Hvordan investere i Aksjer, Fond og Crypto i 2023

Hjem » Hvordan investere i Aksjer, Fond og Crypto i 2023

Hvordan investere i aksjer og fond?

For å investere i aksjer, aksjefond og kryptovaluta (Crypto) er delt helt nødvendig å etablere et kundeforhold til en forhandler.

Aksjer og fond kan handles i banken. Men det finnes også egne forvaltere av aksjer og fond. Disse spesialiserer i denne form for investeringer og tilbyr er mye større handelsunivers enn banken. Som for eksempel Nordnet eller Pareto.

Prosessen for kjøp og salg er temmelig lik for alle sammen.

Slik kjøper du et fond eller en aksje

Vanskeligere er det faktisk ikke. Når du skal selge så gjør du bare alt i motsatt rekkefølge!

Sett opp faste trekk for automatisk handel

Det aller letteste er å sette opp en avtale om automatiske trekk for å kjøpe aksjer eller fond. Det fungerer som å betale en regning med avtalegiro. Fremgangsmåten er enkel.

Du velger først spareavtale på plattformen og velger så hvilken bankkonto beløpet skal trekkes fra. Deretter velger du hvor mye som skal trekkes og hvilke fond du vil kjøpe for pengene.

Når du investerer på denne måten uten å følge med på markedet i det hele tatt, er det en fordel å velge et bredest mulig globalt indeksfond uten valutasikring. På denne måten reduserer du risikoen mest mulig.

Hva gjør et globalt indeksfond så bra?

Når det er gjort så trenger du ikke gjøre noe mer. Alt går av seg selv og sparingen din vokser forhåpentligvis fra år til år.

Du trenger ikke sjekke noe, men det kan være en fordel å justere opp trekket hver gang du får lønnsøkning. Eller kanskje spare litt ekstra hvis markedene faller kraftig.

Slik selger du et fond eller en aksje

  • Selg fondet eller aksjen fra din aksjesparekonto
  • Overfør pengene tilbake til din bankkonto
  • Profitt eller tap føres i skattemeldingen året etter.

Hvis du har en aksjesparekonto (ASK) så trenger du ikke rapportere hver handel. Du kan faktisk utsette skatten i flere år. På samme måte som de profesjonelle! For de fleste er det en store fordel. Denne konto typen har mange ulike navn i de forskjellige bankene. Derfor er det viktig å lese seg opp slik at du vet at du velger riktig.

Bør du kjøpe og selge aksjer og fond ofte?

Her finnes ingen riktige svar og vi er alle forskjellig. Det som er sikkert er at bankenes statistikk viser at de som gjør få handler får bedre resultater enn de som gjør mange.

Det viktigste er å være investert over mange år, da reduseres sjansen for tap. Noen ganger har børsen dårlige perioder. Det er lurt å innstille seg på at børskrakk kommer med ujevne mellomrom. Du vet bare ikke når.

Ikke vær redd for at det er komplisert å handle fond eller aksjer. Det er det nemlig ikke.

Les alle våre artikler om investeringer her.

Hvordan investere i kryptovaluta / Crypto?

For kryptovaluta har du i prinsippet to valg. Enten kjøpe det på en handelsplattform som for eksempel Firi.

Eventuelt kan du kjøpe det indirekte på for en handelsplattform som Nordnet. Da kjøper du verdipapirer som er knyttet opp mot crypto. Du får ikke tilgang på den digitale valutaen selv.

Den enkleste måte å kjøpe egne crypto på i Norge er Firi. Du logger inn med Bank ID og overfører penger fra din bankkonto. Det kan du gjøre via bankkontoen din, eller ved å koble deg til bankkonto via nettsiden til Firi.

Det er verdt å merke seg at Firi ikke er den billigste børsen. Både gebyrene og spreaden mellom kjøp og salgspris er høyere enn mange andre handelsplattformer. Men den er enklest og føles trygg.

Deretter kan du handle de vanligste sortene crypto. Deriblant Bitcoin, Etherium, Ripple og Litecoin.

Det finnes fordeler og ulemper med alle sortene. Litecoin er rask og billig å benytte. Mange sverger til en billig valuta til bruk og en dyrere kryptovaluta som de kan holde for spekulasjon. Desidert mest vanlig er Bitcoin.

Oppsummering om å investere i Aksjer, Fond og Crypto i 2023

Å investere i aksjer, fond og krypto har blitt veldig enkelt. Hvis du betaler regningene dine i nettbanken, så har du allerede kompetanse til å gjennomføre selve handelen enten det er i bank eller på handlesplattformen.

Det som krever langt mer kompetanse er å vite hvilke aksjer / fond / crypto man bør kjøpe. Alle aktivaklassene opplever store svingninger og bare de færreste av oss har tid til å analysere hvilke som vi tror vil ha sterkest vekst.

Selv de som arbeider med det tar som regle feil. Svært få profesjonelle fondsforvaltere klarer å slå den globale indeksen over tid.

For de fleste vil det derfor være lurest å kjøpe et globalt indeksfond eller en tilsvarende ETF.

Vi anbefaler disse artiklene for videre lesning:

Eier du crypto i tillegg til aksjer og fond? Hva er din motivasjon for å inkluderer kryptovaluta i porteføljen? Fortell gjerne om din motivasjon og dine erfaringer i feltet under!