Utdrikningslag

Hjem » Læring og selvutvikling » Utdrikningslag

Har du fått i ansvar å arrangere utdrikningslag? Først av alt; gratulerer! Det er en stor ære og et stort ansvar.

Det kan være litt vanskelig å få oversikt over alt du må huske på. Derfor har vi laget denne artikkelen med noen nyttige tips som gjør det lettere å holde styr på alt.

Artikkelen tar for seg alt du trenger å ta stilling til for å arrangere utdrikningslag. Fra de spede forberedelser til gjennomføring på selve dagen.

Hvorfor må vi ha utdrikningslag?

Årsakene er nok litt ulike. Noen ønsker å feste ekstra godt fra seg en aller siste gang. Andre vil rett og slett bare nytte anledningen til å samle gjengen. Gjøre noe gøy, skape minner!

Hva er et utdrikningslag og hva skal man gjøre på utdrikningslaget?

Hva man skal gjøre på utdrikningslaget kan være vanskelig å bestemme seg for.

Det er mange personer til stede og alle kjenner ikke hverandre like godt.

Den som arrangerer, vet ofte lite om noen av deltakerne. I løpet av denne artikkelen vil du få en komplett oversikt. Alt hva du trenger å tenke på når du har fått i oppdrag å arrangere et utdrikningslag.

Forberedelser til utdrikkingslag – Hvem blir med?

Hvem skal være med på utdrikningslaget?

Hvis utdrikningslaget skal være en overraskelse må arrangøren forhøre seg med de nærmeste for å avdekke hvem som bør være med. Sjekk med familie, venner og kanskje også arbeidsgiver.

Her gjelder det å finne riktig balanse. Åpenbart så må alle de aller nærmeste venner være med. Mange tar også med nærmeste familie. For eksempel en svoger, bror eller fetter. Famille er som regel uproblematisk å ha med og bidrar til en god lenke mellom den som drikkes ut og vennene.

Det må også vurderes om mer perifere venner skal være med. Noen personer er så gøy og bidrar så fint at det kan være verdt å inkludere de. Selv om de ikke er blant kjernen i gjengen.

Planleggingen bør skje 6-8 uker før utdrikningslaget braker løs. Gjerne tidligere hvis det involverer reising til utlandet.

Hvem bør ikke være med på utdrikningslag?

På samme måte er det greit å undersøke om det er noen konflikter mellom deltakere. Det er dumt hvis en skjult konflikt legger en demper på det hele.

Antallet må også tenkes på. En del aktiviteter er lettere å gjøre med 10-15 stykker enn 30. En mister også noe av fellesskapsfølelsen hvis det blir for mange med på utdrikningslag.

Hvis det blir for mange er det en fare for at det dannes gjenger i gjengen. Dagen bør være rettet mot felles hygge.

Tidspunkt for utdrikningslag

Det neste man må bli enige om er tidspunkt for utdrikningslaget.

Bruk gjerne Doodle eller lignende tidsplanlegger for å finne en tid som passer. Lanser to eller tre alternativer, ikke flere.

Dette er viktig, for ellers ender dere i en evig diskusjon om tidspunktet.

Informere om utdrikningslaget

For best mulig oversiktlighet anbefales det å ha en gruppe for meldinger til bruk på dagen. Samt en kanal for planlegging og overordnet informasjon. Epost er ypperlig til det siste, men mange bruker «eventer» på Facebook.

Ulempen med det er at det lettere kan bli diskusjoner om ting knyttet til planleggingen som du egentlig ikke ønsker en diskusjon om.

Epost er mer disiplinerende og ikke så egnet for lange diskusjoner. Det er noen ganger helt greit 😊

På selve dagen må alle være med i en gruppe på Whatsapp eller lignende. Det er veldig greit hvis noen kommer bort, og man må informere om neste steg på programmet. For eksempel «møte på stadion klokken 14:30».

Deleger oppgaver i utdrikningslaget

Det er utrolig viktig å delegere. Det kan faktisk være veldig mye jobb å arrangere utdrikkingslag. Spesielt ved reiser til utlandet.

Vær konkret når du delegerer. Få teamet med på laget. Design dagen med dem og vær den som binder det hele sammen i stedet for den som må huske alt og gjøre tusen ting hele døgnet det står på.

