Volatilitet har betydning for deg

Hjem » Investering » Volatilitet har betydning for deg

Volatilitet er et uttrykk vi ikke kommer utenom når vi leser eller lytter til finansielle nyheter.

Både finanspressen, podcaster og riksavisene strør om seg med uttrykket, men hva betyr det egentlig?

Her forklarer vi volatilitet og ser på ulike grep som kan være med på å kontrollere hvor mye svingninger du får i din portefølje.

Hva er volatilitet?

Volatilitet er et statistisk mål på risikoen ved å eie en investering.

Vi kan regne ut volatilitet på aksjer og fond. Men også på renter, boligmarkedet og valuta.

Den vanligste måten for å uttrykke graden av volatilitet er ved hjelp av standardavvik.

Skjermdumpen fra Google Finance under viser hva som skjer med en aksje når volatiliteten plutselig øker brått. Eksempelet er hentet fra Gamestop. Den var en av de mest omtalte aksjene i verden i starten av 2021.

Hvordan måles volatilitet

La oss tenke at vi har et sett med målepunkter. For eksempel aksjekursen for en aksje over ett helt år.

Vil vi da se at det er en viss spredning i tallene. I stedet for at kursen ligger akkurat på 100, så ligger den noen ganger litt over og andre dager litt under.

Den langsiktige trenden er oppover, men kortsiktig hopper den opp og ned som en strikkhopper på vei i retur fra bunnpunktet.

Disse tallene, litt over og litt under 100, utgjør spredningen i måletallene.

Målet på spredningen i de observerte måletallene kaller vi for varians. Vi måler den gjennomsnittlige avstanden fra den gjennomsnittlige kursen.

For å gjøre om måleenheten fra varians til det målet som vi bruker på aksjekursen, må vi behandle tallet.

Ved å ta kvadratroten av variansen får vi standardavvik.

Når du leser om selskapers volatilitet i rapporter så leser du om standardavviket. Du kan da vurdere om det er små eller store avvik fra gjennomsnittet.

Hvis du ønsker en aksje som holder seg veldig stabil så bør du kjøpe en som har lavt standardavvik. Men hvis du er glad i risiko og er villig til å risikere mye for å vinne enda mer, så bør du kjøpe aksjer og fond med høy volatilitet.

Her finner du mer om sammenhengen mellom risiko og avkastning.

Er volatilitet bra?

Volatilitet sier noen om hvor stor avstand det er mellom det som er vanlige bevegelser og det som er uvanlig mye bevegelser i verdsettingen av den samme aksjen.

Temperaturen på Hawaii vil ha lav volatilitet fordi det er så små forskjeller i temperaturen mellom natt og dag. Det er likeledes små forskjeller mellom sommer og vinter.

I en ørken eller i indre Sibir vil derimot volatiliteten være mye høyere.

Det er fordi forskjellen kan være veldig stor mellom natt og dag. Dessuten kan sommeren i Sibir være førti plussgrader, mens vinteren er minus femti.

La oss se på hvordan volatilitet påvirker aksjemarkedet

Vurder disse to eksemplene.

Vi har stabile pengemaskiner med en stødig ledelse og solid strategi. Microsoft er et slikt eksempel. Her tikker aksjekursen jevn og trutt oppover. Måletallet for volatilitet er lavt.

Helt motsatt har vi små nystartede selskaper som er fulle av ambisjoner men tomme for penger.

Disse har lav inntjening, men håper å tjene godt om fem eller ti år. De trenger bare å skaffe flere kunder og utvikle forretningsmodellen først.

Slike selskaper vil ha ekstremt høy volatilitet. Selv små utslag i renten og små justeringer i lovverket kan sende kursen til himmels eller til bunn.

Volatilitet kan derfor være veldig spennende for de som handler på kort sikt. Mens det til samme tid kan være veldig ubehagelig for de som planlegger å eie store andeler i volatile posisjoner over mange år.

De som tåler volatilitet godt kan gjøre kupp. Selv enorme selskap som Amazon har tapt over 90% av markedsverdien sin når de har vært på sitt mest volatile.

Det er lurt å forberede seg på børskrakk når markedene er rolig. Vi vet at krakk oppstår med få års mellomrom. Vi vet bare ikke akkurat når krakkene starter.

Ved å diversifisere porteføljen så kan du oppnå mye lavere volatilitet enn ved å putte alle eggene i en kurv. For de fleste er diversifisering den beste måten å håndtere finansiell risiko på.

Teknikken gir deg også muligheten til å selge litt av det som har økt i pris for å kjøpe det som har sunket i pris. På den måten kan du ikke bare redusere risikoen, men faktisk også tjene mer penger på investeringene.

Bruk av begrepet i media

Som med mye annen bruk av statistikk i media er det ekstra grunn til å følge med når det snakkes og skrives om volatilitet, varians og standardavvik.

Vi har å gjøre med presise måltall som kan regnes ut og dokumenteres.

Da må de som bruker begrepene vise aktsomhet og benytte begrepene riktig.

Husk også på at måletallene endrer seg med tiden. Det er slett ikke sikkert at variansen fortsatt er høy for en investering som tidligere svingte voldsomt.

Kanskje ny ledelse eller endrete holdninger i samfunnet gjør at standardavviket er betydelig redusert. Hvis vi faktisk tar oss bryet med å måle standardavviket så vet vi sikkert. Det er bedre enn å basere seg på gamle floskler.

Oppsummering

Vi kan alle gjøre oss selv en god tjeneste ved å tenke over hvor volatile investeringer vi er villig til å eie.

Det beste er å legge en plan for styring av svingninger og risiko når markedene og livet er rolig.

Hvis du blir nervøs om markedene faller 5 eller 10 prosent så bør du definitivt ikke eie crypto eller små teknologiselskaper som ikke tjener penger før om 10 år.

Høy volatilitet for enkeltselskaper er helt OK hvis du passer på å holde den samlede volatiliteten for porteføljen din på et akseptabelt nivå. Det betyr at du kan eie små andeler i selskaper som vokser eksponentielt hvis du samtidig har en større del av formuen din i tryggere investeringer som indeksfond eller eiendom.

Les mer om vurderinger som ble gjort, basert på planer som allerede var lagt, da verden ble kastet ut i usikkerhet av Covid-19 i 2020.

Hvis du tar rasjonelle gode valg når alt er bra, og forbereder deg på deg på svingninger, så er det lettere å takle uroen når den kommer.

Hvis du har lyst til å regne ut hvilken volatilitet det er på dine investeringer, så kan du gjøre det ganske enkelt ved å benytte instruksjonene i denne videoen.

Liker du våre artikler om hvordan du kan investere?

Vi har samlet alle våre artikler om investering her.

Utover det så anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Hvor store svingninger i din portefølje takler du?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.