Erfaringer fra de første årene som investor

Hjem » Informasjon » Erfaringer fra de første årene som investor

Denne posten tar for seg personlige erfaringer fra de første årene som investor. Det er en litt uvanlig post, men den danner grunnlaget for FlerePenger-porteføljen som fortsatt oppdateres og som du kan følge med på.

Det er alltid lettere å være general etter at slaget er overstått og etterpåklokskapen er den fremste vitenskap.

Når en ser i bakspeilet er det alltid enkelt å se hva som burde blitt gjort bedre. Disse utdragene fra tekstene som jeg postet langt tilbake i tid er ikke lenger så viktig for meg. Heller ikke for bloggen.

Men jeg tror at noen lesere som selv er i det helt naive nybegynner-fasen kan ha glede av å lese teksten.

Det er noe med å bli gjort oppmerksom på at de følelsene man får og de erfaringene vi gjør er helt vanlig.

Det er rett og slett en del av den læringsprosessen som må til for at en på sikt skal klare å oppføre seg noenlunde rasjonelt i aksjemarkedet.

Nå skal vi kikke på noen utdrag fra det som ble postet og hva jeg lærte av det i ettertid. Artikkelen inneholder disse punktene. Den er ganske lang så lag deg gjerne en kaffe i forkant.

Starten på min reise som investor

Min reise startet i 2015 før det hadde jeg alltid tenkt at hele lønnen kunne og skulle brukes.

En eller gang i rundt 2015 endret deg seg. Plutselig innså jeg at det var store fordeler med å være mer bevisst på hva pengene gikk til.

Uten at jeg tenkte så mye på det akkurat da, så startet noen få leveregler å gjøre seg gjeldende i stadig flere av mine handlinger. Det var ikke noe manifest jeg hadde skrevet, men heller tanker som sakte ble til vaner.

  • Mindre penger til det som var lite viktig gav mer penger til det som jeg og min sønn digget.
  • Flere penger tilgjengelig i aksjefond gav enorm fleksibilitet når jeg ønsket å gjøre noe virkelig kostbart.
  • Færre, men veldig gode ting/klær/mat, er bedre enn mange dårligere.

Det tok faktisk ikke så lang tid før jeg startet å føle meg rik. Det var ikke fordi jeg hadde så mye penger. For det hadde jeg absolutt ikke. Det var nok heller fordi jeg etter noen måneder alltid hadde penger til det som var viktig for meg.

Det er utrolig hva man kan ha penger til når man bare stopper å bruke penger ukritisk i hverdagen. Her er en ekstrem hurtig guide til hvordan du kan skape økonomisk handlingsrom veldig hurtig.

For å holde meg ansvarlig så startet jeg, som så mange andre, en blogg om personlig økonomi. Det var vel egentlig mer en slags journal. Med korte rapporter om noen aktiviteter som jeg var veldig opptatt av. Nemlig; språklæring, økonomi, trening og reising.

Utgangspunktet

Jeg var fersk som sparer, og jeg var enda ferskere som investor. Som den novisen jeg både var og er når den kommer til porteføljebygging, startet jeg i løpet av våren med å søke mer kunnskap om sparing. Spesielt rettet jeg fokus mot aksjer, fond og boliglån. Jeg hadde bygget opp en liten portefølje. Det var min første portefølje og i noen måneder var jeg svært fornøyd.

Filosofien var at dette skulle være langsiktig. Pengene skulle stå i fondene og stadig mer skulle puttes inn. Jeg skulle ta tiden til hjelp og sakte men sikkert endre min finansielle posisjon fra å være preget av tilfeldigheter til å få en struktur. Et rammeverk for vekst.

Problemet var at det føltes kjedelig og profittallokeringen gikk tregt. De fleste fondene var bare opp eller ned 2-3 prosent, langt mindre enn jeg håpet på. Det eneste positive unntaket var KLP Aksje Verden Indeks som var opp ca. 20 % og som i praksis stod for hele verdistigningen på porteføljen.

Jeg var uerfaren, utålmodig og uortodoks i valg av fond og sammensetningen av dem. Tilfeldighetene rådet da jeg valgte fond. Lave kostnader ble prioritert, lite annet ble ofret en tanke. Det var jo tross alt første møte med aksjemarkedet.

Evaluering: Alle må starte et sted og min start var helt uten kunnskap. Jeg kjente ikke til hva jeg burde se etter for å skille mellom gode og dårlige fond. Jeg hadde ikke et bevisst forholdt til sammensetting av porteføljen og kjøpte mye av det samme pakket inn i litt ulike navn.

Men så skjedde det plutselig noe, se bare her hva jeg skriver videre:

Dette ser mørkt ut. Utgangspunktet er elendig og dette kan vel umulig ha gått bra? Etter sommeren så porteføljen veldig annerledes ut. Hva har jeg gjort i mellomtiden?

Forsommeren var preget av forventningen om at noe kom til å skje. Ikke mine forventninger selvsagt. –jeg hadde jo ikke peiling! Men ekspertenes forventninger. Podcastene jeg lyttet til og twitter-feeden min var fullastet med redsler for Kinas kortsiktige økonomiske fremtid. Noen snakket til og med om historiske analyser over flere indekser og markeder som viste at man burde investere fra desember til mai, og deretter holde seg unna.

