ETF fond spisser sparingen!

Hjem » Tjene penger » ETF fond spisser sparingen!

Hvis du virkelig ønsker å spisse investeringene dine bør du kjøpe ETF fond. 

ETF fond finnes nemlig i helt utrolig mange varianter og de kan være rettet mot alt fra spesifikke land og regioner, til råvarer og små teknologiske nisjer.

Hvis du har spesielt stor tro på sterk vekst i en liten del av aksjemarkedet så er absolutt denne typen børshandlet fond veien å gå.

I denne artikkelen forteller vi deg hvorfor ETFer bør vurderes for sparing og hvilke fordeler og ulemper det er ved å kjøpe ETF.

Hva er ETF fond?

ETF står for Exchange Traded Fund. Oversatt til norsk betyr det “et fond som kan handles på børsen”.

Det står i en viss motsetning til vanlige fond som du handler hos en fonds-leverandør. Da tar det som regel en god del dager fra du kjøper fondet til du ser det på konto.

Hvorfor trenger du ETF fond?

Tenk deg at du er veldig interessert i en sektor og tror denne vil vokse mye fremover. For eksempel IT-sikkerhet eller kunstig intelligens. Eller uran og insulin for den saks skyld.

Selv om du får rett i dine spådommer om kraftig vekst, så er det ikke sikkert du lykkes. Det kan nemlig være utrolig vanskelig å plukke ut det ene selskapet som vil profitere mye på veksten i sektoren.

Hvis du velger feil enkeltaksje så kan du risikere at sektoren vokser enormt, men at du ikke får ta del i veksten fordi du valgt et av få selskaper som ikke lykkes. 

Velger du derimot et ETF fond som dekker større deler av sektoren så sikrer du i mye større grad at du får ta del i sektorens eller nisjens vekst. ETF fond gjør deg derfor eksponert for en større del av den sektor eller bransje som du tror på.

Geopolitiske fremtidsvisjoner

Den samme tankegangen kan brukes om land. Hvis du ser på praktisk politikk og tendenser i samfunnet så vil du noen ganger oppdage at enkelte områder øker eller reduserer sin kraft på den internasjonale arena.

Dette kan du utnytte ved å kjøpe et ETF fond som dekker indeksen i det området som du ser har stort potensiale.

La oss se på Iran som et eksempel. For tiden er det ikke praktisk mulig å investere i landet. Før eller siden vil det endre seg. Styresettet vil også på et tidspunkt måtte endre seg.

Landet har en ung befolkning og mange er svært godt utdannet. Iran har på grunn av isolasjon og sanksjoner stor industri som favner vidt. Ambisjonene om å være en regional stormakt vil vise seg enda tydeligere når regimet endrer seg. Iranske varer er allerede vel ansett i regionen.

Når samfunnet i Iran en gang endrer seg vil det være utrolig vanskelig å finne det ene selskapet som vil prestere bra. Men om du kjøper et ETF fond som dekker større deler av næringslivet i Iran så har du store muligheter for å gjøre en god investering over mange år.

ETF fond fungerer derfor som en slags sikkerhet. Om du treffer på retningen så kan du tjene gode penger selv om du ikke har mulighet til å gjette akkurat hvilke selskaper som vil gjøre det aller best.

Hvordan handles ETF fond?

La oss se på et eksempel på hvordan de to typene fond handles. Med vanlig aksjefond tenker vi på aksjefond og indeksfond som selges hos de største norske handelshusene og de fleste banker. Fondene forvaltes av store aktører som KLP, Storebrand, Delphi, Nordea osv.

Slik handles vanlig aksjefond 

Hvis du er logget inn hos din bank eller din handelsplattform og ønsker å handle et vanlig fond så er veien til handel slik:

  1. Du søker opp fondet og velger å plassere ordre
  2. Ordren blir sendt fra bank/handelsplattform og til fondsleverandør
  3. Fondets leverandør registrerer ordren og gjennomfører kjøpet
  4. Noen dager til en uke senere ser du kjøpt hos din bank eller handelsplattform

Spesielt når markedet svinger mye, som i korona krisen og i børskrakket 2022, så kan det være vanskelig å beregne hvilken pris man får når man kjøper et vanlig fond på denne måten.

Faktisk er det helt umulig. Du kan som regel klare å beregne hvilken dag du handler på, men det er ikke automatikk i at ordren blir sendt den dagen du håper. Det er heller ikke gitt at handelen gjennomføres på dagen du har tenkt.

