Flytte til utlandet

Hjem » Livsstil » Flytte til utlandet

Har du lekt med tanken om å flytte til utlandet for en periode eller kanskje for flere år? Da er du ikke alene. Mange nordmenn tenker på å flytte til utlandet og forrige år var det omtrent 34 000 som flyttet fra Norge til utlandet. Av disse hadde ca. 8000 norsk pass, viser tall fra SSB.

Denne guiden tar for seg hvorfor utlandet har så mye å tilby og hvilke praktiske og finansielle utfordringer du bør tenke gjennom før du pakker flyttelasset.

Du får også en oversikt over hvordan du bør rigge deg hvis du vil bli en digital nomade som bare trenger å flytte til utlandet for et halvt år om gangen.

Hvorfor flytter nordmenn til utlandet?

Det er flere fordeler med å flytte til utlandet, men for de fleste er det disse som veier tyngst:

  • Billigere å leve
  • Bedre klima
  • Muligheten til å oppleve noe nytt

Uavhengig av hvilken grunn du har til å flytte til utlandet så er det en god grunn for deg. Norge er på alle målestokker et fenomenalt land å bo i. Vi har stor rikdom, fin natur og høy livskvalitet. Men verden er full av fenomenale områder.

Det vil være synd å bare ha opplevd Norge om du drømmer om sol, fjell, billige restaurantmåltider og nye opplevelser. Å flytte til utlandet kan bli nødvendig for å tilfredsstille nysgjerrigheten.

Mange får dekket behovet sitt gjennom en ferieleilighet i utlandet.

Kostander ved å bo i utlandet

Det er ikke mange land i verden hvor det er dyrere å bo enn i Norge. I veldig mange land koster den livsstilen som vi er vant med her hjemme bare halvparten av prisen. Andre steder er det enda billigere! Selv i velutviklede europeiske land med høy levestandard. Å flytte til utlandet trenger ikke å være dyrt.

Se nøye på eksempelet under.

Det er en sammenligning gjort mellom Oslo og Porto i det nordlige Portugal. Porto er en utrolig vakker by omtrent en halvtime fra grensen til den spanske regionen Galicia. Porto har fantastisk arkitektur og utrolige kunstsamlinger.

Sjømaten er helt vidunderlig og byen er relativt kompakt og fotgjenger-vennlig. Klimaet er deilig. Nærheten til Atlanterhavet gjør at det sjeldent blir kaldt og det blir heller ikke så drepende varmt som lenger sør og innover i landet.

I denne vidunderlige byen er prisen for å leve litt under halvparten av prisen i Norge. Om du velger å bruke like mye penger i Porto som i Norge, så kan du doble forbruket av alt som du liker og fortsatt ha penger til overs.

Du finner mer prisinformasjon i denne artikkelen om sommerferie.

Dersom du velger å flytte til utlandet kan du minst halvere kostnaden eller minst doble forbruket!

Hvilke byer og land er billig og bra?

Det finnes mange slike eksempler rundt i verden. Byer av høy kvalitet til halve prisen eller mindre.

Her ser du den oppdaterte listen som viser kostnader i de fleste land i verden hvor lokale brukere har bidratt med data. Brukerdata sikrer at prisene oppdateres jevnlig. Dessuten gir de en indikasjon på hva helt vanlige husholdnings kostnader ved å flytte til utlandet. Andre oversikter og guider ser ofte på typiske aktiviteter for turister. Som hotellpriser og mat og drikke.

Økonomi er for mange en viktig grunn for å flytte til utlandet.

Legg merke til at listen viser en hel del spennende land hvor levekostnaden er helt nede på 1/3 av prisen i Norge. Det vil si at et års forbruk i Norge, rekker til 3 år der. Det er noe å tenke på når man allerede har jobbet noen år i Norge. Samt har penger og lyst tilgjengelig for å oppleve noen nye eventyr.

Her er eksempler på land hvor en kan leve samme livsstil som i Norge til ca. en tredjedel av prisen:

  • Malysia, Sri Lanka, Indonesia
  • Serbia, Bosnia og Hercegovina, Romania, Polen, Bulgaria
  • Armenia, Georgia og Rwanda
  • Mexico, Brasil, Argentina

For mer informasjon anbefales artikkelen om hva det egentlig koster å kjøpe seg et friår.

Trygderettigheter ved å flytte til utlandet

Normalt vil du tape trygderettighetene dine i Norge ved å flytte til utlandet. Det finnes dog en rekke unntak som slår ut i større eller mindre grad. Blant annet for land i EØS og for nordiske land. Det har også en del å si om trygderettigheten du har tjent deg opp i Norge i det hele tatt finnes i landet du flytter til.

Hovedregelen er at trygderettighetene forsvinner etter mer enn tolv måneder utenfor Norge.