Fullstendig i villrede og frustrert over knappe 8% vekst på porteføljen totalt gjorde at jeg fikk nok. Jeg solgte meg ut. For å sikre de åtte prosentene som porteføljen min totalt var opp, og heller bruke året på å utarbeide en investeringsstrategi. I mens reduserte jeg boliglånet så mye jeg bare klarte.

Jeg hadde maks flaks med tidspunktet! Nybegynnerflaks! Jeg kan sikkert forsøke 100 ganger til og ikke én gang treffe bedre enn jeg gjorde denne gang. Nå sitter jeg igjen med en ørliten andel aksjer i et enkelt selskap og en fondsportefølje som er redusert med 11/12 siden før sommeren.

Det er på tide å ta neste steg.

Inntekten må opp, boliglånet ned, og jeg må ha klart for meg hvilken sammensetning og profil jeg skal bygge opp min langsiktige portefølje med. For det har jeg helt klart for meg. Dette er ikke et spill som går over noen få måneder. Her skal det bygges i «historisk perspektiv», -eller i det minste for et par tiår!

Evaluering: Jeg må ha vært både heldig og litt god. Da tenker jeg ikke på at jeg beregnet markedet godt, det var bare flaks. Jeg tenker derimot på at jeg etter veldig kort tid så at jeg trengte å gjøre grep for å få dette til å virke.

Jeg koblet meg på informasjonsstrømmer og brukte tid på å lære meg terminologi og fag. Tilslutt gjorde den samlede kunnskapen at jeg innså hvor lite jeg kunne og jeg handlet deretter. Trakk meg ut, reorganiserte og brukte tid på å lære meg mer samtidig som pengene ble plassert i noen som ikke krevde at jeg hadde kunnskaper om enkeltselskaper.

En viktig ting jeg lærte også, så jeg fortsatt bruker den dag i dag er å vite hvem jeg skal lytte på og hvem som bare er støy. Det er uvurderlig i den strøm av informasjon som omgir oss i alle kanaler og på alle plattformer.

Det er utrolig mange flinke folk på Twitter som helt gratis leverer utrolig innsiktsfull informasjon som kan brukes til å handle på.

Oppstarten i 2015

Jeg opprettholdt takten på sparingen og betalte ytterligere ned på boliglånet, i tillegg betalte jeg en del ekstra på studielånet og jeg er i ferd med å virkelig redusere gjelden. Det er svært tilfredsstillende og jeg begynner å nærme meg et punkt hvor jeg for alvor skal starte på fondssparingen. Hvis prisene synker noe få hakk, starter jeg nå i desember, hvis de stiger brått allerede før neste lønning, venter jeg til januar. I det lange løp vil jo denne forskjellen selvsagt ikke bety noe særlig, men det er alltid gøy med en litt flyvende start.

Evaluering:

Sett i ettertid så ville jeg gjort mye annerledes. Rentene var allerede lave og de ble enda lavere i årene som fulgte. Avkastningen på investeringene var god og prisene sank ikke så mye som jeg håpet.

Resultatet var at jeg betalte ned for mye gjeld og at jeg investerte alt for lite.

Det er så lett å si at man skal kjøpe dippen når prisene faller for en liten periode. Men selv om de faller så er det ikke så lett å slå til på rett tidspunkt. Når det først faller så vil du ha mer.

Et typisk eksempel er slik.

Aksjefondet faller 10% over 10-15 dager. Du tenker at endelig skal du kjøpe. Men først skal du bare vente enda litt til. Det er jo enda mer penger å tjene hvis det bare faller litt til!

Så venter du et par dager til. Aksjefondet synker ikke, men stiger heller 3%. Huff, får bare vente litt til da. Det snur sikkert snart. Så stiger det i stedet enda noen prosent.

Snart er aksjefondet tilbake det det var uten at du har kjøpt noe som helst.

Videre skrev jeg:

Alt i alt er jeg veldig fornøyd med både høsten og november. Jeg har posisjonert meg slik at jeg nå er innen skuddhold for alle økonomiske mål som jeg satt meg før sommerferien. Hvis det er en ting som jeg kan trekke frem som har gjort sparingen mulig, så er det at jeg har gjennomført den umiddelbart etter lønning. Med en gang lønningen er på konto, settes månedens betalinger opp. Lån, regninger, restskatt, you name it. Jeg er klar over at jeg taper noen kroner over mange måneder på å betale regninger før tiden. Men for meg er det så viktig å etablere denne rutinen at det utvilsomt er verdt det. Dagen etter lønning har jeg kun en moderat sum igjen på konto. Da er der ekstremt lett å disponere restene fornuftig.

Evaluering:

Her var jeg veldig på ballen. Når jeg startet med å betale meg selv først ble det utrolig lett å holde styr på økonomien.

Selv om pengene ikke ble veldig godt forvaltet så utvidet dette tankesettet mitt økonomiske handlingsrom. Etter få måneder følte jeg meg økonomisk sterk!

