Meditere hver dag

Hjem » Læring og selvutvikling » Meditere hver dag

Har du lyst til å lære deg å meditere, men er usikker på hvor du skal starte?

Da er det bare til å kaste seg ut i det. For det er lettere enn du tror, men krever litt øvelse før det sitter.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hvordan du lett kan komme i gang med å meditere.

Meditasjon gir nemlig en rekke fordeler som vi kan dra nytte av.

Hvorfor snakker alle om meditasjon?

Meditasjon gir oss et øyeblikk av ro og hvile. Det kan være verdifullt i seg selv. Spesielt i en travel hverdag som mange av oss som har.

Noen har travle dager hele tiden. Da må det nok større forandringer til enn bare meditasjon. De fleste har en har miks av travle og moderate dager. Da bør det være tid til å meditere. Det bør også være mulig å nyte godt av alle de deilige effektene som følger med.

Å meditere kan være et fast holdepunkt. En oase av positivitet og kontroll i løpet av dagen.

Hvorfor bør du meditere?

Det er mange fordeler med å meditere, men spesielt en fordel er helt fantastisk og noe vi alle har nytte av:

Holde fokus!

Det er nemlig først og fremst evnen til å holde fokus som du lærer ved å meditere.

Det er utrolig nyttig å kunne kontrollere fokus.

Spesielt når vi har mange avtaler, medier og ting vi vil henge med på. Det er lett å bli overveldet av alt som vi får lyst til å henge med på.

Å meditere kan da ses på som trening på å holde fokus. Selv om det er vanskelig i starten så er det mye lettere etter bare noen uker.

Tenk på hvor mye lettere det er å gjøre gode valg som investor når du er flink til å holde fokus. Ikke minst når det er børskrakk!

Meditasjon er fokus på deg selv og tankene dine

Ved å meditere kontrollerer du tankene dine. Ikke i starten, da vandrer de rundt mens du sitter der. Men på sikt, så får du veldig god kontroll på hodet.

Tankespinnet som mange opplever både før leggetid og i hverdagen forsvinner. Når du mediterer blir du mye bedre på å fokusere på den oppgaven som du holder på med. Enten det er lese en bok eller å skrive et dokument på jobben.

Til og med oppgaven med å sove fort blir lettere med meditasjon. Øyeblikkene oppleves rett og slett sterkere. 

Det er årsaken til at mange vil oppleve at opplevelser blir sterkere etter at de har lært seg å meditere. Alt fra naturen, lukter, sex, samtaler, og spaserturer kan forsterkes ved fokus.

Å meditere er ingen konkurranse

Å meditere handler ikke om å optimalisere eller utkonkurrere andre. Det er noe av det som er så fint med å meditere. Meditasjon er utelukkende en prosess som du holder i selv. En slags pleie av eget hode.

Det er ingen grunn til å meditere mer enn du føler for, eller presse seg selv til lange økter.

Når du har blitt vant med å meditere, så kommer alt dette av seg selv. Varigheten på meditasjonen og hvordan du utfører den endres med tiden. Du vil oppleve at du tilpasser deg hvor god du har blitt og hva som føles naturlig.

Hvilke hovedtyper meditasjon finnes?

  • Transcendental meditasjon
  • Mindfulness
  • Zen

Ved transcendental meditasjon forsøker du å sitte i full bevissthet, men uten å tenke på noe. Det både er og høres vanskelig ut i starten, men blir naturlig ved trening. Etter noen uker er det lettere og etter non måneder føles det helt naturlig og uanstrengt.

Mindfulness er en teknikk hvor du aksepterer at tankene kommer til deg. Med du lar de bare passere. Målet er å aldri gå inn i tankene, bare la de komme og gå. Som en sky som passerer over hodet. Den er der en kort stund før den er borte igjen.

I zen meditasjon holder du fokus på noe fast og bestemt over lenger tid. Som regel et område eller en del av kroppen.

Hvordan meditere?

Det absolutt enkleste er at du finner et rolig sted. Et sted med litt støy går bra det også. Men det er mye lettere å lære seg å meditere når du øver i rolige og avslappende omgivelser.

Start med å finne deg et rolig sted som hvor du føler deg vel. 

Det kan være et pauserom på jobb eller kanskje stuen hjemme. Om du har tilgang på rolig natur kan det være helt perfekt. 

Finn så noe å sitte på. Sørg for at du sitter behagelig. Gjerne på en god stol som er rett i ryggen og hvor beina hviler i en god naturlig 90 grader.

Om du ikke har det perfekt rom eller den perfekte stol, så er det ingen krise. Alt fungerer. Her bruker vi eksempler som skal gjøre det enklest mulig å komme i gang.

Sett deg så ned og sørg for at du sitter behagelig. Legg hendene dine i fanget og pust inn med nesen veldig dypt og slipp ut med munnen. Gjør dette 2-3 ganger før du sakte lukker øynene og går over til å puste normalt.

Pass på at tungen ligger avslappet i munnen. Mange som er stresset opplever at de stadig vekk presser den hardt opp i ganen. Det er ugunstig og bør unngås både når du mediterer og ellers. 

Sitt oppreist, men slapp av i skuldre og kropp. Hold en rett og rak linje fra halebeinet og opp til hodet. 

Pust vanlig. Det føles kunstig og rart i starten, men etter hvert blir pusten rolig og rytmisk. 

Hvis du har tid og anledning er det veldig fint å gjøre meditasjon til hverdagslig oase av velbehag. Du kan sette sammen et par ulike aktiviteter som for eksempel å meditere, drikke te og lære seg noe nytt.

