Regler for parkering & hvordan klage på parkeringsbot hvis du er uheldig?

Hjem » Informasjon » Regler for parkering & hvordan klage på parkeringsbot hvis du er uheldig?

Det er utrolig irriterende å få parkeringsbot!

Vi forklarer deg de vanligste årsakene til at du får bot. Dessuten viser vi deg hvordan du klager på parkeringsbøter og hvordan du kan ta opp kampene mot parkeringsselskapet.

Hva er en parkering og hvorfor er denne definisjonen så avgjørende?

I artikkelen vil vi ofte referere til regelverket i vegtrafikkloven. Det er derfor veldig viktig å starte med å klargjøre hva en parkering er:

Enhver hensetting av kjøretøy, selv om føreren ikke forlater det. Unntatt er kortest mulig stans for av- eller påstigning eller av- eller pålessing.

Fra vegtrafikkloven

Hvordan unngå å få parkeringsbot?

Det aller første er å forstå reglene for parkering. Da leser du Parkeringsforskriften.

Se også oversikten over skilter helt nederst i forskriften. Det gir et bra utgangspunkt for å forstå hvilke muligheter for parkering som finnes.

Når du har god kontroll på det, så er neste steg å lære hvordan skiltingen henger sammen.

Skiltingen på en gitt strekning gjelder fra skiltet du ser og frem til neste skilt i samme kjøreretning.

Til sammen skal dette gi en grei oversikt over hvor du kan parkere uten å få parkeringsbot.

De vanligste feil som fører til parkeringsbot

Det er noen feil som stadigvekk går igjen for de som får parkeringsbot.

En av de vanligste feil er å parkere for nært punktet hvor veien begynner å krumme. Husk fem meter avstand. Ikke til svingen, men til punktet hvor veien så vidt starter å krumme.

En annen svært vanlig parkeringsfeil som leder til parkeringsbot er parkering utenfor oppmerket område.

Det hjelper ikke at du må stå slik fordi de andre bilene står dårlig plassert. Du får uansett bot og vil ikke vinne frem med klage.

For nærme fotgjengerovergang er også en svært vanlig feil. Igjen gjelder regelen om fem meter.

Hvor lenge kan du bli stående hvis du har fått en parkeringsbot?

Hvis du allerede har fått en bot, kan du da bare bli stående?

Det ble innført nye regler av Samferdselsdepartementet fra januar i 2017. Endringene medfører at du nå kan få en ny parkeringsbot for hver dag som bilen ikke er flyttet.

Det betyr at hvis du feilparkerer og deretter setter deg på flyet for en to ukers ferie, så kan du i verste fall komme hjem til en parkeringsbot på nesten ti tusen kroner.

Hva bør du gjøre hvis du har fått en parkeringsbot?

Du bør aller først sjekke om parkeringsboten faktisk er utstedt til deg. Det er ikke uvanlig at parkeringsbøter blir flyttet fra den bøtelagte sin bil til et tilfeldig offer som kanskje har stått lovlig.

Det gjøres i håp om at noen andre betaler boten uten at de først sjekker nøye hvem den er utstedt til.

Hvis du har sjekket at det er din rettmessige parkeringsbot, kan du se på hvilke muligheter det er for å klage på boten.

Ta bilder av området der du har parkert slik at du har nøyaktig oversikt over hvor bilen er plassert i forhold til kanter, veier og skilter.

Få med vegetasjon og buskas som kan hindre sikt og ikke minst hvilke skilter som er på det aktuelle stedet. I noen gater om-skiltes det så mye at det kan gå i surr for både vakter og bilister som parkerer.

Hvordan kan jeg ta igjen på parkeringsselskapet og kreve kompensasjon?

Det finnes noen helter som har sett seg lei på parkeringsselskapenes skamløse atferd. Problemet er at selskapene tjener enorme summer på å utstede bøter. Nesten like mye som på å kreve inn den lovlige avgiften. Dermed har selskapene er insentiv til å skrive ut bøter selv når de er i tvil om du som bilist står ulovlig eller ikke.

Det eneste parkeringsselskapet har risikert til nå har vært å måtte frafalle kravet for boten som vanligvis er 600 kroner.

Det er en urimelig skjevhet i maktbalansen. De fleste kunder gidder nemlig ikke bruke timevis for å unngå et krav på noen hundrelapper.

Her kommer heltene inn. De som tar kampen opp mot parkeringsselskapene for å bli kompensert for bryderiet og gjøre det mindre attraktivt for selskapene å fortsette den skamløse prakssisen.

Slik vinner du over parkeringsselskapet

Leif W. Erichsen er den mest kjente parkeringshelten. DN har laget en oversikt over hans triumf mot Q-park og hvor han ble tilkjent 72 000 kroner i erstatning for at selskapet utstedte et ugyldig krav som han måtte bruker timer på å renvaske seg fra.

Erichsen har sågar på sin egen blogg laget en steg for steg liste for hvordan du kan gjøre det samme. Den glimrende artikkelserien finner du her:

Kort fortalt handler det om hvordan du dirkete etter å ha fått bot bestrider kravet fra parkeringsselskapet og samtidig gjør de oppmerksom på at du kommer til å fakturere dem for all den tid du og din advokat vil bruke på å tilbakevise det urimelige kravet.

På denne måten har også parkeringsselskapet en reell risiko ved å utstede urimelig krav.

Hvordan behandles klage på parkeringsbot?

Alle utstedere av parkeringsbot er pliktig til å informere om hvordan du kan klage. Dette skal beskrives på selve boten som er festen på bilen, eller i brevet som du får i postkassen.

Hjemmesiden til selskapet skal ha utfyllende informasjon om klagerett. Utsteder må også opplyse om saksgangen for klagen.

