Hvordan sove fort

Hjem » Læring og selvutvikling » Hvordan sove fort

Det er ekstremt viktig å lære seg hvordan du kan sove fort.

Både når du trenger en rask hvil på lesesalen, eller en kort dupp på hvilerommet på jobben. Aller mest får du bruk for å sove fort når du legger deg i sengen hver kveld.

Ved å lære deg hvordan du skal sove fort kan du omgjøre flere timer med tankespinn hver kveld til like mange timer med deilig søvn. Du våkner gladere, mer uthvilt og full av energi for en ny dag.

I denne artikkelen lærer du en metode som kan få deg til å sovne på mindre enn ett minutt.

Hvorfor er det viktig å lære seg hvordan du kan sove fort?

Å sove raskt får enorme konsekvenser for din produktivitet og helse. Søvn er utrolig viktig for hvordan vi fungerer og for hvor gode beslutninger vi tar. Innenfor psykologien er det gjort mange forsøk hvor objektene bli fratatt søvn for å se hvordan det påvirker produksjon. Utslagene er store!

For å få nok søvn er det utrolig viktig å sovne fort. Det er ganske vanlig å bruke både 10 og 30 minutter til å sovne, men det kan gjøres mye raskere!

Veldig mange har faktisk problemer med å få nok søvn og det gjør teknikken for hvordan sove fort bare enda mer viktig å mestre.

For å finne ut om du er blant dem som får for lite søvn så kan du prøve noen uker uten koffein. Det hjelper deg til å forstå kroppens behov. Koffeinfri kaffe eller koffeinfri te er gode hjelpemidler på veien.

Hvordan ser kvelden ut på en helt vanlig dag?

En helt vanlig virkelighet for de fleste nordmenn er å strekke kvelden såpass at det er omtrent åtte timer igjen til skole eller arbeid starter neste dag.

Da slås TV og Mac av og man skynder seg i seng for å få flest mulig timer på puten før neste dag.

Etter en raks tannpuss, lett rydding og litt forberedelser til neste dag går man litt hektisk i seng. Så ligger man der. Helt våken og lett andpusten. I vente på søvnen.

De åtte potensielle timene for søvn blir raskt færre. Tiden til kveldstellet tok 30 min og hvis det å sove tar nye 30 minutter så er 7 timer søvn det maksimale som er tilgjengelig.

Kanskje våkner du en gang eller to i løpet av natten og trenger 10 minutter for å sovne igjen begge ganger?

Hvis du i tillegg blir vekket av bossbilen eller avisbudet 10 minutter før vekkerklokken, så er total søvn bare 6:30. Langt fra de åtte timene som du tror du får hver natt.

Det er ikke rart at du griper til kaffen flere ganger for å klarer deg gjennom arbeidsdagen.

Hvordan sove fort med et slikt bakteppe kan besvares på flere måter.

Forberedelsene til søvn kan definitivt bli bedre. Og ikke minst er det viktig å vite nøyaktig hva som bør gjøres når man legger seg. Det finnes nemlig teknikker for å sovne lynhurtig.

Det er hva denne artikkelen handler om:

  • Forberedelser før du skal sove
  • Teknikken som viser hvordan du kan sove fort

Begge deler kommer vi straks tilbake til.

Hva gjør de som ikke vet hvordan de kan sove fort og godt?

Svaret er enkelt og svart. Det er kaffe!

De våkner om morgenen og i løpet av de første timene så pøser de på med kaffe for å blidgjøre kroppen. Selv om det egentlig ikke er kaffe som kroppen trenger. Kroppen hadde hatt best av en time eller to i god søvn.

Avhengighet av koffein og påfyll gjennom dagen kan få selv den mest søvndepriverte til å fremst som kvikk og rask.

Men koffein løser aldri problemet, det bare begrenser effektene. For å nyte godt av søvnens gode helsegevinster så må man sove nok og godt. Og det hjelper veldig hvis du vet svaret på hvordan du kan sove fort!

Viktigheten av god søvn

Nok søvn og god søvn er utrolig viktig for alle. Det gjør at vi tar bedre avgjørelser og har mer energi. Vi får lengre liv og bedre kvalitet på alt vi foretar oss.

Tidligere var det ofte status å hevde at man sove lite. Det ble sett som på som en markør for at man var etterspurt og aktiv. Lite søvn betød at man hadde så mye annet bra å ta seg til. Søvnen måtte vike. Søvn var noe man kunne drive med når man var gammel eller dø.

Etter mange gode bøker som enkelt forklarer forskning på området, er det bare de aller mest utdaterte som fortsatt forbinder lite søvn med høy status.

De fleste andre lurer mer på hvordan sove fort og hvordan sove godt. Slik at de kan få mest mulig effekt og nytte ut av den deilige nattlige pausen.

Hva er fordelene med å kjenne til teknikken?

Teknikken som viser hvordan sove fort er svært fordelaktig å kjenne til. Fordi det er noe som du kan bruke hver dag. Søvnproblemer er et reelt problem for mange og dette kan spare deg som leser for 10 minutter eller kanskje 30 minutter hver eneste dag. Det blir enormt mange timer søvn gjennom et liv.

Hvis du ligger våken i sengen uten å få sove i 20 minutter hver kveld, så blir det over to timer i uken. Det blir mer enn et dagsverk per måned. For et helt år blir det omtrent fem døgn. Det er mye verdifull søvn som går tapt.

Hvordan sove fort – forberedelser før leggetid

Det er veldig gunstig å redusere stimuli til hjernen i timen før leggetid. Ta en rolig spasertur med hunden. Gjør litt lett husarbeid eller noen rutinearbeid som du liker. Les en bok eller ha en lett og god samtale.

