Hvordan redusere faste utgifter?

Hjem » Spare penger » Hvordan redusere faste utgifter?

faste utgifter

Faste utgifter er de utgiftene som du ikke kommer unna. Alle har faste utgifter og de og de er med deg hele tiden.

Vi viser deg hvor ofte du bør ta en gjennomgang av dine faste utgifter, og hvordan noen timers arbeid i året kan spare deg for flere tusen kroner.

Hvilke utgifter regnes som faste utgifter?

Det gunstige med faste utgifter er at de gir en oversiktlig og forutsigbar økonomi. Det er forholdsvis lett å beregne hvor mye du vil ha i faste utgifter også i fremtiden.

I et budsjett for personlige økonomi, så er de faste utgiftene enklest å forholde seg til.

Eksempler på faste utgifter er den type utgifter som i svært liten grad påvirkes om du er på jobb, ferie eller det er helg. Det er de utgiftene som bare er der uansett hva du ellers kutter av forbruk.

Som for eksempel strøm, fellesutgifter, leiekostnader, renter og avdrag på lån, transport, forsikring, offentlige avgifter, telefon og kommunikasjon.

Hvis du klarer å redusere de faste utgiftene så får du veldig god effekt av kuttene. De fleste faste utgifter fastsettes nemlig for ett år av gangen og reduksjonen bærer du med deg hele året.

Det er ikke nødvendigvis lett å gjøre endringer i denne typen utgifter, men her får du en oppskrift på den årlige sjekken som du bør gjennomføre. Den som intet våger intet vinner. Det gjelder i høyeste grad også når du skal kutte faste utgifter.

Hjelpemiddel

Lenger nede har vi satt opp en kalender for hva og hvor ofte du bør kreve redusjon i de faste utgiftene.

Vi anbefaler at du legger datoene inn i kalenderen din og tar setter av en time til jobben minst to ganger i året.

Om du ikke alltid klarer å redusere prisene, så er bare det å holde prisene til det samme som året før en stor seier. For tiden er prisveksten i samfunnet på nesten ti prosent.

Slik reduserer du de faste utgiftene

La oss gå gjennom de mest betydningsfulle faste utgiftene og se hvilke muligheter som finnes for å redusere disse.

Reduser faste utgifter til strøm

For å redusere utgiftene dine til strøm er det viktig at du velger en gunstig strømavtale. 

Forbrukermyndighetene anbefaler variabel pris, det vil si at du velger en avtale hvor prisen du betaler følger den til enhver tid gjeldende markedsprisen.

Disse avtalene kalles spotpris.

Denne lenken gir deg nøytral info fra forbrukerrådet for å finne den beste avtalen.

I motsetning til andre sammenligningstester så har denne typen informasjon fra det offentlige ingen bindinger eller interesser av å få deg til å velge det ene fremfor det andre. Informasjonen er helt nøytral og til å stole på.

Noen selskaper tilbyr ekstra gunstige vilkår om du bytter avtale til dem.

Hvis du finner slike avtaler kan det være lurt å holde de akkurat så lenge som vilkårene tilsier. Deretter gjør du et nytt bytte til et annet selskap med en god avtale.

Ved å konsekvent velge de beste avtalene for strøm hele året gjennom bør du klare å spare minimum noen hundrelapper. Inkludert bonuser som Eurobonus, Cashback og lignende kan du spare en god del mer enn det.

Hvis du tidligere har hatt en dårlig strømavtale så kan innsparingen være flere tusen kroner. Flere kunder har brent seg på å inngå elendige såkalt “forutsigbare strømavtaler”.

Husk på å ta hensyn til at strømstøtten favoriserer avtaler som følger spotprisen. Variable avtaler blir en form for gambling hvor du må være forberedt på å tjene litt eller kanskje tape veldig mye.

Reduser husleien

Selv om de fleste som leier ut har avtalefestet at leien justeres en gang i året i henhold til KPI så kan det likevel være muligheter for å få fryst eller redusert leien i en periode. 

Utleier har nemlig også interesse av stabilitet og forutsigbare inntekter.

Hvis du flytter ut og de må finne nye leietakere, så kan utleier risikere at leiligheten står tom. Hvis det bare er noen dager, så går det fint, men om utleier frykter at det kan blir så lenge som en måned, så vil det bli mye dyrere for utleier enn å fryse prisen i ett år.

Ikke nok med det, det er faktisk enda flere forhold som taler for at utleier vil ha stabilitet.

Hvis du er en sikker betaler og en rolig og behagelig person så er det en drømmesituasjon for utleier. Ved å skifte leieboer kan utleier ende opp med noen bråkebøtter som fester mye og betaler for sent. 

Det skal faktisk ganske mye til for å kunne kaste ut dårlige leieboere, så stabile gode leieboere er gull verdt.

Bruk dette i forhandlingene med utleier og husk at det er store regionale forskjeller på hvor stor rift det er på markedet for utleieboliger i Norge.

Fellesutgifter i borettslag, aksjeleiligheter og sameier

Det er i utgangspunktet ikke så mye du kan gjøre med fellesutgiftene i borettslaget der du bor. Men om du tar tiden til hjelp så finnes det faktisk mulighet for å påvirke litt likevel.

Du kan for eksempel bli med i styret i borettslaget. Da er du med på å sette opp budsjettet. Endringer du er med på, sammen med resten av styret, får direkte innvirkning på fellesutgiftene.

