Hvor mye søvn trenger man

Hjem » Læring og selvutvikling » Hvor mye søvn trenger man

hvor mye søvn trenger man

Hvor mye søvn trenger man egentlig for å fungere godt i dagliglivet? Og hvor mye søvn trenger man for at kroppen skal få tilstrekkelig hvile og oppbygning?

Det er faktisk ganske lett å finne ut av. Vi vil i denne artikkelen vise hvordan du med en enkel øvelse kan finne ut hvor mye søvn du trenger.

Hvor mye søvn trenger man helt nøyaktig?

Det absolutt letteste er å kartlegge din egen søvn. Det kan gjøres på to måter. En veldig enkel metode, og en som krever litt mer forarbeid. Vi skal ta for oss begge og det kan du gjøre også.

Det vil være spennende lærdom å se om de to litt ulike tilnærmingene gir ulike resultater.

Den enkle metoden for å avdekke søvnbehovet – steg for steg

Finn deg en periode hvor du ikke er presset på tid. Sørg for at du har fleksibilitet i perioden og kan styre tiden din selvstendig. Det vil si ingen gjøremål sent på kvelden og ingenting som gjør at du må stå opp veldig tidlig.

Når du har funnet en periode på 1-2 uker som passer med betingelsene, er du klar for neste fase.

Fase 1 – hvor mye søvn trenger man for å fungere godt?

Dette er en tilpasnings fase. Hvis du allerede sover til temmelig stabile tider i tråd med hva som fungerer i din livssituasjon så kan du hoppe over denne.

I denne fasen skal du tilpasse leggetiden din. Formålet er at du gradvis beveger deg mer og mer i retning det som er ideelt for det livet du lever.

Hvis du har en jobb som varer fra morgen til tidlig ettermiddag så betyr det at du kutter ut natterangling.

Det er fordi kroppen sover best i perioden litt tidlig på kvelden. Hvis du til stadighet starter sovingen for sent så får du ikke utnyttet den søvnene som kroppen liker best.

Fase 2 – hvor mye søvn trenger man om sommeren?

Nå skal du faktisk måle søvnene din.

Last ned en app på telefonen eller kjøp en pulsklokke som registrerer søvn. Sleep as Android og de fleste Garmin pulsklokker er eksempler på hjelpemidler som fungerer. Det finnes mange konkurrenter og ulike aktører i markedet. Finn en som du liker og som passer for deg.

Legg deg såpass tidlig at du vet at du vil våkne av deg selv før alarmen ringer.

Vekkerklokken skal bare være en reserve.

Hvis du er nødt til å stå opp klokken ni, og du tror at du trenger ca. åtte timer med søvn, så går du å legger deg allerede klokken elleve. Da har du rikelig med tid til klokken ni om morgenen. Faktisk hele ti timer.

Bruk så appen eller klokken som gir deg nøyaktige målinger for når du sovnet og når du våknet.

Mest sannsynlig vil du våkne en del før alarmen.

Kanskje klokken 08:00 en dag, neste 07:30 og deretter 07:45. Ettersom dagene går vil det begynne å danne seg et mønster og etter 10-12 dager vil du se at du sover omtrent like lenge hver natt før du våkner av deg selv.

Gratulerer! Du har nå avdekket hvor mye søvn du trenger.

Vanskeligere er det faktisk ikke. Det rare er at nesten ingen undersøker hvor mye søvn de trenger. Det er jo så lett å finne ut av og det gir en fantastisk gevinst for livet.

Fase 3 – hvor mye søvn trenger man om vinteren?

Den siste fasen for å få det komplette svaret på hvor mye søvn trenger man er å gjenta eksperimentet.

Men, og dette er viktig, gjenta eksperimentet til en annen tid enn første gang. Det er nemlig slett ikke uvanlig at du trenger mer søvn og hvile om vinteren enn det du trenger når det er lyst og fint ute.

Metoden er akkurat den samme, men resultatet blir sikkert litt ulikt. Ikke bli overrasket om du trenger en halvtime ekstra med god søvn i oktober og november.

Teknikk for å sovne lynhurtig

I testfasen er det nyttig å lære seg å sove hurtig, det gjør at du får mer søvn og bedre utnyttelse av tiden din. Spesielt hvis du legger deg litt før det du er vant med. Da kan det være greit å lære seg å sovne fort.

Det finnes faktisk en helt utrolig enkel teknikk for å sovne fort. Med litt trening kan du redusere tiden det tar for å sovne til under ett minutt. Det handler om å kontrollere muskler og pust og du kan lese mer om teknikken her.

Andre faktorer som kan påvirke hvor mye søvn man trenger?

Påkjenningene som du utsetter kroppen din for påvirker hvor mye søvn du trenger. Hvis du er inne i en tung treningsperioden med harde økter hver eneste dag så kan søvnbehovet øke. Det samme hvis du i ferien går lange fotturer med tung bagasje over flere dager.

Vær også obs på at antallet timer du vil trenge å sove går opp hvis søvnkvaliteten går ned. En sikker oppskrift på å få lavere søvnkvalitet på er:

  • Sitte lenge oppe på kvelden og legge seg først på morgenkvisten
  • Spise store og tunge måltider før leggetid
  • Drikk alkohol og kaffe i timene før leggetid
  • Ha en stressende jobb over lang tid
  • Uavklarte relasjoner og mange uløste problemer i jobb og livet
  • Intens trening rett før leggetid

Hvis du holder deg unna disse fallgruvene så har du gode muligheter til å få god kvalitet på søvnen.

Har du en dårlig seng og et lyst soverom?

Hvis du har dårlige fasiliteter for å sove så kan det være lurt å vurdere en oppgradering. Her kan du lese mer om hvordan du kan forbedre den generelle søvnkvaliteten. Mye av løsningen ligger i å ha en god seng.

Begrens mengden med koffein

Hvor mye søvn man trenger reduseres hvis søvnkvaliteten er god. Et av de viktigste grepene du kan gjøre er å ha et bevisst forhold til hvor mye koffein du bruker i løpet av dagen.

For å finne ut om du er blant dem som får for lite søvn i hverdagen så kan du prøve noen uker uten koffein. Det hjelper deg til å forstå kroppens behov. Les artikkelen nøye. Koffein finnes i mer enn det vi kanskje tenker over.

Koffeinfri kaffe eller koffeinfri te er gode hjelpemidler på veien.

Oppsummering av hvor mye søvn man trenger

Å avdekke hvor mye søvn man trenger er mye enklere enn du tror.

Det gjøres ved å måle hvor lenge du sover. Når du har svaret er det enkelt å beregne seg nok til tid tilstrekkelig søvn.

Ved å lære teknikken for å sovne fort gir du deg mange ekstra timer med søvn i uken.

God og riktig søvn er knyttet til en rekke helsefordeler. Denne meta-studien viser til fordelene innenfor beslutningstaking, effektivitet og helse.

Den kanskje aller største fordelen med å avdekke hvor mye søvn man trenger, er at du ikke lenger behøver å basere deg på en vekkerklokke.

Alarmen trenger kun å være en reserve og de fleste dager vil du våkne helt av deg selv akkurat når kroppen har fått det den trenger av søvn og hvile.

Ønsker du å lese mer om søvn, læring og livsstil?

Hvor mange timer søvn trenger du for å føle deg helt uthvilt? Fortell gjerne om dine erfaringer med å avdekke hvor mye søvn man trenger.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.