første man bør tenke på, men kanskje heler ikke det siste. For mange er det et mål å få hytte etter at man har klart å etablere seg med småbarn.

Når boligkjøpet er i orden og de store investeringen knyttet til starten på familielivet er tatt, starter søken etter neste steg.

For mange blir det hyttelivet.

Hytte på fjellet gir mulighet for mange gode studer hvor familien kan være sammen. Samtidig kan hytte på fjellet til dels kamuflere og gi gode unnskyldninger for at du ikke alltid orker være like sosial som før i helgene.

Det å være på hytten er fullt ut akseptert som en fritidssyssel og det kan noen ganger være deilig å slippe å forholde seg til alt mulig annet man burde gjort i helgene.

Les om hvorfor selv ikke trøtthet i helgene bør hindre deg i å alltid si ja til vennene dine som du ikke lenger treffer så ofte.

Oppsummering om hytte på fjellet

Avstand til hjemmet og nærhet til naturopplevelser og alpinanlegg er de viktigste parameterne når du skal vurdere å kjøpe hytte på fjellet.

Hvis du bruker hytten mye selv er nærhet til hjemmet essensielt. Hvis du skal leie ut hytten ofte gjør det ikke så mye at den ligger langt borte. Det er lettere å leie ut en hytte på Hemsedal enn en hytte som ligger en time utenfor Oslo.

I de populære områdene for hytte på fjellet gir banken deg lett en godt lån med lav rente. For områder utenfor allfarvei risikerer du høyere rente og egenandel. Du kan også risikere et tvert nei. Hør da men en lokal bank, eller bak lånet inn i boliglånet ditt. Det er en god måte å redusere renten på.

En hytte på fjellet til 2 millioner koster deg omtrent 85 000 kroner per år. For den summen kan du finansiere mange uker i en leid hytte. Eller turer til fenomenale skidestinasjoner som for eksempel Alpene, eller Japan med sin helt spesielle tørre puddersnø.

For mer innsikt i hva det koster med litt lenger opphold rundt om i verden kan du lese denne artikkelen.

Hytten kan bli en deilig plass som du får et sterkt emosjonelt forhold til. Det kan derfor være lurt å kjøpe den relativt tidlig. Helst rett etter at livet med småbarn har startet.

Da får du bygget opp gode relasjoner til plassen over flere tiår. Ikke minst skaper dere som familie fantastiske minner over generasjoner.

Vil du lese mer om hytte, bolig og investeringer i inn og utland?

Vil du lese mer om bolig? Her finner du informasjon om bolig, hytter og fritidsboliger.

Kjøpte du hytte på fjellet under koronakrisen? Fortell gjerne om dine erfaringer med kjøpet i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.