Livsstilsinflasjon

Hjem » Spare penger » Livsstilsinflasjon

livsstilsinflasjon
Når du på noen måneder går fra hotdog til take away til fulle smaksmenyer så opplever du livsstilsinflasjon

Livsstilsinflasjon er kanskje et nytt begrep for deg, men kanskje har du allerede følt det på kroppen?

Har du noensinne opplevd at du har økt inntekten din, men fortsatt følt deg like fattig og blakk som før?

Da har du opplevd livsstilsinflasjon!

Det er et utrolig interessant fenomen som mange stifter bekjentskap med i tiden rett etter endt utdanning.

Da skjer det nemlig noen helt nytt. Du får din første ordentlige godt betalte jobb.

Men det er ikke bare unge som blir rammet, hvis du ikke er på vakt kan du bli offer for livsstilsinflasjon også senere i livet. For eksempel i situasjoner hvor du plutselig får tilgang på mye penger gjennom arv, bonuser, gevinster og sterkt reduserte utgifter.

Les mer om hvordan du kan oppdage faresignalene og hvordan du kan håndtere dem!

Hva er livsstilsinflasjon?

Forskjellen i inntekt mellom din første ordentlige jobb og tiden som student er formidabel.

Fra å ha studiestøtten på 8000 kroner å forholde deg til hver måned så har du plutselig nærmere 30 000 og tenker at ingenting vil noensinne bli bli som før.

Du tror det er slutt på tiden hvor du er tom for penger. Du tror kanskje det er slutt på den tiden hvor du må leve på billig mat den siste uken av måneden. Eller at tiden hvor du ikke har penger til ferie og investeringer er forbi.

Men for mange tar det aldri slutt. 

De er akkurat like blakk mot slutten av måneden når de har en ordentlig jobb, som når de ble lønnet av statens lånekasse for utdanning.

Årsaken til at situasjonen ikke endrer seg er nettopp livsstilsinflasjon.

Hva kjennetegner livsstilsinflasjon?

Det er summen av de endringene som du bestemmer deg for å gjøre i livet ditt når du får mer penger tilgjengelig.

Det starter gjerne med de helt basale.

Når du har en ordentlig jobb, så vil du ikke lenger bo i kollektiv. Du bestemmer deg derfor for å leie din egen leilighet. Til dobbel pris.

Så må du ha noen nye møbler og ting til leiligheten.

Kanskje noen nye høyttalere, litt fin kunst, en vakker vase og en rekke elektronisk dippedutter som forenkler livet ditt. Du kjøper ikke alt med en gang, men sprer det utover flere måneder.

Det samme gjelder klær. 

For det første så trenger du noen nye klær til den nye jobb. Men ikke nok med det.

Nå kan du endelig oppgradere turutstyret og du kan kjøpe nye ski. Ikke bare langrennsski, men hele ski-parken kan byttes ut. Randonee, alpint, telemark. Og en utrolig digg ski-jakke som er mer moderne enn den gamle.

Det har også vært en utvikling innenfor hjelm og ski-briller, og nå som du jobber har du mulighet til å kjøpe begge deler.

Oppgraderinger kan bli en vane

Det skal ikke mye til før disse kjøpene blir en vane. Hver måned finner du noe som du har lyst til å oppgradere og hver måned har du like lite penger til overs.

Heller ikke som ung voksen i full jobb har du penger til overs som kan gå til å spare egenkapital til bolig, eller til investeringer i aksjefond og indeksfond. Da får du ikke lagt grunnlaget for en enda romsligere økonomi i fremtiden. 

Eller hvis du er tidlig ute og strukturert nok, økonomisk frihet allerede i førtiårene.

Hva er egentlig løsningen?

For mange er livsstilsinflasjon et spill som de ikke ønsker å være med på, men på mange måter har du jo også fortjent alle disse nye tingene. 

Du har stått i det og tatt en krevende utdannelse samtidig som du har måttet leve sparsommelig i mange år.

