Hva er inflasjon?

Hjem » Informasjon » Hva er inflasjon?

Her får du vite hva det er med inflasjon som gjør det til et brennhett tema!

Vanligvis er inflasjon noe vi hører om fra stater i alvorlige problemer.

Denne gang har det rammet både Norge og våre vestlige samarbeidspartnere. Spesielt USA.

Vesten rammes riktignok i en mildere form enn mange utviklingsland, men for mange innbyggere kan inflasjon være beintøft og vanskelig å forholde seg til.

I denne artikkelen forklarer vi hva inflasjon er og hva du kan gjøre for å tilpasse deg.

Hva er inflasjon?

Inflasjon er prisvekst. Prisvekst som vedvarer over lengre tid. Normalt snakker vi ikke om inflasjon i Norge. Derimot bruker vi uttrykk som prisvekst og vekst i konsumprisindeksen for å angi hvor mye verdien av kronen har endret seg over tid.

Når prisene øker så får vi mindre for pengene våre. Hver krone blir mindre verdt.

Inflasjon oppstår når andelen penger i samfunnet øker uten at produksjonen og gevinstrealiseringen øker tilsvarende.

Da koronakrisen oppstod økte myndighetene pengemengden i samfunnet ved at bankene fikk mulighet til å utstede mer gjeld. Til samme tid gikk produksjonen og økonomiske veksten tilbake.

Til sammen førte disse hendelsene til inflasjon i Norge og mange andre land rundt om i verden.

Inflasjonen forsterket seg kort tid etter koronakrisen ved at Europa opplevde en enda en krise. Denne gangen oppstod det problemer med energiforsyningen og ikke lenge etter brøt det ut krig i Ukraina.

Hva er inflasjonen i Norge 2022?

Du kan til enhver tid sjekke hvor mye inflasjon vi har hatt de siste 12 månedene på statistisk sentralbyrå (SSB). Der kan du også sjekke andre utvalgt perioder.

Inflasjonen har den siste tiden endret seg mye mer enn vanlig og det kan det fortsatt gjøre før 2022 er over.

For tiden ligger inflasjonen i 2022 på 4,5% for den siste tolvmånedersperioden og på 1,7% for årets første tre måneder.

En uvitenskapelig framskriving av denne starten gir 6,8% for hele året. Vi får håpe inflasjonen kommer under kontroll før den tid.

Hvorfor er det bra med inflasjon?

Inflasjon er det motsatte av deflasjon. Da synker prisene.

Det er ønskelig med en viss prisvekst i samfunnet. Når du vet at den nye bilen og trevarene blir litte grann dyrere om et halvt år, er det lettere å handle i dag.

Det holder oppe omløpshastigheten i økonomien og sikrer stabilitet for næringslivet.

I motsatt tilfelle vil deflasjon føre til at bilen blir billigere om et halv år. Da vil mange forbrukere vente med å kjøpe. For enkelte innkjøp er det alltid lurt å vente. Sjekk når det du ønsker å kjøpe er på salg.

Hvis mange forbrukere venter med å kjøpe store deler av det som de trenger vil etterspørselen stoppe opp og bedriftene få problemer. Varer forblir usolgt og gjelden hoper seg opp. Det blir vanskelig å betale ut lønn og oppsigelser venter.

Deflasjon er forferdelig vanskelig for samfunnet. Derfor vil vi heller ha litt inflasjon.

Hva er farlig med inflasjon?

Hva som er farlig med inflasjon er todelt. Høy inflasjon over lang tid er veldig farlig.

For det første kan inflasjon over lang tid føre til at hele det økonomiske systemet bryter sammen. Å gjenoppbygge det er en kostbar og krevende prosess.

Det andre er enda verre.

Det handler om tillit. Når inflasjonen stiger ukontrollert mister befolkningen tillit til det økonomiske systemet. Det inkluderer også de som står bak systemet, nemlig politikerne.

Uten tillit til ansvarlig statlig styring risikerer vi at det dannes parallelle økonomier eller stater i staten.

Disse tar gradvis tar over deler av oppgavene som staten er ment å håndtere. I ekstreme tilfeller leder det til kupp og forsøk på illegitim maktovertagelse.

Hva bør inflasjonen være?

De fleste stater har inflasjonsmål som ligger rundt to prosent. Det er inflasjon på linje med hva samfunnet tåler og faktisk nyter godt av.

For innbyggerne betyr det at 100 kroner etter ett år er verdt 98 kroner. Hvis inflasjonen fortsetter på 2%, vil verdien bli redusert til 96 kroner året etter.

Det er derfor det er så viktig for investorer å sikre en viss avkastning på investeringen sine. Da beskyttes pengenes verdi.

Denne artikkelen om renters rente tar for seg eksempler på hvordan inflasjon og avkastning dirkete påvirker hvor mye penger du sitter igjen med etter noen år.

Hvis en styrtrik person hadde hundre tusen kroner for hundre år siden kunne han kjøpt opp flere bygårder og kanskje til og med hele kvartaler i byene.

Hvis de samme pengene hadde blitt lagt i madrassen ville hans etterkommer i dag ikke en gang hatt nok til egenkapital for en liten leilighet.

