Jobbintervju kan være enkelt!

Hjem » Læring og selvutvikling » Jobbintervju kan være enkelt!

Jobbintervju kan gjøres i mange varianter. Denne artikkelen tar for seg hvordan du kan stille bedre forberedt til et tradisjonelt jobbintervju enn dine konkurrenter.

Vi ser bort fra oppfinnsomme gruppeoppgaver og personlighetstester av tvilsom kvalitet.

I stedet for ser vi på det som er helt sentralt i alle jobbintervju.

Det er nyttig enten det er til en enkel sommerjobb eller deltidsjobb. Så vel som for mange av jobbene innenfor service, saksbehandling og administrasjon.

Altså flertallet av jobbene som finnes der ute.

Hvorfor velger arbeidsgivere jobbintervju for å rekruttere?

Problemet for de som skal ansette er at de ikke har mulighet til å få testet de aktuelle kandidatene i en jobbsituasjon. Da måtte de hatt tilgang på kandidatene i flere dager eller til og med uker.

Det har ikke kandidatene som er i annen jobb anledning til. For de som ansetter ville det også blitt vanskeligere å gjennomføre en prøvetid. Før i tiden var det vanlig å teste hvor god noen var til å jobbe. I dag er det mange hindre i form av regler og formaliteter.

Arbeidsmiljøloven setter en rekke krav som stort sett ville være umulig å følge i en testperiode. Både med tanke på sikkerhet, brukerkonti, plassering, opplæring og tid.

Derfor forsøker arbeidsgiver gjenskape noe av det som de lurer på i et jobbintervju. 

Hvordan foregår et jobbintervju?

Det er flere teknikker som brukes i jobbintervju og vi skal se på de vanligste. Hva som skiller de og hvordan det påvirker jobbintervjuet.

Fritt jobbintervju

Mange har et helt enkelt jobbintervju hvor de ønsker å avklare helt enkle ting. Det kan være flere årsaker til dette. Alt fra at de har lite tid til å forberede og gjennomføre jobbintervjuet. Til at de har lite kompetanse på jobbintervju.

Det er ikke spesielt lett å gjennomføre gode jobbintervju og spesielt ikke hvis du er et lite firma som sjelden trenger å ansette.

De som jobber mye med jobbintervju blir selvsagt også gode på det. Og motsatt.

I fritt jobbintervju med ukvalifiserte intervjuere er det viktig at du som kandidat tar kontroll over egen formidling slik at du får sagt det som er viktigst for deg.

Det er nemlig slett ikke sikkert at de som intervjuer husker på å spørre om det viktigste.

Strukturert jobbintervju

Et steg som mange arbeidsgivere tar for å forbedre rekrutteringen er strukturerte jobbintervju.

Da har arbeidsgiver en nøye utprøvd mal som brukes som basis i jobbintervjuet. Det gjør at det er lettere å sammenligne kandidatene på tvers.

Med en god basis i hånd, og to til tre samkjørte intervjuere, er det lettere å gå utenfor manus på de områdene hvor det trengs. Uten at intervjuet mister tråden.

Denne type jobbintervju gir kandidaten rikelig med muligheter til å spille seg selv god.

Kompliserte jobbintervju

Mens vi til nå har sett på de enklere formene for jobbintervju, skal vi nå se på de mer kompliserte.

Det er noen som forsøker å være uhyre moderne og innfører tester og oppgaver som skal løses på egenhånd og sammen med andre.

Arbeidsgiver gjennomfører som regel aller først et svært kort jobbintervju for å sile ut noen av kandidatene før den virkelige prosessen starter.

Denne typen jobbintervju er sterkt kritisert. Årsaken er at det er svært få andre enn de som tilbyr tester og oppgaver som klarer å finne korrelasjon mellom prestasjoner på testene og resultater i jobben.

Det er ikke så rart. Selve målingene er i seg selv vanskelig å gjennomføre. Det er ikke til å legge skjul på at det er uhyre vanskelig å lage relevante tester og gruppeoppgaver.

Man skal også være en ekstremt god menneskekjenner om man klarer å tolke kandidatene sin oppførsel i en svært unaturlig setting. For så å overføre observasjonen til hvordan den samme kandidaten vil prestere i trygghet sammen med gode kolleger i kjente omgivelser.

Man risikerer å plukke med seg kandidater som er gode til å bli testet. Ikke de som nødvendigvis er gode til å levere jevne og stabile resultater over tid.