Forsøk i størst mulig grad å unngå lys fra TV og mobil. Bruk filter som begrenser det blå lyset. Begrens også hva du ser på TV. Ikke se en veldig engasjerende film rett før leggetid. Heller ikke en debatt hvor du har sterke meninger. Se noe lett og fint som du liker. Et naturprogram eller en dokumentar.

Det kan også være lurt å styre unna heftig trening. Gjerne strekking og tøying, men ikke rett fra høyintensitetstrening til seng.

Hvis du har dårlige fasiliteter for å sove så kan det være lurt å vurdere en oppgradering. Her kan du lese mer om hvordan du kan forbedre den generelle søvnkvaliteten. Mye av løsningen ligger i å ha en god seng.

Hvordan sove fort – teknikken steg for steg

Etter at du har roet deg godt ned og gjort deg klar for sengen starter den korte rutinen for hvordan du kan sove veldig fort.

Startfasen som tar omtrent 15 sekunder.

Bruk først 15 sekunder på å legge deg til rette.

Puff puten slik at den ligger perfekt. Legg deg ned og finn en behagelig posisjon på ryggen.

La hendene hvile helt i ro. For de fleste er det ned langs kroppen, noen liker å la en eller begge hvile på brystet.

La føttene ligge helt avslappet og godt utstrakt.

Nå er du klar for å sove.

Sove-fasen den tar omtrent 30 – 60 sekunder.

La tungen falle fra ganen til å ligge løst i munnen.

Slipp opp på alle muskler som strammer i kjeve hals og ansikt. Vi har utrolig mange muskler i området, så dette er viktig.

Du kan øve deg nå som du leser på å la alle disse musklene i ansiktet og hodet slappe av. Det fører sikkert til umiddelbar gjesping.

Når du har gjort det noen ganger så klarer du å slappe fullstendig av i ansiktet i løpet av 30-45 sekunder.

Som regel vil du da ha sovnet allerede.

Men om du enda ikke er sovnet så fortsetter du å slappe av i musklene i kroppen. Du kan la hjernen “scanne” hele kroppen og la en etter en muskel slippe opp. Start med de store musklene i bryst, rygg, rumpe og lår. Beveg deg så utover i armer og ben.

Etter kort tid vil du kjenne at søvnen tar deg.

Hvis du fortsatt ikke klarer å sove så kan du forestille deg at du ligger i en hengekøye eller i en båt. Lat som du ser opp på en knallblå himmel men du slapper av som beskrevet over.

Hvis du ikke lykkes med teknikken for å sove fort

Husk å gi teknikken litt flere sjanser enn bare ett forsøk en natt. Som med mye annet får vi bedre teknikk når vi øver.

Bruk også forberedelsene før leggetid som beskrevet over. En roligere kveld gir mindre tankespinn og lettere søvn.

Metoden er velprøvd og ble i sin tid utviklet av en psykolog på oppdrag for militæret i USA. Årsaken var at soldatene som ikke hadde faste pauser for å sove, måtte lære hvordan sove fort når muligheten bød seg. Når metoden virker på soldater som må sove i våre klær mens bombene faller i horisonten, så bør vi klare å bruke den her hjemme også.

Det kan være nyttig å lære seg å bli vant med at hjernen ikke alltid trenger å arbeide. Meditasjon er en god teknikk for å slå av hjernen og holde fokus på oppgaver og øyeblikk. Du vil trolig ha effekt av å øve deg på meditasjon samtidig som du trener inn metoden for å sove hurtig.

Det er også veldig gunstig om du klarer å begrense inntaket av koffein.

Kaffe er deilig og har noen positive egenskaper, men ingen trenger 3-10 kopper kaffe for å komme seg gjennom dagen. Det er ikke lett å knekke koden for hvordan sove fort med et så høyt koffein nivå i blodet om kvelden.

Hvorfor ikke forsøke litt koffeinfri kaffe? Eller kanskje en deilig koffeinfri te?

Hvordan sove fort i andre situasjoner?

Du kan bruke akkurat den samme teknikken. Den eneste endringen er at du ikke nødvendigvis har tilgang på en seng. Da gjelder det å gjøre det beste ut av det du har.

Har du en stol, så sett deg så godt til rette som du kan. Har du en jakke som kan fungere som dyne eller pute, så bruker du den.

Deretter setter du i gang med stegene i prosessen. Akkurat som beskrevet over i avsnittet om hvordan du kan sove fort.

Oppsummering for hvordan du kan sove fort

Å sove fort handler om å lære seg teknikken og gjøre det beste ut av forberedelsene.

Selve metoden handler om å konkret slappe av i spesifikke deler av kroppen i en innøvd rekkefølge.

Du sover raskere hvis du øver på teknikken flere ganger. Det handler om å slappe av. De tre enkle stegene til hvordan lære å sove fort er:

  • Reduser mengden koffein
  • Rolige aktiviteter før leggetid
  • Øve på å utføre teknikken for å sove fort

Når du behersker teknikken vil du se at den ikke bare fungerer i sengen på kvelden, men også på dagtid i busser og stoler. Egentlig de fleste steder hvor muligheten til å sove byr seg.

Etter å ha sovnet på denne måten i noen år så bruker jeg nesten aldri mer enn 30 sekunder på å sove.

Vil du lese mer om søvn, helse og livsstil?

Hvor raskt klarer du å sove? Har denne teknikken hjulpet deg til å sovne raskt?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.