Reise jorden rundt

Hjem » Livsstil » Reise jorden rundt
jorden rundt reise
fra mapchart.net

Mange drømmer om å reise jorden rundt, men ikke så mange ender opp med å faktisk gjennomføre reisen. Det skyldes gjerne en miks av andre forpliktelser samt innbilt mangel på tid og penger.

I denne artikkelen forklarer vi hva som skal til for å gjennomføre en reise jorden rundt og hvor mye du må forvente å brukte av tid og penger.

Hva menes egentlig med å reise jorden rundt?

Hvis du vil reise jorden rundt så trenger du ikke forholde deg til noen faste regler. Det er ingen rekkefølge eller reiserute som du må ta for å gjennomføre en godkjent verden rundt reise.

Reisene foretas på svært ulike måter, med varierte transportmidler over ulike land.

Likevel er det en en del fellestrekk ved de fleste reiser jorden rundt.

Flere kontinenter

Avhengig av hvem du spør så finnes det et sted mellom 4 og 7 kontinenter. Europa og Asia henger sammen. Afrika ville også hengt sammen med Eurasia hvis det ikke hadde vært for Suezkanalen som er kunstig gravd ut.

De øvrige kontinentene ligger mer isolert og alene. Amerika, Australia og Antarktis.

Det er ikke noen krav til å besøke et visst antall kontinenter for å reise verden rundt. Men når du legger ut på en slik tur er mye av poenget å oppleve forskjeller.

Det gjør du best hvis du reiser til steder som er ulike i kultur og geografi. Dermed får du mest ut av turen ved å besøke flere kontinenter.

Verdensdeler

Begrepet verdensdeler gir derfor mer mening da det er samfunnsgeografisk og ikke naturgeografisk som kontinenter.

I det ligger det at verdensdelene er delt opp etter skiller som vi mennesker synes er praktisk og som karakteriserer en menge land innenfor samme område.

Du vil virkelig oppleve forskjellene i verden hvis du i løpet av reisen rekker over de fleste verdensdelene.

Geografien påvirker reiseruten

Det er ikke uvanlig å droppe Afrika. Det ligger nemlig rett sør for Europa og Asia.

Om ambisjonen dine er å reise over landjorden fra vest og stadig lenge østover så kan du derfor fint gjøre det fra Vest-Europa til Øst-Asia. Du “trenger” dermed egentlig ikke Afrika for å dekke verken tidssoner eller for å gjennomføre en sammenhengende reise østover.

Når det er sagt så er Afrika et meget bra sted å besøke om du har anledning.

De andre kontinentene er vanskeligere å unngå hvis du vil besøke de fleste tidssoner. Det er fordi de ikke har andre kontinenter som ligger direkte nord eller sør for dem. De blir dermed den eneste mulige ruten som går strakt øst eller vest.

Tidssoner

En grei måte å kvalifisere for verden rundt reise kan være å dra innom så mange tidssoner som mulig.

Jordkloden er delt inn i 24 tidssoner og i hver og en av de finnes det land som kan besøkes. En reise som dekker størstedelen av tidssonene og flertallet av kontinentene kvalifiserer absolutt til å kalles verden rundt.

Bildet under finner du her. Det viser hvilke områder du må besøke for å oppleve absolutt alle tidssonene i verden.

jorden rundt
Time zones of the world-UTC

Hvordan planlegge for en reise verden rundt?

Start i god tid med det som er aller viktigst. Mye kan du ordne underveis, men noen ting må være klart fra start.

Reiseforsikring

Reiseforsikring må du ha og det er lurt å se lese nøye på betingelsene slik at du er helt sikker på at den dekker den type reise som du legger ut på.

Det er store variasjoner av hva reiseforsikringen dekker. Hvilke deler av verden den dekker og ikke minst varigheten på reisen.

Visum

Du bør også være ute i god tid for å undersøke om noen av landene du skal innom har spesielle visumregler som gjør at du må planlegge ankomsten ekstra nøye.

Selv om de aller fleste land har oversiktlige og logiske rutiner for visum, er det noen som har det helt motsatte. Som for eksempel at du må reise inn og ut av landet fra samme sted, eller ikke kan ha besøkt visse andre land i forkant.

Noen land har i tillegg langtekkelige søknadsprosesser som du bør starte på flere måneder før avreise.