Jeg avsluttet med dette:

Sett bort fra økonomi, så fikk jeg gjort mye gøy i november. Etter oktober som var spekket med prosjekter, læring og streng monetær disiplin, var november en ustrukturert festmåned. Jeg var heldig og vant en ferie til verdi av noen titusen. Det var et svært hyggelig avbrekk og jeg brukte mye tid og penger, spesielt på gastronomi og underholdning.

Språklæring har jeg gjort for lite av. Jeg bruker normalt Pimsleur og Duolingo. Jeg skal kompensere med god innsats i desember.

Neste post blir om planene for 2016. Økonomiske og personlige mål. Nå gjelder det å stå bra på slik at neste evaluering av mål blir den beste noensinne!

Evaluering:

Det er mye fint å se tilbake på her også. Livet handler ikke bare om økonomi. Tvert i mot. Livet bør egentlig ikke handle om økonomi i det hele tatt. Økonomien bør helst bare ligge i bakgrunnen som en premissleverandør for at vi skal skape gode opplevelser og leve drømmer.

Spesielt liker jeg å se tilbake på at jeg allerede den gang hadde sterkt fokus på kvalitet og utvikling.

Læring stod sentralt og det gjorde også mål. Uten noen gode målsetninger og et klart definert mål så spiller jo det egentlig ikke så stor rolle hvilken vei vi går.

Høsten 2015

Oktober blir nok i særklasse årets dyreste måned. Slik er det å starte i aksjemarkedet. Utskeielsene må vente, for nå forsvinner pengene fort. Boliglånet skal reduseres med 30000. I tillegg er det månedlige avdraget på studielånet betalt. Den største investeringen i forkant av alpint-sesongen er også foretatt. Restskatten i år kom ekstra ubeleilig og overraskende.

Siste avdrag betales i oktober. På toppen av det hele har jeg pusset opp. Lite, men nødvendig, og noen tusenlapper forsvinner også der. Til sist skal det settes av 5000 til min risiko-investering som det snart kommer en egen post om. Jeg har allerede skaffet 20k til denne og mangler kun de siste 5k.

For å betale gildet går hele lønnen med. Men jeg må også tære på oppsparte midler. Det går helt greit. Egenkapitalen har etter fondssalget gjennom sommeren bygget seg opp til å bli alt for høy. I min situasjon ser jeg ikke det som nødvendig med mer enn 10000 stående som en sikkerhet/buffer.

Jeg benytter muligheten til å kvitte meg med de små resterende midlene som er igjen av fond og aksjer. Disse selges for å starte med blanke ark til en bedre oppbygd portefølje på en mer fleksibel handle-plattform.

Drastisk spareplan

Siden pengene renner ut denne måneden vil jeg kontrollere andre kostnader nøye. Det synes jeg er kjipt og blir ikke noen vane. Det er kjedelig å legge for sterke bånd på seg selv, men for en såpass kort periode er det uproblematisk. Sparetiltakene vil gi utslag på mitt tilværelsen i oktober:

  • Ikke uteliv på byen. Heller delta på middag/fester/bursdager hos venner og kjente.
  • Ingen kino og resturantbesøk, bortsett fra bruk av fribilletter og lignende.
  • 2 storhandler denne måneden + ukentlig suppleringshandel av ferskvarer.
  • Bruke fritiden på trening, språk og meditasjon.

Planen fremover mot årsskiftet knytter seg til gjeldsreduksjon.

Jeg planlegger å kjøpe fond for 10 000 i desember, men det blir den eneste aksjeinvesteringen i det som er igjen av 2015. Det blir i KLP sitt globale fond som ikke er valutasikret og dermed aller billigst. Det eneste som hjelper i aksjemarkedet er å bruke tid mens man er investert. Og det aller viktigste er faktisk å starte i aksjemarkedet.

Jeg må venne meg til å ha penger inne og skal bruke tiden frem til desember på å lage en investeringsstrategi som skal følges gjennom månedlige innskudd frem til mai.

2016 – Ett år inne i min økonomiske transisjon

Vi har nå kommet omtrent ett år inn i reisen som investor.

Desember føles snart over allerede og jeg lager mine mål for 2016. Dessverre kun 8 arbeidsdager igjen, jeg kunne trengt 18, deretter skikjøring og deilig mat i dagevis. Det var en enkel jobb å budsjettere i desember også. En moderat nedbetaling på boliglån og 10k blir pløyd inn i på børsen gjennom investeringskonto denne uken.

Jeg ble tilfeldigvis oppmerksom på muligheten til å endre skattetrekket for desember. Inntekten denne måneden gikk dermed i taket og det er like greit, jeg kommer til å få godt med skatt til gode neste år uansett.

Evaluering: Nå skriver jeg på en slik måte at de nye økonomiske vanene tydeligvis har blitt ren rutine. Alt det viktigste går av selg selv. Jeg automatiserer investeringer og aksjefond har blitt like naturlig å kjøpe som brød og melk.

Les mer om forskjellene på aksjefond og indeksfond.

Jeg tar også noen strategiske avgjørelser som omhandler økonomi. Det ville jeg aldri gjort to år tidligere.