Da er det vel bare rett og rimelig at du skal kunne høste de søte fruktene nå som du har fått jobb?

Det er en helt fair slutning. Du fortjener å høste av suksessen.

Men spørsmålet du bør stille deg er kanskje om du likevel trenger å høste så mye på en gang?

Prioriteringer

De fleste av oss har noen ting som vi er mye mer opptatt av enn alt mulig annet. Noe som vi virkelig digger og brenner for!

Det kan være kunst, idrett, tur, friluft eller helt andre ting.

En løsning for å unngå livsstilsinflasjon kan være å velge ut det som betyr mest for akkurat deg. Slik at du kan unne deg luksus og oppgraderinger innenfor det som betyr mest.

Da får du en fortjent belønning for alt det harde arbeidet. Samtidig opplever du en enorm oversikt og et stort overskudd i egen økonomi som for første gang i livet. Det gir enorme muligheter!

Slik får du oversikt for å skape overskudd i egen økonomi.

Endelig kan du posisjonere deg i boligmarkedet. Eller bygge opp en portefølje av investeringer som kan gi deg en enorm fleksibilitet i fremtiden.

Husk at effekten av renters rente gir enorme utslag senere i livet avhengig av når du starter å investere.

Den resterende tiden kan du faktisk forsøke å leve som om du er student. 

Forsøk å leve som student et par år ekstra

Selv om det høres veldig rart ut, så vil et ekstra år med livsstilen til en student gi deg et enormt overskudd i din nye økonomi som lønnsmottaker.

Det trenger ikke være spesielt vanskelig, tross alt så har du jo mange års trening i akkurat denne livsførselen.

Sannsynligvis har du også fortsatt en del venner som er studenter og som du dermed kan gjøre morsomme og rimelige aktiviteter med.

Penger er helt verdiløst hvis målet er å leve mest mulig asketisk. Det er ikke lurt å frastå fra goder som betyr mye for deg.

Men det er veldig stor forskjell på å unne seg ting som virkelig betyr noe, til å bare shoppe fordi du kan.

Her kan du lese mer om hvordan en student faktisk lever. Hvordan står summen seg mot referanse-budsjettet til nasjonal forbruksforskning?

Hva skaper press som bidrar til livsstilsinflasjon?

En av de viktigste driverne som skaper livsstilsinflasjon er omgivelsene. Mye press kommer faktisk fra de som som står deg nærmest.

Venner, familie og nye bekjente på jobben som ønsker å gi velmente råd og innspill til hva du trenger og hva du bør gjøre.

Det kan være vanskelig å stå imot presset om å kjøpe bil hvis nettopp bil er et av temaene som diskuteres aller mest på jobben.

Eller å la være å reise på dyre og kortvarige helgeturer til storbyer rundt om i verden hvis det er helt vanlig å reise slik i de nye miljøene som du har blitt en del av som lønnsmottaker.

Klarer du å holde deg til dine billige favoritt-restauranter selv om dine nye venner spiser fulle smaksmenyer med vinpakker et par ganger i måneden?

Når du besøker venner som har kjøpt nye møbler er det lett for å føle på presset om å pusse opp og få ny seng, sofa, kjøkken og garderobe. 

Summen av disse utgiftene gjør at du alltid vil være like blakk som før når måneden går mot slutten.

Når er du mest utsatt for livsstilsinflasjon?

Den største faren er definitivt i årene hvor du går fra fattig student til å motta en ordentlig lønn i din første voksenjobb.

Det er også andre perioder hvor du bør være påpasselig.

For eksempel hvis du bytter jobb eller går kraftig opp i lønn. Da kan akkurat det samme skje.

Omgivelsene og press fra eksterne parter kan gi deg en følelse av at du trenger å imponere andre med din nye rikdom. Det kan bli dyrt for lommeboken.

Ved tilgang på arv så kan din økonomiske situasjon plutselig endre seg markant. For mange er det snakk om flere millioner kroner som brått og dramatisk detter inn på konto.

