Hva er et globalt indeksfond? 

Hjem » Investering » Hva er et globalt indeksfond? 

Hva er det egentlig som skiller et globalt indeksfond fra et helt vanlig indeksfond?

Det er ingen fond som anbefales oftere av finfluencere enn nettopp et globalt indeksfond.

Derfor skal vi forklare i detalj hva det er og på hvilken måte et globalt indeksfond skiller seg fra andre aksje og -indeksfond.

Hva inneholder et globalt indeksfond?

Se nøye på bildet over, det inneholder nemlig mye av det som du får eierskap til når du kjøper et globalt indeksfond.

Du får nemlig litt av alt. Du får bitte små andeler i et par tusen selskaper som driver med alt mulig. Se bare på denne listen over noen få av de tingene som vi omgir oss med i det daglige.

  • Motebutikker og shopping
  • Kaféer og mat
  • Råvarer til alt vi bruker og kjøper
  • Byggeselskaper som lager boliger og forretningsbygg
  • Bil og sykkel produsenter
  • Asfalt og infrastruktur
  • Lydbøker og musikk som vi har i ørene
  • Blomster, kunst og utsmykking
  • PC, telefoner og programvare

Hva betyr det at et indeksfond er globalt?

Globalt henspiller på at noe gjelder hele kloden. Global betyr noe som angår hele kloden. Vi kan derfor si at et globalt fond er det samme som et verdensomspennende fond.

Indeks betyr at fondet er basert på en indeks. Fondet prøver å etterligne indeksen ved å kjøpe så mange aksjer som forvalter mener er nødvendig for at fondets kurs skal speile utviklingen i indeksen.

Til sammen danner ordene globalt indeksfond. Det betyr da at det er et utvalg aksjer som er ment å speile utviklingen til hele verdens aksjeselskaper.

Hva gjør de som styrer et globalt indeksfond?

Målsettingen til fondet er å gjøre det akkurat like bra som indeksen det følger. Verken mer eller mindre.

Derfor er et indeksfond regelstyrt og følger helt mekaniske regler for når det skal selge, kjøpe og bytte ut aksjer.

Forvalter sin oppgave er å sette opp reglene og se til at de blir holdt. Hva vedkommende mener om enkelte selskaper, regioner eller markedet generelt blir ikke tillagt vekt.

Fordelen med denne type forvaltning er at du er garantert samme avkastning som indeks.

Det kan høres dårlig ut, men det er det ikke.

Indeks er vanskelig å slå og de aller fleste som forsøker taper på forsøket.

En indeks er dynamisk og tilpasser seg endringer i markedet på en måte som er vanskelig for andre fond å kopiere.

Det vil si at når selskaper gjør det godt og vokser får de en større plass i indeksen. Indeksfond følger da opp med å kjøpe mer av selskapene.

Et globalt indeksfond investerer i hele verden. Det vekter sine investeringer etter hvor viktige regionene er for vår økonomiske utvikling.

Det tas høyde for økonomisk styrke og politisk stabilitet når indeksene blir skrudd sammen. Formålet er å tilby ulike indekser med ulik grad av geografisk dekning og økonomisk kraft.

Det er til stor hjelp for investorer som da kan velge om de vil eksponere seg mest mot trygge stabile regimer eller om de våger å investere i mindre områder med mer politisk ustabilitet.

Hvilket globalt indeksfond er best?

Det finnes ikke noe entydig svar på hvilket globalt indeksfond som er best. 

Som hovedregel kan vi si at det er en vesentlig forskjell mellom globale indeksfond. Det finnes nemlig to ulike indekser som begge dekker hele verden.

Men de er litt ulike og forskjellen er hvor stor eksponering de har mot fremvoksende markeder i Asia. ACWI indeksen har omfordelt ca. 8% av investeringene fra markedene i USA til markedene i Asia.

Hvis du har stor tro på fremvoksende markeder så bør du velge et indeksfond som baserer seg på MSCI sin All Country World Index. Den gir deg nesten 3000 selskaper i hele verden. KLP sin Aksje verden global er et eksempel på et slikt indeksfond.

