Den perfekte student middag!

Hjem » Livsstil » Den perfekte student middag!

For å lage den perfekte middag for deg som er student så trenger du å tilfredsstille 5 krav:

  • Den må være sunn
  • Student middagen må være digg
  • Middagen må være rask å lage
  • Prisen må være lav slik at du kan ha god mat når du er blakk
  • Du må ikke gå lei smaken

Derfor har vi laget denne guiden. Den lærer deg å lage den perfekte middag for deg som er student.

Den viser også hvordan du enkelt kan variere retten slik at du kan spise den mange dager uten å gå lei.

Et klassisk problem – du er blakk og har lite tid

Hva er den helt perfekte student middag når du er blakk og trenger mat for to uker etter knallharde økter på lesesalen?

Eller når du bruker hele dagen på jobb og kveldene på en altoppslukende og arbeidsintensiv oppussing.

De fleste studenter har vært borti denne problemstillingen og veldig ofte er løsningene som blir valgt utrolig dårlige.

Pizza og nudler gir ikke spesielt mange kalorier for pengene. Og som næringsmiddel over to uker er det helt elendig! Her kommer et langt bedre alternativ til student middag.

Står du overfor et ekstremt spare-scenario så er det noen forhåndsregler som du er nødt til å legge inn i vurderingen.

Hvilke kjennetegner en perfekt student middag?

Du skal ha det godt i disse to ukene. Det vil si at målet er ikke bare å overleve. Du trenger nemlig god næring som er bra for kroppen og lommeboken.

Problemet er at det også må også være utrolig billig siden du er helt blakk.

Dessuten bør det smake OK eller helst veldig godt siden du skal spise det flere dager på rad.

Student middagen bør være så fleksibel at du enkelt kan oppgradere retten ved å tilsette friske varer som du tilfeldigvis får tilgang på.

Hvis retten i tillegg er veldig rask og enkel å lage, og den holder seg godt i lagring, så er det perfekt! Vi snakker her om hele 4-5 kvaliteter på en gang. En perfekt rett for en travel student.

Ris og potet pilaff er den perfekte middag for deg som er student

Svaret er en variant av det man i Sentral-Asia kaller ris pilaff.

Opprinnelig lages denne på ris, men vi gjør visse tilpasninger. Ved å bytte ut alt eller halvparten av retten med potet så vil retten gi bedre metthetsfølelse i lengre tid.

Greit, nå går vi til oppskriften. Finn frem en stor gryte og et stort handlenett.

Kjøp 2 kg tørkede linser. Disse bløtlegger du en halvtime før bruk . Det er ikke nødvendig for kvaliteten, men det gir enda mer næring.

Du bør ha like mye løk og en god del poteter. Gjerne 2 kg løk og 3 kg poteter. Ta med et kg gulrøtter også. Det er deilig. 

Bruk en olje som du har stående. Ikke en eksklusiv salat-olje, men en billig og fin olivenolje. Fett trenger vi for helsenes skyld og det smaker også bedre.

Tilslutt legger du til en pakke eller to med tomatpure, hvitløk, og litt buljong terninger hvis du ikke har kraft. 

Finn frem gryten, nå går vi til kjøkkenet

Fres først løk og hvitløk i pannen. Når den har begynt å bli godt gyllen og utviklet litt søtlig smak så tilsetter du buljongen og eventuelle andre krydder som du liker. Vi anbefaler salt, chili, spisskummen og gjerne litt paprika krydder og hvitløk hvis du har.

Så fyller du på med vann og heller oppi linser, gulrøtter og poteter. Kutt opp grønnsakene slik at koketiden blir omtrent like lang som for linser. Det vil si 20-25 min.  Kast i et par buljongterninger eller gammel kraft hvis du har det, og kanskje et laurbærblad. 

La alt sammen koke på svak til middels varme i 25 minutter.