Kanskje kan dere kutte ut firmaet som måker snø og heller sette jobben ut til beboerne på dugnad? Eller øke inntektene ved å leie ut fellesområder til møter og konferanser? 

I tillegg vil du som styremedlem få en godtgjørelse for jobben som du kan bruke til å betale ned på fellesutgiftene.

Renter og avdrag på lån

Du bør sjekke hvert eneste år om banken kan gi deg et bedre tilbud enn det du allerede har.

Utover det så bør du i tillegg sjekke med konkurrerende banker. Det tar deg ikke lang tid å sende noen eposter med en oversikt over boligen din, takst, verdier, lån og så videre.

Oversikt over den beste renten får du hos forbrukerrådet.

Denne korte kartleggingen som tar deg en times tid kan i beste fall spare deg for mange tusen kroner hvert eneste år.

Se på prutingen som en utfordring og prut på renten hvert år.

Transportutgifter

Bilen er et utgifts-sluk og noe som du kun bør eie om det er helt nødvendig. Mange eier to biler, men det er gjerne de samme som ikke har penger til overs når taket lekker.

For å redusere utgiftene til bilhold så kan du starte med å lese denne guiden.

Som du ser så er det en del biltyper som er billigere å eie og holder seg bedre i pris. Sørg for å kjøpe en bil som holder verdien godt og som er prioritert med gunstige priser i bomringer og for andre avgiftssatser.

Hvis bil ikke er helt nødvendig, og spesielt om du bor i en stor by, så kan bildeleringen absolutt være et lurt alternativ å teste ut. 

Du vil nok bli overrasket over hvor mye du kan tjene på å ikke eie bil i byen.

Andre dele-ordninger, som å eie sammen med venner eller naboer, kan også fungere for dere som bare trenger bil et par ganger i uken.

Redusere faste offentlige avgifter og utgifter

Offentlige avgifter er vanskelig å få gjort noe med. Det du kan gjøre er derimot å velge hvor du vil bosette deg. Som du ser så varierer de offentlige avgiftene kraftig i landets kommuner.

Her kan du lese om hvordan du kan finne ut hvor det er best å bosette seg i Norge.

Forsikring kan og bør prutes på

Akkurat som for renter og avdrag så bør du ta den samme årlige runden med pruting til dine forsikringsselskap.

De fleste selskap har gode marginer og mye å gå på. Som regel kan de gi et mye bedre tilbud til en ny kunde eller en som vurderer å bytte. De som får de dårligste tilbudene er alltid de trofaste kundene som er med videre hvert år uansett. 

Det er ironisk, men likevel sant.

Trofaste kunder er melkekuer for finans og forsikringsbransjen og er de som sørger for at bransjen kan finansiere gode velkomsttilbud til nye kunder.

Vær derfor notorisk utro mot ditt forsikringsselskap!

Mobil og kommunikasjon

Mobilutgifter kan lett reduseres. Hvor mye kommer an på hvor ofte du gidder å bytte tilbyder.

Hvis toleransen din er lav for å bytte så kan du bytte flere ganger i året. Gjerne hver 3 måned da mange avtaler er rettet slik. Da hopper du fra det ene velkomsttilbudet til et nytt og betaler nesten ingen ting.

Det blir nesten som å få gratis telefon betalt av selskapene.

Husk at når du lærer deg teknikkene for å bytte så går det veldig fort. Kanskje du bruker en time første gang, men deretter vil hele prosessen gå på halve tiden.

Epost, innmelding, skifte kort, sette opp på nytt. Det tar ikke mange minuttene til sammen.

Det betyr at en time eller to over et år, mer eller mindre kan eliminere dine utgifter til mobil.

Også her har forbrukerrådet en fin guide.

Årlig sjekkliste for å redusere faste utgifter

Fast utgiftHvor ofte sjekk
StrømHvert kvartal
HusleieEn gang per år
FellesutgifterVanskelig, møt opp på generalforsmaling
Renter på lånEn til to ganger per år
TransportEn gang hvert år
Offentlige utgifterEn gang hvert tiår
ForsikringEn gang per år
Mobil og kommunikasjonHver 3 måned

Oppsummering om faste utgifter

I din privatøkonomi har du ulike typer utgifter. Mat og underholdning er eksempler på variable utgifter, mens faste utgifter er de som er der hele tiden. Uavhengig av når på året og hva du gjør på. Tilsynelatende kan du ikke gjøre mye for å påvirke de faste utgiftene.

Heldigvis trenger vi ikke å la oss stoppe av det. Også faste utgifter kan endres og det beste er at én endring henger ved deg hele året.

Dermed kan en time som du bruker på å redusere renten i januar gi deg reduserte utgifter i hver eneste av de påfølgende månedene.

Det samme gjelder for forsikring.

Du bør bruke noen timer hvert eneste år for å sørge for at dine faste utgifter er lavest mulig. Da kan du heller bruker pengene som du sparer på noe viktigere. Som å betale ned lån eller gjøre noe gøy.

Bruk tabellen over og legg automatiske påminnelser inn i din digitale kalender for når du må sjekke dine faste utgifter.

Den virkelig store effekten oppnår du når du i tillegg til å redusere faste utgifter også klarer å redusere uforutsette utgifter. Det er nemlig også mulig om du setter det i et enkelt system.

Vil du lese mer om hvordan du kan styrke din personlige økonomi?

Alle våre sparetips finner du her.

Vi vil spesielt trekke frem disse artiklene:

Har du andre triks for å reduser dine fast avgifter? Del de gjerne med oss i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.