Finn ut hvem som eier boligen [uten å bli oppdaget]!

Hjem » Bolig » Finn ut hvem som eier boligen [uten å bli oppdaget]!

Det er svært enkelt å finne ut hvem som eier boligen som du er interessert i.

All informasjon er nemlig lett tilgjengelig i offentlige registre. Du kan dermed se hvem som eier boligen uten at noen finner ut av det.

Dette er info som du har bruk for hvis du skal kjøpe bolig utenfor markedet eller hvis du er nysgjerrig på hvem som vant budrunden.

Vi viser deg hvordan du enkelt finner ut hvem som eier enhver eiendom landet!

Kan man se hvem som eier en bolig i Norge?

I de fleste tilfeller er det veldig enkelt å finne ut hvem som eier boligen. Det er fordi vi har sterke tradisjoner for transparente offentlige registre i Norge. Det blir sett på gunstig for samfunnet vårt at alle, på enkelt vis, kan få innblikk i verdien til andre personers eiendeler.

Siden boligverdier utgjør store deler og kanskje hele formuen for de fleste, er informasjon om hvem eier boligen en forutsetning for økonomisk åpenhet og transparens.

Grunnboken (tidligere eiendomsregisteret) avslører hvem som eier boligen

Staten har gjort det svært enkelt å finne ut hvem som eier boligen.

Du starter ved går rett til feltet se eiendomKartverket og gjør en forespørsel derfra.

søk i grunnboken for å finne hvem som eier eiendom eller tomt

Deretter trykker du deg videre for å åpne selv eiendomsregisteret som vi nåå kaller grunnboken.

søk i grunnboken

Hvordan logge inn i registeret over boliger?

For å se grunnboken må du logge inn med BankID. Kartverket har gjort det enkelt ved at du kan bruke BankID på mobil. Selve grunnboken er en pdf som lastes ned til din PC.

Hvem eier boligen blir i de aller fleste tilfeller besvart av det enkle søket du nettopp har gjort hos Kartverket. Men det er noen unntak og de skal vi komme tilbake til.

Kartverket har også kopier av de fleste dokumenter som er tinglyst. De kan du bestille de fleste av disse for maksimalt et par hundre kroner.

Hva viser grunnboken om eierskap til eiendom?

For de fleste boliger viser grunnboken / eiendomsregisteret hvem som eier boligen og med hvilken andel.

Deretter følger et avsnitt om eventuelle heftelser. Det kan være alt fra veirett eller gjerde-rett. Eller avtaler om vann og avløp eller pliktig medlemskap i et sameie eller lignende forening.

Ved å logge inn på Kartverket får du også tilgang til et kart hvor boligen er tegnet inn i plantegninger.

Informasjonen i grunnboken vil normalt vise hvem som eier boligen, men hvis boligen er et borettslag eller en aksjeleilighet, vil aksjelaget stå som eier og du vil finne informasjon om at selve aksjelaget har hjemmel til eiendomsrett.

Boligeier er i praksis de som da har kjøpt en andel i aksjelaget. Den andelen følger med når leiligheten selges.

Søk opp hvem som eier leilighet i borettslag

For borettslag er det noenlunde likt. Første søker du opp en adresse hvor borettslaget står som eier. Da får du opp en liste over andeler i laget. Deretter søker du videre direkte på den aktuelle andelen du vil se.

Du vil da se for eksempel hva boligen ble solgt for og hvor mye lån det ble tatt opp ved kjøp.

Perfekt hvis du skal kjøpe leilighet i det samme strøket. Da vil det være gull verdt å finne ut hva boligen ble solgt for. Det blir dermed mye lettere for deg å sette en rettferdig verdi.

Kan man se hvem som har søkt i grunnboken?

Nei det er det ingen mulighet for. De får ikke varsel når du henter info om deres bolig. Aktiviteten din på kartverket blir heller ikke lagret.

Du er med andre ord helt fri for mistanke når du søker på Kartverket for å finne hvem eier boligen. Ingen kan se at du har søkt i grunnboken.

Du gjør dermed heller ingenting ulovlig eller umoralsk. Systemet er lagt opp slik at informasjon om hvem som eier eiendom skal være enkelt å finne.

Hvorfor trenger du å vite hvem som eier boligen?

Årsaken kan være flere til at noen vil vite hvem som eier boligen. Det vanligste er nok at noen har lyst til å kjøpe boligen eller tomten. Eller kanskje naboeiendommen.

Men det kan også være praktiske formål. Som at man eier noen i nærheten og må samarbeide om en vei eller noen rør.

Eller kanskje noen busker som må plantes eller fjernes.

Hvis du skal kjøpe bolig så vil du kanskje ha nytte av noen av disse tipsene:

Hvordan se eiendomsoverdragelser / kjøp og salg av eiendommer?

Det raskeste og letteste er å bruke portaler som Finn eller automatisk genererte register av eiendomsoverdragelser i byens aviser. Men det er ikke alltid disse er fullstendige og de viser heller ikke alltid riktig pris. Derfor er metoden ved å logge inn i grunnboken mye bedre.

Hvor lang tid tar det å tinglyse et dokument?

Alle bør tinglysning eiendom. Det tar vanligvis cirka en uke å behandle dokumenter som skal tinglyses. Kartverket streber etter å behandle saker om to dager, men du bør også ta høyde for ordinær postgang.