Budsjett for reise jorden rundt

Du bør ha en viss oversikt over kostnadene i områdene du skal reise til. Ikke glem å legg inn en god del penger til artige aktiviteter underveis. Det er kjedelig å ikke ha penger til snorkling og dykking når du besøker noen av de flotteste havområdene i verden.

Budsjettet trenger ikke være spesielt komplisert.

Få full oversikt over hva de store etappene med fly koster. Til det er google sin tekniske søkemotor helt overlegen.

Øvrige korte reiser med buss og tog samsvarer som regel med det generelle prisnivået i området hvor du reiser og inkluderes i de daglige utgiftene.

Et unntak er faktisk Norge hvor kollektivtransport er unormalt billig målt opp mot hva andre ting koster. Sjekk hvordan du kan feriere nesten gratis i Norge.

Det generelle prisnivået i ulike land kan du blant annet sjekke i disse lenkene:

Husk at en reise med nattog eller buss sparer deg for en overnatting.

Klima

Den sørlige halvkule har sommer når vi har vinter og vinter når vi har sommer. Det kan være lurt å legge opp reisen slik at du har lange perioder i samme klima. Hyppige skifter mellom tropevarme og vinter gjør at du må bære med deg mye ekstra bagasje. Dessuten er det lettere å bli syk.

Det er en fordel å kjøpe det du trenger underveis. Hvis du plutselig bestemmer deg for å dra opp i fjellet hvor temperaturen er lavere, så kjøper du deg en jakke til formålet. Ikke dra på mye unødvendige klær bare sånn i tilfelle du trenger det.

Pass på å unngå å reise i den varmeste eller mest regnfulle perioden. Undersøk sesongvariasjoner i de områdene du har lyst til å tilbringe mye tid i.

Pakk lite og lett

Det kan nesten ikke understrekes nok, men å reise med lite og lett bagasje er virkelig en velsignelse.

Vær smart og pakk plagg som kan brukes i flere sammenhenger og til mange antrekk. Ensfarget som hvitt og svart er en sikker vinner. Ta gjerne med en tynn ulltrøye. Sammen med en tynn regnjakke og de vanlige klærne dine vil det ofte være nok til å holde varmen selv om temperaturen plutselig skulle synke.

Ikke vær redd for å dra med langt mindre enn du så for deg da du startet pakkingen. Singlet tar nesten ingen plass og varer lenger før de lukter vondt.

Pakk gjerne i medium/stor sekk, men ikke fyll den med mer enn det du får plass til i en liten skolesekk. Den ekstra plassen trenger du til ting du kjøper med deg på vegen.

Denne artikkelen tar for seg hvordan du pakker i mer detalj.

Hvor langt eller hvor mange steg er jorden rundt?

Selv om det finnes eksempler på folk som går eller sykler verden rundt, så er det definitivt mest vanlig å benytte en kombinasjon av busser, tog, båt og fly.

Å gå fra London til øst i Kina vil for de fleste ta omtrent 200 dager. Deretter vil du bruke omtrent 100 dager å gå fra Los Angeles til New York. Gitt at du begge strekninger går omtrent 10 timer per dag i vanlig hastighet.

Det vil si at du kan gå verden rundt på litt under ett år.

Hva koster en reise jorden rundt?

Kostnadene varierer temmelig mye etter hvor i verden du befinner deg. I typiske høykostland som Norge, Vest-Europa og kyststrøkene i USA bør du beregne omtrent 1000 kroner per dag hvis du reiser som en vanlig turist.

Det inkluderer å leie seg et sted å bo samt lokal og kollektivtransport. Noen måltider ute, mens du langer andre selv.

Mye penger vil forsvinner på alle opplevelsene du vil ha med deg når du setter i gang en slik spennende reise.

Et par attraksjoner, museer og lignende vil raskt sette deg en del hundre kroner tilbake. Men det er definitivt verdt det og som regel en av grunnene til å legge ut på reise i utgangspunktet.

Sett opp flyreisene

Det finnes selskaper som kan gi deg billige billetter jorden rundt med en viss fleksibilitet. Som regel øker prisen jo mer fleksibilitet du trenger.

Mange bruker ruter som ligner på disse som et utgangspunkt for reiser verden rundt:

  • London – Bangkok – Sydney – Mexico City – London
  • London – New York – Vancouver – Shanghai – Istanbul – London

Slike reiseruter virker ved første øyekast fristende, men pass på at du ikke binder deg for mye til områdene hvor flyturene starter og slutter.

