7 Fantastiske reisemål i Europa som er billig!

Hjem » Livsstil » 7 Fantastiske reisemål i Europa som er billig!

Du får enormt mye kvalitet for pengene om du velger et billig reisemål i Europa.

Det er nemlig store forskjeller på hvor mye det koster å reise innad i Europa, og de dyreste reisene er ikke nødvendigvis best.

For samme pris som du kan reise i en uke i Norge eller Sveits, kan du reise så lenge som en måned i Albania og Georgia.

Vi ser på de litt mer ukjente reisemålene i Europa og forteller litt om de billige perlene som du absolutt bør vurdere å besøke.

Hvor reier flest nordmenn om sommeren?

De fleste nordmenn som reiser utenlands om sommeren reiser til Spania og Hellas. Det er noen favorittområder som aldri går av moten, men vi ser også at nye kommer til.

Her er en oversikt gjort litt før sommeren. Den viser hvor selskapene har solgt flest turer.

 1. Kreta
 2. Mallorca
 3. Antalya
 4. Rhodos
 5. Costa Brava og Barcelona
 6. Gran Canaria
 7. Makarska Riviera
 8. Costa del Sol og Andalucia
 9. Split- Dalmatia
 10. Costa Blanca og Valencia

Hvorfor bør du reise til de litt mer ukjente landene?

Mange av disse landene er like gode ferieland som de mer tradisjonelle. De er bare mer uoppdaget for oss i den vestlige verden.

Det er først som en ekstra bonus at vi også kan trekke frem at landene troner øverst i Europa som billig reisemål.

Det betyr at du kommer mye tettere på de lokale og du får muligheten til å se landenes særpreg på en helt annen måte enn ved generiske hoteller rundt det vestlige Middelhavet.

 • Det er utviklende å forsøke noe nytt
 • Du får veldig mye mer for pengene
 • Solen er like sterk og brunfargen blir like fin
 • Minnene du får er annerledes enn det alle dine venner og kolleger kommer hjem med
 • Du slipper å ligge tett i tett på stranden med fulle engelskmenn
 • Om du forsnakker deg ved solsengen så er garantert ikke naboen din innenfor rekkevidde

Vi skal ta for oss syv land i Europa som både er billige og som har utrolig mye å tilby så snart du blir kjent med landet.

Kroatia

Kroatias prisnivå av Norge er 48%.

Hvorfor bør du vurdere Kroatia?

Kroatia er utrolig variert mellom regionene

Kroatia er svært spennende og variert. Landet har historisk vært okkupert av flere ulike makter. Det preger fortsatt landet i dag.

De nordlige områdene består av hardtarbeidende og ofte konservative mennesker som historisk har rettet seg mot Wien, og ikke Zagreb som hovedstad.

Istria i vest er preget av isolasjon. Både dialekt og mindset er noe for seg selv. Selvsentrert, men åpen og vennlig i møte med turister som de elsker å tjene penger på.

Slavonia er bondelandet hvor alt går i et roligere tempo. Det går i mat, hester og korn. Som en fantastisk reise i tid.

Så har vi Dalmatia hvor det er som om tiden ikke eksisterer.

Ingen stress og alt til sin tid. Sunn mat, pasjon og prestasjon. Et fascinerende folk som lykkes i det meste og virkelig nyter livet.

Det er fascinerende stor forskjell på lynne og dagliglivet mellom regionene. Deler av landet føles mellomeuropeisk. Ikke så rart da den østerriksk ungarske riket har satt sine spor.

Lenger sør finner du Dalmatia som er et fyrverkeri av følelser. Mellom disse motpolene finner du et sjarmerende og selvbevisst folk som er stolte av sin nasjon.

Du kan nærmest velge fritt hvilken del av Kroatia som er det beste reisemål i Europa som også er veldig billig.

Ferielandet Kroatia

Landet har vært en ettertraktet turistdestinasjon helt siden 70-tallet. På nittitallet sørget den forferdelige krigen for at turistene valgt andre destinasjoner.

Kroatia forble ganske turistfritt frem til omtrent 2004-2005 da begynte naboen eller folk du hadde gått på skole med å dukke opp på stranden og i barene på kvelden.

Kroatia i dag er derfor ganske annerledes enn det var for 15-20 år siden. På godt og vondt.