Videre skriver jeg:

Målet neste år er mest fokus på aksjesparing i starten av året og mest på boliglån i slutten. Studielån fordeles jevnt. Dette har dels med historisk avkastning fordelt på årstider å gjøre, men vel så mye er det for å tekkes egen motivasjon. Flere har sikkert merket at det er lettere å være sterkt motivert når man starter på noe nytt og gøy. Etter hvert daler motivasjonen og noe annet overtar rollen som «nytt og gøy».

Freakonomics har en glimrende kort episode om det i serien «question of the day» episode 57; “What is a good new years´s resolution to make”. For at aksjesparing skal være gøy, er det nå helt vesentlig for meg å få penger inn i markedet i en viss takt. Ved utgangen av neste år vil det stå 70k i innskutte midler på konto. Året etter trolig godt over 200k

Evaluering: Alt nytt er skikkelig gøy i starten, men med rutinen kommer også den snikende faren for at det hele blir kjedelig. Etter et år ble jeg oppmerksom på denne faren og startet på tiltak for å motvirke.

Det ble derfor viktig for meg å få mer penger inn i aksjemarkedet. Jeg reduserte gjeldsbetaling og beholdningen i banken og økte i aksjefond. For det meste valgte jeg indeksfond fordi jeg var oppmerksom på forskjellene mellom de ulike typene aksje og indeksfond.

Jeg er tydeligvis fortsatt litt redd for å gå all inn. Kanskje lurer fortsatt lysten til å kjøpe fond på tilbud litt for mye i bakhodet.

Jeg avslutter med mål:

Jeg har lagt opp målet slik at det er litt vanskelig å nå. Det er greit å ha noe å strekke seg etter, men samtidig skal det ikke være så vanskelig at det gjør hverdagen kjip. Mest av alt satser jeg mot økte inntekter.

Mine ikke-økonomiske mål settes opp i to-månedersperioder, men det er noen jeg allerede nå vet kommer med på listen:

Reise – Minst en måned i utlandet «på loffen» uten planlegging

Språk – Skal klare meg helt uten engelsk og skandinavisk i to av landene

Fysikk – Synlige magemuskler.

Klarer jeg dette er jeg godt fornøyd med mine mål for 2016.

Evaluering: Jeg liker det jeg leser her! Målene som er ikke økonomiske fremstår som viktigere enn de økonomiske. De økonomiske ligger i bakgrunnen og tilrettelegger for alt det andre. Akkurat slik som jeg synes det bør være.

Midt i 2016 en halvårsrapport

Allerede nå så ser vi at frekvensen på oppdateringer av poster og portefølje ikke er det som driver meg. Jeg opprettet bloggen for at jeg skulle holde meg ansvarlig, men utover noen få portefølje-oppdateringer, så glemmer jeg å poste særlig ofte.

Det har vært et fantastisk halvår. Ekstremt mye har skjedd og et par av månedene har i positiv forstand vært de mest hektiske i mitt liv. Kolossal faglig utvikling og rikelig med rekreasjon i mellom. Mye uventet har skjedd og belønningene var tidvis vært store.

Omtrent et halvår har passert siden jeg skrev om mine målsetninger for 2016. Det gleder meg å fortelle at dette har gått over all forventning. Først og fremt fordi inntektene har vært langt over forventet. Litt på grunn av tilfeldigheter, men også på grunn av hardt arbeid.

Evaluering:

Dette lover bra! Den mest entusiastiske åpningen noensinne. Hva har skjedd?

Resultater fra sparing – halvårsrapport

Aksjesparingen er innfridd allerede. Jeg har opparbeidet meg en ganske grei papirgevinst som jeg til en viss grad kommer til å realisere.  Planen om å kun kjøpe indeksfond gikk rett i vasken. Men i det minste klarte jeg å holde meg til råd fra folk som mest sannsynlig har langt bedre greie på dette enn meg. Jeg kom over noen veldig godt begrunnede case som fikk en del av pengene. Disse hoppet jeg på og det bidro til en god del profitt utover det indeksfondene ville hatt i til samme tid.

Jeg kommer ikke til å putte særlig mye mer i markedene det neste halvåret, bortsett fra en liten månedlig sparing. Disse går i indeksfond og vil sammen med salg av enkeltaksjer føre til at porteføljen blir halvert og  rebalansert  i retning indeksfond. Når salgene er gjennomført og den langsiktige investeringsplanen er trukket opp, vil jeg starte med å publisere en mer systematisert oversikt over aksjeporteføljen.

En felle jeg er opptatt av å ikke gå i , er å fortsette for mye i sporet jeg har startet i. Da kommer en halvårsrapport godt med for å holde meg ansvarlig. Jeg hadde lite struktur og stadige omveier rundt de tiltenkte planene. Når markedet går såpass greit oppover som det har gjort i det siste, er det lett å fremstå genial. Selv om jeg føler jeg har gjort en god jobb ved å sile ut de riktige casene, og hørt på de riktige personene, er det utrolig lett å tenke at dette er enklere enn det det virkelig er. Jeg tror jeg har vært litt heldig og behandler erfaringen sådan.

Evaluering:

Jeg har for første gang opplevd hvordan det er når pengene fra aksjemarkedet overgår forventingene. Euforien går tydeligvis til hodet på meg fordi jeg går mot mange av mine prinsipper.