Hvis det er slik at du må returnere til der du landet før du reiser videre, så mister reisen mye fleksibilitet.

Det er mye bedre å designe reisen jorden rundt selv

En bedre måte å designe en reise jorden rundt er ved å designe reiseruten selv.

Ruten under er et eksempel på en ordentlig reise jorden rundt. I korte trekk starter den fra Norge. Med buss og tog reiser du via Øst-Europa mot Tyrkia.

Fra Tyrkia kan du fly til midten av Kina. Eventuelt kan du fortsette fra Tyrkia via Iran og til Pakistan før du flyr videre til Kina og reiser deretter mot Sørøst Asia før du ender i Australia.

Derfra flyr du til Sør-Amerika og opplever hele verdensdelen før du flyr videre til Etiopia og ankommer Europa derfra. Etiopia har et utmerket rutenett og har blitt en hub i Afrika.

På denne måten blir flyreisene mer av praktisk karakter og ikke det som definerer hele reiseruten din.

jorden rundt
mapchart.net

Slik gjør du reisen mye billigere

For å gjøre reisen langt billigere kan du rett og slett bare justere ruten litte grann ved å bytte ut noen områder.

Ved å fokusere på Spania, Portugal og Øst-Europa på vårt eget kontinent så kommer du unna med halvparten, eller kanskje så mye som en tredjedel av prisen.

Slik kan du fortsette via Balkan og ut av Europa, gjennom Tyrkia og Kaukasus før du dreier mot Iran, Pakistan og India. Flere av disse landene er blant de billigste i verden.

Etter India kommer du til sørøst Asia hvor prisene fortsatt er billige og levestandarden sterkt økende. Nye gode dager i solen og fantastisk mat før du flyr videre til neste kontinent.

Avhengig av hvor mye penger du har igjen kan du velge om du drar til det dyrere Nord-Amerika, eller det billigere Sør-Amerika. Har du kroner til overs er det artig med et stop i Australia eller kanskje på Fiji. Dermed får du sett enda et kontinent.

Bytt Nord-Amerika med Sør-Amerika

Sør Amerika er enormt stort, men om du holder deg til billige bussreiser så trenger det ikke koste så mye å reise gjennom hele kontinentet. Fra Sao Paulo, som er den store hub for flyreiser i Sør-Amerika, er det utrolig gode flyforbindelser tilbake til Europa.

Hvis du er ekstra eventyrlysten, så er forbindelsene til det portugisiske Afrika også svært gode. Du kommer deg til Angola eller Mocambique for en grei pris. Det et et ypperlig utgangspunkt for å ankomme Europa på et inspirerende vis.

Bytt ut noen av de vanlige landene

Hvis du vil redusere prisene ytterligere, og unngå for mange turister, så kan du bryte opp det vanlige reisemønsteret som mange følger.

  • Bytt for eksempel ut Thailand med Kambodsja eller Vietnam.
  • Forsøk Indonesia i stedet for Malyasia.
  • Prøv Slovakia istedenfor Tsjekkia.
  • Forsøk mindre byer i Tsjekkia istedenfor Praha. Forskjellene er enorme.

Jorden rundt på 80 dager?

Legenden om å reise jorden rundt på 80 dager ble skrevet i en tid hvor reising gikk mye saktere enn i dag.

Den gang var det en prestasjon å komme seg rundt på så kort tid og mye tid gikk bort i langsomme båtreiser.

Nå er det ikke vanskelig å reise verden rundt svært hurtig. Hvis du ikke har lyst til å se annet enn flyplasser og flyreiser så kan du lande på alle kontinenter i løpet av en dag eller to.

Men utover klima avtrykket, så vil en slik reise ikke sette spesielt mange andre varige avtrykk. Hvis du ikke har tid til å reise langsomt, så er det bedre å utsette reisen til du har anledning til akkurat det.

Det er nettopp den utforskende langsomme måten å reise på som åpner opp for å treffe nye spennende mennesker og oppdage nye smaker fra eksotiske retter.

Hvor langt er det jorden rundt?

Det kommer an på hvor du måler, men hvis du trekker en tråd rundt ekvator så vil den måle omtrent 40 millioner meter.

