Erfaringer med Nordnet

Hjem » Investering » Erfaringer med Nordnet
nordnet erfaringer
Skjermbilde fra Nordnet.no

Nordnet har på kort tid gått fra å være en av flere handelsplattformer til å nærmest være ensbetydende for mange nye investorer sine erfaringer med aksjehandel.

Hvorfor har Nordnet blitt så populær og hvilke erfaringer har vi gjort oss etter mange år med Nordnet?

Våre erfaringer med Nordnet

Denne oppsummeringen om hvordan det er å bruke Nordnet er skrevet med tanke på den vanlige norske småinvestor.

Det betyr at bruken av Nordnet er målt opp i mot de andre handelsplattformene som det er naturlig å bruk for prisbevisste småinvestorer som ønsker et trygt og brukervennlig alternativ for å investere sparepengene sine.

Nordnet sin nettside er svært brukervennlig

Nettsiden er en av Nordnet sine styrker. Den oversiktlig og ren, uten unødvendig informasjon. Til en viss grad kan du velge hvilke bilder og informasjon som skal vises i de ulike delen av skjermen.

Søkefunksjonen er god, det er lett å finne det du vil undersøke av verdipapirer og opplæringsmateriell.

Det som har imponert aller mest er imidlertid enkelheten.

Du kan nesten ikke trå feil. Det er svært lett å forstå hvordan du skal gå frem. Aksjekjøp er enkelt. Sammenligning av to aksjer er enkelt. Det er god info om hver enkelt aksje du søker opp. Nøkkeltall og selskapsinformasjon er lett tilgjengelig. For fond finner du regional eksponering, største eiendeler og fondets mandat.

Alt virker, hele tiden og det er intuitivt.

Det virker kanskje som en selvfølge tenker du? Ja det burde være en selvfølge, men flere av Nordnets konkurrenter har utrolig dårlige plattformer. Oppgaver som beskrevet over, kan være vanskelig å finne ut av og tungvint å gjennomføre.

Det tyder på at det slett ikke er lett å lage gode nettsider. Da hadde alle valgt å gjøre det.

Nordnet App

Appen har litt færre funksjoner enn nettsiden. Heldigvis er det de viktigste som er bevart, men stadig flere blir lagt til.

Det er derfor ikke noen overraskelse at også appen er veldig brukervennlig.

Som et eksempel så kan du enkelt opprette en kurs-alarm for en aksje. Kjøpsprosessen er så ukomplisert at du kan kjøpe den når prisen er riktig, selv om du sitter på bussen.

Appen er trygg, intuitiv og i utvikling. Det er lett å gjøre rett.

Utvikling

Utvikling er et område som Nordnet åpenbart satser på. Det legges på funksjonalitet både på nettside og i app. Dessuten lyttes det på ønsker fra kunder.

Det siste er viktig. Mange selskaper ønsker feedback fra kunder, men lytter aldri til kundene. Da stopper etter hvert brukerne å engasjere seg.

Nordnet balanserer fint på den tynne linjen mellom å “gamifisere” appen til et leketøy og det å tilby kompliserte data på en måte som er lett å ta inn.

Det har de siste årene blitt lagt til stadig mer info om selskapene som du kan kjøpe. Dessuten finner du nøyaktig tidspunkt for kjøp og salg plassert inn på grafene for aksjenes historiske utvikling.

Du kan også sammenligne din egen prestasjon som investor med utviklingen for andre aksjer eller indekser.

Spesielt er det interessant å sammenligne seg med verdensindeksen. Hvis du ikke slår den over lang tid, så er det kanskje bedre å starte med passiv investering i indeksfond?

Erfaringer med Nordnet sin kommunikasjon

Nordnet har et tydelig ønske om å fremstå som den ledende handelsplattformen for privat aksjesparing i Norge. De legger derfor mye ressurser i å utdanne kundene sine. På nettsiden finnes gode blogger og video med ulike kurs.

Tema som tas opp er alt fra praktisk info om pensjon og skatt til mer spesialisert kunnskap om opsjoner og sertifikater.

Dessuten har Nordnet ukentlige sendinger på Youtube samt podcaster som tar opp dagsaktuelle hendelser. Der dekkes svingninger i markedet, ulike sektorer, enkeltaksjer og presentasjon av fond og forvaltere.

Nordnet ser ut til å mene at bedre utdannede investorer på lang sikt vil bidra til at flere velger å investere mer penger hos Nordnet.

Det er sannsynligvis helt riktig.

Erfaringer med hva som fungere dårligere hos Nordnet

Til nå har vi skrytt voldsomt av Nordnet. Det har de fortjent!

Men våre erfaringer med Nordnet er ikke bare positive. Det er absolutt rom for forbedring og her er noen av de punktene hvor vi mener de henger mest etter konkurrentene.