Det betyr at om du kjøper et vanlig aksjefond og indeksfond til ukjent kurs. Se mer i lenken for hva som skiller disse fondstypene.

For et vanlig aksjefond kan du kjøpe deler av andeler helt ned i 300 kroner. Den muligheten har du ikke for en ETF. Der må du kjøpe hele andelen som selges, uavhengig om den koster tjue kroner eller ti tusen.

Slik handles ETF fond

Når du handler ETF fond stiller saken seg ganske annerledes. Det fordi fondet handles på en børs. Akkurat slik enkeltaksjer blir det. Husk at ETF står for Exchange Traded Fund. Oversatt til norsk betyr det “et fond som kan handles på børsen”.

  1. Du søker opp fondet i din bank og handelsplattform
  2. Kjøpet gjennomføres i det sekundet du velger kjøp og matcher prisen.

For ETF fond er dermed åpningstidene til børsen viktig fordi du kan ikke kjøpe en ETF utenfor åpningstiden.

I et volatilt markedet så kan du altså ved å kjøpe ETF fond handle akkurat den timen hvor prisene er ekstra lave. Det er ikke alltid så lett å beregne, men vi har sett mange eksempler på 2020-tallet hvor endringene per dag har vært svært store.

Det er utrolig irriterende å se markedet falle 5-10% og ikke få kjøpt før neste dag når markedet har justert tilbake. Mange kunder opplevde akkurat dette under koronakrisen.

Like kjedelig er det å ikke kunne selge seg ut i det du oppdager noe viktig. I stedet for må du vente til dagen er over og alle andre også har fått med seg nyheten. Da har kanskje fallet tøkt i styrke og du har tapt enda flere prosenter i avkastning.

Ved å kjøpe ETF fond handler du på sekundet. Akkurat når du selv mener prisen er perfekt.

Hva er forskjell på ETF og fond?

Det er tre veldig store forskjeller som du bør kjenne til som skiller ETF fond fra vanlige aksjefond og indeksfond.

Tidspunkt for handel i ETF fond vs vanlige fond

Forskjellen mellom vanlige aksjefond og ETF fond er først og fremst tidspunktet og hvor du handler fondene. For et vanlig fond så er det leverandøren som handler fondet, mens for ETF fond er det du som gjennomfører handelen fra din handelsplattform. 

Pris for ETF vs vanlige fond

ETF fond er jevnt over billigere enn aksjefond. De billigste ETF koster ikke mer enn noen få hundredeler i forvaltning per år. Det er ikke uvanlig å se ETF som koster mindre enn 0,10% prosent i forvaltning per år. Helt ned i 0,05% er faktisk mulig.

Hvis du har 100 000 kroner til forvalting til den prisen så koster det deg kun 50 kroner i året.

Aksjefond forvaltes til høyere priser. De billigste indeksfondene koster 0,18%, mens de dyreste aktivt forvaltede aksjefondene kan koste opptil 3,00% per år.

Det blir fra 180 til 3000 kroner per år for å forvalte hundre tusen kroner.

Når du kjøper ETF må du vanligvis betale kurtasje som er en form for kjøpsavgift. Det er derfor lurt å handle for store beløp når du kjøper ETF og du bør holde ETF over lang tid. Kurtasjen må nemlig også betales for salg.

Noen handelsplattformer har kurtasje-fri handel i enkelte ETF.

Valuta kostnad

Når du kjøper ETF må du regne med å betale en vekslingsavgift når du kjøper ETF i annen valuta. Det gjelder i praksis for nesten alle ETF. Denne kostnaden slipper du når du handler vanlige aksjefond.

Husk at du kan redusere valuta kostnaden ved å opprette en egen konto i den aktuelle valuta på din handelsplattform.

Gjennomfør så vekslingen selv, før du kjøper ETF. Det er mye billigere!

Utvalg av ETF på din handelsplattform

Utvalget av fond er adskillig større for ETF fond enn for vanlige fond. Du vil garantert bli overrasket over hvor stor forskjellen er når du undersøker på din foretrukne handelsplattform.

Det er ikke uvanlig at den tilbyr under hundre fond, mens tilbudet av ETF er på flere tusen.

Her kan du studere en strukturert meny over mange av de tilgjengelige ETF fond som finnes.

Er ETF indeksfond?

Et ETF fond kan være et indeksfond. Det finnes flere ETFer som følger en indeks. Når du så kjøper et ETF fond som følger indeks så kjøper du i praksis et indeksfond på børsen i stedet for gjennom en fondsleverandør.

