Billigste reisemål for deg som vil ha en lengre ferie

Hjem » Livsstil » Billigste reisemål for deg som vil ha en lengre ferie

billigste reisemål
Skopje i Nord-Makedonia

Å finne det beste og billigste reisemål er helt perfekt når du trenger en lang pause for å gjøre noe helt spesielt!

Har du noen gang tenkt at du trenger å ta en pause fra alt og alle for å fokusere fullt på det som er viktigst for deg? Da er det perfekt med et billig og bra reisemål.

Det gir deg mulighet til fullt fokus mens du jobber på prosjektet, skriver boken eller starter opp din nye bedrift.

Vi viser deg hvilke reisemål som er aller billigst å bo i over flere måneder og hvordan du kan undersøke prisnivået i ulike land på egenhånd.

Hvor ligger Europas billigste reisemål?

De billigste reisemålene i Europa ligger alle i Øst-Europa. De fire aller billigste landene har en del fellestrekk. Alle sammen koster mindre enn tredel av hva vi ville brukt i Norge for den samme livsstilen.

Landene vi snakker om er Belarus, Moldova, Nord-Makedonia og Kosovo.

Alle fire er relativt nye land som tidligere var en del av mye større og sterkere riker.

Moldova og Belarus er avleggere fra det tidligere storriket Sovjetunionen, mens de to andre tidligere tilhørte føderasjonen Jugoslavia.

Levekostnadene i disse landene er ekstremt lave. For hver 10 000 kroner du trenger i Norge, så bruker du ikke mer enn omtrent 3000 kroner for å oppnå det samme i disse fire landene.

Det gjør landene særdeles godt egnet hvis du trenger å tilbringe litt lenger tid i et område for å utvikle nye prosjekter eller roller.

Hvorfor bør du besøke billige land?

La oss si at du er i oppstarten av et prosjekt som du vil prioritere å bruke mye tid på. 

Det kan være alt fra å skrive masteroppgave, forske, utvikle en forretningsplan eller lære deg en ny ferdighet. Fellestrekket er at det tar mye tid.

Det kan i slike situasjoner være utrolig frigjørende å forlate hjemstedet for å utføre arbeidet. 

Da bryter du ut av gamle mønster og kutter koblingene til en del distraksjoner. 

Dermed er det lettere å fokusere helt og fullt på det nye.

Hva er da bedre enn å gjøre det på et sted med godt klima, billige levekår og hyggelige mennesker?

I de fire omtalte landene er det så billig å leve at du, uten å tenke deg om to ganger, kan gå ut å spise hver eneste dag. Prisene på dagligvarer, transport og underholdning er betydelig lavere enn i Norge. 

Det eneste som nærmer seg det som du er vant med rent prismessig er forbruks-elektronikk som Apple og tilsvarende. 

Konserter, arrangementer, mat, alkohol og transport vil være en brøkdel av hva du er vant med.

Hvor er de billigste reisemål i hele verden?

Selv om de europeiske landene er svært billig etter vår målestokk, så finnes det en del land i verden som er enda billigere. Flere av disse finnes i Asia, men ikke alle. 

Hvis vi ser på listen under som er den best oppdaterte som finnes gratis tilgjengelig med oppdaterte brukerdata, så inneholder den 137 land.

billigste reisemål

Hele listen finner du her.

137 land er en del mindre enn de ca. 210 landene som  er om det vanligste å inkludere i lister over alle verdens land. Tallet varierer noe etter hva som regnes som anerkjente land.

Mange av landene som ikke er med på listen har svært dårlig utviklet infrastruktur. De er dermed ikke særlig aktuelle å dra til uansett. Andre mangler transparens eller har utfordringer som gjør kostnadene vanskelig å måle. For eksempel svært ustabil valuta, eller varemangel. 

Av landene som finnes på listen så er Pakistan det billigste landet. Det er en imidlertid en del utfordringer med å midlertidig relokere seg der, så for mange vil det være mer naturlig å kikke på andre, lettere tilgjengelige, alternativer. 

Som for eksempel Sri Lanka som er nesten like billig og Colombia som følger hakk i hel.

Mens du i Pakistan må ut mer mindre enn 2000 kroner for å finansiere din norske livsstil for hver 10.000 du bruker i Norge, så er det samme tallet for Sri Lanka ca. 2200 mens du må opp et par hundrelapper til for å gjøre det samme i Colombia.

Du kan selve regne deg frem til prisnivået i ulike land og byer ved hjelp av denne databasen med priser.

Eksempel på prisforskjeller mellom land

Det gode liv trenger ikke koste mye om du plasserer deg godt. Se bare på disse utvalgte prisforskjellene fra strandbyen Barranquilla og Oslo.

Utslagene er helt ekstreme og perfekt for deg som vil jobbe, bade og spise godt i et halvår.

AktivitetOsloBarranquilla
Måltid på enkel restaurant20031
Middag for to på middels restaurant1100145
En god kaffe 4510
Ettroms i byen 14 0001 700

Lave levekostnader åpner muligheter

Tenk deg at du ønsker å starte for deg selv og du trenger litt tid for å planlegge å sette opp riggen for det du skal lage. Eller kanskej du bare trenger litt fri og pause mellom slagene for å bli inspirert.

Mye av arbeidet i oppstartsfasen kan gjøres fra hvor som helst i verden.