Variasjoner av å meditere

Mange like å telle pusten. For eksempel 1-2-1-2 i en evig sirkel. Eller 1 til 10. Andre forsøker å fokusere på et punkt som påvirkes av pusten. Det kan være et punkt i nesen eller et punkt i brystet. Du kjenner det blir fylt med luft og deretter synker det sammen som en ball med hull. Så gjentas det igjen og igjen og igjen.

Når du fokuserer på et punkt i kroppen så trener du deg på å holde fokus. Tankene vandrer ikke så mye rundt lenger. Og når de gjør det, så skyver du fokus rolig og forsiktig tilbake til der hvor du startet.

Etter hvert som du blir mer vant med å meditere så kan du la tankene vandre mer fritt. Du vil oppleve at det tar stadig lenger tid før tankene kommer tilbake til deg. For hver måned du mediterer så merker du stadig mindre til de flyktige tankene. Tilslutt fokuserer du ikke på noe.

Følelsen av å være helt tom i hodet er svært behagelig.

Ingen tanker, ingen planlegging, ingen fokus på noe som helst. Det blir etter hvert en deilig følelse som enhver som mediterer søker seg til. 

Hva lærer du av å meditere?

Da militæret i USA forsket på hvordan de kunne gjøre soldatene sine mer upåvirket av krigens grusomheter, ble det utviklet en slags elektronisk hjelm til soldatene. Meningen var at elektronikken skulle sende bølger til hjernen som gjorde at tankespinnet til soldatene ble erstattet av en deilig stillhet.

En del av soldatene som hadde vært med i forsøket ønsket å beholde innrettingen da forsøket var ferdig. Rett og slett fordi de aldri hadde opplevd følelsen av et tomt hode før. Og når de først hadde forsøkt det, var følelsen uforglemmelig. De klarte ikke gi slipp på følelsen og de lengtet tilbake.

Slik er det også med meditasjon. Den følelsen av kontroll, stillhet og fokus som du får ved meditasjon er svært vanskelig å gjenskape på andre måter.

Derfor er det å meditere en vanesak. Det krever litt trening og fokus å etablere vanen. Men når du har kommet inn i vanen så ønsker du å fortsette. Både fordi det oppleves som veldig behagelig i øyeblikket, men også fordi vi opplever så mange fordeler av meditasjon i dagliglivet.

Hva skjer i hjernen når du mediterer?

Vi er langt fra å forstå den komplekse aktiviteten i hjernen vår. Men vi får vite litt mer for hvert år. Til og med om hva som skjer i hjernen når vi mediterer.

Denne artikkelen tar for seg noe av det. Legg også merke til lenkene i artikkelen som tar for seg en del spennende studier.

Et søk etter metastudier på google science kan være lurt å gjøre med et par års mellomrom. Spesielt for forskningsfelt som er såpass ferske som det å forske på meditasjon er.

Finnes det hjelpemidler for meditasjon?

Ja det er finnes mye rart som du kan få kjøpt. I likhet med andre trender som blir populære så bygges det også en forbruker-industri rundt det å meditere. 

En enkel app for å meditere

Det viktigste hjelpemiddelet er gratis. Det er en enkel app som logger meditasjonen din og som ringer i kobber-klokker på egne tidspunkt som du bestemmer selv. Klokkeklangen gir en gunstig rytme og kan i noen tilfeller redde deg fra så bli tatt av søvnen eller at tanker lar deg drive bort. 

Appen viser også historikken din. Det kan være litt mer motiverende å holde det gående i starten hvis du ser at du blir bedre på å meditere.

Puter og klær til å meditere

Egne klær for å editere er ikke nødvendig for de fleste. Men for de som blir veldig ivrig kan det være greit. Det å ha faste dedikerte kulisser for å meditere kan være både motiverende og stemningsskapende.

Blant det som selges er puter som du kan sitte på i egnede stillinger er ganske vanlig. Behagelig tøy likeså. Det finnes også røkelse og duftlys som kan gi velbehag og rammer rundt den stunden du setter av for å meditere.

Er det sunt å meditere?

Det er veldig vanlig å oppleve gode fordeler etter å ha lært seg å meditere. Meditasjon har allerede blitt brukt av mennesker i tusenvis av år. Det tyder på at fordelene er ektefølt og tilstede.

Den vitenskapelige metode som legevitenskapen bygger på krever at fordelene skal kunne bevises. Det forskes stadig mer på meditasjon spesielt og hjernen generelt og en del spennende teorier har blitt styrket.

Det hevdes i flere studier at meditasjon har gunstige effekter:

Samtidig viser andre studier ingen eller svake sammenhenger. Forskningen på det å meditere er på ingen måte entydig og vi kan vente oss mye spennende resultater i årene som kommer.

Oppsummering om å meditere

De aller fleste som mediterer opplever at det blir mye lettere å holde fokus etter at de har lært seg teknikkene. Ferdighetene som de opparbeider seg er lett å ta med seg i hverdagen. Forbedret fokus og konsentrasjon kommer til nytte i både jobb og skole.

Å meditere er svært enkelt og krever lite eller ingen utstyr. Sitt behagelig, pust kontrollert og forsøk i størst mulig grad å la være å tenke. Det er grunnoppskriften for å meditere.

Øvelse gjør mester. Det tar noen uker å lære seg å meditere og det tar flere måneder eller år for å blir veldig god. Men effektene kjenner du lenge før den tid.

Meditasjon henger sammen med livskvalitet. Artiklene om hvordan du kan sove bedre og hvor mye søvn du trenger kan være nyttige steg videre på veien for å bli bedre på konsentrasjon og fokus.

Vil du lese mer om fokus, helse og utvikling?

God reise inn i en spennende verden av meditasjon og kontrollert fokus!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.