Det tilsvarer omtrent 1000 maratonløp.

En pekepinn på avstandene og hvor langt tid det vil ta å komme seg rundt jorden får vi ved å lese om Jesper Olsen fra Danmark som løpte verden rundt. Det tok ham 22 måneder.

Han valgte en rute hvor han løpte Fra vest i Europa til øst i Russland, deretter fly og kortere etapper i Japan, Australia, Nord Amerika og Irland før han igjen nådde London.

Hvor lang tid bør du bruke på å reise verden rundt?

Dette er et veldig vanskelig spørsmål som krever litt refleksjon.

På den ene siden er det bedre å reise verden rundt raskt enn å aldri ha tid til å gjøre det. Men om du reiser for raskt så forsvinner poenget. Både flyplasser og storbyer er temmelig like verden over, så om du ikke tar deg tid til å dykke ned i det som gjør landene og områdene særegne, så er det ikke så mye vits i å reise uansett.

Det er heller ikke alle som har verken penger eller lyst til å prioritere et helt år eller mer for å virkelig oppdage verden.

Ikke la det være en begrensning!

En mulighet er å reise ett år i Europa og Asia. Deretter ta en hvileår hjemme før reisen fortsetter til de resterende verdensdelene året etter.

Du kan også få sett en del på 2-3 måneder om du planlegger godt. Det betyr gode planer for hva du vil se og hvordan du kan reise effektivt rundt.

God tid gir en spesiell følelse

Personlig synes jeg reisene blir best når jeg har lang nok tid til at jeg ikke føler jeg trenger å gjøre noe bestemt på spesifikke dager.

Når det ikke spiller så stor roller om båten blir et døgn forsinket eller om jeg må vente en ekstra uke på visum.

Det er ofte et slikt overskudd av tid som gjør at vi får tid til å virkelig lære hvordan det er å leve i akkurat det landet.

Du bør derfor bruke så lang tid som du har mulighet til å bruke på å reise verden rundt.

Ett år er helt perfekt. Et halvår fungerer også bra. Noe særlig under 3 måneder blir veldig hektisk.

Hvis du ikke har mer enn omtrent en måned på hele turen så ville jeg latt være. Da er det bedre å sikte seg inn på et mindre område og heller nyte det til det fulle. Balkan, Frankrike, Spania eller Brasil er supre områder som fortjener minst en måned alene.

Oppsummering om å reise rundt jorden

Det finnes ikke en fasit på hva som kvalifiserer som en reise jorden rundt. Hvis du trenger noen holdepunkter så kan du ha som mål å returnere fra motsatt himmelretning enn der du startet. Med mindre du står på Nordpolen så krever det en betydelig reise som tar lang tid.

Andre måter å designe en reise rundt jorden kan være å besøke de fleste av verdens tidssoner, eller verdensdeler.

I motsetning til kontinenter som er en term som naturgeografer bruker, så er verdensdeler noe vi mennesker har laget for å trekke grenser mellom deler av verden som har visse likhetstrekk.

Start å planlegge reisen tidlig, det er helt avgjørende for suksess. Spesielt for land med rare visumregler og områder som preges av monsun, regntid, hetebølger eller ekstrem kulde.

Reis aldri uten reiseforsikring og husk å pakk veldig lett. Det betyr å fjerne mye av det som du tror du trenger å pakke. Kjøp heller det som trengs underveis.

I vestlige land bør du beregne omtrent 1000 kroner per dag, men du kan redusere beløpet til halvparten eller lavere om du heller reiser i Øst-Europa, Asia og Sør-Amerika. Da kommer du langt for 400 kroner dagen.

Ikke glem å legg av penger til å gjøre mye gøy på veien. Dykking i Rødehavet eller skikjøring i fjellene utenfor Teheran.

Du bør reise så lenge som du har penger og tid til. Hvis du ikke har mer enn én til to måneder er det smartere å avgrense reisen. Fokuserer på noen få områder. Så fortsetter du heller reisen noen år senere.

Det er ikke noe poeng å reise raskt verden rundt hvis du ikke ser annet enn flyplasser og storbyer.

Vil du lese mer om reiser og livsstil?

Alle våre artikler om livsstil ligger her.

Merk deg spesielt disse som handler om reising:

Har du reist verden rundt? Hvilke steder ble du mest betatt av?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.