Jeg har investert mer i aksjer enn det som planlagt og jeg tenker allerede på å realisere gevinst og heller vente på å kjøpe meg inn billigere senere.

Det positive er at jeg har tjent penger.

Og at jeg er klar over at gevinsten skyldes at jeg har vært heldig, og ikke på noen som helst måte genial.

Det negative er at jeg vingler mellom den planen jeg har lagt og hva jeg faktisk gjør. Min oppførsel som investor er preget av innfall og tilfeldigheter.

Akkurat det forklarer hvorfor de aller fleste aktive investorer taper stort mot de som passivt kjøper indeksfond og deretter holder seg helt i ro uten å gjøre noe som helst.

Videre skriver jeg:

Boliglån har jeg puttet mye av de ekstra inntektene jeg hadde i vår inn i, og det har hatt en formidabel effekt! Sett i ettertid hadde det selvsagt vært bedre å putte enda mer i aksjer og mindre i lån, grunnet markedenes veldig gode utvikling, men slikt er jo umulig å vite på forhånd.  Uansett så gir det meg en stor ro å vite at lånet nå snart er historie. I løpet av 2017 regner jeg med at det er nedbetalt. Studielånet er i rute, men prioriteres ikke.

Estimert ekstra inntekt utover vanlig lønn, for de neste 9 månedene vil etter skatt forhåpentligvis være i nærheten av et sekssifret beløp. Dette er en del lavere enn for den foregående perioden, men et tall jeg absolutt vil være fornøyd med. Det fine med slike inntekter er at de ikke blir planlagt for og heller ikke er “nødvendig”. De kan således kanaliseres rett til sparing i en eller annen form.

Alt i alt er jeg ekstremt tilfreds med den økonomiske utviklingen det siste halve året. Vissheten om at jeg kan nedbetale boliglånet i sin helhet allerede i 2017 er deilig å ha med seg. Det er ikke sikkert jeg gjør det, og spesielt om markedene faller mye vil jeg trolig gå andre veien og bruke boligkreditt / rammelån for å laste inn indeksfond. Det viktigste er likevel at jeg har stor fremgang og føler en sterk og tilfredsstillende gard av kontroll -og det er deilig! Bekreftelsen får jeg ved å oppsummere i en halvårsrapport.

Evaluering:

Jeg er i ferd med å betale ned hele boliglånet. Det viser seg at jeg fortsatt ikke har tatt lærdom av de lave rentene og den gode avkastningen ved å investere pengene.

Det er ingenting galt i å betale ned lån hvis det gir mer ro og trygghet. Men alt med måte. Hvis jeg hadde valgt å betale ned mindre på lånet så hadde jeg sittet med mer penger i dag.

Det som er veldig positivt er at jeg for lengst har sett verdien av ekstra inntekter utover lønnsinntekten.

Jeg ser hvor store utslag ekstrainntekten gjør for livssituasjonen og begynner å se konturene av hvordan man sakte men sikkert kan bygge seg opp en strøm av flere små ekstra inntekter.

Til sammen kan de erstatte, eller til og med overgår, lønnsinntekten.

Jeg er også veldig fornøyd med at jeg allerede nå har planen klar for hva jeg skal gjøre hvis markedene krakker. Da skal jeg låne penger og kjøpe alt jeg klarer!

Jeg avslutter med å evaluere målene jeg hadde satt meg i starten av året:

..Reisen gikk med god margin. Familien dro på loffen i utlandet i godt over en måned. Uten mål og mening -akkurat slik jeg liker det! Vi benyttet en miks av Airbnb og billige hoteller. Opplevde enormt mye og spiste rikelig med ny og uvant mat. Jeg klarte nesten målet for språk, men merket, delvis på grunn av gode engelsktalende i noen av landene , at det ofte var fristende å legge om til engelsk. Spesielt hvis deres engelsk var bedre enn meg selv på lokalspråket. Likevel var jeg konsekvent på å starte alle konversasjoner på lokalspråk og utfordret meg selv heftig. Jeg er godt fornøyd!

Mitt fysiske mål feilet med god margin. Jeg var aldri i nærheten og den nydelig varme forsommeren kombinert med den lange ferien gjorde at det ikke ble noe lettere. Lite trening og mye god mat gjorde at jeg gikk ned i muskelmasse og opp i fettprosent. ..

Skal fremover forsøke, to ganger årlig, å oppdatere i halvårsrapport for å holde meg ansvarlig.

Et langt hopp frem til 2020

Det er rart hvor fort ting endrer seg. Jeg avslutter med å fortelle at jeg trenger å skrive flere oppdateringer for å holde meg på kursen.

Så skjer det ingenting på bloggen i et par år.

Når første jeg skriver mer så har det gått mange år. Og planen er ikke bare overholdt, den er faktisk utført til perfeksjon. Jeg klarte det selv om jeg selvdisiplinerte meg gjennom bloggingen.

Det har vært gode dager i markedet siden siden krakket i vår. Nå er det september og vi har vært gjennom en del deilige sommermåneder. Sommermånedene er for meg det viktigste og deiligste med å oppnå FIRE i Norge.