Resultatet er en enorm porsjon med mat som er smakfull og som metter deg i to uker. Det er den perfekte student middag og mye bedre på smak og næring enn pizza og nudler. Den kan spises både til lunsj og middag. 

Du brukte mindre enn en time på matlagingen og hele ukens porsjon kan oppbevares i kjøleskapet. Resten kan fryses ned i passende porsjoner. Og deretter tas opp for et par dager i strekk. 

Variasjoner av den samme perfekte student middagen

Hvis du i løpet av perioden får ekstra penger eller av andre grunner får tilgang til mer matvarer, så kan retten utrolig lett toppes med alt fra brokkoli til tunfisk eller egg. Bare fantasien setter grenser.

Nettopp i enkelheten ligger rettens styrke. Den er ekstremt fleksibel samtidig som den er veldig sunn og god i utgangspunktet.

Mens mange studenter som skal spare penger kjøper nudler eller Grandiosa så er potet pilaff langt billigere per porsjon. I tillegg tilfører den deg en rekke næringsstoffer og mineraler som er veldig gode for kroppen. 

Fordelingen mellom næringsgruppene fett, karbohydrater og proteiner er også veldig god. Takket være store mengder linser får du i deg nok proteiner.

En student middag må faktisk inneholde næring som gir studenter mulighet til å prestere.

Hva er prisen på den perfekte student middag?

Prisen på denne perfekt student middag er ekstremt lav. Faktisk er den utrolig lavt for et så bra næringsinnhold og for en rett som så enkelt kan tilpasses nye varer som du får tilgang på.

student middag pris

Hvis du mikser ris og potet blir kiloprisen litt lavere. Retten blir enda bedre slik.

Det er kjempegodt å slenge på noen stekte eller kokte egg. Har du noen nøtter eller mandler i skuffen så sleng det i. Du kan legge i et granateple på tirsdagen og tunfisk på onsdagen. Det vil smake og se ut som to helt ulike retter.

Hva er prisen på andre alternativer til student middag?

Det varier litt. Nudler koster 5-10 kroner per pakke, men har nesten ingen ernæringsmessig verdi. En pizza koster 35-80 kroner og er heller ingenting å leve på i 2 uker. At disse alternativene har fått status som student middag er rett og slett veldig synd.

Havregryn og 4Korn er brukbart prismessig, men scorer en del bak på ensidighet i næring sammenlignet med pilaff. Smaksmessig er det ikke i nærheten. Gryn er en fin start på dagen, men stusselig som student middag.

Andre billige næringsmidler som det kan være lurt å se på for studenter med lite penger og lite tid til matlaging er blant annet disse:

  • Proteinpannekaker som kan varieres i mange varianter.
  • Proteinshake som med enkle grep kan bli et fullverdig måltid.
  • Proteinpulver som kan redde kostholdet hvis du har en diett med veldig lite protein.
  • Pulvermat som kan redde turen eller prosjektet når det er ingen tid til pauser.

Oppsummering for student middag

Når krisen står for døren og du er omtrent helt tom for penger så finnes det faktisk fortsatt muligheter for å spise student middag med god næring dag etter dag. Men du må gjøre noen grep.

Dropp kjøttet og bruk linser og egg som proteinkilder. Det er hovedregelen for å gjøre enhver student middag rimeligere.

Retter som er laget på grønnsaker og med få lett bedervelige varer holder seg godt. Lag en stor porsjon og frys ned hvis du ikke liker eller har tid til å lage student middag ofte.

Hvis du synes det er OK  å lage mat oftere så er det selvsagt ingenting i veien for å redusere porsjonen i eksempelet med det halve.

Så lager du den på nytt etter en uke. Da slipper du å fryse ned overskuddet og du får en litt mer håndterlig mengde mat i gryten.

Selv travle studenter har tid til å lage student middag en gang i uken.

Vil du lese mer om mat og næring?

Vi har samlet alle våre artikler om livsstil her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Har du forsøkt å lage ris og potet pilaff? Hvordan smakte det?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.