Leie ut bilen

Hjem » Tjene penger » Leie ut bilen

Har du tenkt på leie ut bilen?

Nye apper har gjort utleie av egen bil utrolig enkelt. Det er både raskt og lønnsomt og det kan kompensere for noen av de store utgiftene vi har på bil.

Fra et miljø og dele-perspektiv er det å leie ut bilen god karma!

Folk som kommer til Norge fra andre land blir ofte overrasket over hvor sterkt knyttet vi er til våre eiendeler. Spesielt gjelder det bilen som for mange er hellig.

I resten av verden står kulturen for å dele utrolig mye sterkere.

Vi forklarer hvor lett det har blitt å leie ut bilen og vi estimerer hvor mye du kan tjene på utleie.

Leie ut bilen

Så hvorfor bør du leie ut bilen? Utleie av bil gir nemlig veldig god mening. Først og fremst fordi et meste av tiden står bilen din i ro.

Enten hjemme eller på arbeidsplassen. Det samme gjør den om natten. Mens bilen står der i ro og ubrukt har den et helt vanvittig verditap.

Til tross for at det helt sikkert er personer i nabolaget og ved arbeidsplassen som har behov for bil. Det finnes også mange som jobber skift og nattarbeid og derfor kun trenger bil om natten.

Så hvorfor leier vi ikke ut bilen oftere?

Ville det ikke vært deilig å kjøre til jobben i byen og vite at mens du er på kontoret er bilen utleid? Du kan sitte å jobbe mens bilen leies ut i perioden du ikke bruker den. Når du er ferdig med arbeidsdagen er bilen ferdig og tilbake på samme plass. Mens du har blitt noen hundre kroner rikere.

Det viktigste du kan gjøre for å tjene penger på å leie ut bilen er å endre mindset.

De aller fleste jeg har snakket med oppfatter hjem og bil som noe veldig privat. Til nøds kan de leie ut sommerhuset i Spania. Selv å la venner og bekjente kjøre bilen sin er ubehagelig for mange. For ikke å snakke om å la en venn låne den noen dager. Tanken er helt fremmed for mange av oss.

Å leie ut bilen og andre ting som er ikke er i bruk kan være en snarvei til økonomisk uavhengighet.

Hvor mye kan man tjene på å leie ut bilen?

Både bolig og bil har det til felles at når du først har kjøpt det, så har det ikke verdi for deg med mindre du bruker det. Boligen er for de fleste i bruk hver dag. Men ikke for alle noen jobber turnus. Da kan du leie det ut på AirBnB. Les gjerne om mine erfaringer!

Bilen står ofte i ro. Ofte så mye som i 160 av ukens 168 timer. For noen går det uker mellom hver gang de setter seg bak rattet.

Denne tiden har en verdi. Både boligen din og bilen din har en potensiell verdi når de ikke er i bruk.

Ved å leie ut bilen kan du forvente å tjene å beholde omtrent 80% av prisen som du får for utleien. De første 10 000 er skattefritt, men deretter må inntekten av å leie ut bilen rapporteres som inntekt.

Utleie er med på å dempe belastningen av det enorme verditapet som alle biler rammes av.

Hvordan leie ut bilen?

Det er temmelig enkelt. Først registrerer du en profil og de som formidler utleie av bilen. Deretter rigger du bilen i henhold til de krav som formidler setter.

Du forteller så om tilgjengeligheten og hva om skal til for å finne den. Garasjer, porter ol.

Så benytter du appen til formidleren for å lukke bilen slik at leietaker kan åpne bilen med den samme appen.

Formidleren tar seg av forsikringer og oppgjør knyttet til eventuelle parkeringsbøter. Her er noen gode tips til hvordan du kan unngå parkeringsbot.

Aktører som leier ut

Det har kommet flere tjenester på markedet som har gjort det veldig enkelt å leie ut. AirBnB og Getaround er nok de mest kjente. Jeg skrev en lenger post om de positive erfaringen jeg gjorde meg ved å leie ut på AirBnB. Det var langt flere positive effekter enn det jeg først trodde. Flere ting var veldig overraskende!

Hvis du har forsøkt å leie ut bolig så vil du se at å leie ut bilen har mange fellestrekk.