September er den siste sommer-måneden for meg. Siste måned med noenlunde OK vær, bading, tur og sol. I denne perioden prioriterer jeg porteføljen veldig lite. Jeg gjør noen kjøp hist og pist hvis jeg får noen gode anbefalinger, eller om noe jeg har siklet etter blir litt billigere. Men for det meste kjøper jeg bare indeksfond.

Avkastningen over sommeren har vært god, men jeg har opparbeidet meg kun én ekstra dag med frihet enn ved forrige oppdatering her på bloggen i juli. Se utviklingen her. Når det er sagt så har den totale utviklingen siden årsskifte vært langt bedre enn jeg kunne drømme om. Beslutningen ved å gå all inn ved krakket i mars har virkelig betalt seg.

Evaluering:

Det jeg liker aller best med denne oppdateringen er at jeg ikke lenger snakker så mye om mål og resultater. Jeg skriver derimot mer om livsstil.

Livsstilen som jeg agiterer orienterer seg i liten grad mot aksjemarkedet.

Derimot er det fullt fokus på sommeren og hvordan livet kan nytes i de deilige månedene. Jeg ser for meg en fremtidig situasjon som økonomiske uavhengig og har begynt å dele opp året etter hva som gir maksimalt utbytte for opplevelser og arbeidsliv.

Det er tilfredsstillende å lese at jeg hadde gjort det til en vane med automatisert kjøp av aksjefond. Boligen var for lengst nedbetalt.

Mest av alt preges posten av en enorm tilfredshet.

Det er ikke så rart da jeg nærmest i en bisetning nederst nevner at jeg faktisk utførte planen om å låne opp det jeg kunne når korona-krakket stod på. Jeg pøste midler inn i aksjemarkedet.

Jeg traff blink på noen investeringer og jeg følte endelig at jeg fikk betalt for den kjedelige og i ettertid naive ventingen på et krakk.

Ingen hadde drømt om at markedene skulle hente seg så raskt inn etter korona-krakket og jeg følte meg kjempeheldig.

Videre skriver jeg:

De to neste månedene er årets desidert minst attraktive. Ikke sommer og heller ikke ski. For meg betyr det mer tid inne. Men det er noe positivt ved det også. Mer trening, mer læring og mer fiksing av ting både administrativt og fysisk. Jeg vil som i fjor vie en del tid til å bygge flere inntektsstrømmer som gjør at jeg kan redusere mengden penger jeg trenger for å oppnå finansiell frihet.

Mål for inne-perioden i oktober og november er:

  • Pusse opp. Satser på å øke verdien på kåken med 100-150K
  • Trene ekstra mye, regner med nye toppnoteringer i 3 av 5 basisøvelser
  • Lære mer om risikoreduksjon i portefølje. Jeg må etter hvert ta bedre valg om hvor mye jeg vil ha i de ulike delene. Gleder meg til å lese mer om hva Kaifus med flere skriver om dette.
  • Starte en ny inntektsstrøm

Evaluering:

Jeg viser tegn på et endret mindset. Årets kjipeste måneder skal ikke brukes på fotball på tv og serier, men for å generere inntekter.

Det vil igjen gjøre at jeg kan bruke mindre tid på inntekter om vinteren og sommeren og heller fokusere mye mer på sol og ski.

Jeg er også observant på hvilke farer som kanskje venter i det fjerne. Jeg ser at porteføljen min har vært rigget for euforien i teknologi og vekstselskaper, men vet at den ikke vil vare evig.

Derfor søker jeg kunnskap for å balansere porteføljen.

De første tegn til tilpasninger i porteføljen

Oktober har vært en god måned, og november har begynt like sterkt. Jeg har trimmet porteføljen og den vokser fortsatt helt ellevilt.

Faktisk så har de tre påfølgende dagene fra presidentvalget i USA på tirsdag 3. nov. gitt meg hele tre månedslønner i profitt. Enten knyttet til vekst i porteføljen eller knyttet til bets satt på valget. Det er unektelig en rar følelse. Det første bettet ble satt på våren 2019, så jeg føler at “lønnen” er fortjent.

Årsaken til veksten i porteføljen det siste halve året er posisjoneringen i aksjer som vokser voldsomt hurtig. Indeksfondene mine flytter seg veldig rolig til sammenligning. Aktørene i bransjen hevder at det er en historisk liten andel selskaper som skaper den historiske veksten.

Man kan være enig eller uenig om det burde være slik, men jeg har i alle fall bestemt meg for at jeg ikke ønsker å stå utenfor på vei mot FIRE Norge.

Siden sist har porteføljen blitt litt slanket.  Kun 32 innehav hvorav 19 er aksjer og 13 fond eller ETF. Av disse regner jeg 9 innehav, hele andelen kalt «Grunnfjell» som urørlige, mens de resterende 23 sjongleres det med.

Evaluering:

Det er en helt ny situasjon når alle markeder er i en boble og pengene flommer inn på konto på et vis som jeg aldri tidligere hadde sett. Jeg merket en viss distanse til hele situasjonen. Det føltes så absurd at midler som var investert kunne gi meg mer penger enn min egen arbeidsinnsats.