Hvis du ønsker mest mulig utviklede markeder, altså mer investert i vesten, så bør du heller velge et globalt indeksfond basert på MSCI World. For eksempel KLP aksje global indeks V.

Les mer om forskjellene mellom de to indeksene.

Da får du færre selskaper, men en større andel av dem ligger i den utviklede delen av verden og færre i de fremvoksende markedene. Totalt har denne indeksen omtrent 1500 selskaper.

Er det viktig å velge rett globalt indeksfond?

Siden forskjellen mellom de verdensomspennende indeksfondene ikke betyr mye for økonomien til den vanlige sparer er det egentlig det samme hvilket globalt indeksfond du velger. 

Forskjellene på lang sikt vil sannsynligvis være minimale. Hoveddelen av begge indeksene er nemlig tilnærmet lik.

Derfor er det beste globale indeksfondet for deg også det billigste. 

Hvis du kan få et indeksfond et par hundredeler billigere enn ett annet er det et tegn på at fondet er det beste for deg.

Lavere utgifter per år gir beviselig flere titusener spart på lang sikt når formuen din har blitt stor.

Glem heller ikke å undersøke hva en ETF kan tilby deg i konkurranse med et indeksfond. Hvis du er en svært langsiktig investor kan du komme bedre ut av det i en ETF.

Les mer om hva som er best av ETF og indeksfond.

Valutasikring av globalt indeksfond

Du kan få globale indeksfond med og uten valutasikring. Men hva betyr egentlig det?

Jo, det betyr at hvis du kjøper uten valutasikring så eier du et globalt indeksfond som endrer seg når den norske kroner endre seg i verdi.

Hvis ditt globale indeksfond har steget 20% i verdi så kan hele verdien forsvinne hvis den norske kroner taper seg 20% mot USD og EURO.

Tilsvarende kan tap i aksjeverdiene utlignes ved gevinst i valutamarkedet. Det skjer ofte i kriser hvor de små valutaene taper og USD styrkes.

Det vil være ulike meninger og anbefalinger om valutasikring er bra eller dårlig. Noen ønsker mest mulig stabilitet og velger valutasikrede fond. Andre aksepterer større svingninger i håp om å kunne realisere en potensielt enda større avkastning.

Du betaler nemlig en liten avgift for valutasikringen og derfor er valutasikrede indeksfond noen hundredeler dyrere å forvalte hvert år.

Les mer om hva du kan gjøre når aksjemarkedene er i krise.

Risiko ved valutasikring

Det er verdt å tenke på at din egen totale risiko øker når du valutasikrer fond.

Normalt vil svingningene i valuta sørge for at et stort tap i en finansiell krise blir dempet fordi den norske kronen svekker seg. Hvis du valutasikrer ditt globalt indeksfond vil du ikke dra nytte av den effekten.

Samtidig kan det gi mening å kjøpe valutasikrede fond når kronekursen allerede er veldig svak og du tenker at den ikke kan bli stort svakere.

Små økonomier og valutaer er alltid utsatt i store kriser. Da flommer pengene ut av kroner og inn i dollar. 

Det betyr at hvis USA aksjer aksjer taper seg 20%, men dollaren samtidig styrker seg 20% mot den norske kroner så er du fortsatt i null.

Hvis du hadde brukt valutasikring ville du vært ned 20% samt betalt dyre forvaltningsavgift for å oppnå denne nedgangen.

Hvorfor velge indeksfond?

Årsaken til at du bør velge globalt indeksfond er fordi det er det enkleste fondet du kan kjøpe som reduserer risikoen din mot krise og konkurs i enkelte markeder og enkelt aksjer.

Et globalt indeksfond er investert i hele verdens markeder og har kun ørsmå andeler i hvert enkelt selskap. Dermed er det nesten ingen selskaps-spesifikk risiko ved å eie globalt indeksfond.

Når det er sagt så bør det legges til at de største selskapene i den globale indeksen vokser mer enn de andre. Aldri tidligere har så få selskaper vært så viktig for den globale indeksen som nå.