Husk for all del å rekke ølsalget hvis dere arrangere midt i helligdagene på våren!

Hvor mye bør man bruke på utdrikningslaget?

Budsjettet må ses i sammenheng med hvem som deltar.

Hvis alle er i fast jobb med gode inntekter, kan det være innenfor å la tusenlappene fly. Men slik kan du ikke tenke om halvparten er studenter og har noen få tusen i måneden å leve for. Da må du som arrangør for utdrikkingslaget tilpasse deretter.

Heldigvis kan man ha mye moro og et knall utdrikkingslag for lite penger!

Det er viktig å få inn pengene før aktivitetene starter.

Alle deltakerne spleiser på den gifteklare sin andel.

Arrangøren, eller en som arrangøren har delegert ansvaret til, bør håndtere betalingene underveis. Det er veldig viktig at samtlige har betalt inn penger for deltagelse på forhånd.

Hvis utgiftene ligger og lurer i bakhodet mens det hele pågår, kan det prege stemningen negativt. Hvis alt allerede er betalt så blir det med sterkere følelse av å ha det gøy i nuet.

Noen kjøreregler for utdrikkingslag

Uten å fremstå som festbrems er det greit med noen kjøreregler som alle kan ha i bakhodet.

Det bør være et opplegg og en plan for dagen som dere vet at bruden/brudgommen setter pris på. Hvis ikke blir det klein stemning og ikke gøy for noen. Utdrikkingslaget skal være et kjært minne!

Hvis personen som skal drikkes ut er kjent i lokalmiljøet, for eksempel lærer eller lege, bør dere være obs på å ikke gjøre aktiviteter som er stigmatiserende for personen som skal drikkes ut. Det er bare pinlig å være overstadig beruset og ydmyket foran elever man skal møte et par dager senere.

Det er viktig at arrangøren gir indikasjoner på forhånd om hva som skal skje. Tenkt hvis alle gjestene er veldig klar for full gass, mens den som drikkes ut har bedt om noe rolig og alkoholfritt. Da kan det blir full skjæring og en gedigen nedtur for alle parter.

Kalibrer derfor forventningene og få alle med på planen. Det blir ikke gøy for hovedpersonen om arrangementet går helt på tvers av den som drikkes ut sine verdier.

Hvor er det best å arrangere utdrikningslag?

Mange drar bort. Både til utlandet eller andre byer i Norge. Hytter og landsteder er også populære. Men aller vanligst er å holde laget lokalt der de fleste bor. Hvis dere velger utlandet så kan denne artikkelen gi gode tips om prisnivået rundt om i Europa.

Hvis mange av deltakerne er småbarnsforeldre, kan tiden spille en nøkkelrolle.

Det er i slike tilfeller ofte bedre å planlegge noe lokalt enn for eksempel en tur til utlandet over en langhelg. Da blir det med ett mange som ikke har anledning til å delta.

Både prisen en må betale og tiden det hele tar er med på å avgjøre hvorvidt deltakerne blir med eller ikke. Det er viktig å se an gjengens situasjon. Mange sitter nok igjen med bedre minner om de føler at hele gjengen var samlet enn at halvparten dro på en heftig tredagers tur til en party-by i Sør-Europa.

Hva med overnatting?

Dette kan være et veldig greit alternativ om en har valgt å ha en aktiv dag med mye aktiviteter i friluft.

For eksempel ved å holde utdrikningslag på en hytte i skjærgården eller på fjellet. Husk på at mange vil være dårlige dagen derpå. Kjøp inn gode mengder med paracet, hotdogs og brus slik at alle kommer i grei nok form.

Avklar på forhånd hva som er aktiviteten dagen derpå (hvis noen). Og har avklart transport på forhånd slik at dere ikke kjører bakfull.

Mat og alkohol i utdrikningslag

For mye alkohol er ikke gøy

De fleste utdrikkingslag blir naturligvis akkompagnert med rikelige mengder alkohol. Litt lette bobler tidlig på dagen og noen stemningsskapende shotter innimellom pumper opp stemningen.

Pass likevel på å ikke gap over for mye, bokstavelig talt.

Det gjelder både hovedpersonen og gjestene. Selv om den som er mest utsatt er hovedpersonen. Husk at toleransen for alkohol er ulik. I tillegg spiller dagsform, søvn og matinntak inn.

