Pulvermat – hva er det godt for?

Hjem » Livsstil » Pulvermat – hva er det godt for?
pulvermat

Pulvermat blir stadig mer populært og finnes i flere ulike former. Vi forklarer hva pulvermat egentlig er og hvordan det kan passe inn i kostholdet.

Vi viser deg også hvordan du kan lage din egen pulvermat og hva som skal til for å tilpasse pulverisert mat til ditt øvrige kosthold.

Hva er pulvermat?

Har du aldri prøvd pulvermat? Det hadde ikke jeg heller, for bare et par måneder siden. Men glødende anbefalinger fikk meg til å teste det ut.

Fordelene med pulvermat er at du får i deg det du trenger av næring. Uten at du trenger å tenke på å handle, forberede, koke, spise og vaske opp på jevnlig basis.

Du sparer med andre ord en hel del tid, samtidig som du får jevnt påfyll av drivstoff til kropp og hjerne.

La det være sagt med en gang. Pulvermat er ikke verdens beste mat. Det er heller ikke noe særlig å servere når du har gjester på besøk. Eller når du har samlet familien for en lang og deilig middag.

Men det smaker godt nok og gir tilstrekkelig næring.

Når brukes pulver som mat?

Det er ikke dette noe poeng i å benytte pulver som mat hver dag. Til det er det alt for kjedelig. Det er jo begrenset hva pulvermat har å tilby av lukt, smak og konsistens. Det er heller ikke mange som har levd lenge nok på det slik at forskerne kan avdekke langtidseffekten. Bare det å sette i gang et slikt prosjekt ville blitt sett på som uetisk og ikke fått godkjenning.

Men noen ganger passer pulvermat veldig greit. Det kan for eksempel være på camping eller fisketur.

Eller når du har et omfattende arbeid du vil vie mye tid til. Hvis du er virkelig inne i en god arbeidsflyt og produserer like mye på 4-5 timer som du normalt gjør på 2-3 dager. Da er ikke tiden for å avbryte for å lage et godt måltid. Litt pulver sammen med vann derimot og fortsatt fullt fokus er perfekt.

Hva med de gangene du er skrubbsulten, men samtidig allerede 5 minutter for sen til en avtale? Perfekt for pulvermat!

Det gjelder å finne de riktige anledningene for pulvermat, akkurat som med all mulig annen mat.

Annen sunn god og praktisk mat

Ser du etter annen sunn mat som du kan lage i store kvanta og attpåtil er superbillig og sunn, så bør du forsøke denne utrolig fleksible og smakfulle retten!

Det samme må sies om disse billige og gode rettene som passer for en eller to personer i hverdagen.

Skal du ha mange gjester på besøk og ønsker å holde smakene oppe og utgiftene nede så finner du løsningen i form av disse deilige rettene.

Er mat i pulverform bare trist?

Den største misforståelsen rundt pulvermat er tankene om frekvens og fleksibilitet. La oss forklare. Ofte blir pulvermat møtt med motargument. Det er vanlig å si noen slikt som dette:

«Livet blir tristere hvis jeg ikke spiser deilig kveite med bacon og gulrøtter»

Og det er helt riktig. Kveite/biff/kylling/ribbe/curry/ slår pulvermat ned i støvlene hver dag hele uken.

Det er ikke de måltidene som bør erstattes med pulvermat. Ideen er å gjøre de dårlige måltidene bedre.

I stedet for en frossen pizza eller drive in burger, hvorfor ikke drikke en porsjon pulvermat? Da har du overskudd til å fleske til på kjøkkenet neste dag når du har bedre tid?

Hvem selger pulvermat?

Etter hvert har det kommet mange tilbydere av pulvermat.

Joylent (Nederlandsk) er den tilbyder som ligger nærmest Norge. Soylent er den største. Den holder til i USA og var de som gjorde mat i pulverform virkelig stort.

Gründerne var en gjeng i en startup som måtte spise hurtig for å få tid til å drive startupen videre.

Etter en stund forstod de at det var pulvermaten som de tilfeldigvis lagde som var deres virkelige gode produkt. De kuttet ut startupen og satset deretter alt på pulvermaten!

Lag din egen pulvermat

Hvis du har lyst til å teste dette ut så kan du lage din egen helt gratis.

Gjør det selv sidene til Soylent er et ypperlig utgangspunkt. Det finnes også et skandinavisk forum som deler oppskrifter og næringsinnhold.

Du kommer langt med å starte å lese artikkelen om proteinpulver som er selve grunnstenen i pulvermat.

Fra proteinpulveret er veien kort til proteinshake og til proteinpannekaker. Spesielt med proteinpannekakene så kan du lære deg å justere mat etter hva du vil oppnå med næringsinnholdet. Prinsippene er viktige og gyldige også for kvalitetsmat.

Hva trenger du for å lage pulvermat?

Bortsett fra ingrediensene som du finner på DIY-sidene, er det noen kjøkkenutstyr som er greit å ha. Først og fremst trenger du en blender som klarer å finmale ingrediensene du bruker. Kornet må bli til pulverform, det samme må frø og andre ting du bruker.

Det er mulig en kvern også vil fungere. Kanskje også en litt stor kaffekvern. I alle fall hvis den blir rengjort for fettstoffer som legger seg igjen i kvernen.

pulvermat

Oppsummering om pulvermat

Pulvermat er rett og slett mat som er pulverisert og som er ment å erstatte vanlig mat for en periode. Det kan være proteinpulver sammen med pulverisert korn, frø, mineraler og en fettkilde.

Pulvermat er ikke ment som en permanent erstatning for mat. Da må man være temmelig lei vanlig mat og usedvanlig glad i nøytrale smaker.

Derimot er slik pulverisert mat helt ypperlig som en erstatning de gangene du har dårlig tid eller er i ferd med å bestille noe dyr og usunn mat. Da er det faktisk bedre med pulvermat for å spare både tid, penger og samtidig glede kroppen.

Det er de dårlige måltidene som skal erstattes med pulvermat, ikke de deilige som du gleder deg til og som du vil nyte sammen med andre.

Du kan kjøpe pulvermat hos noen kommersielle aktører, eller lage den selv. Til det siste trenger du en blender eller kvern.

Har du laget din egen pulvermat? Vi vil gjerne høre fra deg om dine erfaringer!

Ønsker du å lese mer om mat, helse og livsstil?

Vi har samlet alle våre artikler om livsstil her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Har du forsøkt å lage din egen pulvermat? Fortell gjerne om dine erfaringer i feltet under!

You may also like...

1 Response

  1. Martin Skraastad says:

    Hei, veldig spennende innlegg. Jeg jobber i Orkla og er på jakt etter en superbruker av pulvermat, og skulle gjerne interjuvet deg om dette. Det hadde vært supert å kunne gjennomføre et slikt halvtimes intervju på telefon/teams i løpet av neste uke, er dette noe du hadde hatt mulighet til?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.