Verditap bil – Hva bør du gjøre?

Hjem » Spare penger » Verditap bil – Hva bør du gjøre?

Verditap på bil er ikke noe som du kan unngå, men du kan påvirke hvor stort tapet blir.

Her skal vi se på hva du kan gjøre for å redusere verditap på bil mest mulig. Vi forklarer hvilke aktive valg du kan ta og hvordan de påvirker bilens verdi på sikt.

Hvor stort verditap er det på bil?

Akkurat som med sykling på snø og is så er det i forkant av situasjonene du har mulighet til å ta de gode valgene.

Det hjelper ikke å bråbremse i en skarp sving i bunnen av en bakke. Du kan heller ikke gjøre noe med verditap på bil om du først tenker på det to uker før du skal selge bilen.

Analyser fra bransjen tyder på at verditapet helt klart er størst det første året. Og fallet starter i det du kjører den aller første turen med bilen. Heldigvis er det ikke mange som må selge bilen med en gang de kjøper den.

Det finnes eksempler på merker hvor verdifallet er hele 25% det første året, men vi bruker 20% da det er mer gjengs for flere biltyper.

Her er en oversikt over verditap på bilen de seks første årene.

Tallet som står i kolonnen for nåverdi kan benyttes for å regne ut hvor mye bilen er verdt etter en til seks år.

For eksempel kan du finne ut hva som er nåverdi av en bil som er fire år gammel og som kostet en halv million kroner. Slik gjør du akkurat det:

  1. Du ser av tabellen at nåverdi er 53% av prisen for en ny bil.
  2. Det betyr at du kan multiplisere 500 000 med 0,53 og finne at nåverdien av bilen er på 265 000 kroner.
  3. Bilen har dermed hatt et verditap på 235 000 kroner på fire år.
  4. Det er 161 kroner i verditap for bil hver eneste dag. Fra dagen du kjørte den hjem fra forhandleren.

Etter 6 år er det heftigste verditapet tatt ut. Selv om du har tapt mye penger så kan du trøste deg med at verditapet de neste årene til sammen vil være mindre enn det du opplevde i bilens første leveår.

Hvordan kan du redusere verditap på bilen?

Nå skal vi se hvilke grep du kan ta for å redusere verditap for bil.

Det finnes nemlig en del du kan gjøre for å redusere verditap.

Vi ser på:

  • Verditap for ulike biltyper
  • Verditap ved ulike tidspunkt
  • Kilometer kjørt og garantier

Husk at bilen også kan gi inntekter. Her kan du lese om hvordan du kan tjene penger på bilen din!

Fargevalg påvirker verditap for bil

Start med å velg en nøytral farge. Selv om du digger oransje, så er det ikke så mange andre som gjør det. Du kommer derfor mye lenger med å velge en farge som alle andre også liker. Eller i det minste synes er helt OK.

Sølv og grå er trygge valg. Mørke svartaktige farger er også ganske bra.

Farge er viktigere jo dyrere og større bilen er. Mens en liten billig bil kan ha lavt verditap, så vil en stor dyr rød bil ha mye høyere verditap.

Toleransen er rett og slett høyere for lekne farger til små biler.

Annet små-utstyr som påvirker verditap for bil

For store og dyre biler bør du velge en del premium valg for å redusere verditapet. Parkerings-sensor er viktig. Det samme er seter i skinn, navigasjon og automatgir.

Når bør du selge bilen?

Garantien på bilen er som regel 5 til 7 år. Det betyr at du bør utnytte mange av disse. Samtidig er det lettere å selge bilen når det er litt tid igjen på garantien.

Som du ser av tabellen over så er kostnaden for de ulike årene temmelig forskjellig. Av eksempelet over, med en bil til en halv million, så vil den tape seg hele 100 000 det første året.

Fra det fjerde året til det sjette året så vil den bare tape seg 55 000 kroner. Kun 27 500 per år. Det er veldig billig for deg som bileier. Verditapet er lavt, garantien gjelder og bilen er fortsatt i veldig god stand. Disse årene er viktig å utnytte!

Det beste tidspunktet for slag er gjerne en mellomting. Hvis du skal selge så selger du tettest mulig opp til garantiens utløp. Kanskje etter fire og et halv år hvis garantien er fem år?

Men hvis du skal kjøpe bil så tenker du motsatt. Du vil helst kjøpe rett etter det store verdifallet som skjer de første årene. Omtrent to og et halvt år er et bra tidspunkt.

For noen kan det gunstigste være å endre eierforholdet til bil. Mange kan redusere utgiftene mye om de eier bil sammen med andre eller i bildeleringen.

Hvilken bil har lavt verditap?

De virkelig gode kjøpene finner du i en spesielle grupper.

Når bilene har stått i garasje og hatt få eiere, men mange service kontroller, er de som regel bedre beskyttet mot verditap.

Populære merker holder seg bedre. Tesla, Mercedes, Audi er eksempler på bil med lavt verditap.

Undersøkelser fra Santander viser at elbil ikke har høyere verditap enn bil som drives med fossilt drivstoff.

Hvilken bil har størst verditap?

Du kan gjøre kupp! Men da må du finne de riktige bilene som er eid av de riktige personene. Eksempler er biler som kjøres av eldre folk som eier bilen lenge og steller godt med den. De er gjerne ikke så opptatt av moter og trender. Blant disse finner vi Citroën, Peugeot, Renault, Hyundai, Mitsubishi og Mazda.

Som kjøper av bruktbil kan du gjøre gode kupp i denne kategorien fordi få andre er interessert i de.

Men husk at som selger av bruktbil lider du av stort verditap på denne type bil. Derfor kan det være lurt å bruke de lenge hvis du først kjøper. Helt til verdien nærmer seg vrakpanten.

Finnes det en bil som ikke har verditap?

Det kan i ekstreme tilfeller og bestemte markedssituasjoner oppstå situasjoner hvor en bruktbil er dyrere enn en nybil.

Dette er veldig sjeldent og ikke noen å basere seg på. Men for en som følger godt med på markedet så kan det være penger å tjene.

Nesten uten unntak er slik verdistigning knyttet til lang leveranse på de nye bilene. Da vil utålmodige kunder være villig til å betale mer for å få bilen med en gang enn å måtte vente et år.

Oppsummering

Verditap på bil aller høyest i bilens første år. Deretter flater verditapet ut både i prosent og i faktiske kroner.

Du kan redusere verditapet ved å velge populære modeller som er ettertraktet. Spesielt for dyre biler må du velge trygge farger og fancy ekstrautstyr. Rare farger og ingen ekstrautstyr øker verditap på din dyre bil.

Det kan være lurt å selge bilen etter 4,5 år. Da gjelder garantien og du har fått utnyttet noen år med lavere verditap og en bil som fortsatt er i god stand.

Som kjøper bør du tenke motsatt. Kjøp bil rett etter de dyre første årene og helst en bil som har stått i garasje og vært på service. Kjøp gjerne et umoderne merke som det ikke er mye rift etter.

Vil du lese mer om bil?

Hvordan resonnerer du for å få mest mulig bil for pengene?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.