Hva er inflasjon i Norge?

Vi pleier å ha en inflasjon på 2-3% i Norge. Det er lite sammenlignet med en del andre land.

Det er ikke uvanlig at dårlig styrte land har inflasjon på 10-20% over langt tid. Men heller ikke det er noe som skaper store overskrifter.

Inflasjon i verden

Det som virkelig får opp øynene til folk som leser om inflasjon er hyperinflasjon.

Da stiger prisene mange tusen prosent fra måned til måned. Etter kort tid må det utstedes nye sedler pålydende flere milliarder. Eller tall som er enda høyere og enda vanskeligere å fatte omfanget av.

De mest kjente eksemplene på hva ekstrem inflasjon er finner vi i Tyskland mellom verdenskrigene og i Ungarn rett etter andre verdenskrig.

Da var penger så lite verdt at man måtte fylle sekken med penger for å kjøpe seg et brød.

Hvordan blir det høy inflasjon?

Virkelig høy inflasjon eller såkalt hyperinflasjon oppstår normalt i forbindelse med, og ettervirkningene av, flere kriser på en gang.

De mest kjente nylige eksemplene har litt ulik årsak. Tyrkia har lenge hatt 20% inflasjon delvis grunnet en president som fraviker rådene fra sin økonomiske rådgivere.

Venezuela og Zimbabwe har vært enda verre rammet med inflasjon på flere titusen prosent i året.

Årsaksforholdet skrives det om i økonomisk og statsvitenskapelig forskning men det er neppe overraskende om fullstendig feilslått politisk strategi får en stor grad av skylden.

Hvordan kan vi tilpasse oss høy inflasjon?

For den vanlige lønnsmottaker er det ikke så mye å gjøre med at inflasjonen er 5% istedenfor 2%. Vi må bare vente på at sentralbanken og politikerne gjenvinner kontrollen.

Ofte er det eksterne faktorer som bidrar til inflasjon. Men det kan også være politiske beslutninger gjort noen år i forveien som sakte og på sikt øker inflasjonen.

Inntil inflasjonen er tilbake der vi vil ha den kan vi gjøre det beste ut av det.

Noen av de tingene du bør ha fokus på er dette:

  • Sørge for å oppnå lønnsvekst. Uten en lønnsvekst som er like høy som inflasjonen vil du ha lavere kjøpekraft enn året før. Det er derfor ekstremt viktig gå oppnå god lønnsvekst i år med inflasjon.
  • Lån blir lettere å betale tilbake når inflasjonen bidrar til å “spise opp” lånet. Når renten er 2% og inflasjonen er 5% så har lånet blitt mindre verdt for banken året etter. Det har samtidig blitt lettere for deg å betale.
  • Sikre avkastning på investeringer gjør at du bevarer kjøpekraften. Avkastning og risiko for ulike aktivaklasser henger sammen.
  • Redusere forbruket. Det er prisene som stiger så om du kjøper mindre, men tjener mer så kan du takle inflasjon bra.

For å sikre avkastning kan sparing i ETF fond være et virkemiddel hvis du ønsker å spisse sparingen mot enkelte nisjer.

For mer generell sparing som bør utgjøre grunnfjellet i din portefølje finnes det mye god info om indeksfond her.

Legg også merke til forskjellene mellom aksjefond vs indeksfond.

Oppsummering om hva inflasjon er

Inflasjon er vedvarende prisstigning. Det fører til at pengene dine blir mindre verdt. Hvis 100 kroner gir deg 2 brød og en melk i dag så fører inflasjon til at du etter en tid bare får råd til ett brød og en melk.

Størstedelen av pengemengden i samfunnet er kreditt fra bankene. Når denne øker uten at produksjonen og verdiskapningen i samfunnet henger med, oppstår inflasjon.

Norge har litt høyere inflasjon enn før, men vi har ikke ukontrollerbar inflasjon eller hyperinflasjon.

Samfunnet ønsker et par prosent inflasjon. Det holder etterspørselen etter varer og tjenester i gang og vårt økonomiske system er avhengig av det. Det motsatt er deflasjon, at prisen synker. Da stopper pengebruken opp og alle venter på billigere varer i fremtiden. Bedrifter går konkurs og arbeidere blir sagt opp.

Vi ønsker ikke høy inflasjon fordi det kan lede til at det økonomiske systemet bryter sammen og at tilliten til staten forvitrer. Det åpner for kupp og krise.

For å tilpasse oss litt mer inflasjon enn vanlig kan det være lurt å:

  • Øke lønnen, kanskje til og med ta en ekstra jobb?
  • Redusere forbruket
  • Investere
  • Ikke betale overdrevent mye ned på lånet

For videre lesning om hva er inflasjon så anbefales veldig varmt denne artikkelen fra Nick Maggiulli. Den er spesielt god på å forklare hvordan du kan tilpasse deg inflasjon. Men det er helt avgjørende at du i utgangspunktet har en god forståelse for hva inflasjon er før du starter.

Vil du lese mer om økonomi i verden og hvordan den påvirker deg?

Ser du noe som mangler for å forklare hva inflasjon er så nøl ikke med å ta kontakt i feltet under.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.