Det betyr at om Apple, Microsoft og Amazon alle hadde gått konkurs i morgen så hadde selv den globale indeksen falt nærmere 10%.

Stordriftsfordelene ved forvaltning av indeksfond gjør at forvalterne kan dele kostnader til valuta og kurtasje på enormt mange kunder.

Det gjør at utgiften per andelseier blir minimal. Ingen andre måter å kjøpe fond og aksjer på kan gjøres like billig som et globalt indeksfond.

Hva slags indeksfond bør jeg velge?

Du bør velge et indeksfond som er lett å kjøpe fra den banken eller handlesplattformen som du liker å bruke.

Dessuten bør du ha et våkent øye til kostnaden. Globale indeksfond er praktisk talt helt like og du bør derfor velge det billigste.

De små avvikene som finnes innenfor globalt indeksfond  er knyttet til hvor tett opptil indeks de legger seg.

Kjøper de alle aksjer, eller kutter de ut noen som de mener ikke er nødvendig eller som ikke er innenfor forvalterens mandat. For eksempel i det som omtales som skitne selskaper. Det kan være selskaper innenfor olje, kull, alkohol, tobakk og porno.

Hvis du har preferanser innenfor dette kan du velge globale indeksfond som scorer bedre på ESG parameterne.

Hvilke fond gir best avkastning?

De globale indeksfondene gir praktisk talt samme avkastning.

Det kan være ørsmå forskjeller fra år til år ettersom utgifter til handel og valuta kan ha vært litt forskjellig eller at forvalterne har tolket indeks noe forskjellig. Men i den store sammenheng betyr dette ingenting.

Hvis du ønsker at et indeksfond skal gi bedre avkastning enn det globale indeksfondet, så må du velge et som følger en annen indeks enn den globale. For eksempel ved å fokusere på et mindre marked. 

Den nordiske indeksen har periodevis prestert veldig godt. Det samme har den nordamerikanske teknologi-indeksen NASDAQ. Du kan også kjøpe et helt norsk indeksfond. 

Periodevis har også indeksen for de fremvoksende markedene prestert langt bedre enn den globale indeksen, men det så som regel i sykluser. For i andre perioder har de fremvoksende markedene stått i ro mens den globale indeksen har bykset oppover. 

Risiko ved å forsøke å slå den globale indeksen

Ulempene med en slik tilnærming er selvsagt at et mindre område enn det globale lettere kan bli rammet at konjunktursvingninger eller kriser som preger akkurat dette området over lang tid.

De som satset alt i japansk indeks på slutten av åttitallet vil ha tjent veldig mye mindre penger enn de som valgte global indeks. Årsaken er at boblen i den japanske økonomien var så stor og sprekken så kraftig at det har tatt mange tiår å hente seg inn igjen.

Det er derfor ikke uten en stor risiko å forsøke å slå den globale indeksen. De fleste som forsøker de taper på forsøket.

I tillegg bruker de som regel mer tid og mer penger i valuta og kurtasje for å oppnå dårligere avkastning enn globalt indeksfond.

Det er derfor ikke anbefalt å forsøke å slå den globale indeksfondet med mindre du er veldig ambisiøs eller har råd til å oppleve mange år med dårligere avkastning mens du lærer deg finessen.

Det kan være lurt å diversifisere porteføljen. Ved å aktivt vurdere potensiell risiko og avkastning ved ulike investeringer så har du et bedre grunnlag for å forsøke å slå den globale indeksen.

Da er det lettere å vurdere hvor mye plass indeksfond bør ha i porteføljen kontra for eksempel crowdfunding.

Hvor mange fond er det lurt å ha?

Det finnes ikke et bestemt antall fond som regnes som verken lurt eller maksimalt å eie. I stedet for å se på antall indeksfond er det lurere å se på hva indeksfondene eksponerer deg for.

Hvis du bruker screening verktøyet til Morningstar så vil du få innblikk i den underliggende eksponeringen til dine fond. 

Det betyr at du kan se den samlede summen av fondene dine sin eksponering mot land, regioner, bransjer og enkeltselskaper.