Det var nesten noe galt eller i alle fall litt ubehagelig med situasjonen. På mange måter føltes det urettferdig.

Etter hvert ble det jo klart at situasjonen faktisk var urettferdig.

Korona-tiltakene i flere land var jo i praksis en formidabel pengeoverføring fra fellesskapet til de som eide bedrifter og aksjer.

Jeg ser at porteføljen var full av ulike innehav til tross for at jeg skriver at porteføljen allerede er slanket. Mest sannsynlig var jeg inne i en boble selv. Jeg kan umulig ha hatt særlig god oversikt.

Min første FIRE

Endelig ble jeg økonomisk uavhengig! Jeg er kjempefornøyd i 2021.

Oktober gav meg et par dager til med frihet. Mest oppsiktsvekkende er det at jeg nå er FIRE! (I Colombia).

Det er litt gøy, jeg er stolt av å ha nådd min første FIRE! Selv om det er en bitte liten en og den er representert kun med et lite stjerneskudd over. Men Colombia er tross alt et fett land med mange muligheter, brukbar mat og behagelig klima. Jeg har fortsatt et stykke igjen til FIRE i Norge, men jeg er på god vei!

Evaluering:

Porteføljen har alltid blitt målt i tid og ikke i penger. Endelig opplevde jeg en smak av den friheten jeg hadde lengtet etter.

Jeg var nå, i en stor del av verden, blitt økonomiske uavhengig og kunne leve av porteføljen med et forbruk som langt overgår den jeg noensinne har hatt i Norge.

Jeg var utrolig glad og stolt. Endringene i 2015 hadde endret livet så mye. Fra mye gjeld til alt jeg hadde nå. Jeg hadde til og med fått kjenne på følelsen av å være rik. Fordi jeg kunne kjøpe alt det jeg trengte når jeg ville.

På toppen av det hadde porteføljen faktisk gjort meg finansielt fri i deler av verden og på god vei andre steder.

Videre skriver jeg:

Neste FIRE blir for meg i Brasil, Vietnam og Sørøst Europa. Når jeg når dette målet vil en stor del virkelig deilige områder i verden være godt innenfor min rekkevidde. Dette er også områder hvor jeg har familie og mange bekjente. Jeg oppnådde en dag ekstra frihet der i løpet av måneden som gikk og er nå kun 6 skarve dager fra å nå det målet. Mine 25 dager per mnd. i frihet der, er en sterk kontrast de 20 dagene med frihet jeg hadde da 2019 tok slutt. 2020 har virkelig vært et eventyr.

De mest aktuelle områdene for meg er nok likevel på den iberiske halvøy. Også det har med familierelasjoner å gjøre. Der henger jeg litt etter, men er over halvveis til målet i Portugal. Jeg har oppnådd tre hele dager med frihet der i 2020 og er ikke så veldig langt fra den neste. Det er veldig inspirerende å se hvor hurtig porteføljen vokser om dagen.

Det er nesten slik at jeg føler det innimellom går for raskt. At jeg heller vil at markedene skal holde igjen og la meg kjøpe mer til en billigere penge. For det er lenge siden jeg har hatt tørt krutt. Bare noen timer her og der ved justeringer. Men samtidig håper jeg at jeg skal klare å dra nytte av veksten. Holde de riktige selskapene til riktig tid. Akkurat nå er det utvilsomt riktig å være med på den ekstreme veksten som skjer. Mange selskaper har en forretningsmodell som er veldig skalerbar og kan vokse ekstremt uten å øke kostnadene veldig mye Disse er ikke billig, men når mange av de stiger 30-40% i mnd. så er det bedre å henge med og jeg orker rett og slett ikke å stå utenfor markedet.

Jeg har gjort visse endringer i porteføljen den siste måneden. Jeg bruker Morningstar sitt glimrende verktøy for å finne hvilke fond og selskaper som utgjør de største underliggende verdiene i porteføljen. EMQQ hadde for stor plass, og jeg halverte posisjonen. Dessuten byttet jeg ut et par selskaper og økte i andre. For øyeblikket har jeg 28 posisjoner, hvorav 12 er aksjer.

Evaluering:

Nå begynner jeg å se antydninger til bekymring for at veksten går all for raskt. Ingenting kan vokse helt inn i himmelen og mellom linjene aner jeg en viss frykt.

Samtidig ser jeg at målene om økonomiske uavhengighet faktisk er innen rekkevidde. Jeg vil nå målene, det er bare snakk om når.

Jeg liker hvordan porteføljen blir vurdert og at jeg har fått en mer aktivt forhold til risiko. Vi mennesker er visstnok designet slik at det er mer smertefullt for oss å tape penger enn det gir oss glede å tjene. Altså at vi tar inntjening med fatning, men tap med sterk fortvilelse.

Jeg har mange posisjoner. Det er mye å holde styr på. Mer arbeid enn jeg liker, men det har fungert så godt at jeg vil ikke helt gi slipp på enkeltaksjene.

Salg av Bitcoin og enden på et kapittel

Alle ting kommer til en ende og min stadig villere reise som investor nærmet seg nå slutten. Ikke som i å slutte å investere, men som å slutte å investere vilt og ustrukturert.