For å finne ut mer om saksbehandlingstid, anbefales det å lese Kartverkets informasjon.

Samboere bør huske på å tinglyse eierandelene i grunnboken

Det kan være lett å glemme og det kan også koste noen kroner å tinglyse, men det kan være en veldig lur investering. Denne dommen fra 2019 viser hvor galt det kan gå ved samlivsbrudd hvis man ikke har tinglyst. I dette tilfellet endte den ene parten opp uten vederlag for salget fordi mekleren som gjør oppgjøret er tvunget til å forholde seg til tinglysningen.

Mer om samboerkontrakt og generelt om økonomi i samboerforhold.

Hvordan gjøre et godt boligkjøp?

Det er svært viktig å benytte den informasjonen som ligger tilgjengelig i grunnboken og på portaler som Finn. Her er en god metode for å hindre å kjøpe til feil pris.

Se først på Finn hvor disse bildene er hentet fra. Merk deg de gule feltene. Prisstatistikken viser deg hvordan huset er priset per kvadratmeter i strøket og deretter sammenlignet med byen som helhet.

Deretter ser du hva den er solgt for tidligere. Hvis du scroller nedover vil du se en rekke hus og leiligheter som er solgt i samme området tidligere. Trykk deg inn på disse.

Mange av disse vil være i samme stand som den du kjøper. Noen litt bedre og noen litt verre. Justerer med en faktor.

Er huset du ser på priset noenlunde likt sammenlignbare objekter? Hvis det er mye dyrere, finnes det en naturlig forklaring?

Hva ble boligen solgt for FINN no?

Tilslutt må du se på hva boligen er solgt for tidligere.

Her ser vi seks ulike salg. Gir de mening? Ja, de fleste summene gir mening, men en av de stikker seg ut. Den er den som er markert i gult. Årsaken er den formidable prisveksten.

Mens de andre summene henger sammen med den generelle boligprisveksten i perioden, er stigningen på 62% på knappe 20 måneder formidabel!

Spesielt siden det ikke ble gjort utbedringer på boligen i perioden.

Derfor blir prisveksten fra 2015 til 2021 minimal. Langt under den generelle veksten i markedet. Det er markedets måte å korrigere for feil-prisingen i 2015.

Hvordan finne gamle boligannonser på Finn?

Dette trikset øker muligheten for å gjøre et godt kjøp av eiendom. Du kan nemlig finne gamle boligannonser på Finn.

  • Start ved å gå til finn.no
  • Finn en boligannonse som er til salgs i det området du leter
  • Velg prisstatistikk i annonsen
  • Scroll helt nederst til kartet over solgte boliger.

Nå kan du fordype deg i de gamle annonsene ved å bevege deg rundt i kartet og inn i de individuelle annonsene.

Andre måter å finne prisen på eiendommer og boliger

Du finner også gode estimater og priser ved å gå til Hjemla sin tjeneste for prisinformasjon. På siden deres ligger både estimater og nylig solgte boliger.

Du kan til og med finne boliger som er til salgs på Hjemla.

Hvordan finne ut hvem som eier boligen eller en tilhørende tomt?

Noen ganger vil du se at det er en organisasjon som har kjøpt en bygning eller en tomt. Da bruker du fortsatt samme lenken hos Kartverket. Log inn på samme vis og bla deg frem til riktig kart eller søk på adresse.

Hvis svaret som kommer opp er en organisasjon vil du kunne få mer informasjon om denne for eksempel i Brønnøysundregisteret.

Der søker du videre på foretaket ved å bruke organisasjonsnummeret som du fant i grunnboken.

Dermed finner du også ut av hvem som eier gnr og bnr!

Hva er eiendomsregisteret?

Eiendomsregisteret er et annet ord for Kartverket sin tjeneste og brukes for å finne ut av hvem eier boligen.

Hvor får man tak i plantegninger?

Plantegninger får du i hovedsak tak i hos kommunale byggesaksarkiver.

Det vil ikke være alt som er tilgjengelig, men det som på tidspunktet var søknadspliktig bør i stor grad finnes i arkivet.

Kommunale byggesaksarkiver er offentlige tjenester som alle kan benytte.

Oppsummering om hvem som eier boligen

Åpenhet om eierskap er en viktig norsk verdi. De som styrer landet vårt legger til rette for at alle skal ha muligheten til å undersøke hvem som eier eiendommer i Norge.

Du bruker Grunnboken for å finne ut hvem som eier en bolig.

Det er ikke vanskelig og du legger heller ingen spor etter deg. Ingen av boligeierne som du får opp i søk vil noensinne kunne vite at du har søkt på deres bolig.

BankID benyttes for å logge inn i Grunnboken som tidligere het eiendomsregisteret.

Informasjon om tidligere kjøp og salg av bolig kan gi et svært verdifullt vurderingsgrunnlag om for hva boligen bør koste i dag.

Ved å tolke prisen og sammenligne den med den generelle prisveksten i et sammenlignbart boligmarked så bær du kunne klare å fastsette en riktig pris på de fleste boliger.

Når du vet hva som er viktig pris er det lett å finne ut om den annonserte prisen er god eller dårlig.

Vil du lese mer om boligmarkedet?

På hvilken måte har du hatt nytte av å sjekke hvem som eier en bolig, tomt eller eiendom som du er interessert i? Forteller gjerne om dine erfaringer i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.