Hvordan investere i aksjer?

Hjem » Tjene penger » Hvordan investere i aksjer?

Vi skal se nærmere på hvordan du kan investere i aksjer.

Da mener vi ikke hvordan du skal kjøpe og selge, det finnes det gode guider for inne på de ulike handelsstedene.

Vi skal se på ulike måte for å vurdere aksjer. Det finnes nemlig metoder som selv de som ikke er eksperter kan lykkes godt med.

Hvordan kan du handle inn og investere i dine første aksjer?

Det er slett ikke vanskelig og hvis du vil ha en enklest mulig opplevelse ved din første handel så anbefales Nordnet. De er ikke billigst, men det lille avviket i pris veies opp med brukervennlighet og gode systemer.

Helt i starten når alt rundt aksjer er nytt, så er det en stor fordel med alt som er forståelig og enkelt.

Du vil ha god tid til å finne enda bedre og billigere handlesplattformer i fremtiden.

Handel i fond er enda enklere. Der vil de fleste kunne benytte sin lokale bank. Hvis ikke så er Sbanken et supert og billig alternativ. Sbanken får litt trekk for dårlig visualisering og litt dårlige oversikter over fortjeneste vs innskudd. Spesielt når du har byttet fond. Men ellers duger Sbanken bra.

Men for at det skal være vits å investere i aksjer så må du ha en strategi bak det du gjør. Hvis ikke er det vanskelig å tjene penger.

Det er viktig å velge en strategi hvor du kan utnytte dine fortrinn. For du har mange millioner konkurrenter som også gjør sitt ytterste for å avdekke hvordan de best kan investere i aksjer.

Ulike metoder for hvordan du kan investere i aksjer

La oss se på noen ulike måter for hvordan du kan investere i aksjer. Metodene er ulike på flere vis. Det varierer hvor lang tid det tar å lære seg en metode. Samtidig er læringsutbytte temmelig forskjellig. Overføringsverdien til andre anvendelsesområder er også varierende.

La oss starte med regnskap.

Hvordan investere i aksjer med regnskapsanalyse.

Mange sverger til å lese regnskaper. Ved å se på inntjening i dag samt estimere for fremtiden, kan du danne deg et inntrykk av om aksjen er billig eller dyr.

Det finnes utrolig mange ressurser hvor du kan lære om denne metoden. Den er ekstremt konkurranseutsatt og erfaringene du gjør deg ved å lære teknikken er svært overførbar til andre selskaper.

Det enorme antallet børsnoterte selskaper gjør det helt vesentlig å snevre inn mengde aksjer som du ser på.

For de fleste ikke profesjonelle vil det være tilstrekkelig å forøke å få oversikt over en liten andel aksjer. En nisje i markedet. For eksempel sjømat-sektoren i Norge eller gaming sektoren i Sverige.

Husk at konkurransen blir større jo flere analytikere som dekker selskapet.

Selv om du bor langs en fjord full av laksemerder vil det være mange titalls analytikere som får mer info om sektoren enn deg. Men kanskje du kan bli ekstremt god på det lokale selskapet?

Skap deg en nisje hvor du blir knallgod

Mange sverger til å utvikle ekspertise på mindre selskaper.

For eksempel de som har en markedsverdi på under 500 millioner kroner. Minsteverdien et selskap kan ha på Oslo Børs er 10 millioner kroner. Større selskaper har flere øyne, indekser og fond rettet mot seg. Både nasjonale og internasjonale.

Det gjør at de blir mer synlig og bedre overvåket av analytikere. Her finner du verdien av alle selskaper på Oslo Børs.

I skrivende stund er Equinor størst med 800 milliarder. De minste selskapene er verdt 35 millioner. Det betyr at Equinor er like verdifullt som 23 000 tusen av de mindre selskapene. Hvis du ikke tok den koblingen raskt så kan du lese deg opp på forståelsen av store tall her.

Aksjer som utvikler seg godt og som ligger an til å bli tatt inn i indekser og dermed også indeksfond kan ofte få et voldsomt løft som følge av dette. Har du gode screening verktøy og øye for dette kan det gi deg god profitt.

Mer info om hvordan indekser lages finner du her. I kombinasjon med kunnskap om nisjer kan du stå sterkt!

Hvordan investere i aksjer med teknisk analyse

Teknisk analyse tar for seg hvilke priser som aksjen historisk har blitt kjøpt og solgt til. Tesen er at historien vil gjenta seg.

Derfor kjøper du når indikatorer viser at aksjen beveger kursen sin på samme måte som når den har steget før. Og selger når kursbevegelsene indikerer at veksten stopper eller synker.

Metoden er ikke vitenskapelig og har minst like mange kritikere som entusiaster. Her kan du lese mer.

Hvordan investere i aksjer med metaanalyse – Undervurdert!