Godt fordi de har bygget en god del kvalitetshoteller og fortsatt å ta vare på den allmenne tilgangen til sjøen. Kroatia føles fortsatt ikke helt som masseturisme. Bare nesten. 

Du kan fortsatt stikke deg bort på øyer som er lite besøkt.

Kroatia har trolig Europas beste badevann og en deilig miks av varme og frodig klima.

Det eneste minuset er at maten holder en god del lavere nivå enn for eksempel Spania, Portugal og Italia.

Bulgaria

Bulgarias prisnivå av Norge er 43%.

Hvorfor bør du vurdere Bulgaria?

Bulgaria kan deles i to. Det ene er masseturismen ved Svartehavet hvor hoteller og strandbarer alle ligner på hverandre.

Bortsett fra språket ville du knapt merket forskjell mellom masseturismen her og i Spania. Null særpreg og lite annet enn prisen gjør det fristende å dra dit.

Men du har et annet Bulgaria som er vanvittig mye mer interessant.

Landsbygden og naturen er utrolig fin. Det er lov å campe fritt i landet i motsetning til veldig mange andre land i Europa. Det åpner for lange naturskjønne ferier som virkelig er billige.

Klima er varm om sommeren og kaldt om vinteren.  De har gode jordbruksprodukter og et interessant kjøkken som virkelig bør oppleves. God vin og absolutt alt er billig.

Det egentlig ikke noe som helst som er spesielt dyrt i Bulgaria. Det er et land som virkelig egner seg for de som elsker å reise litt rundt og få en følelse av hvordan hverdagslivet er i et annet land.

Bulgaria er fjell, landsbygd, storby og strand i skjønn forening!

En del digitale nomader har slått seg ned i landet. Årsaken er landets meget godt utbygde digitale infrastruktur samt prisnivået.

Her kan du med letthet feriere en måned med de samme midlene som forsvinner på en liten uke i Sveits.

De digitale nomadene kan leve i månedsvis her til en fraksjon av prisen i sine hjemland.

Romania er et vakkert reisemål i Europa som er billig!

Romanias prisnivå av Norge er 35%

Hvorfor bør du vurdere Romania?

Romania er i likhet med Bulgaria en miks av to verdener hvor den ene er veldig mye bedre enn den andre.

Romania har også en svartehavskyst. Den er for tiden litt mindre utviklet og besøkt enn den bulgarske. Derfor er det ganske god plass der, du slipper ligge tett i tett som i Spania og på de mest populære strendene i Kroatia.

Badingen er helt grei, men ingen badeplasser i Svartehavet kan helt måle seg med å bade i Kroatias og Albanias krystallklare badevann.

Men Romania er virkelig et supert ferieland. Du må bare sette sammen reisen på en god måte!

Romanias natur og spesielle historie

Hvis du syntes det var mye å se i Bulgaria, så får du bakoversveis av Romania. Her finner du Heftige fjell og utrolige veier som smyger seg opp og over dem.

Hovedstaden Bucuresti er en by som må oppleves. Mest på grunn av palasset og avenyen som leder opp til det gigantiske palasset. Det kalles treffende nok folkets palass

Det er et mektig syn som kunne vært uendelig mye vakrere uten all biltrafikken. Men symmetrien, aksene, og de nærliggende bygårdene er virkelig en fantastisk syn. Det er storslått og vi kan bare håpe at det kommer enda mer til sin rett i fremtiden.

Romania har en svært spesiell historie som på mange måter kulminerte med byggingen av palasset. Det anbefales å sette av en helt dag til å studere det grundig og lese seg godt opp på historien.

Drar du lenger ut på landsbygden kommer du i kontakt med slik Europa var for 70-80 år siden.

Esler og hester kjører vogner med melkespann og grønnsaker. Det serveres deilig bondekost nesten gratis. Romania er et virkelig billig reisemål i Europa.

Romania er en deilig miks av mye forskjellig. Mange byer har tyske navn fordi de tidligere var en del av det tyskspråklige området. 

Mange av oss kan ikke rumensk, men om du behersker tysk, engelsk og enten portugisisk eller italiensk så vil du kunne klare deg ganske greit. Også når du snakker med eldre på landsbygden.

Landet har fått mye tilskudd fra EU de siste årene og du vil ofte legge merke til infrastruktur som er bygget med EU midler. Det gjør det også lettere å reise rundt i landet.