Det samme gjelder hvis du får avslag på klagen.

Avslaget skal begrunnes og du har krav på å bli informert om videre klagemuligheter.

Er det lurt å betale parkeringsboten før klagen er behandlet?

Det er en vurdering som henger sammen med saksgangen og hvordan retningslinjene til selskapet er.

En parkeringsbot fra det offentlige bør betales og deretter klages på. Hvis ikke risikerer du et tillegg på 50%.

Fra en privat parkerings-aktør er det vanlig å starte med å klage på parkeringsboten. Da settes boten på vent mens klagen behandles.

Det gjelder helt til klagen er ferdig behandlet i parkeringsklaenemda.

Hvordan klager jeg på en parkeringsbot?

I første instans klager du til det aktuelle parkeringsselskapet, mens du i ved fortsatt uoverensstemmelse klager til parkeringsklagenemnda.

Parkeringsklagenemnda vil normalt gi deg svar innen tre uker.

Hvor finner jeg parkeringsforskriften?

Parkeringsforskriften ligger på lovdata. Bruk den aktivt når du klager og referer til de delene av forskriften som du mener styrker din sak.

Når bør du ikke klage på parkeringsbot?

Hvis billetten din ikke er synlig, har du liten grunn til å klage. Det hjelper ikke at du har betalt. Parkeringsforskriften krever at lappen skal ligge synlig og derfor vinner du ikke frem med å klage. 

Du vinner heller ikke frem med klagen om du har tastet feil skilt eller tid i parkeringsappen som du benytter. Eller på parkerings-automaten.

Hvis du parkerer utenfor oppmerket område, så er du også sjanseløs. Selv om noen andre biler som står der fra før er årsaken til at du må parkere så dårlig. Finn heller en annen plass.

parkeringsbot
Du vil aldri vinne en klagesak med en slik parkering

Men det er andre situasjoner som du kan komme deg ut av.

Når bør du klage på parkeringsbot?

Hvis du får bot mens du holder på å betale i automat eller fordi du laster ned en app, så har du ofte en god sak. Det legges ikke til rette for somling, men du har rett til å bruke rimelig tid på betalingen.

Hvis det er dårlig eller unøyaktig skiltet bør du også klage. Eller hvis skiltingen ikke går an å se.

Hvis bilen din er tauet uten at du har fått beskjed vil du ha gode sjanser til å vinne klagen på parkeringsboten.

I nødsituasjoner er det også et stort handlingsrom for å agere mindre formalistisk enn i hverdagen. Det er verdt å forsøke å klage på parkeringsbot hvis du har fått den i en nødsituasjon.

Når trenger du ikke å betale en parkeringsbot?

Du trenger ikke betale hvis du får en parkeringsbot, eller mer korrekt, en “parkeringsbot”, fra en grunneier som ikke er registrert hos Statens vegvesen og heller ikke i virksomhetsregisteret.

Det skjer ofte i nærheten av populære utfartssteder. Disse bøtene er ikke legitime og trengs ikke betales.

For å ha lov til å ta inn parkeringsavgift må virksomheten være registrert. Deres kontroller skal foretas i uniform.

Parkeringsplassen skal være skiltet og kontrolløren skal ha gjennomgått opplæring i minst 70 timer. Tidligere var det mer kronglete å klage på slike illegitime bøter, men fra 2017 tar Parkeringsklagenemnda også i mot slike saker til behandling.

Hvor mye koster en parkeringsbot?

Normalsatsen for en parkeringsbot er 660. Den billigste satsen er 330 og den dyreste hele 990 kroner.

Beløpet varierer etter hvor alvorlig overtredelsen er.

Kan jeg få parkeringsbot selv om jeg sitter i bilen?

Ja i følge loven er enhver hensetting av bilen en parkering. Det har derfor ingenting å si om bilen er tom eller om det er mange personer i den.

Det er akkurat derfor vi fokuserte på selve definisjonen av parkering i første avsnitt.

Slipper jeg parkeringsbot hvis jeg setter på nødblinken?

Det kan virke fristende å sette på nødblinken for å markere at dette bare er en veldig kort stopp for å hente pizza eller gjøre et annet viktig ærend.

Men en slik oppførsel kan virkelig svi!

For det første så gir ikke bruk av nødblink amnesti fra vegtrafikkloven og parkeringsforskriften.

Tvert i mot så kan du faktisk få dobbel bot. Både parkeringsbot og bot av politiet for ulovlig lysbruk.

I reelle nødsituasjoner stiller saken seg annerledes. Da er det full lovlig å bruke nødblink.

Oppsummering om parkeringsbot

Den aller beste forutsetningen for å ikke få parkeringsbot er å sette seg godt inn i parkeringsreglene. I løpet av en halvtime med lesing av regler og tolkning av skilt bør du kunne bli en parkerings ekspert.

Da vet du at du kan få parkeringsbot selv om du sitter i bilen og til og med om du har nødblinken på. Den vil kun redde deg i reell nød, ikke fordi du skal hente pizza mens du står midt i gaten.

Du bør betale statlige parkeringsbøter før du klager. For private bøter bør du klage før du eventuelt betaler ved avslag.

Mange private aktører forsøker seg på bøter uten grunnlag. Les godt på reglene lenger opp i artikkelen. Slik “bøter” trenger du ikke å betale.

Det er også mange situasjoner hvor det lønner seg å klage. Blant annet hvis du holder på å betale for parkering mens du får bot.

Hvis du får alt for ofte parkeringsbot og du begynner å bli lei hele bilen så kan du i ytterste konsekvens leke litt med tanken om å leie den ut.

Liker du å lese om bil og sparing og ønsker å lese mer?

Har du noen gode tips for billig parkering eller for å slippe parkeringsbot? Kommenter gjerne i feltet under.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.