Er kombi vaskemaskin noe bra?

Hjem » Bolig » Er kombi vaskemaskin noe bra?

Vi skal se på kombi vaskemaskin fra et økonomisk perspektiv. Er det egentlig lurt å kjøpe det?

La oss se på noen vinklinger som du kanskje ikke har tenkt på, men som kan være avgjørende for om du faktisk bør ta sjansen på å kjøpe en kombi vaskemaskin.

Status i de fleste hjem

Nå for tiden er det stort sett bare i ferien vi vasker klær i elver og badekar og tørker på snor.

Tempoet i dagliglivet gjør at vi trenger maskiner til å hjelpe oss med vask og tørk.

Men hvor mange trenger vi egentlig? En eller to maskiner? Her kan du gjøre gode valg som hjelper deg som planlegger endringer i boligsituasjonen.

Denne guiden handler om hvorvidt du trenger en kombi vaskemaskin eller to ulike maskiner. Tankesettet kan benyttes på andre type produkter og tjenester vi kjøper til husholdningen.

Hva er en kombi vaskemaskin?

En kombi vaskemaskin er en vaskemaskin som også tørker klærne dine. Ikke bare ved vanlig sentrifugering, men den tørker de helt tørre. Akkurat slik som en tørketrommel ville gjort det.

Vaskemaskin med innebygget tørketrommel er et annet navn for kombi vaskemaskin.

Kombi vaskemaskin er et ganske nytt produkt som det selges langt færre av enn vanlige løsninger med en vaskemaskin og en tørketrommel.

Alle de store varehusene for elektroniske hvitevarer selger kombinert vaskemaskin og tørketrommel.

Prisene varierer fra de billigste kombi-maskinene til 5000, mens de dyreste koster omtrent 20 000.

Er det lurt å kjøpe kombi vaskemaskin?

La oss se på hva som taler for og hva som taler mot å kjøpe en kombinert vaskemaskin og tørketrommel.

Hvor stor plass tar en kombi vaskemaskin?

Plass er et argument som er viktig for mange. Spesielt hvis du har en liten bolig og har betalt mye for kvadratmeteren. Da kan selve plasseringen av maskinen faktisk ha en del å si. 

En kombi vaskemaskin tar i volum halve plassen av vaskemaskin pluss tørketrommel.

Mange stiller vaskemaskin og tørketrommel oppå hverandre. Vaskemaskinen stå nederst og tørketrommelen oppå. Hvis det fungerer er arealbruken lik. Men hvis du av ulike grunner ikke kan la de stå oppå hverandre vil en kombi vaskemaskin redusere også arealbruken med det halve.

De fleste maskiner har standard mål på 60 x 60 som gir et areal på 0,36 kvadratmeter. Hvis boligen er kjøpt for 50 000 per kvadratmeter så bruker du da plass for 18 000 kroner til maskinen. I realitet blir det mer siden du også trenger litt plass rundt den.

Det er en betydelig pris og et betydelig areal. Spesielt i små leiligheter hver totalen ikke er mer enn 40-50 kvadratmeter og hvor hver meter teller. 

Har du kjøpt deg hytte på fjellet eller feriehus i utlandet, så kan kombi vaskemaskinen kanskje bli redningen din. Spesielt hvis du ikke har så stor plass. Husk på at det også er én enhet mindre å frakte.

Er kvaliteten på en kombi vaskemaskin god?

Selve ideen er veldig god. Hvorfor ikke skaffe en kombi vaskemaskin som gjør to andre maskiner sin jobb?

Det leder oss over til kvaliteten. Er kombi vaskemaskin like bra som to enkeltstående modeller av vaskemaskin og tørketrommel? 

Husk at kombi vaskemaskin er et nytt produkt. Nye produkter har store kostnader knyttet til utvikling og er derfor ofte litt dyrere enn etablerte produkter.

Men det er ikke alt. Selve kvaliteten kan være forskjellig.

Nye produkter er ofte også dårligere enn etablerte. Der de etablerte modellene har brukt år på feilretting og optimalisering, er kombi vaskemaskin i startgropen av dette. De modellene av kombi vaskemaskin som kommer om 10 år, etter at barnesykdommene er fikset, er trolig adskillig bedre enn de som finnes i dag.

Det er ikke uten grunn at mange som kjøpte kombi vaskemaskin tidlig slett ikke var fornøyd med produktet.

Er det billigere med en kombi vaskemaskin?

Det kommer litt an på. De billigste modellene fås ned i 5000 kroner og det er en veldig fin pris. Så er spørsmålet hvor god akkurat den modellen er.

De dyreste som ligger på 20 000 er langt dyrere enn det du får en god vaskemaskin og en god tørketrommel for. Da bør kvaliteten, driftskostnaden og levetiden være veldig god.

Husk at det finnes enormt mange produsenter av vaskemaskin og tørketrommel. I det kombinerte spekteret er det langt mindre konkurranse. Det er færre produsenter og mest sannsynlig mindre prispress.

Det er derfor vanskeligere å gjøre et virkelig kupp innenfor de kombinerte vaskemaskin og tørketromlene. De virkelig gode kjøpene som du kan gjøre. Med hensyn til pris, kvalitet og levetid. Vil være i enkeltprodukter som er spesialisert til enten vask eller tørk.

Hva hvis vaskemaskinen blir ødelagt?

Hvis en vaskemaskin eller tørketrommel blir ødelagt er det ofte ikke alt for vanskelig å reparere den selv.

Ofte er det bare noen som har satt seg fast eller løsnet og i løpet av noen lærerike minutter kan den være i orden. Det finnes rikelig med videoer på Youtube og manualer på nett som kan veilede.

Ikke la denne videoen skremme deg fra å forsøke selv. Bruk den heller som humor og inspirasjon.

Hvis den kombinerte vaskemaskinen går i stykker er det vanskeligere å fikse den selv. Det er færre hjelpemidler i form av videoer.

I tillegg er maskinen mer komplisert. Det er rett og slett tilrettelagt for flere funksjoner i maskinen. Det gjør at det er vanskeligere å finne ut av hva som egentlig er galt.

Andre ting å tenkte på

Husk at en kombinert maskin kan være noen tyngre enn en ren vaskemaskin. Selv om begge er tunge nok kan det ha noen å si hvis det må bæres i smale trapper og ganger.

En vaskemaskin kan også fås i andre modeller enn front matet. De kan være matet fra toppen og adskillig slankere enn 60×60.

Når du skal selge maskinene dine er det nok lettere å få solgt maskiner med en funksjon. Markedet for de kombinerte maskinene er rett og slett ikke like stort.

Husk å før opp vaskemaskinen i samboerkontrakten. Det er også gunstig å diskutere renhold som en del av de store linjen når dere snakker om samboerskap og økonomi.

Oppsummering om kombi vaskemaskin

Kombi vaskemaskin har utvilsomt noen fortrinn. Det er bedre med ett produkt som gjør samme jobb som to andre produkter til dobbelt plass og kanskje også dobbel pris.

Kvalitet og produktutviklingen for vaskemaskiner som er kombi er fortsatt ikke like god som for vanlige.

Det vil endre seg når kombimaskiner blir det aller vanligste på markedet. Da er det utvikling av disse produktene som får fleste ressursene og utviklerne.

Prisen er i dag høyere for kombinerte vaskemaskiner, men gapet mellom de vil med tiden mest sannsynlig reduseres.

Vil du lese mer om gode kjøp?

Har du våget å velge kombi vaskemaskin? Skriv gjerne noen under om hva som avgjorde ditt valg!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.