En veldig undervurdert metode er å stå på andres skuldre. Fordelen er at det er utrolig enkelt. Ulempen er at du selvsagt lærer mindre enn hvis du gjør analysene selv.

Men ikke alle skal bli aksjeanalytikere og hvis du bruker mindre tid på aksjeanalyse så blir det mer tid til alt mulig annet.

La oss se mer på hvordan du kan investere i aksjer ved hjelp av andre.

En av måtene du kan foreta en metaanalyse på er ved å benytte Twitter. Da kan du stå på skuldrende til tusenvis av dyktige investorer. Profesjonelle og amatører. Mange holder et meget høyt nivå.

Velg deg ut noen som du ser er flinke. Noen som evner å forklare kompliserte ting på en enkel måte og som høster anerkjennelse fra andre flinke folk. Se hvordan resultatene deres er.

Legg merke til hvordan de snakker om å investere i aksjer. Hva de fokuserer på og hva de aldri er opptatt av. Hvilke kategorier de fokuserer på. Hvilken risiko de tar og hvordan de lærer av feil. Sjekk historikken og se om beslutninger i fortiden tåler lyset et år eller to senere. Still de spørsmål!

Etter noen ukers aktiv observasjon så har du funnet 5-6 veldig flinke folk som du lytter til og som du vet har resultater å vise til. De har knekt koden for hvordan de skal investere i aksjer!

Lag deg et test fond med dine favoritt forvaltere

Bonusen for deg er at du kan overføre mye av deres kunnskap til deg selv. Dersom du til enhver tid plukker de 2-3 beste casene til hver av disse 5-6 analytikerne så har du faktisk et eget lite mini fond på 10 til 18 selskaper.

Men ikke stopp der. Les også om hvordan og hvorfor de investerer som de gjør. Sakte men sikkert bygger du kunnskap.

Du trenger selvsagt ikke bare begrense deg til Twitter. Hent like gjerne inspirasjon fra case i fond som har gjort det bra. Eller podcaster og bloggere. Muligheten er mange.

Husk at alle fond har oversikt over sine investeringer. Noen i reell tid, men alle med litt forsinkelse.

Ved å kombinere det beste fra andre eksperter blir du egentlig en slags fondsforvalter selv. Du vurderer veldig my forskjellig informasjon fra mange kilder. Akkurat som profesjonelle fondsforvaltere.

Dra nytte av makro og megatrender

Du har sikkert mange ganger blitt interessert i en ny trend som først har nådd massene en god stund senere. Kanskje mange år senere. Noen av disse trendene har kanskje vist seg å være megatrender som du tilfeldigvis oppdaget tidligere enn de fleste.

Kanskje du har kastet deg på juicing eller raw vegan? Hva med slow carbs? Eller keto og lavkarbo? Alle disse trendene befinner seg innen megatrenden helse og sunnhet. Hvordan investere i aksjer som dekker dette?

Det typiske er at slike trender starter i Nord-Amerika. Trendsettere starter og ideene når massene noen måneder eller år senere. Etter et år eller to er de over hele verden. Inkludert Norge.

Vær alltid nysgjerrig så er det kanskje du som oppdager det neste Google 5 år før alle andre.

Tjene penger på trender

Ofte er folk som driver små foretak flinke til å tjene penger på trender som de over.

De stiller i TV show for å snakke om juice med ingefær eller vegetariske burgere.

Mange av de tingene vi tar for gitt nå, startet en gang i det små. For eksempel zen meditasjon, mindfulness, juicing og rå vegansk mat.

Faktisk så er den voldsomme interessen rundt personlig økonomi og indeksfond akkurat det samme. Det startet med en liten gjeng raringer i USA kalt Bogleheads. Nå er personlig økonomi og finansiell frihet populært over hele verden.

Det føles tilfredsstillende å oppdage slikt i forkant. Ikke fordi man nødvendigvis ønsker å være en del av det. Men fordi du føler deg smart som ser det før alle andre.

Når du har tenkt at «dette blir stort» og så blir det faktisk stort så fylles egoet vårt med tilfredshet over egen genialitet. Det trenger vi innimellom!

Empiriske eksempler på hvordan investere i aksjer

Husker du første gang du forsøkte google for et søk på internett?

Kanskje var det et par år etter år før 2000. Det var dårlige nettlesere og litt stress bare å få opp søkemotoren.

Spol frem noen år og plutselig kom Google. Det var så rent og enkelt sammenlignet med AltaVista og Yahoo. Jeg husker fortsatt første gang jeg så det i bruk. En veileder på universitetet. Ingen andre jeg kjent brukte Google på den tiden. Heller ikke et år senere.

Jeg derimot brukte det. Google brukte jeg fra den dagen den smarte veilederen min viste det meg for første gang. Det var en game changer.