Det hadde sine grunner for det var mye som skjedde på en gang.

Jeg skriver:

Koronaøkonomien har virkelig vært en fest. Det føles rart å trekke frem en positiv side ved noe som har vært så fælt for så mange mennesker verden over, men for akkurat min portefølje, som jo er et fokusområde for denne bloggen, så har 2020 vært formidabelt i positiv forstand. Jeg har også realisert noe verdier. I frykt for å tape realiserte jeg mine bitcoin. Jeg klarte dermed å tjene penger på salg av bitcoin!

På det personlige plan har jeg også blitt rammet, det er en rekke ting jeg ikke har fått gjort og det har vært noen korona relaterte hendelser jeg gjerne skulle vært foruten. Men rent økonomisk har det aldri gått bedre.

Den største strukturelle endringen siden sist, er at jeg i desember og januar kvittet meg helt med cryptobeholdningen min. Det var egentlig planen hele veien. Blir den veldig mye verdt, så selger jeg. Blir det billig så kjøper jeg. Står jeg utenfor, så lever jeg greit med det også. I dette tilfellet byttet jeg ut cryptoverdiene. De er og blir vanskelig å forholde seg. I stedet fikk jeg langt mer reelle verdier i form av egenkapital til ny og mer verdifull bolig i et veldig bra strøk.

Det ble ikke noe perfekt salg ved at jeg traff toppen, men jeg solgte ved et par ulike steg på veien opp og er alt i alt meget fornøyd med investeringen.

Jeg måler fortsatt porteføljen min i frihet og tallenes tale er at jeg så til de grader er på en all time high. Tabellen viser at formuen min økte like mye i 2020 som det den gjorde fra 2015 til 2019. Skulle samme veksttakt fortsette vil jeg i løpet av to år være økonomisk fri i alle de områdene av verden som jeg til nå har målt porteføljen min i.

Utviklingen ser du i tabellen i min investeringsportefølje fremkommer også de selskapene som jeg for tiden har investert mest i. Antall selskaper er noe redusert og gjennomsnittposisjonen har blitt større. Antall handler har faktisk blitt så mange at jeg ikke lenger kan kalle meg en «kjøp og hold» investor, og det er helt greit.

De neste to-tre månedene vil jeg ikke ha kapital tilgjengelig for nye kjøp. Da må alle handler finansieres ved salg. Trolig vil dette føre til ytterligere spissing av porteføljen.

Evaluering:

Crypto ble god butikk og selv om det ikke toppet før det hadde steget mer enn dobbelt så mye. Men jeg kan ikke klage. Jeg fikk byttet en god del usikre Bitcoin mot en verdifull bolig som jeg vet vil være verdifull også i fremtiden.

Jeg liker også det jeg leser om færre handler og spissing av porteføljen som har blitt mer diversifisert.

Mine første år som investor har vært full av feil, men jeg har også gjort en god del riktig.

I perioder var jeg for avventende og ventet på kjøpsmuligheter som aldri kom. Heldigvis klarte jeg tilslutt å dra maksimalt nytte av et stort krakk. Jeg ble totalt revet med av euforien og sløste bort litt midler på ellevill handling uten alt for mye kontroll.

Men tilslutt klarte jeg å innse hvilken absurd situasjon vi var i. At veksten jeg tok del i ikke kunne vare og at jeg måtte tilpasse meg en annen virkelighet med større svingninger og hvor verdiskapning i større grad ble reflektert i kursene.

Det ble en lærerik ferd og den har bidratt til at jeg i dag har klart å etablere meg med en ganske kjedelig portefølje. Akkurat som planen var helt opprinnelig.

Jeg holder omtrent dobbelt så mye indeksfond som enkeltaksjer. Og jeg har veldig god oversikt over inntjeningen til de to porteføljene. Hvis jeg ser at enkeltaksjene ikke presterer mot aksjefond, så går flere midler over i indeksfond.

Oppsummering

Dette ble en langt innlegg med mange betraktninger fra en umoden investor som heldigvis klarte å lære mye på veien.

Jeg håper det likevel kan være nyttig for deg som er relativt ny i aksjemarkedet fordi det sier noe om følelsene og euforien vi alle kjenner på.

Det er lett å trå feil, men vi trenger faktisk ikke å gjøre alt helt riktig heller for å lykkes.

Så lenge vi unngår de alt for store tabbene som kan utslette hele porteføljen. Og vi klarer å plukke opp lærdom på veien, så ender de fleste opp som bedre og mer rasjonelle investorer.

Men først etter noen år med “skin in the game”. Jeg tror det er umulig å gjøre seg de samme erfaringene kun ut fra teori og papirhandler. Å lage en plan er enkelt, å følge den er utrolig mye vanskeligere.

Det aller viktigste du kan gjøre er å starte med å investere.

Helst så tidlig som mulig. Det er da du virkelig får nytte av renters rente effekten.

Den neste oppdateringen i form av statusrapport finner du fra sommeren 2022. Fremover blir det årlige eller halvårlige statusrapporter.

Lykke til på din reise som investor!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.