Men for mange arbeidsgivere vil det nok føles trygt å gå gjennom en slik prosess. Da har de “ryggen fri” innad i organisasjonen. Selv om ansettelsen har gått galt så har de i alle fall forsøkt å gjøre en ekstra innsats for å lykkes.

Hva denne guiden om jobbintervju fokuserer på

Denne guiden om jobbintervju skal dreie seg om de enklere jobbintervju. De som du for eksempel møter på i sommerjobber, administrasjon, saksbehandling, rådgivning og service.

Dette er fritt intervju og strukturerte jobbintervju. En og annen case kan du måtte regne med, men i liten grad kan du forvente tester og gruppeoppgaver.

Det er mye enklere å gjøre et godt jobbintervju hvis du er veldig trygg på hva arbeidsgiver egentlig ser etter. Derfor går vi grundig gjennom de tre absolutt mest sentrale delene av et jobbintervju.

Hvilke steg består jobbsøking av?

Det aller første steget er søknadsprosessen. Først finner du ut at bedriften søker arbeidere. Deretter starter du å tenke på hvordan arbeidsoppgavene passer til deg.

Hvis du er interessert så bør du raskt skrive søknaden. La den deretter ligge en stund før du tar den opp igjen en ukes tid senere. Da er det lettere å korrigere seg selv for å spisse budskap og språk.

Husk å søke på noe som gir en grei lønn. En grei lønn gir enorme muligheter kontra en lav lønn.

Send inn søknaden så fort du er ferdig. Ikke vent helt til siste dag. Da havner du helt nederst i bunken. De fleste programvarer for rekruttering sorterer søknader på dato.

Det er urettferdig å si det, men om du er helt nederst i bunken og de allerede har gode kandidater så tar de ikke like lett med én ekstra som er i grenseland.

Når du har kvalifisert for jobbintervju

Søknadsskriving og CV har som mål å kvalifisere til intervju. Det skal være en korrekt gjengivelse av hva du har gjort av utdanning og jobb over de siste årene. Deretter argumenterer du for hvordan dette gjør deg aktuell for stillingen.

Neste steg er jobbintervjuet hvor du kan gå i detalj om CV og søknads tekst. Dessuten får du mulighet til å vise frem din personlighet.

Du kan spørre arbeidsgiver om forhold på jobben og i gruppen du skal samarbeide med eller lede.

Til slutt foretar arbeidsgiver en referansesjekk for å bekrefte inntrykket fra jobbintervjuet.

Sørg for å snakke med referansene dine på forhånd. Ikke bare før opp noen navn som blir overrasket når telefonen ringer.

Hva lurer arbeidsgiver på når de inviterer til jobbintervju?

Når du så kommer på jobbintervju så lurer arbeidsgiver på tre ting. De stiller mange flere spørsmål, men alt kan knyttes tilbake til disse tre hovedkvalifikasjonene:

  • Kvalifikasjoner
  • Mestring og utvikling
  • Motivasjon

Kvalifikasjoner

Ønskede kvalifikasjoner har arbeidsgiver allerede angitt i annonsen. Som regel ønsker de en som har det aller meste, men det er ofte ikke realistisk.

Mange ganger vil de få mange kandidater som er nesten helt kvalifisert. Da må de velge mellom de som er 95% kvalifisert eller ta en ny runde.

Med et godt intervju øker du sjansen din selv om du ikke er 100% kvalifisert. Det gjelder å koble det du kan til det som er viktigst i jobben.

Når arbeidsgivere får tenkt seg om så er det ikke alltid så lurt å se etter noen som kan nesten alt. Det er ofte bedre å se etter noen som er kjempegode på noe. Fordi det er nesten ingen jobber som går ut på å gjøre litt av alt hele tiden.

Moderne organisasjoner klarer å koble kunnskapen til mange som er veldig gode på forskjellige ting sammen slik at de samlet er kjempegode på alt!

Ufravikelige krav

Offentlige stillinger har formalkrav som må dekkes.

Det er ingen vei utenom formalkravene. Hvis det velges en som ikke dekker formalkravene fremfor en annen som gjør det, så blir det problemer.

Både fagforening og ansettelsesråd vil reagere. Om de ikke reagerer og ansettelsen går gjennom så kan det bli solide rettslige etterspill.

På intervjuet får du muligheten til å bruke det du har skrevet om i søknaden og CV. Målet er å koble de opplysningen sammen med det som arbeidsgiver har skissert som krav og arbeidsoppgaver annonsen.