Hvis du ønsker og har anledning så kan du betale for å beholde medlemskapet i den norske folketrygden. Det er vanlig at arbeidsgiver gjør det hvis de sender deg på utenlandsoppdrag, men det kan bli dyrt for deg som flytter på egenhånd.

Da er det greit at det tilbys ulik grad av rettigheter som du kan betale for. Det er mulig å velge billigere varianter enn fullt medlemskap.

NAV har god informasjon om dette som anbefales varmt!

Husk også at det du mister ved å flytte til utlandet vil du få tilbake når du kommer hjem. Så det å flytte til utlandet er ikke så skummelt som det høres ut som. Det som er viktig er å sette seg godt inn i reglene for å flytte til utlandet slik at du ikke glipper på noen viktige frister og krav.

Helsetjenester og rettigheter ved å flytte til utlandet

Også med rettigheter til helsetjenester er det å flytte til utlandet forbundet med en rekke unntak og særavtaler.

Heldigvis er mye av informasjonen samlet opp på Helse Norge sine nettsider.

Bruk disse godt før du skal flytte til utlandet og les deg også opp på landet som du flytter til sine ordninger.

Skatt og økonomi når du skal flytte til utlandet

Du kan faktisk være skattepliktig til Norge selv om du velger å flytte til utlandet. Det kommer at på hvilken tilknytning du har til Norge.

Skatteetaten har mer informasjon om skatt ved flytting. Det er faktisk et litt komplisert regelverk knyttet til dette. Det er lett å havne i en rolle der du blir dobbelt beskattet. Her er det laget en god redegjørelse som tar for seg hvilke tre vilkår som må være oppfylt for å ikke betale skatt til Norge.

Skatteetaten har også informasjon om hvordan du skal håndtere utføring av bil eller annet kjøretøy.

Husk også å melde flytting til den samme skatteetaten når du flytter fra Norge. Unntaket er hvis du flytter innad i Norden. Da melder du flytting i det aktuelle landet.

Hvor i verden er det best å bo?

For mange er det naturlig å se på en miks av klima, kriminalitet, økonomi og opplevelser når de bestemmer seg for å flytte til utlandet.

Heldigvis finnes det en tjeneste som tilbyr informasjon om flere av disse ønskene. En av favorittene er denne guiden. Den lar deg stille inn hvilke karakteristika som du ønsker ved byer rundt om i verden, så får du opp treff med de som passer. Det er både lettere og mer fistende å flytte til utlandet med så gode guider!

Det finnes mange kåringer av verdens beste byer å bo i. Selv om resultatene varierer litt fra år til år så er det mange fellesnevnere som går igjen.

  • Klima
  • Kultur
  • Ikke for dyrt
  • Infrastruktur
  • Kriminalitet
  • Vennlighet mot turister

Det gjør at vinnerne i slike kåringer ofte finnes blant disse landene og byene:

Canada, Australia, New Zealand, Portugal, Spania, Costa Rica, Sveits og Østerrike.

Byer som Las Palmas, Aukland, Wien, Zurich, Porto er gjengangere.

Her finner du detaljert kostnadsnivå for nesten 600 byer i hele verden.

Kan du flytte til utlandet med barn?

Både ja og nei. Som med så mye annet er det en rekke forutsetninger som må være tilstede for å flytte til utlandet med barn.

Regjeringen har laget en god guide som forklarer hvilke forhåndsregler som må tas for å flytte til utlandet med barn.

Finnes det en liste med alt jeg trenger huske for å flytte til utlandet?

Ja det gjør det faktisk. En av de beste og mest detaljerte listene tar for seg de store linjene og de små detaljene ved å flytte til utlandet. Du finner du her.

Det fine med oversikten er at den er detaljert, men også strukturert. Det gjør den til en super huskeliste for alle fasene av et flytteprosjekt.

Både de tingene du må tenke på før du går i gang. Til selve flytteprosessen og etableringen i nytt land. Den tar seg faktisk også av en eventuell retur til Norge.

Flytte til utlandet som digital nomade

En fin måte å få en forsmak på livet i utlandet uten å kutte alle bånd til Norge er å forsøke seg som digital nomade. Digitale nomader finnes i flere varianter. Noen flytter på seg flere ganger i måneden, mens andre tar det mer rolig og blir boende så lenge visumet varer.

Tiden som digital nomade brukes til arbeid som kan utføres digitalt og uavhengig av sted. Det finnes også gråsoner hvor en jobber delvis fast og delvis på egenhånd i en nytt land.

Hvis en slik modell virker fristende så sjekk ut jobbannonser som søker etter norsktalende i utlandet. Norsk språk er ganske ettertraktet for en del selskaper som er rettet mot det norske markedet men som holder til i utlandet.