Nordnet har et begrenset handelsunivers.

Det er klare begrensninger på hvilke børser Nordnet lar deg handle på. Er du av typen som liker å se på markeder som ligger utenfor de mest vanlige, så er ikke Nordnet noe for deg.

Oversikten over de børsene som Nordnet til enhver tid tilbyr ligger her. For øyeblikket er det i Norden, Tyskland, USA, Canada, England. Samt øvrige Euronext-børser.

De største børsene er som regel også de som er best dekket av analytikere og meglerhus. Ved å lete i mindre markeder kan det være bedre sjanser for å finne aksjer som er feil priset.

Selv om du ikke finner Tyrkiske, Brasilianske, Greske eller andre eksotiske enkeltaksjer, så tilbyr Nordnet et rikt utvalg indekser fra hele verden.

Disse kan benyttes hvis du ønsker å investere i markeder som for øyeblikket har lave CAPE-verdier og på den måten fremstår som langt billigere, og med høyere potensiale for vekst, enn dyrere aksjer.

Merkelige nivåer for kurtasje

Kurtasje er navnet på avgiften som Nordnet og andre handelshus tar for å hjelpe deg med å kjøpe og selge aksjer. Kurtasjen er lavest for kjøp i Norge. Så øker den som regel litt etter hvor langt bort fra Norge du beveger deg for å handle.

Foruten Robin Hood og tilsvarende handelsplattformer med alternative inntektsmodeller (salg av kundedata og handel), så er alle handelshus avhengig av kurtasje for å tjene penger.

Nordnet har valgt en veldig rar modell for kurtasje.

Du kan selv velge hvilken kurtasjeklasse du vil tilhøre og hvert av alternativene er forbundet med ulike satser avhengig av hvor mye penger du kjøper og selger for hver gang du handler.

Det gjør at du får et veldig kunstig skille hvor et kjøp på 10 000 er billig i en kurtasjeklasse, men dyr i en annen. Tilsvarende kan en handel på 100 000 være billig i en klasse og kostbar i en annen.

Enda verre blir det av at du kun kan velge kurtasjeklasse en gang i uken. Da binder du deg for 7 dager.

Du havner lett i en situasjon hvor du nesten alltid føler du burde tilhørt en annen kurtasjeklasse enn den du har.

Det burde vært lettere for kundene å gjøre rett. Det betyr å få den laveste kurtasjen som er tilpasset hver handel.

Forklaringene til Nordnet om hvorfor de har disse ulike klassene og rigide regler for bytte gir liten mening for kundene.

Åpne konto for noen under 18 år

Denne prosessen er så tung og tidkrevende at det nesten ikke engang er vits å forsøke.

Du må sende inn en mengde papirer og dokumentasjon fra offentlige kontorer. Vitner og fandens oldemor involvert.

Kontrasten er enorm til den enkle prosessen det er for å åpne konto til noen over 18.

Erfaringer med Nordnet sine valutakostnader

Nordnet fakturerer en ganske stiv pris for å kjøpe aksjer i utlandet. Siden du både kjøper og selger aksjen eller ETFen så må du betale for å veksle to ganger.

Kostnadene kan reduseres ved å veksle manuelt. Da må du opprette en valutakonto. Det hele er litt tungvint og alternativet er som sagt kostbart. Flere konkurrenter ligger lavere i pris.

Degiro som nylig trakk seg fra det norske markedet var til sammenligning langt billigere.

Vi frykter at valutakostnader kan bli enda dyrere om Nordnet ikke får en ordentlig god konkurrent.

nordnet erfaringer

Hva så med konkurrentene og alternativ til Nordnet?

Nordea erfaringer

Nordea har vært populær blant de mest prisbevisste investorene. Spesielt de som stort sett investerer i Norge. Årsaken er de lave prisene.

Selv om det alltid er velkomment med aktører som presser prisene, så hjelper det egentlig ikke så mye hvis alt annet enn prisen står til stryk.

Nordea er notorisk dårlig på å gjøre handel enkelt. Sidene er veldig lite oversiktlig. Det er forvirrende å få oversikt over innehav og et rent lite mareritt å flytte penger fra en konto til en annen.

Ikke sjeldent involverer det en samtale til et slags kundesenter som må involveres for å få gjort overføringen på dagen. De virket konstant overarbeidet og jeg fikk i telefonsamtalene alltid følelsen av at jeg avbrøt kundesenteret i noe som var langt viktigere enn å hjelpe meg.

Selv om Nordea er billig så er det en handelsplattform jeg aldri i kommer til å benytte igjen i sin nåværende form.

Erfaringer med DnB

Dette er banken som du skal eie aksjer i, men ikke være kunde i.