Her er din jobb å trekke linjer mellom disse. Du må argumentere for hvorfor du mestrer de ulike oppgavene og hva i din erfaring som gjør at arbeidsgiver kan være helt sikker på at du kvalifiserer. 

Arbeidsgiver ønsker selvsagt å være helt sikker på at den de ansetter behersker jobben. Men hva ligger i det?

Mestring og utvikling

Tenk som en arbeidsgiver!

Etter hvert som arbeidsgiver er tilbake i hverdagen etter ansettelsen så er det ofte full fart. Hektisk og mange oppgaver.

Da ønsker du at personen som er ansatt skal være proaktiv. Vedkommende skal spørre når hun er usikker, og søke info fra sine kolleger. Ikke stadig plage lederen, men avklare og lære av det. Hele tiden bygge på sin kunnskap.

Lederen sin jobb er å gjøre den ansatte god. Få henne og kollegaene til å prestere sammen og hver for seg.

Arbeidsgiver ønsker ikke en som stadig stiller spørsmål, og spesielt ikke de samme spørsmålene. Enda verre blir det om den nyansatte ikke lærer av svarene som blir gitt. For lederen er også tidspresset.

Ledere elsker arbeidere som er aktive og vil avklare vanskelige problemstillinger. Søke råd om retning og deretter produsere selvstendig arbeid med høy kvalitet. Være selvgående og lære seg å vite hva som er viktig og hva som bør prioriteres er en veldig ettertraktet egenskap.

Da kan personen være en god sparringspartner for lederen når det kommer til avgjørelser og strategiske veivalg for videre drift.

Er søkeren i jobbintervju motivert for stillingen?

For arbeidsgiver er det også helt sentralt å vite at søkeren virkelig være i jobben og i organisasjonen på sikt.

Det er utrolig dyrt og tidkrevende å ansette nye medarbeidere. Ikke bare kostnaden til annonser og intervju, men også all den tiden som går med. Veldig mange blir involvert i prosessen. Både for å intervjue, men også for å legge til rette for den nyansatte i flere måneder etter at vedkommende har startet opp.

Det er alltid et effektivitets tap ved å ansette en ny person.

Hvis det ikke er tap av effektivitet så har arbeidsgiver funnet sin drømmekandidat.  Eller kanskje ikke?

Fordi hvis det ikke er noen usikkerhet så blir det kanskje også for lite fornyelse for den som blir ansatt. Kanskje personen blir hurtig lei og søker seg vindere til annet?

I jobbintervju har du mulighet til å utdype hvorfor du er motivert til å søke jobben. Mange tar nemlig alt for lett på denne biten av et jobbintervju.

De tror det er en formalitet, men det er noe av det aller viktigste.

Hvordan forklare motivasjon?

Her må du finne oppgaver og karakteristika med stillingen som passer veldig godt til den type situasjon du er i nå eller den som du ønsker å komme i.

Du kan argumentere med at stillingen er et perfekt steg fordi det gir deg mulighet til å bruke de ferdighetene du har, samtidig som du er nødt til å koble inn noen annet som gir deg en helt ny innfallsvinkel til å jobbe med noe du liker.

Å være på riktig vei gir ideer, arbeidsglede og inspirasjon. Tegn et bilde av hvordan denne stilingen passer inn i planen og knytt det opp mot det du kan bidra med og har lyst til å skape.

Det kan være noe som du har hatt som mål langt der fremme, og nå endelig er i posisjon til å oppnå.

Motivasjon er individuell og det kan være helt ulike ting som trigger ulike personer i samme stilling.

  • Det viktigste du skal huske på er at du må presentere noen som er genuint og mulig å tro på.
  • Dernest så må du huske på at motivasjon er kjempeviktig for arbeidsgiveren.
  • Til slutt må du huske på at arbeidsgiver vil at du fortsetter i stillingen en stund.

Det er ingen som ønsker å ansette til den samme stillingen hver eneste år. Du må ha et troverdig svar på at du ønsker stillingen nå og at du vil trives i den noen år fremover.

Hvordan bli likt på jobbintervju?

Det siste som skal avklares i jobbintervju er hvorvidt søkeren passer inn i gruppen. Dette er mer en følelse enn rene fakta.

Du må i gjøre deg lett å like. Da er det sannsynlig at de som intervjuer liker deg.

Som følge av dette vil de tro at de andre som skal jobbe med deg, også vil like deg. For hva er det egentlig som gjør at vi liker en person?

Forskningen tyder faktisk på at vi liker aller best folk som er litt lik oss selv. 

Bruk dette for hva det er verdt!