Indeksfond bør være hjørnesteinen i de flestes sparing. Les mer om hvorfor indeksfond er så fantastisk.

Hvordan kjøpe ETF fond?

ETF fond kjøpes like enkelt som en aksje. Du gjør det egentlig nøyaktig på samme måten. Fra din bank eller handelsplattform søker du opp ETF fond i menyen. Da vil alle ETF fond presenteres på samme måte som aksjer.

Deretter trykker du kjøp og matcher prisen som selger krever for ETF fondet.

Vær oppmerksom på at spreaden for ETF fond kan variere mye.

Det betyr at det er stor avstand mellom kjøp og salgspris. I slike tilfeller bør du sjekke om det finnes andre ETF fond som dekker den samme investeringen som du ønsker å gjøre. 

Spesielt kan spreaden være stor i mindre likvide markeder. Det vil si markeder som det er lite handel i.

For de store indeksene vil også ETF fondene være brennhete og knapt ha forskjeller mellom kjøp og salgspris.

Du kan sjekke forskjellene selv ved å søke opp priser for ETF som følger NASDAQ og DAX. Sammenlign så med et ETF fond som følger tyrkisk teknologi eller Tyrkia generelt. Eller en annen nisje for den saks skyld. Forskjellen i spread er formidabel.

Avansert bruk av ETF fond

I motsetning til vanlige aksjefond så har du med ETF mulighet til å gire opp og shorte investeringene dine med en ETF.

Å gire betyr å låne ekstra for å øke eksponeringen. Det kan gjøres automatisk ved kjøp.

Da kan du for eksempel kjøpe NASDAQ med dobbel kraft. Eller tidobbel for den saks skyld. Ulempen med dette er selvsagt at det ikke skal mye nedgang til før du har tapt hele beløpet.

Risikoen øker. Hvis du øker risikoen i en del av porteføljen bør du redusere i en annen del. Det er en del av en strategi som kalles å diversifisere. Avkastningen i ulike aktivaklasser kan du lese mer om her.

I tillegg kommer det en kostnad for selve lånet.

Shorting av aksjer er beskrevet i denne artikkelen. Hvis du shorter en ETF vil du profitere når markedet faller. Det kan være et greit alternativ til å selge alle investeringen i perioder hvor du ikke har troen på vekst.

Denne artikkelen handler om akkurat slike situasjoner i form av børskrakk.

Andre gode tips for å kjøpe ETF

Disse to tipsene er veldig enkle, men også veldig gode.

Fordelen med å kjøpe ETF vs vanlige fond er liten for de store indeksene. Da må du eie ETF veldig lenge. Kanskje så mye som fem eller ti år. Bruk heller ETF for små spesielle markeder hvor du satser kun deler av porteføljen.

Kjøp ETF som har Acc i navnet. Acc er en forkortelse for å akkumulere. Det betyr at utbytte fra de enkelte aksjene ETF fondet består av, reinvesteres av de som administrerer ETF fondet. Det sparer deg for skatt og tid.

Oppsummering ETF fond

ETF fond handles på børsen til kjent kurs og akkurat når du selv ønsker det. I motsetning til vanlige aksjefond så har du full kontroll på kursen og prisen når du handler ETF.

Vanlige aksjefond er litt dyrere å forvalte enn ETF. Også indeksfond er noen få hundredeler dyrere. Men ikke se deg blind på forvaltningskostnaden.

Husk at ved kjøp av ETF fond så må du også betale for veksling og kurtasje. Ofte er det en viss forskjell mellom kjøp og salgspris. Den forskjellen må du også indirekte betale for.

ETF er derfor ikke best egnet til å konkurrere med indeksfond. ETF kommer best til sin rett når du ønsker å spisse investeringen din i råvarer, regioner eller teknologiske nisjer.

Da kan du treffe riktig på sektor og ikke bekymre deg for å ha valgt feil enkeltaksje.

Derfor er for eksempel en spisset satsning innenfor ESG sektoren veldig god for å benytte ETF fond.

De mest avanserte investorene kan bruke ETF for å gire og shorte investeringer. Den muligheten finnes ikke for vanlige aksjefond. Dette er risikable investeringer som ikke anbefales for nybegynnere.

Vil lese mer om ETF, aksjer og fond?

Vi har samlet våre artikler om å tjene penger.

Utover det så anbefaler vi disse artiklene:

Ser du noe som mangler eller har du spørsmål knyttet til ETF så nøl ikke med å ta kontakt i skjema under.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.