På kjøpet får du kanskje lært deg et nytt språk og lært deg en ny hobby?

Du kan få det beste av to verdener ved å leie ut boligen din i Norge til norske priser så lenge du er i Colombia og lever på lave lokale priser.

Det er ikke lenger nødvendig å sitte hjemme i Norge gjennom de kalde og mørke vintermånedene. Du kan heller treffe likesinnede forretningsutviklere fra hele verden som har samlet seg i Colombia og som bygger grunnsteinen for sitt fremtidige arbeid der.

Slike hubber for remote arbeid finnes en rekke steder i verden

På kveldene går du ut og spiser deilig lokal mat og praktiserer så mye spansk og salsa som du bare orker. Kostnaden blir minimal sammenlignet med i Norge. Hvis du leier ut her hjemme så kan du utrolige nok risikere å gå i pluss på hele prosjektet.

Slik rigger du deg for kortidsutleie i Norge.

Eksempel på forskjeller mellom Norge og et billig reismål

Du bor i en temmelig vanlig leilighet i Norge. Den er på 60-70 kvadratmeter og har to soverom. Uten spesielt store problemer kan du leie den ut for 15000 kroner.

Hva får du så for 15 000 kroner i Colombia?

Vi vet allerede fra gjennomgangen tidligere at Colombia er helt nede i en fjerdedel av prisen vi betaler i Norge.

billigste reisemål
San Andrés øyene i Colombia

Faktisk så vil du for den summen kunne finansiere en livsstil som koster hele 60 000 per måned her i Norge. Det er langt over hva de fleste synes er nødvendig å bruke.

Mange lever på mindre enn halvparten, noe som indikerer at selv inkludert skatt på utleien i Norge, så vil du likevel gå i pluss ved å leie ut i Norge mens du bor tar et halvår i Colombia. 

Hva bør du se etter i de billigste reisemål?

Hemmeligheten når du skal finne de beste og billigste reisemål er paradoksalt nok å ikke se deg totalt blind på pris. 

Det vil finnes samfunn i Asia og Afrika som er langt billigere enn de som vi har omtalt her, men også på listen som vi har linket til, er det store forskjeller på hvor godt de billigste reisemålene fungerer som samfunn.

Hemmeligheten for et godt opphold ligger i å undersøke hvordan områdene presterer på andre viktige parametere enn bare økonomi.

Fordi mye av gleden ved et godt reisemål ligger i at det er trygt og godt. At du kan gå rundt i gatene uten å måtte ta transport hele tiden. De fleste ønsker et godt og varmt klima og god variert og sunn mat.

Sjekk derfor ekstra nøye opp i disse punktene under:

Sikkerhet

Hvor trygt er det å bevege seg i gatene på dagtid og kveld? Er det trygt for kvinner? Risikerer du lommetyverier eller ran?

Korrupsjon

Hvordan fungerer det å bo der? Fungerer offentlige tjenester og kontorer slik de skal?

Miljø

Hvordan er luftkvaliteten og den lokale forurensningen? Er det fotgjengervennlige byer med korte avstander mellom det du trenger?

Husk at de fleste stedene du hører venner og kjente har likt seg kjempegodt er der man kan spasere trygt mellom bolig, strand, kultur og mat.

Klima og temperatur

Er det en årstid eller sesong? Eller må du ha med deg klær for flere sesonger selv for et opphold på bare noen måneder?

Ved å undersøke score på flere av disse parameterne for de billige reisemål men som du ser etter, så kan du finne akkurat det stedet som er perfekt for deg.

Denne nettsiden gjør mye av arbeidet for deg og er et fint sted å starte forberedelsene.

Oppsummering om billigste reisemål

Hvis du strever med et prosjekt som krever mye av din oppmerksomhet, eller du rett og slett bare ønsker å gå opp noen nye spor, så kan et lengre opphold til et billig reisemål være akkurat hva du trenger.

De billigste reisemålene i Europa ligger i øst. Belarus, Moldova, Kosovo og Nord Makedonia har de aller laveste levekostnadene.

Flere av disse landene har en sommer-sesong, sett med nordiske øyne, som kan strekke seg fra midt i mars til midt i oktober. Det er nesten syv måneder med sommer mot omtrent fire måneder her hjemme.

Løfter vi blikket ut i verden så finner vi veldig mange rimelige land i Asia og Afrika. Mange av disse har vi dårlige data om, så vi vet egentlig ikke nøyaktig hvor billig de er.

Pakistan, Colombia og Sri Lanka er blant de billigste landene som vi kjenner til. Men mange land i de samme områdene følger hakk i hæl. Her kan du leve til mellom 25-33% av kostnaden i Norge. 

Det betyr at om noe koster 1000 kroner i Norge så koster det omtrent 300 kroner i disse landene.

Hvis du vurderer å flytte må du ikke se deg blind kun på kostnadene.

Andre faktorer som sikkerhet, korrupsjon, forurensning, klima og temperatur vil også spille inn på trivselen. 

Velg derfor noe som passer deg godt på alle områder.

Vil du lese mer om forskjeller i pris mellom ulike deler av verden?

Vi anbefaler spesielt disse artiklene:

Hvilke av de aller billigste reisemål er din favoritt og hvorfor liker du deg så godt akkurat der?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.