Bland inn i omgivelsene og forbered en god start

Det er ikke rart at arbeidsgiver er opptatt av trivsel og tilpasning til gruppen. Se bare på hvor lang tid vi faktisk tilbringer på arbeidsplassen.

Om du er på en formell arbeidsplass bør du kle deg litt formelt til møtet. Er det er en uformell arbeidsplass er det lurt å speile de som skal intervjues av.

Det samme med tonefall humor og sjargong. Forsøk å speile de du omgås i intervjuet uten at det blir for åpenbart.

Takk alltid ja til det som blir tilbudt i starten av intervjuet selv om du kanskje egentlig ikke har lyst på vann eller kaffe.

Forbered deg veldig godt på de første 3-4 setningene hvor du sier noe om deg selv. Kanskje noe litt morsomt. Eller noe som har skjedd samme dag på vei til intervjuet som alle kan relatere til og le litt av.

Får du en god start så er sjansen veldig god for at intervjuet blir bra. Fordi dere etablerte en god tone som hjelper dere begge gjennom intervjuet.

Tre triks som kan gi deg et forsprang på konkurrentene i jobbintervjuet

Den første muligheten til å skaffe deg et forsprang på konkurrentene dine, får du ved å ringe bedriften allerede samme uken du ser jobbannonsen. Da kan du stille spørsmål om gruppen og arbeidsmiljøet.

Og om hvilke typer dynamikk de forsøker skape på arbeidsplassen.

Da har du egentlig laget en oppskrift for deg selv som hjelper deg enormt i intervjusituasjonen noen uker senere.

Det andre trikset er å visualisere intervjuet.

Hvis du vet hvem som er tilstede og hvor det skal holdes så kan du se for deg denne settingen og spille av intervjuet noen ganger i hodet i dagene i forkant. Bruk google for bilder slik at det blir mest mulig realistisk.

Når du så kommer på intervjuet så føles det som du er der for 5 gang.

Et siste og mer generelt triks er å stadig investere i deg selv. Da holder du deg oppdatert.

Andre vanlige spørsmål som du kan få på jobbintervju

Hvis du har stålkontroll på hovedspørsmålene øverst i artikkelen så har du skaffet deg et veldig godt utgangspunkt for å lykkes. 

Selv om intervjuet vil inneholde andre typer spørsmål så kan det meste kobles tilbake til et utgangspunkt som ligger innenfor sfæren av disse spørsmålene.

Her er en oversikt over en del aktuelle spørsmål. Ser du hvordan de spinner ut fra hovedspørsmålene?

  • Kan du fortelle litt om deg selv?
  • Hvor hørte du om stillingen?
  • Kjenner du firmaet?
  • Hvorfor ønsker du denne jobben?
  • Hvorfor burde vi ansette deg?
  • Hva er dine største styrker?
  • Hva er dine svake sider?
  • Hvordan takler du stress? Eksempler?
  • Hva er din største prestasjon?
  • Hvor er dine forbedringspotensial?
  • Hvor ser du deg selv om 5 år?
  • Hvilken lønn ser du for deg?

Her finner du enda flere spørsmål som du kan tenke over.

Husk alltid på at det aller viktigste er å knytte alle svar opp mot det som arbeidsgiveren lurer på.

Det er fortsatt disse tre spørsmålene:

  1. Er du kvalifisert for stillingen?
  2. Vil du mestre og utvikle deg i stillingen?
  3. Er du motivert for stillingen og vil ha den i flere år?

Oppsummering om jobbintervju

Jobbintervju gjøres i stadig flere varianter, men det er like fullt bare noen få spørsmål som arbeidsgivere lurer på når alt kommer til alt.

Derfor må du sørge for at all din kommunikasjon enten det er om samhandling, prosjektledelse, eller møteledelse på et eller annet vis gir arbeidsgiver den bekreftelse som trengs.

Noen intervjuer er helt fri som en samtale. Der må du være veldig på for at samtalen skal handle mest om det som du vil vise frem.

I strukturerte intervjuer får du rikelig med anledning til å skinne. Grip den muligheten til fulle.

Studenter og ungdommer søker ofte arbeid som butikkmedarbeider. Da anbefales denne guiden i tillegg til den som du allerede leser. Butikkmedarbeider er for mange den aller førte jobben og butikkene får for tiden enormt med søknader av folk med nesten helt lik bakgrunn. Da gjelder det å stikke sek litt ut.

Vil du lese mer om arbeid og personlig utvikling?

Hvordan gikk det på ditt siste jobbintervju?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.