Hyre er en nyere aktør som finnes i de større byene. Enten du bruker Getaround eller Hyre er det overraskende enkelt å leie ut bilen. Det er en måte å finansiere bilen på for de som ikke ønsker å ta skrittet helt ut ved å slutte å eie bilen alene.

Erfaringer med å leie ut bilen

Hvordan føles det egentlig å leie ut bilen som vi har et så nært og personlig forhold til?

For meg ble den virkelige vekkeren en ferie i Sør-Europa. Min sønn var bortreist slik at boligen stod tom. Jeg var borte i to uker.

Plutselig slo det meg at den boligen jeg leide i Europa var temmelig lik den jeg forlot i Norge. Mens jeg måtte betale noen hundre kroner dagen for den nye, så stod min leilighet i Norge tom.

Bilen stod også ubrukt i gaten rett utenfor. Den hadde stått ubrukt noen uker allerede. Og ville trolig gjøre det etter at jeg kom hjem også. Jeg brukte nesten aldri bilen på den tiden.

Jeg kastet meg rundt og fikk organisert utleie av begge deler.

Takket være en hjelper ble boligen leid ut i omtrent samtlige dager jeg var på reise. Jeg forsøkte også å leie ut bilen. Det gikk brukbart. Den ble leiet ut omtrent halvparten av tiden. Resten av tiden fikk en venn låne den som hun ville.

Fra den gang av har jeg alltid passet på å finansiere store deler av reisene mine ved å leie ut bolig og bil hjemme.

Det føltes veldig rart å komme hjem fra den nevnte ferie i dundrende pluss på kontoen.

Jeg hadde tjent langt mer på å leie ut bilen og boligen her hjemme enn det jeg hadde klart å bruke på oppholdet mitt i Sør-Europa.

Bilen som var utleid stod på samme plass som jeg forlot den. Og i samme tilstand. Hvis jeg ikke selv hadde organisert utleien så ville jeg faktisk ikke merket at bilen hadde vært borte.

Hva annet er populært å leie ut?

Den kvelden da jeg kom hjem igjen etter reisen, så satt jeg meg ut på balkongen med et glass vin. Jeg så over tallene over inntekter og utgifter en gang til.

For første gang forstod jeg fullt ut hvilken verdi den fantes i ting som ikke var i bruk. Fra nå av ville jeg utnytte dette. Jeg ville leie ut bilen og andre ting som jeg ikke brukte.

Fenomenet som virket i min favør kalles geografisk arbitrage og handler om å utnytte prisforskjeller i markeder.

Du vil for eksempel klare deg med 12 500 i Sevilla for det som du bruker 25 000 på i Oslo. Du får minst dobbelt så mye for å leie ut bilen og boligen i Norge som i Spania.

I prinsippet så satt jeg på verdier som kunne finansiere de fleste av feriene fremover. Jeg hadde bare ikke vært klar over det tidligere.

Jeg koste meg i den varme sommernatten med de betraktningene og ikke minst med mine egne minner fra en herlig tur.

Andre ting som enkelt kan leies ut:

  • Tiden din på for eksempel Fiverr
  • Sportsutstyr
  • Hytte og feriehus
  • En del av din egen bolig
  • Verktøy
  • Opplevelser som du arrangerer (se for eksempel på AirBnB)
  • Gipsheis, stilas og andre typer spesialutstyr og verktøy

Oppsummering av å leie ut bilen

Utleie av bil er ikke lenger vanskelig. Flere aktører har kommet på markedet med løsninger som er tilpasset at du skal kunne leie ut bilen uten at du selv er tilstede.

Det hele styres av en godt oppdatert profil på formidleren sine nettsider og gjennom apper for å åpne og låse bilen.

Ved å forandre mindset så har du tatt det viktigste steget for å endre din holdning til utleie. I starten er utleie av bil og annet uvant. Men fortvil ikke, det føles veldig bra og riktig når du først har blitt vant med det.

Du kan forvente å sitte igjen med circa 80% av inntektene ved bilutleie av egen bil.

Ved å leie ut både bil og bolig mens du er på ferie eller jobbe turnus så kan du lett “reise gratis” de fleste steder i verden. Så mye koster det å reise lenge.

Vil lese mer om alternative måter å tjene penger?

Vi har samlet våre artikler om å tjene penger.

Utover det så anbefaler vi disse artiklene:

Hvilken erfaring har du gjort deg med å leie ut bilen eller andre ting? Fortell oss gjerne i feltet under!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.