DnB tjener godt med penger og det er fordi de vet å ta seg betalt for absolutt alt de involverer seg i.

Det er enormt overraskende at en så stor aktør er så dårlig på utvikling. Samtidig kan det være tungt for enorme organisasjoner å snu seg rundt. Det er mye intern politikk og flere dusin avdelinger og ledere som skal ha et ord med i laget når noe skal utvikles.

Både app og hjemmeside har et grensesnitt som kan drepe livsgnisten til selv de lykkeligste blant oss.

Det er slett ikke overraskende at DnB forsøker seg på å kjøpe opp Sbanken for å få tilgang til utvikler-kompetansen hos den ledende innovatøren.

Styr unna DnB.

Degiro

Degiro har dessverre trukket seg ut av Norge. Kontoene blir avviklet før overgangen til 2023.

Det er veldig synd for det var akkurat en slik aktør vi hadde behov for. Selv Nordnet skulle nok fått problemer om Degiro for alvor gav satsningen i Norge en sjanse.

Degiro hadde lave priser i tillegg til en enkel og oversiktlig hjemmeside og app. De er en enorm aktør i hele Europa og kan på mange måter kalles handelsplattformene sitt svar på lavprisbutikkene. Spesielt når det kommer til design og pris.

Degiro skilte seg ut på tre ting:

  • Enormt handelsunivers
  • Lav pris
  • Enkel clean nettside

Jeg håper inderlig vi får en lignende aktør inn på det norske markedet.

Pareto

Pareto er et veldig bra alternativ for de som vil ta det neste steget som investor. De er litt dyrere enn de andre handelsplattformene som vi har skrevet om, men så tilbyr Pareto også mer.

Hvis Degiro var handelsplattformene sitt svar på Kiwi, så er Pareto Meny.

  • Du får mer funksjonalitet i forbindelse med handel enn hos Nordnet
  • Et handelsunivers som nærmer seg Degiro i størrelse
  • Kommunikasjon og opplæring som med Nordnet 


Et artig tillegg er deres modell-portefølje som de kaller for pareto-porteføljen. Som dere ser er det all grunn til å la seg imponere av resultatene siden oppstart i 2013.

Trenger vi nye konkurrenter på det norske markedet?

Svarer er et ubetinget ja. Selv om ulike land har forskjellige regelverk å forholde seg til for kjøp og salg av verdipapirer, så er det liten tvil om at vi i Norge betaler godt for å få lov til å handle aksjer og fond.

Kunder i land som det er naturlig å sammenligne seg med, som Sverige og USA, nyter større konkurranse og lavere priser.

Over tid utgjør kurtasje, valuta og forvaltningsavgift mye penger og effekten av å holde disse utgiftene nede kan utgjøre flere hundre tusen kroner for investeringsporteføljer som har akkumulert over noen tiår.

Spesielt for de som jakter økonomisk uavhengighet i Norge så vil flere aktører og lavere priser har stor betydning. Selv små forskjeller i kostnader vil over tid utgjøre store summer.

Oppsummering om erfaringer med Nordnet

Nordnet har tatt steget fra å være en av flere plattformer for aksjehandel i Norge, til å ta steget opp i eliteklassen og rykke i fra konkurrentene.

Slike imponerende prestasjoner har vanligvis flere årsaker, men det er grunn til å tro at noen av de forholdene som vi har berømmet i oppsummeringen spiller inn.

I særdeleshet er Nordnet kjent for en svært brukervennlig nettside og app som begge stadig er i utvikling. Nordnet høster erfaringer ved å lytte på kundene sine og svare på behov fra de som bruker tjenestene.

Nordnet har over flere år etablert et stort digitalt bibliotek for å utdanne kundene sine. Både det helt enkle og langt mer avansert handel er dekket.

Erfaringene våre viser at det ikke er alt som fungerer helt bra hos Nordnet. Handelsuniverset er litt lite og en får ofte følelsen av å bli litt lurt av deres intrikate system med ulike kurtasjeklasse som vanskelig gir mening utenfor Nordnets vegger.

Valutakostnaden er også noe høyere enn forventet og egen veksling er litt komplisert.

Konkurrentene til Nordnet er en broket forsamling og erfaringene varierer fra det svært gode til det veldig dårlige.

Nå som Degiro har trukket seg ut fra Norge, så trenger vi en god konkurrent som kan presse Nordnet på pris og kvalitet.

Over tid bidrar høye kostnader til flere hundre tusen færre kroner i porteføljen din et par tiår frem i tid.

Vil du lese mer om erfaringer med Nordnet og ulike investeringer?

Alle våre artikler om investeringer ligger samlet her.

Kikk spesielt på disse artiklene:

Hvor handler du aksjer og fond og hvorfor handler du aksjer og fond akkurat der?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.