Hvis du hadde kjøpt Google i 2004 da de gikk på børs, så ville du hatt en formue i dag. Se bare på grafen under som viser utviklingen.

Hva er så sjansen for privatpersoner til å tjene penger på megatrender? Det vil si privatpersoner som ikke jobber med aksjer og heller ikke bruker timevis på analyser.

De kan være gode. Hadde jeg kjent til aksjemarkeder da jeg så Google første gang så ville jeg nok kjøpt. Men jeg gjorde ikke det og jeg hadde heller ikke penger.

Har du tenkt på at det ofte er den oppvoksende generasjonen som er mest på ballen når det kommer til utvikling? Hva om du lytter mer til de unge? Sett deg inn i det som til enhver tid er det nye. Plutselig kommer det en ny game changer.

Ikke alle trender vokser inn i himmelen

Selv om selskaper har en ny og banebrytende ide. Så må de tjene penger. Uten inntekter så vil ikke de bli interessante for investorer.

Da hjelper det ikke hvor tidsriktig ideen og selskapene er. Selv etter all oppmerksomhet som vegetarisk burger har fått, så er det fortsatt ikke en god investering.

Trykk på bildene under.

Årsaken ligger i tallene. De tjener ikke penger. Begge utsnitt over er fra Google Finance.

Men om du derimot treffer på trendene dine, så har du alle muligheter til å skape formue. Du trenger kun en eneste banebrytende idé.

Om du tok i bruk Facebook i tidlig fase og forstod at det ville snu opp ned på måten vi kommuniserte på, så kunne du ha tjent en formue. Se grafen nederst for Meta, selskapet som eier Facebook.

Trender er et kjempeviktig bidrag til hvordan vi kan investere i aksjer.

Hvordan investere i aksjer fremover?

Det er mange sterke nisjer innenfor megatrendene som kan følges i mange år fremover. Her er noen av dem.

  • Autentisk turisme
  • En til en brukeropplevelser trening/coaching/opplevelser.
  • Minimalisme
  • Optimalisere helse
  • Vegetar
  • Måling og loggføring av kropp, hjerne og vaner
  • Privatøkonomi
  • Individualisme
  • Batterier og ladning

Som et eksempel kan du tenke på hvor mye vi forbrukere måler på oss selv. Sammenlign det med forrige tidsepoke. For eksempel år 2000. Den gang målte vi svært lite.

Nå så måler mange løpeturen sin. Både i kilometer, steglengde og terreng. Samt hvilken hjerterytme og fart de holder gjennom løypen. Etterpå loggføres måltider. De ekstreme loggfører inntak av ulike næringsmidler, vitaminer og mineraler.

Mobilbruk og tidsbruk måles også. Og det stopper ikke om natten. Da måles søvnen. Med formål om å sove enda bedre neste natt.

Oppsummering om hvordan investere i aksjer

Det er veldig mange ulike tilnærminger vi kan ta for å lære oss hvordan vi skal investere i aksjer.

Vi kan lære oss regnskapsanalyse og konkurrere med roboter og tusenvis av andre analytikere. Eller vi kan forsøke mer uvitenskapelige metoder. Som teknisk analyse eller å bli god på å skille god informasjon fra dårlig.

Nysgjerrigheten kan også hjelpe oss. Hvis vi lærer oss hvem som ligger an til å kapitalisere på nye trender så kan vi skape oss formuer av småpenger.

Jobben din blir å finne ut hvilke firma vinner. Hvem av de etablerte kan tilpasse seg nye trender? Hvilke nye selskaper kommer til og snur alt på hodet?

Svarene på mye av dette finner du ikke bare ved å lese regnskaper. Mye handler om å være nysgjerrig og forstå ideer litt før alle andre.

Nettopp derfor kan du med dine styrker ha kunnskap om hva som er i ferd med å skje innenfor de feltene du er interessert i. Fordi akkurat du sitter kanskje på akkurat den detaljkunnskapen som ekspertene bruker analyseteam for å avdekke.

På handelsskoler og i økonomifagene blir ekspertene enormt dyktige til å tolke regnskaper. Men ekspertene lærer lite om hva som blir det neste store innenfor transport eller turisme. Den kunnskapen sitter hos andre og kanskje hos deg.

Mens du samler kunnskap kan det være lurt å spare opp penger slik at du har litt startkapital som du kan bruke når du vet hvordan du skal investere i aksjer.

Vil lese mer om aksjer og fond?

Vi har samlet våre artikler om å tjene penger.

Utover det så anbefaler vi disse artiklene:

Hvis ikke aksjesparing er noe for deg, så kan du vurdere å bygge opp en portefølje av utlån til god rente.

Hvordan lykkes du med å investere i aksjer? Vi hører gjerne meningene dine i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.