Hvis mange deltakere skal shotte sammen med den hovedpersonen, vil vedkommende etter hvert bli en skygge av seg selv. Det som skal bli et artig utdrikningslag for alle, ender da med at hovedpersonen ligger i en stol og sover før dere har kommet halvveis.

Det må rett og slett unngås og for å unngå dårlig stemning der og da, kan det være lurt å avklare forventningene med deltakerne i forkant.

Ta det med i informasjonen som du sender alle deltakerne før gildet starter!

Husk å spise nok!

Husk for all del at det legges inn tid til mat. Gjerne flere ganger og mindre måltider. Det er ekstremt viktig for å holde oppe piffen. Mange utdrikningslag varer lenge. Gjerne 12-15 timer med mye action.

Bestill noen pizzaer. Legg inn litt grilling. Ta en tur i pølse-kiosken. Små lette måltider er veien å gå. Får jevnt og godt med energi. Uten at det tipper over fordi man er stapp mett og daff.

Hvordan lure bruden eller brudgommen i utdrikningslag?

Det beste er å gjøre det i en setting hvor den gifteklare lures mens hen gjør noen dagligdagse aktiviteter.

Utdrikkingslaget bør holdes når været er noenlunde bra. Legg det derfor så nært sommeren som du kan. Men ikke så nært bryllupet at det blir helt opplagt når det skjer.

Hvis det bare er en eller to helger igjen til bryllupet så blir overraskelsesmomentet lite.

Som regel er det ikke så mange helger som er aktuelle for utdrikkingslag. Og mistanken vil være stor hver helg i den aktuelle perioden.

Disse mistankene forsvinner derimot hvis helt normale helgeaktiviterer innledes. Hvis man er på vei til fjellet for fottur eller på IKEA på shopping. Eller på vei til nærbutikken for å gjøre noen innkjøp.

Nettopp i slike situasjoner er det gode tider å sette inn støtet for å kidnappe den gifteklare for å starte det fantastiske utdrikkingslaget.

Husk å avtale med vedkommens samboer på forhånd.

Aktiviteter til utdrikningslaget

Det anbefales å gjøre en miks av aktiviteter for å holde piffen opp og unngå kjedsomhet. Se gjerne den utfyllende artikkelen om aktiviteter til utdrikkingslag.

Noe avslappende, noe med full guffe. Noe fysisk, noe deilig og noe sprøtt. Varier menyen og hold interessen oppe. Timingen er også viktig!

Skal det bades, må det gjøres tidlig på dagen før drikkingen tar til.

Det samme med en del arrangementer som krever fysisk kvikkhet og mental våkenhet. Paragliding, strikkhopp, Escape room og lignende.

Grilling, leker, historier og annet gøy passer perfekt til kvelden.

Det er ofte bedre å avslutte på en plass litt vekke fra alt annet.

For eksempel i en hage eller leilighet. På utesteder forsvinner lett alle i mengden og utdrikningslaget avsluttes i praksis i det man ankommer utestedet.

Det kan bli en kjedelig og hverdagslig avslutning på en ellers veldig spesiell kveld.

Oppsummering om utdrikningslag

Husk at dine viktigste oppgaver som arrangør av utdrikningslag er:

  • Finne deltakere
  • Aktiviteter
  • Booke aktiviteter
  • Tidsplanlegging
  • Koordinere med samboer
  • Samle inn penger
  • Deleger oppgaver
  • Informere i forkant
  • Informere i WhatsApp underveis
  • Legge inn mange små spisepauser

Dette virker veldig mye, men husk at noe av det viktigste du gjør som forlover er å la flere venner ta del i planleggingen. Gjør det til et lite prosjekt mellom dere og deleger oppgaver på flere.

Da får flere eierskap til utdrikningslaget og mange bidrar med sitt til at dagen blir uforglemmelig!

Vil du lese mer om reiser, aktiviteter og livsstil?

Vi har mange artikler læring og selvutvikling og alle sammen finner du her.

Utover det så anbefaler vi disse artiklene:

Lykke til med planlegging og gjennomføring av utdrikkingslaget! Hvis det er noe du savner, så nøl ikke med å ta kontakt i kommentarfeltet under.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.