Rundreise er virkelig stikkordet her. Glem for all del ikke å besøke de gamle middelalderbyene og de heftige slottene i Transilvania.

Georgia

Georgias prisnivå av Norge er 41%

Et annet land ved Svartehavet, dog på andre siden av sjøen er Georgia. Landet er en god del mindre enn Norge. 70 000 kvadratkilometer. Hvis du har lest teksten om hvordan du lettere kan forstå store tall, så vet du at det er 4-5 ganger mindre enn Norge.

Landet er en tidligere sovjetrepublikk og dessverre hører vi normalt ikke mye fra landet med mindre det er litt uroligheter.

Det er heldigvis lenge siden det var noen virkelig alvorlige hendelser. Georgia er virkelig et av de landene man bare må få besøkt så raskt som mulig. Helst før det begynner å miste særpreget sitt.

Landet grenser til det kanskje enda vakrere, men okkuperte Abkhasia og er kjent for å ha det i særklasse beste kjøkkenet i hele det tidligere Sovjetunionen. 

Mat, natur og turisme

Ostebrød, dumplings, grillmat og grønnsaker av høy klasse gjør Georgie til et must for foodies. Det er et utrolig mysterium at det finnes så få georgiske restauranter i vesten og Norge.

Heldigvis er trenden stigende og spesielt i Øst-Europa er det ikke vanskelig å finne georgisk mat. Det blir nok snart flere her også.

Naturen er variert med alt fra bading i Svartehavet, til storslåtte høyfjell. Det er juv og daler og utrolig mye å se på et forholdsvis lite område.

Det er få land som kan tilby så spennende variasjoner i topografi og klima som naturskjønne Georgia.

Landet har ikke en stor etablert turistindustri som er rettet mot lavbudsjetts reiser. Men for norske forhold vil både små enkeltrom og rom for to personer være uvant rimelig. Det samme vil maten.

Georgia kan trygt kategoriseres som et billig reisemål i Europa.

Prisnivået er hentet fra hovedstaden. Ved å reise rundt vil du oppleve langt lavere priser. Du bør rett og slett forsøke Georgia så fort som du kan!

Albania er et ekstremt billig reisemål i Europa!

Albanias prisnivå av Norge 29%

Hvorfor bør du vurdere Albania?

Albania har de siste årene blitt lagt til i flere turoperatører sine kataloger for sommerens nye og spennende reisemål.  

Dessverre får vi si for da blir det med ett langt flere folk som strømmer til landet. De som har reist til Albania de siste 20 årene har nemlig i stor grad fått ha landet for seg selv.

Det betyr god plass på strendene og enorm service.

Heldigvis tar det litt tid før massene endrer vaner, så om du kaster deg rundt og reiser i de neste par årene bør du fortsatt kunne finne albanske perler med lite turisme.

Dessuten er landet variert med vakre fjell og flere interessante byer. Du finner lett steder som ikke alle andre har vært.

Albanias store styrke som ferieland er den fantastisk kysten og det gode badevannet. 

Språket er uvant for alle og ligner ikke på noe som vi kjenner. Det er også fortsatt litt begrenset hvor mye engelsk som snakkes.

Som mange andre steder er nivået brukbart i byene, men blir raskt dårligere utenfor de største turistområdene.

På grunn av den ekstremt spesiell historien til Albania er det vært å lese seg litt opp før besøket. Da kan du få besøkt noen av de historiske plassene.

Portugal er et billig reisemål i det vestlige Europa!

Portugals prisnivå av Norge 50%

Hvorfor bør du vurdere Portugal?

billig reisemål Europa

Portugal er det eneste vesteuropeiske landet på listen. Kanskje er det litt overraskende å legge landet til samme listen som landene i sørøst Europa, men Portugal er faktisk ikke så veldig mye dyrere.

Derfor hører Portugal definitivt til som et billig reisemål i Europa.

Portugal er ikke det mest naturskjønne landet. Men det finnes noen unntak.

Spesielt i nord kommer det rikelig med regn som gjør det frodig og flott. Det er et litt røft naturlandskap som er lett å like. Det er veldig fine strender i alle deler av landet. Klippene i sør danner en spesielt magisk ramme rundt noen av dem.

