Hva er økonomisk uavhengighet for oss i Norge?

Hjem » Hva er økonomisk uavhengighet for oss i Norge?
hva er økonomisk uavhengighet

Økonomisk uavhengighet er evnen til å kunne støtte seg selv økonomisk uten å være avhengig av hva andre kan bistå med av økonomisk hjelp.

Det betyr å ha tilstrekkelige ressurser og kunnskap til å møte sine daglige økonomiske behov, og å oppnå økonomisk stabilitet og suksess.

Det er ofte forbundet med å skape passiv inntekt gjennom investeringer eller egen virksomhet. En økonomisk uavhengig person har økonomisk frihet og kan skape egen økonomisk vekst.

Økonomisk frihet er en drøm for mange. Denne artikkelen handler om hvorfor vi drømmer og hvordan drømmen kan bli virkelighet!

Hva er økonomisk uavhengighet og hvorfor er det viktig?

Økonomisk uavhengighet har blitt popularisert gjennom en en voldsomt økende interesse for privatøkonomi de siste 10 årene.

Det handler i all sin enkelthet om å skape seg frihet til å la seg styre av impulsivitet og innfall mer enn behovet for mer penger. Å ha tilstrekkelig med penger til at du kan velge å stå på ski eller lese bok i solen i stedet for å gå til jobben.

Ønsket om økonomisk uavhengighet har i dag fått navnet FIRE. Financial Independent Retire Early. Mange har blitt kjent med FIRE gjennom MMM.

FIRE kan oppnås på flere måter. Tradisjonelt har samfunnet lagt opp til at vi skal jobbe i 40 år og deretter pensjonere oss. Så kom FIRE bevegelsen og sa at om du jobbet beinhardt i 7-10 år og investerte smart, så var det nok til å bli økonomisk uavhengig for resten av livet.

Siden har begrepet blitt utvidet med stadig nye varianter som mikser det å ha bygget seg opp en god slump penger i globale indeksfond med ulike deltidsjobber ved behov. Eller passive inntektsstrømmer som fungere som en krykke til den investerte formuen.

Økonomisk uavhengighet har egentlig aldri handlet om penger, men om tid

Vi har alle ulike oppfatninger om hva økonomisk uavhengighet egentlig er. Det er forskjell på våre behov og hvor i verden vi lever.

Hvor mye penger vi trenger vil varierer voldsomt. Noen er sparsommelige av natur, mens andre vil ikke nøye seg med mindre enn lønnsinntekten.

De samme teknikkene som fungerer i USA fungerer kanskje ikke på samme måten i Norge slik skattesystemet vårt er lagt opp.

For noen blir løsningen å utnytte geografisk arbitrage. Inntekter i ett høykostland, utgifter i et lavkostland.

Ved et eventuelt EU medlemskap vil delvis utflytting helt sikkert bli enda vanligere.

Det eneste vi har felles er knapphet på tid

Tid er mangelvare. Vi får bare utdelt knappe 100 år, og det er hvis vi er blant de heldige.

Tid kan heller ikke kjøpes for penger, eller kan det?

Ja faktisk så kan tid til en viss grad kjøpes for penger. Heldigvis! Og det er nettopp denne tankegangen som er felles for de som forstår hva økonomisk uavhengighet er.

Du kan betale deg bort fra arbeid ved å tappe av formuen.

Vi jobber nemlig minst like mye som før, og hvis vi klumper sammen arbeidstiden i store bolker så oppdager vi til vår forskrekkelse hvor mye tid som går bort på kontoret.

Det er interessant å bidra på arbeidsplassen og oppleve godt fellesskap med kolleger. Men er det så gøy at det er vært å kutte ut flertallet av skiturene, fisketurene, hytteturene og alle de andre deilige hverdagen hvor man kan gjøre akkurat som man vil?

Det kommer jo tross alt ikke flere sjanser. Vi har bare dette ene livet og hvis vi ikke rekker å flyte på puddersnø i Japan eller dykke med skilpadder i Stillehavet nå, så er det for sent. Muligheten kommer ikke igjen.

Det vil derimot alltid finnes et kontor. Om ikke akkurat den samme stillingen, så vil det alltid være muligheter for en workshop og samling rundt kaffemaskinen. Det vil være bunkevis med saker som trenger å bli behandlet, utredet eller analysert.

Men vil vi egentlig det? Vil vi innerst inne bruker flere timer på kontoret?

Hva angrer vi på når vi dør?

La oss høre på ekspertene, de som allerede har takket for seg og er ferdig med livet.

Bronnie Ware jobbet i mange år som sykepleier for gamle mennesker som var i livets aller siste fase. Perioden hvor de forberedte seg på å dø.

Den aller vanligste erkjennelsen på dødsleie var at de skulle ønske at de hadde levd livet sitt mer i tråd med egne ønsker og verdier. Og mindre etter hva andre forventet av de.

Det tror jeg vi alle kan kjenne oss igjen i.

Den nest vanligste erkjennelsen, og som ble uttalt av samtlige døende menn var at de angret på at de hadde jobbet så mye. At jobben ble prioritert over barnas sprudlende barndom og kjærlighet fra partneren.

Akkurat som oss hadde også de som er gamle og døende nå både viktige og interessante jobber. Det er derfor all grunn til å ta erkjennelsen seriøst og liten grunn til å tro at det ikke vil gjelde vår generasjon.

Hvordan bør vi velge nå som vi vet hva økonomisk uavhengighet er?

Når jeg har nok penger så vil jeg ikke bruke tiden min på kontoret. Da vil jeg heller stå på ski eller surfe. Reise jorden rundt for å smake på minst 10 klassiske retter fra 100 land. Høre lokale musikere spille og starte de fleste dagene med et deilig sjøbad.