Screeneren er virkelig et fantastisk verktøy og det beste av alt er at det er helt gratis!

Pass på så du ikke lager et eget dyrt globalt indeksfond

Om du ønsker å sette sammen din egen fondsportefølje bør du følge våkent med kostnadsnivået og det underliggende eksponeringen.

Ender totalen opp med å gi deg eksponering mot det du ønsker, eller har du egentlig bare laget ditt eget globale indeksfond?

Det er ikke kjekt å eie verdens dyreste globale indeksfond. Det er mer arbeid for deg å administrere og du kunne fått det billigere og enklere ved å kjøpe ett eneste fond.

Hvis du kjøper disse:

  • Fremvoksende markeder
  • Grense markeder (Frontier)
  • USA
  • Europa
  • Norden
  • Japan

Så vil du oppdage at eksponeringen din begynner å nærme seg det som du ville fått i ett eneste globalt indeksfond . 

Hvis du likevel ønsker å kjøpe mange indeksfond bør du være spesielt oppmerksom på vektingen mellom aksjer, regioner og bransjer.

Om for eksempel grense markedene eller den nordiske indeksen utgjør en stor del av din portefølje, så må du være oppmerksom på at du utsetter deg for en større risiko enn ved å eie verdensindeksen. 

Hvor mye penger bør man ha i fond?

Antallet penger du bør ha i fond bør ses i sammenheng med hvordan du har spredt den øvrige formuen din.

Som regel er vi svært godt eksponert mot det norske markedet ved at vi får lønn i Norske kroner og ved at vi eier egen bolig.

Vi blir således veldig påvirket av konjunktursvingningene her til lands. Eksponeringen din i globalt indeksfond bør derfor være en reell utjevnende motvekt til investeringen i Norge.

Når det er sagt så lever vi i et stabilt land med dyktige og relativt lite korrupte politikere og embetsverk.

Du løper dermed ikke noen stor risiko ved å være overeksponert mot Norge. Men når ting først går galt så er det veldig kjedelig.

Før eller siden får vi også en nedgangsperiode som rammer oss hardere enn andre. Vi vet bare ikke når og hvordan den vil ramme oss før vi sitter midt i det. 

Det kan være en naturkatastrofe, krig eller noe helt annet.

Det er akkurat når disse sjeldne tilfeldighetene slår til at det er greit å sikre seg ved å være eksponert også i andre markeder som ikke nødvendigvis har nedgangsperioden sin akkurat samtidig.

Oppsummering om globalt aksjefond

Et globalt indeksfond inneholder litt av alt du bruker og omgir deg med i hverdagen. Fra du står opp til du legger deg har du benyttet deg av ting som er produsert av selskaper som inngår i den globale indeksen.

Det er alt fra kaffe til mobilen og bilen du kjører. Fordelen med å investere i globale indeksfond er at ett enkelt selskap sin skjebne i liten grad påvirker prestasjonen til fondet.

Samlet sett går verden fremover og det produseres mange gode produkter hver eneste dag. Som eier av globalt indeksfond eier du litt av all den produksjonen.

De fleste som forsøker å skape bedre avkastning enn globale indeksfond taper på forsøket.

Blant globale indeksfond er forskjellene få. De leverer omtrent nøyaktig den sammen avkastningen og det beste indeksfondet for deg er det billigste som er tilgjengelig på en plattform eller i en bank som du liker.

Mot en liten kostnad kan du velge å valutasikre ditt globalt indeksfond. Ved å gjøre det øker du faktisk risikoen i din portefølje fordi du allerede er så sterkt eksponert mot den norske kronen.

Du kan gjerne kjøpe flere indeksfond, men pass på den totale eksponeringen. Det er nemlig ikke noen vits å kjøpe 10-15 ulike indeksfond og totalt enda opp med noen som til sammen blir som et eneste globalt indeksfond.

Vil du lese mer om investering i aksjer og indeksfond?

Vi har samlet alle våre artikler om investering her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hva var avgjørende for ditt valg av globalt indeksfond?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.