Sjekk også dirkete på sidene til store internasjonale aktører i den byen du tenker reise til. Gjør en sammenligning av lønnen med hva tilsvarende arbeid betaler i Norge.

Husk at i de fleste land må du regne med å jobbe en god del mer hver dag enn i Norge.

Det er en stor fordel å forsøke å kapre en jobb allerede før du reiser utenlands. Det sparer deg for en del bryderi i første fasen på et nyt sted. Dessuten er det alltid deilig når lønningen kommer uten avbrudd.

Ikke glem at det også på Finn vil ligge en del annonser for jobber i utlandet. Les deg godt opp på tips til jobbintervjuet i forkant!

Digital nomade med heldigital jobb

De mer tradisjonelle digitale nomadene jobber helt steds-uavhengig enten for andre eller med å bygge opp egne prosjekter.

Da kan du velge å flytte til utlandet på akkurat de vilkår som du ønsker. Liker du sol og sommer så flytter du to ganger i året. Liker du ski, så reiser du med snøen. Er du en foodie så spiser du deg gjennom de beste landene for mat.

Pass på at du har forsikret deg på fornuftig vis før du legger ut på en lang reise somkan bli permanent. Hvis du ender opp med å bli værende over lang tid i et land så kan det være gunstig å registrere oppholdet hos Utenriksdepartementet.

Kan du flytte til utlandet uten alle tingene dine?

Hvis du ser for deg å bo noen år i utlandet, men ikke har klart tidsperspektivet så kan det være litt vanskelig å vite hvordan du bør håndtere alt som du eier her hjemme.

Boligen kan leies ut eller selges. Hva som er best er avhengig av prisen du blir tilbudt og hva som er praktisk for deg med tanke på retur til Norge og eventuell skatt.

Hvis den leies ut, så kan du gjøre avtale om å lagre alle tingene du har behov for i en bod. Hvis du selger boligen, så kan et eksternt lager være aktuelt.

For ca. 2000 kroner per måned kan du lagre tingene dine. For langtidslagring er det sikkert mulig å få en god del bedre priser.

Pakk lett for å flytte til utlandet

Det er utrolig gunstig å pakke lett når du bestemmer deg for å flytte til utlandet. Maks et par kofferter eller store sekker. Husk at det er veldig mye du kan skaffe deg brukt og billig, akkurat som det er i Norge. I tillegg er det blitt lett å leie helt møblert via AirBnB.

Det å pakke lett har også andre fordeler. For eksempel om du reiser på ferie eller at du til og med flytter mens du er i utlandet. Det kan gi en verdi i seg selv å teste ut litt ulike strøk i samme by.

Hvis du for eksempel skal være 12 måneder i Berlin, så kan det være gøy å forsøke å bo i litt ulike deler av byen. Bydelene er utrolig forskjellig og da får du en feeling med byens skjel på et mer helhetlig vis.

Andre spørsmål om å flytte til utlandet

Den norske advokatforening driver et nettsted som både informerer og besvarer spørsmål knyttet til å flytte til utlandet. Spørsmålene som stilles gir en del gode avklaringer på formaliteter som må ordnes for å flytte til utlandet.

Det er også muligheter for nye lesere å sende inn spørsmål. Siden ser ut til å oppdateres relativt hyppig og de besvarer spørsmål med et par måneders intervall.

Oppsummering om å flytte til utlandet

Selv om Norge blir mer multikulturelt for hver dag som går, så er det mye som det ikke er mulig å få med seg hvis du ikke tar steget og faktisk flytter til utlandet.

Det kan være som student eller arbeidstaker, men også som digital nomade. Denne typen arbeid som før gjerne ble kalt frilands, har de siste årene blitt hel digitalisert. Det har åpnet verden for mange som tidligere trodde de var avhengig av å leve alle sine år i Norge.

Fordelene med å flytte til utlandet er at du kan velge land og områder som maksimerer utbytte av de opplevelser og det klima som du er mest glad i. Du kan til og med mikse det til slik du lever år for år med bare høydepunkt.

Hva med å tilbringe de lyse sommermånedene i Norden? Fortsett til Sør-Europa på høsten og dra opp til alpene på vinteren. Det hele kan gjentas år etter år.

Eller hvis du bare liker sommer så kan du tilbringe hele året i tropiske strøk og aldri trenger varmere tøy enn en genser.

Bruk guidene i artikkelen for å danne deg en oversikt over hva som skal til for å flytte til utlandet og kast deg ut i eventyret!

Vil du lese flere artikler om reising og nye opplevelser?

Vi har samlet alle våre artikler om livsstil her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hvis du har bodd i utlandet eller har lyst til det, så fortell gjerne om opplevelsen og lysten i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.