Dermed trenger jeg flere penger enn jeg har i dag. Ikke fordi jeg er spesielt opptatt av å kjøpe saker og ting. Tvert i mot faktisk, men flere penger gir flere opplevelser.

Tid er heller ikke alt

Penger er ikke den eneste komponenten som gir oss mer tid. Helse er også helt vesentlig!

Vi kan ikke styre helsen, men vi kan både påvirke den og vi kan øke sannsynligheten for å unngå problemer. Det gjør vi blant annet gjennom nok søvn, en passe edruelig livsstil, sunn mat og gode relasjoner med de som betyr mye for oss.

I tillegg påvirkes tiden av hvor godt og effektivt vi klarer å utføre oppgaver. Derfor er læring og selvutvikling så viktig.

Vi bør ta de riktige valgene både på kort og lang sikt. Investere i inntektsstrømmer, ferdigheter og helse.

Da øker vi sjansen for et langt og godt liv.

Min FIRE – Hvorfor trenger jeg mer tid?

For meg handler det om å kunne rendyrke mine lidenskaper i enda større grad enn hva jeg gjør i dag.

Jeg savner tiden som student da jeg alltid hadde best tid av alle som leverte og hentet i barnehagen. Travle foreldre var vill i blikket og stirret på klokken mens vi hadde luksusen av å ta ting i eget tempo.

Etter levering leste jeg gode bøker. Ofte tok vi 2 timers lunsjpauser og vi reiste mye både lokalt og rundt i verden. Hvis det var fint vær eller mye løssnø dro vi gjerne i alpinbakken selv om det var tirsdag.

Det har gått noen år siden den gang og barna har blitt ungdom. Nå bruker jeg fritiden min på alpint, naturen og lengre reiser.

Men en stor andel av tiden min er ikke fritid, den er disponert av andre.

Som for de fleste andre nordmenn er tiden min kjøpt opp av et firma som gir meg penger mot at jeg sitter åtte timer hver dag og gjør oppgaver som de mener er viktige.

Se bare hvor mye vi arbeider hver eneste måned!

Tallene gjør enda sterke inntrykk om vi ser på arbeidstimer for hele året. Legg merke til hvor lite fritid vi har.

Hva mangler jeg uten økonomisk frihet

Det gir meg gode penger, men det påvirker også livet mitt negativt:

  • Det gjør at jeg ikke kan dra i bakken om det er løssnø og sol på en tirsdag
  • Jeg kan heller ikke dra på fjellet for å fiske når jeg har lyst
  • Jeg kan ikke ta fire ukers ferie på en strand når mørkt og kaldt i november
  • Verden består av 210 land og enda flere kulturer. Jeg har kun besøkt 50 av landene

Jeg har så mye jeg vil oppleve! Da kan jeg ikke fortsette å bruke såpass mye tid på å arbeide som nå.

Det er årsaken til at jeg laget en plan.

Min utvikling mot hva økonomisk uavhengighet er for meg

I september 2015 hadde jeg ingen formue, mye gjeld og lite penger på konto. Jeg oppdaget FIRE, startet opp flerepenger.com og endret forholdet mitt til penger.

Penger var en døgnflue på min konto fra lønningsdagen og noen få uker frem i tid. Så begynte jeg plutselig å se på penger som arbeidskraft. Min ekstra arbeidskraft.

Jeg kunne tjene penger på egen dagjobb som jeg investerte i Microsoft og Tencent. Dermed tjente jeg penger på dagen, Microsoft på den norske ettermiddagen og kvelden, mens Tencent i Kina tok nattskiftet og holdt det gående til vekkerklokken ringte inn en ny arbeidsdag.

Med ett hadde jeg en ørliten andel i titusener av flittige arbeidere sin streben etter å tjene penger for selskapet sitt.

Jeg lagde meg delmål og noen langsiktige mål. Status på noen av disse kan du se i Mine Investeringer.

Noen år senere har mye bra skjedd:

  • Lån er nå noe jeg bruker for å maksimere avkastning og ikke noe jeg trenger
  • Jeg har bygget en god portefølje av investeringer som vokser år for år
  • Min sønn og jeg har vært på flere lange reiser på tre ulike kontinenter
  • Jeg har lært utrolig mye på veien. Om meg selv, om relasjoner, og om investeringer.

Oppsummering om økonomisk frihet

Økonomisk uavhengighet handler om å være sikret økonomisk uten å være avhengig av noen andre, for eksempel en arbeidsgiver, en partner eller en forelder.

Dette betyr at vi har tilstrekkelig med inntekt og sparepenger til å møte økonomiske forpliktelser og oppnå økonomiske mål på egenhånd.

For å oppnå økonomisk uavhengighet, må vi ta individuelle valg som kan bidra til å øke inntekten, redusere utgifter og spare penger.

Frem til 30 års alderen vil dette bety å investere i utdannelse og karriereutvikling for å øke inntektsmuligheter, være bevisst på forbruket og redusere unødvendige utgifter.

Det er dessuten helt vesentlig å ha en langsiktig plan for sparing og investering.

Vi er allel forskjellige og både veien til FIRE så vel som hvordan man lever som økonomisk uavhengig vil være temmelig ulik.

Noen er opptatt av å aldri jobbe igjen, mens andre ønsker å jobbe litt når de har lyst.

Hva er økonomisk uavhengighet for deg?

Fortell gjerne i feltet under hva som gjør at økonomisk uavhengighet er viktig for deg. Jeg er glad for å høre fra alle som skriver!

Har du andre kommentarer? Nøl ikke med å ta kontakt!

hva er økonomisk uavhengighet