Slik forbereder du deg når du skal kjøpe bolig i utlandet

Hjem » Bolig » Slik forbereder du deg når du skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om å kjøpe en bolig i utlandet? Da er du ikke alene. Det kan være både billigere og bedre å ha en bolig i utlandet istedenfor en dyr hytte ute i skogen.

Hvis du forbereder deg godt og kjøper feriehus på helt riktig sted så kan du finansiere store deler av utgiftene med utleie.

Her får du vite alt du trenger å tenke på før du kjøper bolig i utlandet. Det er mange feller, så det anbefales å lese teksten nøye.

Hvor lønner det seg å kjøpe bolig i utlandet?

Start med å kartlegge beliggenheten når du skal kjøpe bolig i utlandet. Beliggenheten er nemlig viktigst av alt!

Plasseringen av ferieboligen avgjør hvor mye du får brukt boligen selv. Dessuten er det helt avgjørende for to andre forhold som er veldig viktig:

  • Hvor lett det er å leie ut boligen i utlandet
  • Hvilken pris du kan forvente når du selger

Beliggenhet er helt avgjørende for hvor godt du kommer til å trives.

Kjøper du en bolig i utlandet som ligger rett over en støyende bar eller ved byens travleste motorvei eller veikryss, så skaper du problemer for deg selg.

Kanskje klarer du å overse problemene i den første euforiske fasen, men du vil snart gå lei av boligen og det vil være et mareritt å selge den til en god pris.

Velger du stille og idylliske omgivelser med tilgang til parkeringsplass og utsikt, så vil du elske stedet. Det samme vil potensielle kjøpere hvis du en gang skal selge.

Beliggenhet er også viktig innad i Norge. Her er det beste stedet å bosette seg i Norge. Refleksjonene kan på samme måte benyttes om utlandet.

Flyplass med direkteruter til bolig i utlandet

Direkteruter fra Norge og eventuelt andre større europeiske byer gjør det mye enklere å bruke din bolig i utlandet.

Det gjelder både for deg selv og for eventuelle gjester og de som du vil leie boligen ut til.

Ikke bare flytiden gjør direkteruter så viktig. Om det er 3 timer eller 90 minutter i to etapper blir jo mye det samme. Men det er alt rundt som er så stress. To ganger inn på flyet. Dobbel bording. To landinger. To sjanser til forsinkelser og snø og vind på rullebanen. Dobbel sjanse for streik, kaos og tull.

I lengden blir du lei og bruker boligen mye mindre enn du hadde tenkt. Flybytter og venting hvor turen tar en halv dag blir kjedelig i lengden.

God planlegging før kjøp av utenlandsk feriebolig

Hvis du klarer å finne et sted hvor det flys direkte fra Norge på 3-4 timer så er du på rett vei. Dernest kan du rigge deg med en transportordning fra flyplassen som tar mindre enn en time frem til destinasjonen.

Men kun håndbagasje så kan du våkne klokken åtte om morgenen i Norge og nyte en god lunsj på nabolagsrestauranten klokken 14:00.

Da er det godt å ha bolig i utlandet!

Her kan du lese om hvor mye det koster om du vil ta et fullt friår for å nyte bolig i utlandet eller en lengre reise fullt ut.

Sjekk ut disse 7 undervurderte europeiske ferielandene som kan skilte med gode priser og godt klima!

Finn riktig beliggenhet

Gode tips for å finne riktig beliggenhet er å teste området før du kjøper. Spander en hel sommerferie hvor dere i forkant gjør undersøkelser her fra Norge. Når dere har kommet frem til de 5 mest aktuelle beliggenhetene, så drar dere ned og leier dere inn en uke på hvert sted.

Snakk med naboer og meglere i ulike byer. Få et innblikk i hva reparasjoner og vedlikehold koster til lokale priser. Bygg rett og slett opp litt kompetanse på å bo i det aktuelle landet.

Er det et godt innenlands leiemarked?

Hvis landet har et brukbart innenlands leiemarkedet så kan du få leid ut boligen nesten hele året når du ikke bruker den selv.

Brasil og Frankrike er eksempler på land med godt innenlands leiemarked.

Årsaken er at det er relativt store klimatiske og topografiske forskjeller innad i landet slik at ferie innad i eget land kan oppleves veldig spennende og noe totalt annerledes enn vanlig.

Det er også en relativt liten andel som eier egne ferieboliger i landet.

Under korona pandemien i årene 2020 til 2022 var det reiserestriksjoner i mange land. Da oppstod det gode innenlandske leiemarkeder mange steder som tradisjonelt ikke hadde hatt det før.

Mange nordmenn som hadde bolig i utlandet nøt godt av denne plutselige og litt uventede nye etterspørselen lokalt. Spesielt de som eier feriebolig i Spania.

Hvor mye koster det å eie bolig i Spania?

Det er ikke lett å gi et eksakt svar da prisene varierer veldig mellom regionene. De rikeste områdene i Spania avgrenses av Baskerland i nord, ned langs kysten til Barcelona og deretter hele veien inn mot Madrid.

Andre regioner er betydelig billigere. I tillegg har du lokale variasjoner langs kysten hvor enkelte expat enklaver er svært populære og mye dyrere enn andre.

Dersom vi tar høyde for lokal spansk eiendomsskatt, forsikring, fellesutgifter, strøm, vann, TV og internett, så vil det koste deg omkring 25 000 NOK årlig å eier en bolig i Spania.


Hvordan beskattes eiendom i utlandet?

Som skattemessig bosatt i Norge, er du forpliktet til å betale skatt på eventuell gevinst fra salget av eiendom eller leieinntekter fra eiendom i utlandet. Samtidig har du krav på fradrag ved eventuelle tap ved salg eller eventuelt underskudd ved utleie av utenlandske eiendommer.

Er bolig i utlandet god investering?

Det kommer an på, men det er gunstig å gå inn i et slikt prosjekt med et utgangspunkt om at du skal bruke boligen en god del selv.

Hvis det er et sted med godt utleiemarked så kan du velge mellom ulike typer utleie. 

En mulighet er å alliere seg med noen fastboende eller et firma som håndterer korttids utleie for deg. Da kan du for eksempel benytte AirBnB.

Eventuelt kan du satse på å leie ut flere uker eller måneder i strekk. Eller til og med i et helt år hvis du er lysten på å oppleve andre reisemål for en periode. Da kan du lett organisere utleien selv fra Norge.

Bruk advokat eller andre rådgivere som spesialiserer seg på eiendomshandel i utlandet.

De gir deg info og oversikter over de skjulte skatter og avgifter som kan være vanskelig å finne ut av på egenhånd.

Det er billig å betale noen titusener for god hjelp med kjøpet. I stedet for å gjøre et litt billigere bomkjøp.

Kan man ta lån for å kjøpe bolig i utlandet?

Du må velge om du vil låne i Norge eller i utlandet. Mange norske banker tilbyr valutalån.

Fordi verdien er i utlandet så kan det være greit å ha lånet i utenlandsk valuta. Hvis du kjøper i Spania eller Portugal så er verdien på ferieboligen i Euro. Dermed kan det være å låne i Euro.

Da reduserer du risikoen for det verst tenkelig scenariet. At verdien på boligen synker samtidig som verdien på lånet øker.

Det er en uheldig situasjon som kan utvikle seg til en gjeldskrise for deg som eier.

Hvis du har rammelån på boligen din i Norge, så kan ofte en billigere bolig i utlandet bakes inn i totalen. Spesielt om verdien av bolig i Norge har steget mye.

Her ser du hvordan du får billigst boliglånsrente.

Hvordan søker jeg om finansieringsbevis?

Du kan søke om et finansieringsbevis før du finner eiendommen du ønsker. Dette dokumentet bekrefter bankens vilje til å låne deg penger basert på antagelser. Med finansieringsbevis i hånden kan du handle raskt ved rett mulighet.

Finansieringsbevis er ikke obligatorisk, men det bekrefter potensielle din evne til å finansiere et kjøp.

Hvor er det lurt å kjøpe bolig i utlandet?

Oppsummert er det en del steder som peker seg ut som spesielt gunstig for å kjøpe bolig i utlandet. Maksimalt 3-4 timer flyreise setter grensen ved det sørlige Spania og Portugal. Frankrike er også innenfor. Det samme er Italia, Slovenia, Kroatia, Montenegro og kanskje Albania.

Hellas, Tyrkia og Brasil blir for langt.

Hvis vi så ser på økonomien i landene som er aktuelle så er Frankrike og Italia en del dyrere enn de andre. Albania og Montenegro er ikke med i EU. Det har noen ulemper.

Her er en god oversikt over prisnivå og livskvalitet i nesten alle aktuelle land i hele verden.

Da gjenstår Spania, Portugal, Slovenia og Kroatia. Alle disse er veldig gode alternativer som har gode direkteruter fra Norge.

bolig i utlandet

Portugal har gunstige skatteregler, men litt kaldt badevann frem til midten av juli. Kroatia har det reneste vannet, men det vanskeligste språket. Her må de personlige preferansene avgjøre.

Kanskje det er en god ide å bruke sommerferien på å utforske potensielle lokalisasjoner for boligen i utlandet.

Husk at sommerferien kan forbedres med enkle grep og gjøres veldig mye mer spennende.

Oppsummering om bolig i utlandet

Beliggenhet er alt. Ikke engang tenk på å kjøpe verken bolig eller feriehus før du er helt sikker på at du har funnet et bra sted med riktig beliggenhet.

Beliggenhet betyr god tilgang med fly fra der du bor. Hyppige avganger og billige reiser. Dette er også avgjørende for hvor ofte du får leid ut boligen. Sammen med hvor godt det innenlandske leiemarkedet er.

For å finne det perfekte stedet må du ta mange hensyn. EU medlemskap og reisetid fra Norge er viktig. Klima og prisnivå betyr mye. Dessuten din evne til å like og integrere deg i det lokale språket og kultur.

Mange kan bake ferieboligen inn i boliglånet grunnet sterk prisvekst. Eventuelt i et rammelån. Husk at du også kan låne i samme land som du kjøper bolig. Da benytter du valutalån. Norske banker tilbyr dette og det kan være gunstig at lånets verdi følger salgsverdien på boligen.

Ikke glem å legge den nye boligen inn i samboerkontrakten som du helst oppdaterer hvert år.

Hvis du synes samboer økonomi er vanskelig så kan kanskje denne artikkelen hjelpe?

Les mer om bolig og fritid og hvordan du kan få mye for pengene

Vi har mange artikler om bolig og eiendom og alle sammen finner du her.

Utover det så anbefaler vi disse artiklene:

Går du med tanker om å kjøpe bolig i utlandet? Eller har du allerede søkt lån til bolig i utlandet? Fortell gjerne om dine erfaringer i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.