Starte blogg

Hjem » Starte blogg

Å Starte blogg er en lavterskel-metode for å øke digital kompetanse. Det virker banalt fordi mange forbinder blogging med rosabloggere. Men blogging er faktisk veldig lærerikt!

Når du blogger lærer du deg mer om web, sikkerhet, digitalisering, software, domener hosting, SEO, reklame, annonser og service. Ikke minst blir du flinkere til å skrive!

Vi viser deg nøyaktig hvordan du starter din første blogg!

Starte blogg steg for steg

Finn en nisje du interesserer deg for. Dette er viktig, fordi uten interesse gidder du etter en stund ikke å skrive noe lenger. Prosjektet dør dermed ut.

Kjøp domene. Når du har valgt navn til siden, så handler du rettigheten til navnet ditt i en domenehandel. For eksempel hos Namecheap. Du bør velge et .com eller .no domene.

Kjøp hosting. Hosting fungerer som en vært for bloggen din på weben. Det finnes mange tilbydere. For eksempel Hostgator og Bluehost som er populær blant mange. Jeg vil ikke anbefale å kjøpe en pakke som gjør alt oppsettet for deg. Du lærer mindre og det er tross alt litt artig å finne ut hvordan ting henger sammen.

Installer WordPress på domenet ditt og koble domenet til hostingen.

Når dette steget er tatt har du faktisk lyktes med å starte en blogg! Det du skriver nå vil bli publisert og havne på nettet!

Likevel anbefaler vi et par steg til. Blant annet for å håndtere sikkerhet og funksjonalitet.

Plugins for WordPress. Dette er små tilleggsprogrammer som bidrar til funksjonalitet og sikkerhet til din WordPress blogg. Du installerer de når du er logget inn på bloggen din i WordPress. Disse er gode:

  • Aksimet  – sikkerhet
  • Googe analytics -stats
  • Jetpach – stats
  • Lockdown WP – sikkerhet
  • WPS Hide login – sikkerhet , skjuler log in
  • Yoast SEO – bli funnet i google

I tillegg må du huske å ta jevnlig back up av alle filene dine. Før eller siden får du problemer og da må du starte helt på nytt med bloggen om du ikke har filene i back up.

Heldigvis finnes det gode plugins som gjør det for deg gratis!

Start skrivingen!

Etter hvert som du bygger opp innhold, må du gjøre bloggen kjent. Bruk sosiale media, poste på forum og i andre blogger, få medias oppmerksomhet etc.

Tjene penger på å starte blogg

Når du etter hvert har fått mange følgere kan du vurdere om du også vil bruke bloggen som en plattform til å tjene noen kroner. Lenker, produktsalg, annonser etc.

Hvorfor leses egentlig økonomiblogger?

Det vanligste er ofte Google sine annonser. Men det gir lite penger og trekker ned designet på bloggen. Kanskje det er bedre å produsere noe selv som andre kan kjøpe?

For eksempel hvis bloggen din handler om noe du er flink til, så kanskje du kan selge konsulenttjenester innenfor dette? Eller selge et fysisk eller digitalt produkt?

Pengene kan du for eksempel investere i crowdfunding eller aksjefond og på den måten starte veien mot flere inntektsstrømmer!

Skaler bloggen over tid

Hvis du baserer deg på annonser, så trenger du mange lesere. Du må derfor lære deg å skrive innhold som folk søker etter. Såkalt søkeoptimalisert innhold. Du finner mye info om dette på Youtube og nett ved å søke etter SEO.

For å tjene penger trenger du enten veldig mange artikler eller mange lesere per artikkel. Under ser du en oversikt over hvor mange treff som trengs per måned for at bloggen skal tjene penger ved hjelp av faste annonser.

De røde feltene er vanskelig å tjene noe på, men når du begynner å komme opp på de lysere feltene blir det bedre. Aller best er det om du klarer å oppnå summene i de grønne feltene. Da kan du starte å tjene penger på bloggen. Med mange tusen lesere hver dag er reklame på bloggen en enkel måte å tjene penger.

Har du derimot veldig få lesere må du velge en annen strategi.

La oss si at du skriver lange gode innlegg om fritidsbåter, så vet du at det er kostbare doninger å kjøpe. Hvis du kan videreformidle trafikk til de som selger båtene så kan hvert enkelt salg generere mye penger.

Se på hvert enkelt innlegg du skriver som en liten investering. Artikkelen ligger der over flere år og kan potensielt tjene deg litt penger hver dag i årevis. Hver gang du forbedrer en gammel artikkel eller skriver en ny, så har du etter all sannsynlighet økt din fremtidige inntekt.

Hvis du klare å skape en suksessfull blogg så kan den være et veldig verdifullt bidrag til å dekke dine levekostnader. Spesielt i lavkostland. Kanskje blir den god nok til å finansiere en tur verden rundt slik mange reise-bloggere gjør?

Å reise lenge koster nemlig veldig mye mindre enn du tror.

Oppsummering om å starte blogg

Å starte blogg er svært enkelt og krever ingen forkunnskaper.

Derimot lærer du svært mye etter at du har startet en blogg. Alt fra hvordan du skal tilpasse innholdet til mottakerne, til hvordan du kan beskytte bloggen mot angrep.

Du lærer hvordan du kan tjene penger på bloggen og hvordan du tiltrekker deg nye lesere.

Ikke minst får du verdifull trening i å skrive. Det er verdifullt i alle sammenhenger.

Hvis du starter en blogg bør du velge en nisje som du er interessert i fra før. Hvis ikke blir det tungt å fortsette å skrive i lengden.

I de aller fleste tilfeller tar det nemlig en god del måneder fra du skriver til Google begynner å like innholdet ditt. Før den tid vil det være vanskelig for potensielle lesere å finne bloggen din.

Ikke nøl med å stille spørsmål i feltet under hvis du er usikker på hvordan du skal gå frem for å starte blogg!

Ser du etter andre måter å tjene penger på? Forsøk disse lenkene: