Lån til oppussing

Hjem » Bolig » Lån til oppussing

Det kan være fristende å søke om lån til oppussing, men det er lurt å tenke nøye gjennom på forhånd hva du får igjen for det.

Problemet med å låne til oppussing er at det i mange tilfeller er penger som går med i sluket.

Penger som du aldri ser igjen når du skal selge. Det er derfor du må tenke nøye over hvor to forhold før du søker lån til oppussing:

  • Hvor lenge skal du bo i boligen før salg?
  • Hvilke deler av boligen skal lån til oppussing brukes på?

Mer om det siden, la oss først se på hvordan du kan finansiere lån til oppussing.

Ulike typer lån til oppussing

Det er mange varianter av lån til oppussing som kan vurderes, her ser vi på de vanligste.

Bake oppussing inn i boliglånet

Den vanligste typen lån til oppussing er rett og slett å bake det inn i det allerede eksisterende boliglånet. Det er forholdsvis enkelt. Etter noen år i markedet har boligen din steget i verdi. Da kan du be om en ny takst på boligen.

Den nye og høyere taksten gir grunnlag for å gå til banken for å få nye lånevilkår og mer i lån. På den måten er lån til oppussing sikret.

Dette er den klart billigste måten å få lån til oppussing.

Faren med denne metoden for å finansiere oppussing på er at det kan bli veldig dyrt.

Du kan risikere å betale renter i dyre dommer for overfladisk oppussing som du burde ventet med til du hadde frisk kapital fra sparing, feriepenger eller skattepenger.

Over 20 år med tilbakebetaling kan det innbakte lån til oppussing bli et langt større beløp enn de titalls tusen du planla med i utgangspunktet.

Da risikerer du at oppussingen som kanskje har en varighet på 5-10 år, før noen annet kommer på moten, er noe som du betaler på over dobbelt så lenge.

Slik får du den beste boliglånsrenten.

Lån før salg

Tenk deg veldig nøye om før du søker lån til oppussing fordi du skal selge.

Veldig mange ønsker ikke å betale ekstra penger for boliger som nylig er pusset opp i en annen stil den den de foretrekker selv.

Da risikerer du at verdien på leiligheten holder seg stabil, mens pengene du har skaffet ved lån til oppussing er tapt for alltid.

Dette gjelder spesielt for oppussing som fokuserer på stiluttrykk, moter og trender.

Det er for eksempel stor forskjell på å pusse opp bad.

Pusser du opp fra ganske bra til bra, så ser du neppe de pengene igjen ved salg. Pusser du derimot opp fra meget dårlig til bra, så vil leiligheten øke tilsvarende i verdi.

Oppussing av kjøkken er temmelig likt. Litt maling og forbedring som hever det visuelle fra elendig til brukbart er ofte det som gir størst verdi.

For større boliger kan maling utgjøre en stor kostnad. Akkurat hvor mye finner du ut her!

Forbrukslån til oppussing

Dette er det desidert mest kostbare lån til oppussing som finnes. Hvis du går for denne løsningen bør det være en veldig god grunn for det. Og årsaken må være bedre enn at du bare har lyst å noe nytt.

Og det kan det faktisk være!

La oss si at du går med planer om å selge leiligheten. Den har tjent deg godt i 10 år, men nå vil du ha noe annet. Du har ikke brukt mye penger på oppussing de siste 10 årene så leiligheten begynner å få et lett preg av slitasje.

Da kan faktisk tiden være inne for å begynne med oppussing. Til og med finansiert med forbrukslån. Årsaken er at det er et veldig kortsiktig lån som kan gi deg en solid gevinst om du spiller dine kort rett.

I akkurat slike tilfeller så trenger faktisk ikke forbrukslån å være så dumt som det høres ut. En lett overflatisk oppussing hvor du bruker 15-20 000 på å male leiligheten. Samt kanskje bytter ut litt slitt gulv i en gang eller fikser litt på kjøkkenbenken. Det er enkelt og kan være gull verdt!

Selv om det er finansiert med forbrukslån.

Det finnes eksempler på at slike veldig overfladiske oppussinger har hevet prisen på leiligheter med flere hundre tusen kroner.

Maling kan gi enormt god timebetaling for noen kvelder med strev i forkant av salget.

Hvis du ikke har spesielt god oversikt over smakfulle fargevalg og trender innenfor interiør, så kan det være lurt å kontakte en eiendomsmegler eller en stylist.

Ta praten før du går i gang med overfladisk oppussing.

Andre typer lån til oppussing

Noen låner av sine foreldre eller venner for å pusse opp. Det kan være en mulighet, men husk på at det kan bli dårlig stemning om noen går galt.

Sett dere derfor veldig grundig inn vilkårene og lag en god avtale for lånet som dere begge følger.

De som har mulighet til å pusse opp med studielån må gjerne gjøre bruke det. Les her for hvorfor det er det aller beste lånet av alle.

Kan jeg bruke BSU lån til oppussing?

Ja, regjerningen gjorde det i 2021 mulig å benytte BSU til oppussing og vedlikehold. I tillegg til vanlig boligkjøp kan BSU også brukes til tomtekjøp og garasje i tilknytning til bolig.

Skatteetaten har mer om reglene her.

Rammelån til oppussing

Rammelån gir en enormt fin fleksibilitet i økonomien og egner seg veldig fint som et lån til oppussing. Med rammelån eller boligkreditt som det også heter har du ikke lenger behov for bufferkonto eller forbrukslån.

Hvis du trenger noen titusener ekstra på kort sikt henter du det rett og slett fra kreditten til gunstig rente.

Her er en utfyllende beskrivelse av hvordan rammelån fungerer.

Oppsummering av lån til oppussing

Det kan gi store fordeler i livskvalitet og for lommeboken å pusse opp boligen. For å få mest verdi for pengene er det viktig å være selektiv på hva du velger å pusse opp.

Lån til å pusse opp boligen fås i ulike prisklasser.

Det er billigst å bake lånet inn i eksisterende boliglån. Slik får du lavest mulig rente på boliglånet ditt. Deretter følger rammelån som er nesten like billig.

Hvis du ikke har mulighet til å låne av foreldre, så kan det i noen tilfeller lønne seg å ta opp et forbrukslån for å pusse opp før salg.

Overfladisk oppussing før salg vil nemlig nesten alltid lønne seg. Kjøkken og bad, som er dyrere oppgraderinger, vil i noen tilfeller lønne seg, mens i andre tilfeller er det tap av penger.

I slike tilfeller er det veldig lurt å snakke med noen som kjenner boligmarkedet der du skal selge før du starter å pusse opp.

Husk å bestill ny E-takst slik at du har den oppdaterte verdivurderingen på boligen etter at du har pusset opp. Verdistigning kan gi deg lavere gjeldsgrad og dermed billigere lånerente.

Vil du lese mer om økonomi for boliger og oppussing?

Hvordan finansierte du din oppussing? Fortell gjerne i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.