Plutselig er ditt økonomiske spillerom totalt forandret og hvis du ikke er disiplinert så er det lett for at du pusser opp to ganger på 5 år.

De eldre er også utsatt. For eksempel de som nærmer seg pensjonsalder. I denne perioden er gjerne lån nedbetalt og lønningen høy. Du har mer penger til overs enn noen gang.

Det varer ikke lenge om du ikke ikke passer deg for livsstilsinflasjon.

Hvordan kan du unngå livsstilsinflasjon?

Det er faktisk mulig å unngå livsstilsinflasjon ved å ha et bevisst forhold til det.

La oss se på noen svært effektive grep.

Vi har allerede anbefalt å leve som student et par år etter studenttilværelsen er ferdig. Det vil gi deg en veldig fin økonomisk buffer.

Dernest kan du ta deg en god time out.

Reis bort til et sted uten forstyrrelser og avbrytelser.

Finn roen og la tankene løpe over flere dager. Etter hvert vil det krystallisere seg ideer og konklusjoner som forteller deg noen om ditt verdisyn.

Hvem du er og hva som er viktig for deg.

Verdisynet ditt blir utgangspunktet for hvordan du fremover skal belønne deg selv. I stedet for at du bukker under for press fra omgivelsene og kjøper en rekke ting som du ikke ønsker eller trenger.

Betal deg selv først

Det klassiske rådet om å betale seg selv først er også nyttig for å unngå livsstilsinflasjon. 

Det er nemlig så utrolig mye lettere å leve i takt med egen plan når du ikke lar fristelsene stå åpent på konto og friste deg hver eneste dag.

Å betale seg selv først handler om å skape oversikt og overskudd i økonomien. Dermed ser du hvor mye du har til overs hver måned.

Dette overfører du automatisk hver lønningsdag til din investeringskonto slik at det like automatisk blir kjøpt fondsandeler eller gjort andre investeringer for hele beløpet.

Helst bør du la hele fondskontoen ligge usynlig fra din vanlige økonomi. Glem hele greien, men la innskuddene går automatisk hver måned. 

Da får du en årlig påminnelse fra bank eller handelsplattform om hvor mye penger du har stående. 

Du vil garantert blir overrasket over hvor godt innskuddene vil forrente seg hvis du bare lar de stå urørt mens du fortsetter din disiplinerte sparing hver måned i år etter år.

Et ekstra godt tips er å oppjustere avtalen med noen prosenter hver gang du får lønnsøkning eller klarer å skaffe deg en ekstra inntekt som gir deg enda bedre økonomi.

Her kan du se hvordan du kan bygge nye inntektsstrømmer, en etter en.

Oppsummering om livsstilsinflasjon

Det første møte med livsstilsinflasjon er vanligvis når du er ferdig på studiet og går over i en godt betalt heltidsstilling.

Da øker inntekten enormt mye samtidig som forventningene fra venner, familie og kolleger setter press på hvordan du skal bruke pengene som du har fått til overs.

Faren er at du da bruker penger på en hel rekke oppgraderinger av bolig og eiendeler som du egentlig ikke trenger å fornye.

Økt forbruk fører til at du er like blakk før neste lønning som du var som student.

For å unngå livsstilsinflasjon kan det være lurt å kartlegge egne verdier og bli observant på hva som virkelig er betydningsfullt i ditt eget liv.

På den måten kan du unne deg oppgraderinger og luksus på de tingene som betyr mest for deg, mens du kan holde igjen på øvrig forbruk.

Dermed vil du etter kort tid skape oversikt og overskudd i egen økonomi som setter deg i posisjon til å etablere deg på boligmarkedet og investere i aksjefond.

Les mer om forbruk, gode vaner og livsstilsinflasjon

Liker du våre artikler om forbruk, økonomi og livsstil? Da anbefaler vi spesielt disse artiklene:

Har du blitt rammet av livsstilsinflasjon? Hvordan innså du hva som hadde skjedd og hva gjorde du får å bryte ut av mønsteret?

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.