Byene i Portugal er derimot helt i verdenstoppen. De er utrolig vakre og arkitekturen er virkelig uforglemmelig. Her har ikke den moderne arkitekturens generiske masseproduksjon slått an.

Gamle storslåtte bygninger tas vare på. Utsmykket med praktfulle fargerike fliser. Hvis du er i nord bør du absolutt besøke Serralves. I tillegg til total harmoni og fantastiske utsmykkinger får du helt utrolig vakre eksempler på førsteklasses arkitektur.

Badevann, pris og mat

Havet er dessverre litt kaldere enn det som du finner i Middelhavet. Det er litt uvant, men siden det er så varmt på land så er det egentlig bare deilig. Du får virkelig kjølt deg godt ned når du først skal bade. Dessuten er overgangen større om du kommer fra Middelhavet enn fra Norge.

Prisnivået i Portugal er lavt. Du må ikke ut med mye over en euro for en flaske øl eller en kaffe på en av de utallige pasteleriaene som finnes i alle kvartaler og på ethvert lite sted.

Nasjonal-kaken pastel de nata koster under en euro og du får lett en tre retters lunch med grillende sardiner eller kjøtt på en lokal familiedrevet cafe for under 10 euro. 

Generelt er dagens rett alltid tilgjengelig som kjøtt eller fisk. Det er nydelig klassisk ujålete kost til en svært billig penge. Her brukes det ikke kun laksefilet som i Norge, men variert smakfull småfangst full av naturlig omega 3.

Grillede sardiner med fritert potet og salat kommer du til å savne i ukesvis etter å ha besøkt landet

Polen

Polens prisnivå av Norge er 40%

Du bør vurdere Polen fordi været er mye varmere enn i Norge og det er en veldig kort reise. Kun et par timer med fly og heller ikke avskrekkende lenge med verken bil eller tog.

Polen har en interessant kyst mot Østersjøen. Badevannet er på ingen måte i europatoppen, men det er hyggelige badesteder som er lett å like likevel.

Prisnivået er lavt. Polen er et billig reisemål i Europa. Kulturelt føles det som å være hjemme, bare litt varmere.

Utover kysten så har Polen en del fin natur. Spesielt grenseområdene mot Slovakia består av flotte fjell og gode muligheter for smakfull bondekost i store porsjoner etter mye vandring.

Byene bør også besøkes. De er sjarmerende. Arkitektonisk er de preget av mange ulike stiler som kjennetegner hvilken tid de ble bygget i.

De største byene har etter hvert fått en ganske interessant scene for restauranter og kultur. Prisnivået gjør at du kan spise deg gjennom en del klassikere med høy kvalitet til en veldig billig penge.

Oppsummering om billig reisemål i Europa

Europas spesielle historie gjør at vi kan oppleve veldig stor variasjon selv når vi beveger oss over små avstander. Det gjør at kultur, mat og hverdagsliv ofte er svært forskjellig.

Nettopp variasjonen er Europas store styrke som ferie destinasjon.

Dette kan du utnytte i enda større omfang om du venner deg til å se utover og forbi de klassiske ferielandene.

Det er ingenting galt med verken Hellas, Spania eller Danmark. Men det gleder vel en som er glad i å reise å vite at du kan finne steder med minst like gode kvaliteter til en enda rimeligere pris?

Vi har sett på billig reisemål Europa og plukket ut syv stykker som vi liker spesielt godt.

Listen kunne nok vært lenger for det er mye fint å oppleve i Europa. Tyrkia har et prisnivå på bare 33% av Norges. Vi valgte likevel å utelate landet på grunn av den politiske situasjonen.

Det er heller ikke spesielt langt opp til mer kjente ferieland som Hellas (49%) og Spania (52%). Men her må du være klar over at det er ekstreme regionale forskjeller mellom turistområder og øvrige byer og tettsteder.

Hvis du vet hvor du skal dra og hvordan du skal styre unna masseturismen og de inflaterte prisene så er det mange perler i disse landene også.

Vil du lese mer om reiser, fritid og andre reisemål i Europa som er billig?

Hvis du har ombestemt deg og funnet ut det blir Norges-ferie i år, så finner du her tipsene som kan gjøre den ferien nesten gratis!

Hvilket billig reisemål i Europa vil du anbefale? Del gjerne dine erfaringer med billig reisemål i både Europa og verden i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.